יש לי כמה שאלות.

CyberWire

New member
יש לי כמה שאלות.

שלום רב, אני ניסיתי בעבר לעבוד עם בונסאים פשוטים קטנים וזולים, בהם פשוט מצאתי את התענוג של גידול צמחייה בחדרי. מאחר וניסיונותי הראשוניים כשלו, החלטתי שהפעם אחפש עוד עזרה מקצועית ואגדל את הבונסאים הבאים שלי בשיטת השתיל והלאה, תוך למידה כללית על הנושא באופן כללי כך שאוכל להבין בנושא טרם ההתחלה בגידול עצמו, הפעם החלטתי לעבוד בעצתו של חבר והיא אכן כפי שהזכרתי גידול בונסאי משתיל, דבר שאורך זמן אבל מעניק הנאה בגידולו למרות כל חוסר הסובלנות והסבלנות לגבי גדילתו האיטית של השתיל. החלטתי להתחיל לעבוד עם שתילים שהקסימו אותי כעצמים רגילים וכבונסאים והם: עצי השיטה. ברצוני לקבל מידע מכם לגבי מצע גידולו של השתיל לפי שלבי הצמיחה שלו, השקייתו של השתיל (נאמר לי לדאוג יום יום שהאדמה תהייה לחה במקצת), ולבסוף התאמת כלי הגידול לשתיל (קודם כל הנני דואג לתאימות ביולוגית ורק אח"כ ליופי חיצוני. ובנוסף כמובן טיפים לגבי גזימת השורשים, הכוונת הענפים, והתאמת המיקום בבית (כלומר ישנו מזגן בחדרי הפועל לעיתים קרובות אולם כשאינני נמצא הוא כמובן מכובה, ובנוסף מיקום הבונסאי ביחס לשמש-כלומר מידת הרגישות של עצי השיטה לאור צריכה להיות נמוכה מאחר והם עצים מדבריים (לדעתי) אולם אינני מוכן לקחת סיכונים מיותרים ואם שאלתי אז אני כבר מעדיף לכסות כמה שיותר שאלות. תודה מראש וסליחה שהמטרתי עליכם מספר כה רב של שאלות, עומרי.

סן תאי

New member
שלום עומרי

נחישותך על אף כשלונות העבר ראוייה לציון. אם זאת אני חושב שבמקביל לניסיונותיך לגדל שתילי שיטה, חשוב ראשית לכל שתצליח לשמר בונסאי בוגר חי ובריא לאורך זמן. ייתכן וכשלונות העבר נבעו מהעובדה שהעצים נמצאים בחדרך, גם אם בסמוך לחלון, לא כל זן יכול לשרוד בתנאי חדר, למעשה מעט זנים יכולים, בודאי שלא שיטה, אין לה כל סיכוי לשרוד. גם נושא ההשקייה נשמע לי טעון בדיקה, במיוחד בתנאי חדר, עלייך לוודא שהמצע מתייבש לפני שאתה משקה שוב, שמירת המצע בלחות תמידית היא מתכון לאסון. לכן ראשית לכל, עדכן אותנו אם יש לך אפשרות לגדל את העצים בחצר או מרפסת תחת כיפת השמיים ואז אפשר יהיה להמשיך ולהתייחס לשיטה, אחרת עלייך תחילה לוודא שבחדרך חלון גדול ומואר היטב שניתן למקם את הבונסאי בסמוך מאוד אליו..ואז נבחר זן מתאים.

CyberWire

New member
בקשר למיקום הבונסאי

יש לי חלון מואר באור שמש מלא בחדר, ויש באפשרותי להציב שם את הבונסאי, האם מצב זה יאפשר את גידול השיטה או שאני חייב לגדלה במרפסת (אני יותר בעד לגדלו בחדרי בשל הגישה הנוחה להשקיה והיות שתכלית הבונסאי היא לנוי). ד"א יש לי גם גינה בנוסף למרפסת אבל אני ממש רוצה את הבונסאי בחדרי כפי שאמרתי. אני מצאתי עוד שתיל בחצר של עץ שהיה בחצר טרם הבנייה מחדש של הבית והריסתו אני לא בטוח עדיין איזה סוג עץ זה אבל אני מעריך שזהו סיגלון או איזדרכת (לפי מה שאמא שלי אומרת למרות שאני חושב שזהו סיגלון). (לעץ יש פרי קטן כזה בצבע בז').

