ירידת הדורות

ירידת הדורות

איפה אני מוצא חומר בענין? ממתי הרעיון הזה? ו...לא, אני לא מתכוון לדורות של ירידה מהארץ או של "ירידת כל הדורות על עמיר פרץ" או משהו בסגנון.

or99

New member
יש קטע ממש יפה בתלמוד:

אמר ר' זירא אמר רבא בר זימונא: אם ראשונים בני מלאכים, אנו בני אנשים, ואם ראשונים בני אנשים, אנו כחמורים. ולא כחמורו של ר' חנינא בן דוסא ושל רבי פנחס בן יאיר, אלא כשאר חמורים. (שבת קיב:)

עגנון

New member
ואם כבר תלמוד

אז סוף מסכת סוטה (סוף פרק תשיעי): משמת פלוני בטל... ומשמת אלמוני בטל... וכו'

or99

New member
ועוד משהו...

אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן משום רבי יהודה בר אילעי: בא וראה שלא כדורות הראשונים דורות האחרונים: דורות הראשונים -בית שמאי [שהיו מחמירים בקדושת יוחסין: שאוסרין אותה לכהונה מפני כתיבת הגט], דורות האחרונים - רבי דוסא. דתניא: שבוייה אוכלת בתרומה - דברי רבי דוסא; אמר רבי דוסא: וכי מה עשה לה ערבי זה? מפני שמיעך לה בין דדיה [ששחק עמה לא חיישינן שמא בא עליה] פסלה מן הכהונה? ואמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן משום רבי יהודה בר אילעי: בא וראה שלא כדורות הראשונים דורות האחרונים: דורות הראשונים מכניסין פירותיהן דרך טרקסמון [דרך הכבושה מחוץ ליכנס לפנים; ודומה לי שהוא לשון יוני כמו 'טרקסין' (יומא נא,ב)] כדי לחייבן במעשר, דורות האחרונים מכניסין פירותיהן דרך גגות ודרך קרפיפות כדי לפוטרן מן המעשר. דאמר רבי ינאי: אין הטבל מתחייב במעשר עד שיראה פני הבית שנאמר (דברים כו,יג) בערתי הקדש מן הבית. (גיטין פא.) המקור להסברים כאן.

אגב אם היית משתמש

בביטוי המקובל יותר "התמעטות הדורות", לא היית מסתבך עם האי-הבנות שציינת (אבל אז היו חושבים שהתכוונת להיעלמות של תחנות הדלק של "דור" מצתידי הכבישים..)(או לזה של-"שום דורות" כבר יש הרבה פחות טעם מבעבר..)

גנגי

New member
או פחיתותם...

אני רואה, ספלינטור, שהולך ופוחת הדור...

shellyland

New member
חשבתי שהתכוונת לזה

שדורה יורדת...
(פויה, שלי! יש ילדים קטנים בפורום!)

Idan91

New member
לא קראתי (../images/Emo11.gif), ואני מקווה שגם

הדס ודולב דילגו על ההודעה הזאת.

hillelg

New member
לרב קוק

ב"אורות הקודש" יש פסקה או יותר בנושא. בהזדמנות.

hillelg

New member
מצאתי

אורות הקודש א' (לא זוכר איזה עמוד. שם הפסקה: 'מעלת הדמיון'): יש בדמיון מעלות כאלה, שאין בשכל. הדמיון מחיה בנו את העולם בצורתו הרוחנית, וממילא עושה הוא את מהותנו הרוחנית יותר שלמה, אלא שבהתגברותו מטשטש הוא את התאר של העולם המעשי. הנסיונות של התרבות העשירו הרבה את המדע המעשי, ואת הרוחני הבנוי על בסיסו, אבל את העולם של הדמיון, וכל גודל החיים שבו, הורידו הרבה. על כן קטנה היא מאד האישיות העכשוית לגבי האישיות הקדומה, ביחוד אצל הגדולים, שנתבגר הדמיון שלהם, ורכש לו את המניות הדרושות מהשכל המעשי. ובצדק הננו מכריזים גם כעת, אחרי ההתפתחות הגדולה של ההשכלות המודרניות, אם הראשונים כמלאכים אנו כבני אדם, ואם הראשונים כבני אדם, אנו כחמורים. [אי אפשר לכתוב פה בפרנק-ריהל?? אוף.]

אלעד2

New member
במקום אחר הוא מדבר על כך

שירידת הדורות היא במובן זה שאין ענקים, אולם במקביל יש עליה של ההמון

אלעד2

New member
אם התכוונת אלי:

"...מהלך כללי זה המתגלה בכל החיים נוהג גם בה (בכנסת ישראל): מספר היחידים הגדולים, הענקיים, אנשי קודש, הולך ומתמעט ולעומת זה הכלל כולו הולך ומשתכלל ומתפתח, וכנסת ישראל עומדת עכשיו בכללה במצב המעבר לצאת מתוך חיים אינסטינקטיביים לחיים של הכרה..." ('לתקופת המעבר', מאמרי ראיה עמ' 29) נדמה לי שיש עוד מובאות לרעיון הזה, לא זוכר.

אליך התכוונתי../images/Emo51.gif

(להלל הודתי במסנג'ר
) בכל אופן, אם יש לך עוד רעיונות - מאוד מאוד אשמח (יעזור לי עד מאוד) חוצמזה, יש לך מושג, איפה בתורה מוזכרים "חוקי ירושה"? (זה לסמינר אחר
)

dage

New member
יש ספר של merton

על הביטוי של ניוטון "אם ראינו למרחוק הרי זה רק מפני שהיינו כגמדים רכובים על גבי ענקים" והוא מציין שמקור הביטוי הוא יהודי וניזון מהמדרשים ויש גם מראה מקום מדוייק ואני אביא אותו בהמשך...

למעלה