ילד שקורא בגן חובה

הילה דו

New member
לקראת כיתה א'

כתבתי את השאלה הזאת בטעות בשרשור הנחמד שהיה כאן לפני שבוע, ורק אחר כך הבנתי שאיחרתי שם את המועד... אז מנסה פה, מה דעתכם? הבן שלי, בגן חובה, כבר יודע לקרוא יפה, בלי ניקוד. יש לי שתי שאלות: ראשית, הוא למד לקרוא בעצמו, מהמחשב ומשאלות ששאל אותנו. האם העובדה שהוא לא למד לקרוא בצורה מסודרת (הוא לא יודע ניקוד, למשל, הוא רואה את האותיות וכנראה מנחש את המילה לפי ההקשר), יכולה להפריע לו בהמשך? שנית, זה יכול להפריע לו בכיתה א'? אני נורא חוששת ממצב שהוא ישתעמם, ואז יתחיל להפריע ולהציק לסביבתו (הרבה פעמים שעמום ותסכול מתבטאים אצלו בהצקות...)

פלגיה

New member
בעצם את מביאה בעיה ופיתרון יחד

את חוששת שהוא ישתעמם, אבל אומרת שהוא למד לבד, ולא למד ניקוד. אז מניסיון אישי - זה לא בהכרח משעמם. שיטת הלימוד בבית הספר היא שונה משמעותית מלמידה לבד, בפרט שיש עוד ניקוד שצריך ללמוד (כדאי ללמוד ניקוד. זה חלק אלמנטרי מרכישת השפה העברית ולמידת פיענוח). אם בכל זאת אץ חוששת - כדאי שתדברי עם המורה בתחילת השנה. רוב המורות יודעות להיערך עם עבודות "אקסטרא" לילדים הקוראים.

צריך לדעת ניקוד. מה גם שנתקלתי

בילדים שגילו קושי בקריאה עם ניקוד לעומת קריאה בלי ניקוד, היות שהם קראו גלובלי מדי (תפיסת מילה כשלם). אני מניחה שזה לא צפוי אצל בנך, מפני שהוא ילד בעל יכולות תקינות ואולי אפילו מעבר. הוא ירכוש מהר עם הכתה את הניקוד בתהליך ההקניה בכתה. לגבי שיעמום, כמו שענתה לך פלגיה. יש לזה פתרום, אבל למה מסוגלת המורה שתהיה לו אין ביכולתי להתנבא.

ליאת +

New member
אני מעולם לא למדתי ניקוד

לא יודעת איך- אבל פיספסתי את כל העניין. לא הפריע לי חוץ מבבגרות בלשון שפתאום הייתי צריכה להבין מה אלו הסימנים הקטנים מסביב לאותיות (יש לי חברה שעד היום מזכירה לי שבאמצע בחינה שאלתי אותה מה זה הדגש בוו
). אם הוא למד כבר בלי- אז קודם כל כל הכבוד. שנית- הוא לא צריך את זה כי סימני הניקוד הם כמו גלגלי עזר- וברגע שהוא למד לסוע בלעדיהם אין מה להוסיף אותם. ושלישית- הוא ישתעמם בכיתה א', בלי קשר, כי הוא נשמע לי מפותח בהרבה מבני גילו (יש לי בן בגן חובה). אם הוא יפריע? יסבול? ימשיך ללמוד לבד? הכל תלוי באופי שלו ובאופן שבו המערכת והמורה שלו יתמודדו איתו. מציעה לך כבר עכשיו לעשות בירורים לגבי בית הספר שאליו הוא אמור ללכת.

אני חושבת שזה לא אחראי מצדך להמליץ

על סמך מה שחווית על עצמך, להורה, שסימני הניקוד אינם חשובים.

ליאת +

New member
"לא אחראי"? ../images/Emo2.gif ../images/Emo6.gif

איזו אחריות יש לי בדיוק? האם פנתה לייעוץ בפורום של הורים. עניתי לה מנסיוני האישי. מה שהיא תעשה עם זה או לא זו אחריותה שלה. מה עניין אחראי או לא אחראי לכאן? (נראה לי שאת מפספסת את הרעיון מאחורי פורמים מסוג זה).

פלגיה

New member
ושוב -מהניסיון האישי שלי

למדתי לקרוא בגיל 4 (כולל ניקוד - ידעתי לנקד "חוקי" ללא טעויות). בגי 6 וחצי נכנסתי לכיתה א' - ולא השתעממתי. אמא שלי צוחקת עלי עד היום שהייתי חוזרת מאושרת כי "היום למדנו ש". היה לי מוזר בהתחלה שיש ילדים שלא יודעים לקרוא בכלל, אבל הוראת הקריאה היתה כל כך שונה מהדרך שבה אני למדתי, והחוויה היתה מעניינת ביותר עבורי

לאה_מ

New member
גם החוויה שלי כזו

אני קראתי מגיל מאד צעיר (בערך שנתיים וחצי). בכתה א' הייתי מסתובבת עם ספרים של ז'ול ורן בתיק. בכל זאת לא השתעממתי. אני חושבת גם שלא ממש הבנתי שאני יודעת משהו שילדים אחרים לא יודעים.

