"ים חיי בורא !"

"ים חיי בורא !"

ברצוני לשתף אתכם באסוציאציות שנבנו על שורה אחת מתוך שיר של משורר בשם ש. שלום ז"ל. משורר רליגיוזי שבשירתו ניסה להגיע לפנימיות ההוויה. (השיר לקוח מספר "חי רואי", 1962, עמ´ 70) ים ים אני ירא, ים נפשי אוהבת. ים חיי בורא, ים סוער עד מוות. ים תהום אפל. ים אור על מים, ים רונן צוהל, ים דמעות עיניים. ים יושיט לי יד, ים רחוק ממני. ים בתוכו אובד, ים בו אֶמְצָאֵנִי. ------------ ------ השורה השלישית: "ים חיי בורא" לדעתי אפשר לקרוא את השורה הזאת, בשלשה קריאות שונות. א. קריאה אחת היא: "ים – בורא חיי". ים החיים, גלי החיים שלפעמים הם סוערים, נשברים ומתנפצים ולפעמים הם רגועים, נעים ונדים בנועם וגולשים ברכּוּת. ים החיים שאותו אני צולח תוך כדי חיי - בורא אותי, מפתח אותי, בונה את אישיותי ומעורר את מודעותי. ב. הקריאה השניה היא: חיי בוראים – ים. כאשר האני חי את החיים לאמיתם ולעומקם – אזי חייו בוראים את ים המודעות, בוראים את ים הרוחניות, את ים האמונה. בוראים את ים היופי שמתבטא בסיפרות, בשירה, במוסיקה ובאומנויות ובוראים את ים האמת שמתבטאת במדע ובטכנולוגיה. ג. הקריאה השלישית היא: "בורא – ים חיי". כלומר, הבורא, אלוהים הוא הבורא את ים חיי. הקריאה הראשונה הצביעה על כך שנסיונות החיים מפתחים את האני. הקריאה השניה הצביעה על כך שהאני בורא את העל-אני. האני בורא את עולם הרוח, האמונה והמדע, הוא בעצם בורא את אלוהים. הקריאה השלישית מצביעה על כך שאלוהים הוא זה שבורא את האני ואת העל-אני. הרוחניות, היופי והאמת נובעים מהבורא. כאשר האסוציאציה הפרטית שלי מערבבת את שלשת הקריאות זה בזה ועושה אותן קריאה אחת. איך זה עובד מבחינה הגיונית ? אולי בהגיון זה לא עובד, אך מי אמר שהאמת חייבת להתאים ללוגיקה שאותה אנחנו בני אדם פיתחנו ? לפי הרגשתי האישית: תוך כדי התפתחות מודעותנו, אנחנו ממציאים את אלוהים, כאשר בד בבד אלוהים ממציא אותנו. זה דבר והיפוכו ! שני ניגודים במשפט אחד ! משפט שלא עומד בחוק הסתירה ! אבל זה משפט שהשירה כן יכולה להכילו... מאד אשמח לשמוע את הרגשותיכם ואת מחשבותיכם על השיר, על שלשת הקריאות, על עירבובן לקריאה אחת. וכל מה שיעלה בדעתכם מסביב. באור ואהבה, פרי מגדים ניספח: ש. שלום דרש מעצמו חריזה מושלמת, דרישה זאת כנראה גברה אצלו כאשר הוא רצה לתת דוגמא אישית מול המגמה שהוא התנגד לה ושהתפשטה אצל המשוררים הצעירים, לכתוב שירה ללא הקפדה על חריזה. לדעתי ההקפדה שלו על חריזה מושלמת, רק שָׁחֲקָה את כוחו השירי, וגרמה לשימוש בשפה כבדה והרבה פעמים לא טבעית. כי כמו ש"פחות מידי" כך גם "יותר מידי" יכולים לקלקל את השורה… שיר יפהפה זה הוא דוגמא לכך, שכאשר משייפים קצת את המרובעוּת הסיגנונית אזי קל לחוות את כוחו השירי של ש. שלום. אני מקווה שנשמתו של ש. שלום לא תכעס על השיוף ששייפתי את שירו. השמטתי שתי שורות אחרונות מכל בית ושיניתי את שורה 4 מבית ראשון שבמקורה היא: ים שופת לי מוות. שורה 2 מבית שני שבמקורה: ים אור אין- אפסיים. ושורה 3 מבית שלישי שבמקורה: ים תוכו אובד. השורות שהשמטתי המסיימות את בית ראשון הם: ים טהור חוטא ים אילם בוטא. שתי השורות המסיימות את בית שני: ים כוכב צולל ים שטן ואל ושתי השורות האחרונות: ים חלוף ועד ים ריבוא בדד.

קריאה נוספת ל"ים חיי בורא"...

