יש לי שאלה
:

Grimsom

New member
אני מודה לך על המחמאה...

כתבתי שאסטרולוגים חוזים עבר והווה במפות כוכבים - לא כתבתי שהם עושים זאת בהצלחה (אם הייתי סובר שהם עושים זאת בהצלחה, לא היה הרבה טעם במה שאמרתי לאחר מכן, באשר ליחסם לטעות). אבל גם אם היו עושים זאת בהצלחה, אני לא בטוח שהיחס לאסטרולוגיה היה רציני יותר - אני חושב שאתה מחמיא מדי למקצועיות של אנשי מדע. כך, למשל, דחה גלילאו את הרעיון שהירח משפיע על הגאות והשפל רק בשל היותו "אסטרולוגי מדי". מכל מקום, האסטרולוגיה של היום אינה מדע במובן המקובל של המלה. בתחזיות הספציפיות שלה, לדעתי, אין ממש, גם אם נראה שהן צודקות מפעם לפעם, או אפילו כמעט תמיד. עם זאת, עדיין אין משמע שמדובר בשרלטנות - העוסקים באסטרולוגיה מאמינים במשלח ידם ואינם מבקשים להטעות את לקוחותיהם. שרלטן, ככל הידוע לי, הוא זה שאינו מאמין באמנותו ומבקש להרוויח כסף מלקוחותיו באמצעות מרמה והתחזות. אגב, אני זוכר שבית המשפט התמודד עם השאלה הזו, כאשר טומי לפיד נתבע על הוצאת לשון הרע כאשר כינה אסטרולוג כשרלטן. יואב בן דב כתב חוו"ד מטעם התובע - והיא מצויה באתרו. לדעתי, חווה"ד לא נטולה בעיות, אבל היא מעניינת.

Chief san

New member
קפה מסרטן

הוידוי הקטן שלי אומר שעיינתי בקישורים - אבל לא התעמקתי. למרות זאת אנסח תגובה תקפה. נדמה שכל פיזיקאי מודרני יסכים שקיימת השפעה של כוכבי לכת על בני אדם. כמו שקיימת השפעה הדדית בין כל גופיף חומר אחד למשנהו ביקום המוכר הלנו (כוח משיכה, כוחות חשמליים, כוח חזק או חלש - לא משנה איך נקרא להם). חבר את ההסכמה הקודמת להנחה שהאישיות האנושית היא מכניסטית בסופו של דבר (כך וכך נוירונים מחוברים בכך וכך חיבורים ביולוגים<-כימיים<-פיזיקלים) וקיבלת את התשתית התיאורטית לתקפותה של האסטרולוגיה. אבל נדמה לי שהשאלה האמיתית איננה לגבי השפעתם האפשרית של כוכבי לכת על גורלינו, נדמה לי שהשאלה האמיתית היא האם ניתן לחשב את ההשפעה המדוברת? נראה שמורכבות המערכת היא מעבר ליכולת החישוב האנושי (כולל עזרים). די לקחת בחשבון וריאציות אנטומיות נפוצות (אפשר להניח בוודאות שמגוון המיקומים של הנוירונים השונים וחיבוריהם אינו נופל ממגוון טביעות האצבעות האנושי). די לקחת בחשבון את נתיבי חייהם הגיאוגרפים השונים כל כך של ילידי אותו מקום ואותה שעה (הבסיס לקטלוג האסטרולוגי) - המוח והאישיות מתפתחים לאורך שנים - כיצד אפשר לבטל משך חיים ארוך כל כך ולהסתפק ברגע הלידה? הדוגמא המוצגת בקישור הראשון שלך כתובה או מוצגת כהלכה - כך על פי עדותך (חוות דעת שאין להתעלם ממנה). אך קל להטיל בה ספק. מה הופך ספורטאי לאלוף? שני נתונים בסיסיים - עילוי גנטי ומשטר אימונים מתאים. עילויים גנטיים באים לעולם בלי להתחשב בשעת ומקום הולדתם - הם באים לעולם להורים המתאימים. משטר אימונים מתאים מתקיים בארצות עם תשתית ורצון לפיתוח ספורטאים. צרפתי שנולד בזמן הנכון וגדל באלבניה לא יהפוך לספורטאי על ולהיפך - אלבני עם נתונים גנטיים מתאימים שגדל בצרפת יכול להפוך לאלוף רכיבה על אופניים. האם מיקומו של כדור הארץ ביחס לכוכבי הלכת תואם למיקומו ביחס לשמש (ולעונות השנה)? האם ישנו מתאם (קורלציה) בין עונת השנה אליה נולד הספורטאי הפוטנציאלי ולהשפעה הסביבתית על גדילתו? כבר התגלה מתאם בין שתיית קפה לסרטן ריאות. הקפה איננו מסרטן אלא שישנו מתאם בין שתיית קפה לעישון סיגריות, מכאן נולד המתאם המטעה בין קפה לסרטן. האסטרולוגיה אתה אומר (למען האמת אתה נזהר ומציין "התאמה בין תנועות כוכבי לכת לאירועים ארציים" - להבדיל מ"התאמה בין מיקומם של כוכבי לכת בשעת לידתו של פלוני ואישיותו\גורלו והיכולת לחשבה" - היום ידועה לכל השפעתו של הירח על הגאות והשפל. פלוני שיוולד בסמוך לקו המים בזמן שהירח ממוקם מעבר לכדור הארץ יטבע כעבור שעות ספורות אם לא יפונה משם. זהו כל כוחה של התחזית) - לא ניתנת להפרכה. בדומה לקיומם של חייזרים המחופשים לבני אדם או לתשעת (?) המפלסים בגיהנום של דנטה. בדומה לטלפטיה ולטלקינזיס. בדומה אפילו לרעיונות הזויים של ממש כמו עולם המטריקס או שד ומלאך המלחשים באוזנו של אדם. כמומחה להסטוריה של רעיונות אתה יודע טוב ממני את כוחה של השמרנות כלפי רעיונות חדשים או המנוגדים למקובל. אלא שבעולמנו היום לא חסרים משוגעים לדבר - משוגעים, חלקם רבי כוח (רייגן) היכולים לרכוש כלים לחיזוק טענותיהם. היתכן שכל פירות מאמציהם מסתכמים במאמרים אינטרנטים ספורים? או שאולי האמת איננה שם?