סן תאי

New member
נסה ותיווכח

נסה אם אתה מתעקש לגדל שתיל אחד בחדר, אין לו להערכתי סיכוי רב להאריך ימים. בונסאי ועצים בכלל הם אולי גם לנוי אבל כמגדלים יש לנו קודם כל אחריות לשמור אותם חיים ובריאים. אני אולי נשמע מעט קיצוני, אך בתפיסה שלי אין העץ שונה מכל בעל חי אחר ואסור לנו בגלל ה'גישה הנוחה' או רצוננו להנות מיופיו של העץ על עדן חלוננו לנסות ולכופף את חוקי הטבע וכתוצאה מכך אולי להמית את העץ. תכלית הבונסאי היא ראשית לכל לכבד את הטבע,להקשיב לו וללמוד אותו, אחר כך כל השאר...מה דעתך?

minigan

New member
אזדרכת, יפנים וגם כמה סינים.

לפי הפרי- העץ בחצר הינו כנראה אזדרכת. אני לא בטוח שזה העץ האופטימלי ליצירת בונסאי. צומח מהר מאד והעלים גדולים יחסית. יתכן ולמישהו מהפורום יש נסיון עם אזדרכת. היפנים מחזיקים את אוסף הבונסאי שלהם בגינה ומכניסים הביתה לתצוגה מידי פעם. מקובל שעד יומיים בחודש ניתן להכניס הביתה כל סוג בונסאי. ישנם צמחים טרופיים וסוב-טרופיים שתנאי הגידול שלהם בטבע ניתנים לחיקוי ביתר קלות גם בבית. פיקוסים למשל. אני מציע שתגדל 2 מיני בונסאי. אחד שמתאים לגידול בחלון הבית ויארח לך לחברה והשני בחוץ עם אופציה להכניסו מידי פעם לביקור. בהצלחה

CyberWire

New member
תודה ו....

אני אנסה לעבוד עמו בתור בונסאי זה יקח זמן ובגלל קצב הצמיחה (דבר שלמדתי בגלל שמיד לאחר שכרתנו את העץ הוא החל לצמוח שוב במהירות מסחררת (בתור שתילים היוצאים מצידי הגזע הכרות), זה יקח פחות זמן בכל מקרה ויכול לחפות על כל מיני טעויות שאני בטוח אעשה. ולגבי מה שאמר סן תאי אז אתה אומר שרצוי שאני אגדל את השיטה במרפסת? ואם כך איזה תנאי סביבה יתאימו ואילו לא? יש שם רוח מדי פעם ואף שמש חזקה ביום.... אנא יעץ לי בבחירת הזן (קח לתשומת ליבך שאני מעדיף בונסאי עם עלווה אופקית). תודה, עומרי.

razurgansoni

New member
לאוו דווקא

אני מגדל פיקודס על עדן החלון (אני מניח אותו בצד החיצוני) והוא גדל יופי!! גם העץ שהבאתי בתמונה לפני כמה שבועות, הוא צומח יופי... יש הבדר בין לשים במרפשת לבין עדן החלון ? (כאילו העץ בצד החיצוני של החלון לא בתוך החדר..

minigan

New member
אין הבדל בן מרפסת לאדן חלון חיצוני

מה שחשוב הוא האם הצמח מושפע מהמיקרו אקלים המלאכותי בבית או בתנאי האקלים החיצוניים. כעקרון עדיף לגדל בונסאי בתנאי חוץ משופרים (הצללה חלקית, הגנה מרוחות חזקות וכו') ולא בתנאי בית מוגבלים (מחסור באור, מזגן, מחסור באוויר צח וכדומה). פיקוס ניתן לגדל גם בבית עם תנאים טובים ומתאימים. בארץ עדיף בקיץ חלון מזרחי או מערבי, ולא דרומי עם שמש חזקה שתחמם ותייבש את המצע יתר על המידה. עצים נשירים חייבים לגדל בחוץ כדי שיחושו את הבדלי עונות השנה (אורך יום וטמפרטורה) החיוניים למחזור החיים שלהם.

למעלה