הדברים שהבאת יפים ומעניינים! הייתי רוצה לשתף כאן בפאן נוסף לשורה הזאת.. "ים חיי בורא" - הזכיר לי באסוציאציה מיידית... (מה לעשות, כל אחד רואה דברים מתוך המקום בו הוא נמצא.) את תיאוריית האבולוציה שבה עלו החיים מן הים. בראשית החיים היו כל היצורים יצורי מים... בנוסף, למילה ים יש המון עוצמה והיא רבת תכולה: האות י´ מרמזת על האנרגיה האלוהית/ אנרגיות גבוהות האות מ´ מרמזת על אמהות - על משהו שיוצר, על המרכז... וביחד..... זה יכול להיות הכל - כפי שמתבטא יפה בשיר, כולל השורות שהשמטת. תודה לך.

תודה על קריאתך הנוספת ! ותגובה קטנה

החיים הראשוניים שלנו בטרם יצאנו מהרחם, הם היו חיים בתוך מים, מי השפיר. מכאו אולי משיכתנו לים הממשי, כמו גם לים הכּוּלִיוּת (מלשון "הכל").

ים חיי בורא - נסיון להבהיר.

"תוך כדי התפתחות מודעותנו, אנחנו יוצרים, כביכול, את אלוהים, כאשר בד בבד אלוהים יוצר אותנו" אנסה להבהיר, עד כמה שיש בכוחי, את המשפט הזה. אנחנו שנבראנו בצלם אלוהים, כאשר אנחנו נעשים מודעים לעצמנו, אנחנו בעצם יוצרים את מציאותנו הרוחנית, שהיא צלם האלוהים שבצלמו נבראנו. בד בבד שאנחנו יוצרים את מציאותנו הרוחנית על ידי מודעותנו, מציאותנו הרוחנית יוצרת אותנו. שהרי ללא המציאות הרוחנית – מה אנחנו ? הנה עוד דוגמא לאותו רעיון. הטבע וחוקי הטבע מכילים את כל אשר בטבע. אנחנו חלק מהטבע. אך בד בבד שאנחנו מרחיבים את הטבע על ידי יצירותינו (האמנות, המדע, הטכנולוגיה) הטבע בהתרחבותו מרחיב אותנו. שהרי אנחנו חלק מהטבע ותחת חוקי הטבע, כשאנחנו משתמשים בחוקי הטבע על מנת ליצור את יצירותינו. דוגמא נוספת: ידוע שאמונה, גם שהיא מעבר להגיון ולהסתברות המדעית, יכולה לעזור לחולה להירפא ממחלתו, או לפחות לשפר את מצבו. חולה שלא מסוגל להאמין (אולי בגלל שהוא מלא עד גדותיו ברציונאליות...), אך יודע שהעובדה שאמונה חזקה בהבראה עוזרת להבריא, היא עובדה מדעית, לא יעזור לו שהוא "ישחק אותה" כאילו הוא מאמין על מנת להיעזר באמונה. כלומר, בד בבד שהחולה מייצר אמונה, האמונה שהוא מייצר (יוצרת אותו) עוזרת לריפויו. תשאלו, אם כך, הכל מתחיל ונגמר ברובד הפסיכולוגי ? אני אישית, לא מאמין בכך שהכל מתחיל ונגמר ברובד הפסיכולוגי. לעניות דעתי, לכל אמונה ותקווה אמיתית יש רובד מטפיזי שמגבֶּה אותה ונותן לה את כוחה. וזאת בדיוק כל הכוונה שבד בבד שאדם מייצר אמונה האמונה מייצרת אותו. דוגמא אחרונה. מקובל בפיזיקה המודרנית שלניסוי עצמו יש השפעה פיזית על התוצאות. שהניסוי עצמו משפיע על המציאות. כלומר, בד בבד שהאדם נתון להשפעתו של חוק הטבע, חוק הטבע מושפע על ידי האדם. ובפרפרזה על האמור לעיל: אין כל צמח גדל מלמטה שאין מלאך שאומר לו מלמעלה: גדל! ואין כל מלאך מלמעלה שגידולו של צמח מלמטה אינו מעורר אותו לאמור לו: גדל ! ההרגשה שקיימת איזושהי הדדיות דיאלוגית בין המימד הפסיכולוגי למימד המטפיזי, הינה איזושהי תובנה מפשרת שהתפתחה אצלי תוך כדי אחרי שנים של קונפליקט אמונה פנימי, שיסודו בקונפליקט הידוע שבין אמונה למדע. התובנה הזאת נובעת ממקום של תחושה והרגשה, שלאחר מכן נסיתי לכסות את מערומיה באיזה שהם בגדי הגיון שמצאתי. אך אם בגדי ההגיון שמצאתי לא מסוגלים לכסות את מערומיה, הנה מצאתי שמערומיה הם מערומים אסתטיים, וניתנים לתיאור פיוטי... מאד אשמח עם כל מי שישתף אותנו בהרגשותיו ובמחשבותיו מסביב לדברים אלה. באור ואהבה, פרי מגדים