Grimsom

New member
ניסוחים זהירים

לא נראה לי שיש בינינו מחלוקת. השאלה אינה מה הופך ספורטאי לאלוף, אלא האם מדידת מיקומו של גוף שמיימי מסויים יכולה לסייע לנו לחזות במידה שמעל להסתברות אקראית האם פלוני יפנה לקריירה ספורטיבית ויצטיין בה. המחקרים אליהם הפנתי מצביעים על כך שהתשובה עשויה להיות חיובית. אין בתשובה זו כדי להוכיח טענה אסטרולוגית, לפיה הכוכבים משפיעים על גורלנו - אבל יש בה כדי להצביע על הדרך בה יהיה אפשר לבנות מדע אסטרולוגי (דבר שלא קיים כיום לטענתי) - אם מישהו ימצא טעם בבניית מדע כזה. מדע כזה אינו חייב להיות מדע מדוייק, כדוגמת הפיזיקה, אשר יחשב את מידת ההשפעה תוך שיקול כל הגורמים במערכת המורכבת. דיינו אם יהיה מדע סטטיסטי כדוגמת הסוציולוגיה - רף שאינה מקיימת גם היום. הבאתי את הדוגמאות לאחר שטענתי שאת הנחת היסוד של האסטרולוגיה אי אפשר להפריך (כמו תיאוריה בדבר חייזרים מחופשים לבני אדם באופן שלא ניתן להבדיל בין אלו לאלו - אני חושב שמדורי הגיהנום נמצאים במעמד מעט שונה), על מנת להראות שגם אם כך, האסטרולוגיה שנעשית כיום אינה מדע (על אף שהיא עשויה להיות בעתיד). באשר לקפה ולסרטן - יכול היות שניתן לבנות תיאוריה שתקשור בין קפה וסרטן אבל פשוט אין בכך צורך בשל המתאם בין מעשנים לצרכני קפה והקשר המוכר בין סגריות לסרטן (אני לא מבין דבר וחצי דבר בביולוגיה, אני רק מציין אפשרות בנסיון להראות מדוע לא פותחה תיאוריה בנוגע לקפה כגורם לסרטן ומדוע אין בכך בלבד בכדי לפסול אפשרות של פיתוח תיאוריה פיזיקאלית עתידית שתסביר מיתאמים בין תנועת כוכבי לכת לארועים ארציים). כחובב היסטוריה של רעיונות נוצר אצלי רושם דווקא שלשמרנות כוח לטפח רעיונות חדשים או המנוגדים למקובל עד שיוכלו לבעוט בחממה שהמוסדית שטיפחה אותם ולהכריז עצמאות. מכל מקום, זה לא המצב באסטרולוגיה. אסטרולוגים, חזקים ככל שיהיו, לא יפנו באופן הזה למדע על מנת לקבל חיזוק לטענתם בדבר הקשר האמור בין הארץ לכוכבים. ראשית, משום שהדבר ידרוש שינוי מהפכני וקיצוני של הפרקטיקה, באופן שלא ישאר אפילו קמצוץ רלבנטי מהמידע האסטרולוגי הקיים. שנית, משום שהדבר זר לרוחם ולאופן השיח שלהם. מעבר לכך, ייתכן שהדבר ידרוש לשם ביצועו מהפכה ראדיקאלית של השיח המדעי - דבר שלאיש (אפילו לא למנהיג העולם החופשי) יש את הכוח לעשותו, בשל היותו של השיח המדעי המודרני נטוע כל כך עמוק בתרבות שלנו.

MaddyD

New member
אסטרולגיה.

