יסמין לוי והפלמנקו
ובכן,אני שונא להיות משבית שמחה,ובפתח דברי אציין זוהי דעתי האישית בלבד המבוססת על טעמי ועל הידע שברשותי אינני טוען כי דעתי היא היחידה והנכונה בלעדית. ראשית כל מה שנאמר על יסמין ושירת הלדינו(שאת יסודותיה למדה מאימה) ומאביה שעליו כבר דובר אין מה להוסיף (לא כי אין אלא כי זה פורום פלמנקו ולא לדינו) ליסמין קול מיוחד ובעל עוצמה-ולא על זה המחלוקת. כמו כל אספקט של הפלמנקו הגיטרה,הכתיבה והריקוד גם השירה היא עולם ומלואו,יצא לי לראות את יסמין שרה ולא התלהבתי! אני מצטער אבל חסר אצלה המון ולמה אני מתכוון. ראשית ישנו הבדל מהותי ובסיסי בין שירת לדינו לשירת פלמנקו.(למרות שיש גם הרבה מהמשותף)וההבדל הזה לא ניכר בקולה של יסמין.שירת הפלמנקו היא מאופיינת בשבירה של הקול(ולא בסילסול יבבני כמו שניתן לשמוע רבות אצל יסמין) למה זה חשוב? בגלל מבנה הקומפס.למה הכוונה? כאשר רוצים להדגיש ביטים או בשפה המוסיקלית פעמות או בשפת הפלמנקו ספירות מסויימות לדוגמא הקצב הבסיסי של הסולאה (3,6,8,10,12)או במיקרה של השירה(3,6,7,8,10,12) ישנה חשיבות לעצירות פיתאומיות בכדי לתת מישנה תוקף לקצב,זה משפיע לו רק על השירה כי אם גם על קטעי ריקוד אופייניים הנקראים מרקאחה-אלו מאים להדגיש לטרות מסויימות כך ששירה טובה יוצרת הלימה לשאר אומני הפלמנקו(הדבר אמור בעיקר לגבי טרום עידן הקאחון) אני לא מדבר על ההרס של האופי של השירה!!! וזה המקום להזכיר משהו חשוב מאין כמוהו,אם הכוונה ליצור משהו חדש ויחודי סיגנון ביניים המנסה לשלב לדינו ופלמנקו הרי שאין מקום לביקורת שנתתי כאן. הגיית המילים של יסמין טעונה שיפור מה!!שמעתי אותה שרה את הטאנגוס מפורסם של רמדיוס אמיה וויסנטה אמיגו וזה הוריד לשיר את כוחו!!! זה הזמן ליצור דברים חדשים!! לא לחקות ולשיר שירים מוכרים של אחרים,ישנה מתודה שלמה כיצד לכתוב שירת פלמנקו,כמובן שגם זה לוקח זמן אבל בעיניי ואני חוזר ומדגיש רק בעיניי,עדיפה יצירה מקורית בינונית עשרות מונים על חיקוי טוב של אומן אחר.כיום ישנה התעוררות של אומנים צעירים שעוסקים בפלמנקו(כמו יסמין) אז למה לשיר שירים של אחרים? יש זמרים,יש נגנים,יש רקדנים למה לא ליצור משהוא חדש? מי יתן וירבו יצירות מקוריות בכל התחומים בארץ ובעיקר בפלמנקו! ערב טוב VIVA EL ARTE