הביצה או התרנגולת

אפשר להתחבט בשאלה זו מצד היוצר או מצד המיוצר. הכל הוא עניין של איך אתה רואה אותו ומהי השקפת עולמך. אדם דתי ודאי יכול לחוש שהבורא הוא זה שברא אותו ובזה מסיים, כלומר הוא זערור שאין ביכולתו לעשות מאומה בהשוואה לבורא. אדם אחר, נניח כמוני, מאמין שאומנם הבורא ברא את הבריאה הזו, אבל מתוך מגמה שהנבראים ילמדו להיות בוראים. זה כמו להביא ילדים לעולם וללמד אותם את השפה שלך, התרבות שלך וכיוצא בזה. יוצא מזה שאנו צריכים לגדול רוחנית כדי להתחיל להבין משמעויות של יצירה. עם הזמן אותם ילדים גדלים והופכים בעצמם לבוראי ילדים שלהם. וכך הלאה. באור ובאהבה פאול

אדם יקר וללא דעה קדומה !

שלום אדם יקר וללא דעה קדומה ! תודה על הבנתך הכל כך טבעית, עד שפשוט מרוב שהיא טבעית לא שמים לב לפלא הזה שכל אדם הוא בעצם בורא את ילדיו, את מעשיו, והוא מתחיל לברוא עם מחשבותיו ודימוייו אודות מעשיו. בבחינת: "סוף מעשה במחשבה תחילה". אך בעצם לא התייחסת לנקודת הראייה (נקודת ראייה שאני מפחד מאד שהיא אולי מגדישה את הסאה ביומרניותה...) שמנסה לקשר בין המימד הפסיכולוגי עם המימד המטפיזי. תחושה של הדדיות מסוג שכזה, בין הפסיכולוגי למטפיזי. במידה והיא לא נדחית לחלוטין על ידי הקומנסנס, השכל הישר. וכאן אני חייב לומר, שאני אפילו לעצמי לא מסוגל להסביר אותה בצורה ממש הגיונית. בכל אופן על פי מה שכן ניסיתי להסביר, במידה והרגשה זאת איננה דמיונית לחלוטין - היא יכולה להיות עמדה מיסטית, שמצד אחד היא מאד מחלישה ומרגיעה הרהורי כפירה אתאיסטים מן הסוג שהאמונה הומצאה כולה על ידי האדם. או מחשבות מן הסוג היונגיאני שמושא האמונה קיים רק בפנימיותנו. כאשר מן הצד השני היא מספקת אנרגיה נפשית חיה ובעלת עוצמה הנובעת מיתוך התחושה של ההדדיות. (בנקודה זאת היא דומה במקצת להשקפה של העידן החדש שמחשבה אנושית + כוונה יש ביכולתה לברוא. אך היא הרבה פחות יומרנית). ואשמח אם תרצה להתייחס לכך. שבת שלום ומבורך, פרי מגדים

Paul Even Paz

New member
אתה אדם נפלא ../images/Emo45.gif

שלום לך פרי, למען ההבנה החלפתי את הכינוי לשמי האמיתי. הממד הפסיכולוגי אוצר בתוכו את ההבנה להתנהגות האדם באשר הוא וכן את הסיוע הפיזי להתגבר על קשיים פיזיולוגיים ונפשיים. הממד המטאפיזי הוא רחב יותר מפני שכולל את המרקם הפסיכולוגי בחלקים מויימים ומוסיף עליו את האהבה ללא תמורה, שהפסיכולוגים נמנעים ממנה בטוענה של אתיקה מקצועית. מעל זה קיימת החוכמה הבריאתית שעדיין המדע לא מצליח לפענח, ולכן הפסיכולוגיה פועלת לפי כללי התנהגות שנלמדו ממחקרים ארוכי טווח. אתן לך דוגמא. הפסיכולוגיה יכולה לאבחן ילד שיש לו בעיות למידה. הידע המטאפיזי יכול לאבחן את מקור הבעיה. כמו קארמה כמו רצון הנשמה. הפתרון למקרה זה יהיה לא יהיה זהה בין הפסיכולוגיה למטאפיזיקה. שלך פאול