תחזיות יומיות הן כוללניות אבל כמו שבכל ספר אפשר למצוא משהו שנוגע אליך אפשר לחטט במילים הקטנות של התחזית היומים ולראות, וואלה. זה קרה לי. קורים אין סוף דברים ביום נתון, לכן מן הרצוי שגם התחזית [בטח] תגשים את עצמה. לדעתי, התחזיות לא חודרות באמת לתת מודע, אלא מסבירות לנו מצבים קיימים במושגים שהשתמשו אנשים אחרי [אסטרולוגים] במטרה לתרץ את סדר היום המשעמם שלנו.

lmatan1

New member
עשית פעם לעצמך מפה אישית,

אתה משועמם ורוצה למלא את סדר היום שלך מי שלא לוקח את החיים ברצינות גם החיים לא לוקחים אותו ברצינות, ואתה צודק אם לא תאפשר לעצמך להבין אז לא תבין למה לסלף את האמת רק כי המח שלך שולף אמיתות מסולפות . תתעמק תדיק ותוכח בעצמך ,

MaddyD

New member
א. לשון נקבה בבקשה.

וב. דיברתי על מדור אסטרולוגיה יומי.

neko

New member
שמעתי על ניסוי שנוסה לא פעם,

בו אספו מכיתת הניסוי תאריכי ימי הולדת (כולל שעת לידה), ועשו להם מפה אסטרולוגית מקצועית מלאה. אח"כ חילקו להם את התוצאות, ניתוח אישיות מלא שלהם, והם נתבקשו לדרג את ההתאמה של הניתוח לאישיות האמיתית שלהם. כמעט כולם דירגו את הניתוח כנכון לגמרי, ואז גילו להם שכולם קיבלו אותו ניתוח בדיוק, ושכלל אין קשר בינו לבין הנתונים שלהם. אכן מדהים כמה אנחנו מסוגלים לשנות אינטרפטציה של דברים להתאים לנו...

lmatan1

New member
כל דבר יכול להתפרש כבדיה,

אני אישית אדם די מבוגר למדתי אסטרולוגיה 10 שנים בערך אף אחד לא יגיד שזה מדע מדויק אבל כמו כל דבר ככל שמתעמקים בנושא מגלים רבדים שונים של הבנה על פני השטח אתה יכול לקרוא לזה מה שאתה רוצה הספקנות היא מקור הרוע בהבנה יש אמת ויש שקר תתחבר לאמת ותסנן את השקר,

MaddyD

New member
שאלה

אתה חושב שצריך לתפוס מהאסטרולוגיה היומית והכוללנית? גם המון עיתונים וכו' משייכים למזל מסויים תכונות אופי, וברוב המקרים זה לא רק לא נכון, אלא אפילו נוגד. מפה אסטרולוגית לא עשיתי מעולם, אבל דבר שכולל מזל שלם. לא נראה לי הגיוני

erezsh

New member
"יש אמת ויש שקר"

וואלה? לא ידעתי. אז מה זה מה? "הספקנות היא מקור הרוע" - אתה בטוח שאתה בפורום הנכון?

lmatan1

New member
ארז אני יענה לך בשיטתך,

אתה צריך להיות בזמן הנכון במקום הנכון וכל שנותר לך זה פשוט לחכות שיגיע הזמן, מאחר ואתה לא יודע היכן המקום הנכון, ובטח שאתה לא יודע מתי הזמן הנכון, אזכל שנותר לך זה לחכותשהזמן יעבור בלי שתבין ספספסת את החיים תמשיך לחכות עד שתחליט שאין זמן לשטויות,

erezsh

New member
למען האמת,

אני בהחלט לא יודע עדיין מהו המקום הנכון ומהו הזמן הנכון. אבל זה לא אומר שאני מתכוון לתת לחיים שלי לחלוף בזמן שאני מחפש אותו. ובכל מקרה, איך לעזאזל זה קשור למה שאמרתי קודם?

bralon1

Member
לא היה פילוסוף בשם בנדיקט שפינוזה

ששאף להגיע לוודאות בפילוסופיה שלו?

lmatan1

New member
ברור כשמש שאתם לא רציניים ,

אני אומר לכם שוב השקעתי 10 שנים מחיי לנושא האסטרולוגיה ואתם בלי לחשוב הרבה מיד מטילים ספקמה הרעיון אתם רוצים הוכחות או שאתם פשןט נהנים להפריך כל דבר אז מה הטעם לדבר בכללהרי כל דבר שלא צוצא חן בעינכם לא מקובל עליכם ולכן אני לא רואה שום צורך לנסות להסביר בדוק מהטעם שהספק שלכם לא מאפשר לכם להבין את המהות המושגת כי לוקח זמן להפנים ולהיןת מסוגל להבין אנשים דרך מפת יום ושעת הלידה שלו שזה כולל ניתוח היבטים של מערך הכוכבים בזמן הלידה,אזתמשיכו להטיל ספק בכל ותשארו ברדידות של עצמכם וכל טוב,

Moridin

New member
לא, לא זו הנקודה

אנחנו בודקים. אתה מקבל. למדתי 50 שנה מדעי ההארי פוטר, אל תגידו לי שהוגוורטס לא קיים...

למעלה