אור2221

New member
אני למדתי לקרוא בגיל שלוש

בכיתה א', כמובן, כבר קראתי שוטף. לא ממש קראתי עם ניקוד, ידעתי שקיים דבר כזה, אבל קראתי מילים, לא אותיות. כיום אני יודעת לקרוא עם ניקוד אבל אני לא זוכרת שמישהו אי פעם לימד אותי. בכיתה א', דרך אגב, היה לי פטור מכל שיעורי העברית למינהם. הייתי מקבלת ספר וזהו.

פלגיה

New member
ושאלה

קריאת הספר במקום הלימוד בכיתה הספיקה לך? כלומר היית יושבת בשקט וקוראת במשך כל הזמן הזה מבלי להשתעמם ומבלי להפריע?

אור2221

New member
המממ...

באופן עקרוני כן. הייתי גם עושה את זה מתוך בחירה בכיתות מאוחרות יותר, השיעור שיעמם אותי אז הייתי לוקחת ספר וקוראת מתחת לשולחן. בהתחלה זה הציק למורות, אח"כ הן למדו להתעלם, הן גילו מהר מאוד שידעתי מה קורה בשיעור גם ככה. כיתה א' שלי היתה לפני 18 שנה, היתה פחות מודעות מהיום, אני חושבת שהיום זה כבר לא היה קורה. לא הייתי מהפטפטניות, הייתי ילדה שקטה, הספר הספיק לי. זה לא עשה פלאים למצב החברתי שלי, גם בהפסקות הייתי הרבה פעמים קוראת - קלאס לא ממש עניין אותי. אני רק זוכרת רגעי תסכול בכיתה א' באופן מאוד חד, כאשר המורה היתה מציירת הר של מילים על הלוח, ומי שהצליח גם לעלות וגם לרדת מההר (לקרוא את כל המילים נכון) היה מקבל פרס (מחק, והאטבים הקטנים הצבעוניים האלו) וממני היא אף פעם לא ביקשה לקרוא כי זו היתה חוכמה מאוד קטנה וזה מאוד הציק לי. אמא שלי דיברה איתה והמורה התנצלה ובאמת נתנה לי לקרוא פעם או פעמיים.

צימעס

New member
ניקוד זה לא רק גלגלי עזר

יש מצבים בהם הניקוד מעביר מידע. למשל - איך קוראים לילד, אוּרי או אוֹרי?

Kalla

New member
../images/Emo45.gif וזו עוד דוגמה פשוטה יחסית.

יש הרבה מילים או שמות, בעיקר לועזיים, שלעיתים לא ניתן בכלל לקרוא אותם ללא ניקוד. ומה עם לימודי התנ"ך? לדעתי תלמיד ממוצע מאוד יתקשה לקרוא תנ"ך בלי ניקוד.

מירי 4

New member
../images/Emo45.gifהמפתח לעברית נכונה

עובר בניקוד. יש הרבה מילים שהבדל המשמעות ביניהן הוא בניקוד. יש הרבה מאד טעויות נפוצות שקריאה צמודה לניקוד עשויה לתקן (הניקוד של וו החיבור ואותיות השימוש, לדוגמא) וכמובן - קריאת תנ"ך ושירה, שאני בהחלט לא רואה אותה כמיותרת.

פלגיה

New member
מעתיקה תגובה שנמחקה

של עכשיו אמא של גל: "הניקוד בעברית הוא לא ליופי הוא מייצג את התנועות, מה שמקבל יצוג גרפי באנגלית למשל ולכן יש לו חשיבות. אפילו בפורומים לא אחת אפשר לראות שמישהי מוצאת לנכון לנקד מילה מסויימת, כדי המסר אליו התכוונה יהיה ברור לחלוטין. יש מילים כמו הדוגמה שהובאה, שנכתבות אותו דבר ורק הניקוד מבחין ביניהן. בנוסף לכך בניגוד לתקופה שבה אתן הייתן תלמידות, היום בשלב מוקדם יחסית ילד פוגש טקסט מדעי שהוא לא פשוט ואפשר למצוא בו מילים מסויימות מנוקדות, מתוך ידיעה, שמילים לא מוכרות קשה יותר לקרוא. אלה שתי דוגמאות לחשיבות הידע בניקוד."

חוה 1

New member
אני מורה בא'

חלק מהילדים הגיעו קוראים . יש לי ילד בכיתה שקורא שוטף אבל אינו מסוגל לזהות תנועה אחת. בוודאי שזה לא טוב. הוא יתקשה בקריאת ספר תורה. הוא יתקשה בקריאת מילים חדשות ללא ניקוד.

פלגיה

New member
ומה את עושה עם הילד הזה?

מלמדת אותו ניקוד או מוותרת על זה? מה בכלל עושים עם ילדים קוראים בכיתה א'? יש תכנית מובנית או שזה תלוי ביצירתיות של המורה?

חוה 1

New member
הגיעו שישה כאלה

חמישה הצלחתי ללמד מהר מאד את הניקוד ,הם הבינו את הענין. החמישי לא מצליח בשום אופן וזו בעיה.

למעלה