ילד שחור....

מירי,

New member
ילד שחור....

בגן של דודו יש ילד אתיופי... אני יודעת גם מהאמא של הילד וגם מהגננת של שנה שעברה שלילד לא היתה שום בעיה עם הנושא וגם לא לילדים האחרים בגן (הם היו יחד בגן הקודם בשנה שעברה) , אני גם יודעת שדודו אוהב את הילד הזה ".. אני רוצה להסתפר כמו X..." "....אבל גם X כך או אחרת..." אתמול בניסעה לגן דיברנו על הילדים שעברו עם דודו לגן ומשום מה שכחנו את שמו של הילד הזה (ולא רק אותו) וכשדודו הבין הוא אמר (אני לא מצטטת) "...הילד השחור.." אני ואבא היינו ה מו מי ם אנחנו מעולם לא הישתמשנו בביטוי הזה (גם בנינו כשאנחנו בטוחים שהוא לא שומע אז יש אתיופים בהחלט לא שחורים!!! וגם זה רק כשלא זוכרים את השם...) נסינו להבין מאיפה בא הכינוי הזה , בשיחה בערב היצלחנו להעלות את הנושא שוב כדרך אגב ודודו היסביר די בתמימות שהעור שלו שחור תוך הדגמה עם הידיים על כל הגוף שלו(נו... זו עובדה לא?) ובכל זאת מכיוון שזהו ביטוי גיזעני אני לא הייתי רוצה שהבן שלי ישתמש בו... ובכלל נראה לי לא בריא שכבר עכשיו הוא מתחיל לסווג ילדים לפי הצבע שלהם ולא לפי הנחמדות שלהם בלבד- אבל איך מסבירים לו את זה?????????? כששאלתי אותו "אז מה?" הוא לא הבין את השאלה שלי ממש , מבחינתו אני יודעת שהוא ציין עובדה כמו התיספורת והגובה והנחמדות ומהירות הריצה...

מירי, עומר קורא לזה "ילד חום"

גם אני הרמתי גבה בהתחלה אבל הבנתי שהוא אומר את מה שהוא רואה ולא מתוך עמדת גינוי כלשהי. יותר מזה - עומר הוא חצי מרוקאי (אני עם עור פולני לבנבן ומנומש לחלוטין, לעומת זאת) ואני "מתה" על העור המקסים שלו וכל הזמן מברכת על זה שהוא "שחמחום" (עם תוספת נשיקות קבועה על גבי העור השחמחום הנ´ל...
) כך שמשך כנראה הוא גזר את המילה "חום". אצל עומר בגן מדובר בילד אחד פיליפיני וילד שני היה (בשנה שעברה) ילד מאומץ מויאטנם. שניהם כהים. לפחות אחד (שקרוב אליו יותר בגיל ובהתפתחות קוגנטיבית) היה ועדיין חבר טוב שלו וחבר כבוד ב"חבורת הבנים". קל להסביר כי נראה לי שכמו שגם את מציינת - באמת הילדים שלנו לא יוצאים מנקודת ראות גזענית אלא לוקחים ומבטאים את הצבע כפי שהוא מצטייר להם בעיניים... הילד האתיופי זה גם חלופה טובה.

לאה_מ

New member
אני מצטרפת לדעתה של חנה,

זה לא נראה לי ביטוי גזעני בהקשר שאת מתארת. בכל מקרה, יש בנושא הזה ספר ילדים מאד חמוד בשם "ילד של שוקולד" מאת חגית כהן.

מירי,

New member
ילד אתיופי ? ../images/Emo4.gif

כי אז יש גם ילדים רוסיים ... והאם זה משנה עבור הילד?גם ילדי שלי הם בני תערובת אבל אני חושבת (ומקווה) שדודו כל אינו מודע לעניין (הוא כהה ואחיו בהיר!!) הבעיתיות שלי היא בסיווגים שמתחילים להופיע... היה בעבר אחד של "...אבל היא בת..." ופה מכיוון שהייתי מוכנה לנושא ידעתי לענות (ואני מקווה שנכון...)

אביטל +

New member
ילדים וגזענות ?

אני חושבת שאת קצת מנפחת את העניין
אם היה בגן ילד אחד עם שיער בלונדיני (ממש ממש בלונדיני), והיית שוכחת את שמו, ובנך היה מזכיר לך באופן הבא "את מתכוונת ל X הילד הבלונדיני", האם היית מזדעזעת באותה מידה ? מן הסתם לא, בנך פשוט לקח את התכונה החיצונית הבולטת ביותר. ועבור הילד האתיופי זו כנראה צבע עורו. ונכון, מבחינתו זו תכונה של הילד כמו תיספורת וגובה. זהו כנראה טבעם של ילדים בגיל הזה. אנחנו המבוגרים פשוט מייחסים לדבריהם משמעות שונה ונוספת, ולא תמיד נכונה. לכן השאלה מה הכוונה ומה עומד מאחורי המילים. אם הוא היה אומר משהו כמו "הוא לא יכול לעשות את זה כי הוא שחור" אז אולי הייתה לך סיבה לדאגה.