א*ל*ד*ד

New member
ים חיי הבורא <=> אהבה

מילותיך : "תוך כדי התפתחות מודעותנו, אנחנו ממציאים את אלוהים, כאשר בד בבד אלוהים ממציא אותנו." הדהדו בי למשך יום, שבמהלכו שאלתי עצמי, האמנם ? מבחינתי, קל יותר להבין שאנו בוראים את החיים, את אלוהים בחיי היום יום באמצעות מחשבותינו, רגשותינו, אמונותינו, חוויותינו. אך קשה יותר לתפוס כיצד אנו עדים לכך שאלוהים ממציא אותנו, מתגשם באמצעותינו ואני מדבר על חיי היום יום ולא על חוויות מיסטיות ... כמו כן אני מתבונן דרך עיניו של האדם ברחוב שעדיין מחפש עצמו, ולא דרך אדם שהגיע לרמת הוויה כזו שכל רגע בחייו הוא לשמה כמו שאמר רבי נחמן : "עיקר מעלת האדם שיש לו הכוח לקשר ולחבר ע"י עבודתו הקדושה כל העולמות יחד, דהיינו לחבא עלמא תתאה בעלמה עילאה (עולם תחתון בעולם עליון) ולעשות נחת רוח לשם יתברך [...] ולהמשיך שכינתו של השם יתברך בתחתונים, שהיא עיקר התכלית, שבשביל זה נברא הכל." ובעוד דבריך מהדהדים בתוכי, הגעתי למונח אהבה. אהבה היא דחף בלתי מוסבר, משהו שמתפרץ מתוכך ללא כל סיבה הגיונית. בחיי היום יום אהבה היא הדבר היחיד שאין לו מטרה, תכלית, משמעות, כי היא עצמה התכלית. הרי לכל דבר בחיי היום יום יש מטרה: אתה הולך למסעדה כדי להנות כדי לאכול. אתה מרוויח כסף כדי לקנות בית. אתה נוסע לנפוש כדי להתאוורר. אבל באהבה אין מטרת רווח, אהבה לא ניתן אפילו להגדיר, מה שכן אני יכול לומר : איני יודע מה זה, אך אהבה היא החלק הכי יפה שבי. זו תשוקה להתאחד, להתמזג והיא כנראה נובעת מזה שאנו חיים בפירוד, מנותקים מהמקור שלנו. אהבה היא לדעתי החלק האלוהי שמתגשם בתוכנו. דחף לא מוסבר, מיסתורי שאינו ניתן לעצירה. עץ ואדמה שמתחברים. אדם ואישה שמתמזגים. כמו שעץ שעקרו אותו משורשיו,הוא צמא להנטע בחזרה, כך האישה היא האדמה שהגבר רוצה להינטע בה, אז הוא יכול להצמיח שורשים. אז הוא שלם. כנ"ל הגבר גם הוא האדמה של האישה. שני החצאים יחד הם השלם. אדם צריך להינטע, להיעלם בשלם כדי לחוות אהבה ולכן אנו כה פוחדים לאהוב... אהבה פירושה לאבד את עצמך, האגו צריך להיעלם, ורק אז ההתמזגות מגיעה...והאגו מסרב להיעלם...זה קשה... לדעתי,האשליה בכל הנוגע לאהבה, היא שהאשה שגבר אוהב, הילדים שהאם אוהבת - הם לא מקור האושר, השמחה, האהבה. הם רק הדלת להוויתנו, הפתח לאלוהים. אנו חושבים שהאושר מגיע מבחוץ, בגלל סיבה מסוימת ... כשאתה קונה בגד וזה עושה לך הרגשה טובה, תחושה נהדרת. כשאתה רוכש אוטו חדש ואתה מרגיש בו אחרת. אפילו כשאתה מסתפר או את עושה "פן" ומשנה תסרוקת, מרגישים כאילו התרעננו. כאילו משהו בנו נולד מחדש, ואנו חושבים שהתחושות האלה באות מבחוץ, בגלל גורמים חיצוניים...בגלל שקנינו, בגלל שהסתפרתי... אבל ההיפך הוא.... דווקא ברגעים אלה, פתחנו את הדלת להוויה שלנו, נתנו לאלוהים להיכנס. היכן אלוהים נמצא ? היכן שאתה נותן לו להיכנס, וכך אני מפרש דבריו של רבי נחמן. הזמנת את אלוהים להיכלך, פתחת את הדלת בפניו, בפני החיים ואז אתה מתחיל לחגוג... הדברים האלה תמיד היו איכשהוא לפניי, מול עיניי, אבל אתמול בפעם הראשונה עברה בי צמרמורת קלה, המילים האלה זרמו בי כמנגינה מופלאה, בזמן שנהגתי חזרה לביתי ... איזה יופי... תודה פרי !!!!

אלדד יקר, רעיונותיך מ-ק-ס-ימ-י-ם !

שבת שלום ! והרבה אהבה רפסלקסיבית כך שבד בבד שאתה אוהב אתה גם נאהב, וכדבריך, בד בבד שאתה פותח פתח להוויה האלוהית - ההוויה האלוהית נכנסת בפתח. תודה לך אלדד על דבריך ה-מ-ת-ו-ק-י-ם !

למעלה