מירי,

New member
בלונדיני לא! לבקן כן!

במידה והיה משתמש במושג לבקן או לבן - כן! הייתי מגיבה זהה... אני יודעת שמבחינתו של דודו זו עובדה פשוטה , אבל ילדים הם יכולים להיות "רשעים" קטנים, ומכאן לגלות שאפשר להציק לאותו ילד עם המושג ´שחור´ הדרך די קצרה.....

אביטל +

New member
אז פה ההבדל

כשמתחילים להציק בגלל צבע עור זה כבר לא בסדר ובשלב כזה, זה המקום להעיר ולהסביר למה זה לא בסדר. אבל נראה לי שההערה שלו נעשתה בתום לב ללא שום כוונה רעה. גם לי היה קטע כזה פעם. היינו בערב שאורגן ע"י העבודה, והצגתי לבעלי את כל האנשים. אחד מהעובדים שהגיע לאירוע הוא ממוצא דרוזי, והוא עובד עם עוד שלושה אנשים בתחום מסויים אצלנו. מספר שבועות לאחר מכן סיפרתי לבעלי על משהו שהוא עשה בעבודה ובעלי לא הצליח לזכור מי זה לפי השם, ואז אני אמרתי שזה הבחור הדרוזי, והוא מיד זכר מי זה. מה לעשות, חלק גדול מהזיכרון שלנו כלפי אנשים (במיוחד אם אנחנו לא מכירים אותם טוב ולא זוכרים את שמם) הוא לפי מראם החיצוני. זה לא אומר שההתייחסות שלנו כלפיהם משתנה בכלל המראה החיצוני או מוצאם. זה פשוט חלק מהם וממה שמאפיין אותם. הזיהוי הזה הוא חלק מהאופי שלנו כבני אדם וההתייחסות שלנו לאנשים הסובבים אותנו. גזענות ואפליה קורות כאשר אנחנו מעניקים לאפיונים החיצוניים האלה משמעויות שאינן קיימות ואינן נכונות.

מירי, בחיים כמו בחיים - יש מרכיבי

שונות בינינו שניתן להתייחס אליהם גם בלי גזענות אלא באופן ענייני. אם הילד בא מאתיופיה וזו הסיבה לצבע עורו - זה מה שאני מסבירה בפשטות רבה לילד שלי. זה לא מראה על הבדלי שווי בין הילדים אלא על מגוון הילדים השווים זה לזה... המילה אתיופי היא לא קללה, היא פרט ענייני ואינפורמטיבי שמסביר את מוצאו של הילד ואת צבע עורו, כמו שהעובדה שאבות-אבותי הגיעו מאוקראינה מסבירה את אלו שלי... אני מאמינה שהתייחסות פתוחה, העדר פרות קדושות וטיפול ישיר וגלוי גם ב"טקסטים בעייתיים" מבחינה חברתית הם המפתח לשוויון. הידיעה והידע מביסים את הבורות.... וזו מטרה עילאית בעיני בהעברת מסרים חינוכיים לפחות אצלי בבית (במדיניות של "בלי סודות"
) אני מבינה את ההסתייגות שלך אבל לא שותפה לה.

rivkaX4

New member
Yeled chum...

I teach my kids that there is NO "yeled chum, yeled lavan" or yeled rusi.. they are all X-origined, but now that they are here they are just as Israeli as my children. BUT-I see no harm in what your son said! he did NOT mean it the way we see it...it´s like "gingi"....color! that´s all!!! nothing else!!! r/

למה שחור זה ביטוי גזעני?

אצל המבוגרים זה הפך לצערינו לביטוי גנאי, אבל הוא לא רואה את זה ככה. את אמרת שזו עובדה שהוא שחור. מבחינת דודו זה נורמלי לגמרי כמו שילד אחר נקרא "גבוה" או "מנומש" וכו´. רק שלדעתי כדאי להסביר לו שבגלל שהוא הגיע מארץ אחרת וכו´, זה צבע עורו וזה לא אומר כלום על התכונות שלו.

חוה 1

New member
אני חושבת שהפכנו לרגישים יתר

בנושא גזענות. אסור כבר לתאר ילד? בלונדיני, ג´נגי, גבוה ,נמוך. לדעתי גזענות זה לא להגיד הילד שחור , אלא להגיד בגלל שהוא שחור אז.... ליחס תכונות אופי לאדם רק בגלל המראה החיצוני שלו זו גזענות.

dkdk

New member
ועל זה נאמר..

שאנחנו שומעים מרחשי ליבנו, מהחששות שלנו וומלבישים על המשפט הפשוט התמים. תמיד כמובן צריך לשים סימן שאלה ולבדוק, אולי באמת מסתתר משהו מאחורי אותה אימרה (אולי בגן הילדים קוראים לו בשם גנאי כך) ואולי פשוטו כמשמעו-הילד שחור, הילדה גבוהה, הילד תאום וכו´. ,

למעלה