"ילדים זה שמחה..."

omarman

New member
"ילדים זה שמחה..."

בעקבות הנסיעה לסין, אני עושה בישוב שלי מין ערב תמונות וקצת סיפורים והסברים על סין (או בייג'ינג, יותר מדוייק). יש לי כמה שאלות שבטוח תדעו לענות (או להפנות לאתר תואם), אז בבקשה: 1. מה קורה עם הגבלת הילודה בסין היום, זה עדיין קיים? 2. מתי היא נקבעה בעבר, ומי החליט? (מאו?) 3. מה קורה עם מי שחורג? יש קנסות כספיים? 4. כמה אנשים יש בסין? ושאלה אחרונה: כמה מוסלמים יש בסין וכמה יהודים (יש בכלל?). xie xie (אני חייב לשבת ולנסות להתמודד עם סינית במחשב...) אומר.

@@@

יש כ-1.4 מליארד סינים בסין. עד כמה שידוע לי אין סינים יהודים אותנטיים למרות ששמעתי שיש איזשהם שרידים לקהילה שחיה שם בעבר ואפילו בית כנסת ישן שנמצא באיזה מקום (שכחתי איפה). אולי הגיעו דרך דרך המשי או משהו. שווה לברר על זה. לגבי הילודה, בערים המפותחות יותר ראיתי רק ילד אחד למשפחה אבל הבנתי שבכפרים הממשלה קצת יותר משחררת ומתירה משפחות יותר גדולות. אותו דבר גם לגבי המיעוטים. שוב,לא בטוחה במאה אחוז כי לא חקרתי את הנושא הזה. נחכה למישהו שיודע יותר...

Mei11

New member
מדיניות צמצום הילודה בסין

המדיניות הזו החלה באופן רשמי ב-1979 (שזה שלוש שנים אחרי מותו של מאו). בימיו של מאו היה דוקא גידול משמעותי בגידול במספר הלידות. הממשלה, שעמדה מול בעייה רצינית מאד של פיצוץ אוכלוסין, יזמה את מדיניות תכנון הילודה. זה לא חוק, זו מדיניות, והיא מיושמת קצת אחרת בכל מקום כי מי שמיישם אותה הוא השילטון המקומי. בד"כ מבדילים בין המצב בעיר והמצב באיזורים הכפריים: בעיר - בגלל אופי החיים בעיר היה קל יותר ליישם את המדיניות, מי שהביא יותר מילד אחד נאלץ להתמודד עם סנקציות כלכליות - קנסות, מניעת סבסוד המגיע לילד כמו שכר לימוד ובריאות וכד'. בכפר - באופן מסורתי הבנים הם עתודת הביטוח של הסיני. כאשר הוא יהיה זקן הבנים שלו יפרנסו אותו. הבנות, לעומת זאת, מתחתנות ויוצאות מן המשפחה, והגידול שלהן הוא בעצם השקעה מבוזבזת. התפיסה הזאת הקשתה מאד על היישום של מדיניות ילד אחד ולכן בכל מקום הגיעו למן איזון אחר, למשל שני ילדים לכל משפחה, מכסות של ילדים לכפר בכל שנה, ילד נוסף אם הלידה הראשונה הניבה ילדה וכו'. בכפר הרבה יותר קשה לאכוף את המדיניות, נשים לפעמים פשוט בורחות מהכפר ללדת במקום אחר וחוזרות עם המוצר המוגמר. יש המון בעיות עם השיטה הזו, לא ברור עד כמה הילודה הצטמצמה בגלל זה. ה"טיפול" בנשים הרות באופן לא חוקי הוא בעייתי בלשון המעטה. ההעדפה של תינוקות זכרים הביאה לכך שיש מחסור קל בבנות בסין. ככל שהכלכלה הסינית הופכת חופשית יותר קשה לאכוף את המדיניות, אבל היא עדיין קיימת, ואפשר לראות באיזורים כפריים מודעות וססמאות שמעודדות אותה.

Mei11

New member
יהודים בסין

ליהודים בסין היו כמה תקופות קהילת קאיפנג - יהודים שהגיעו לסין בדרך המשי, זו קהילה שהתקיימה כנראה בין המאות ה-12 ל-19. זו הקהילה הידועה ביותר מהתקופה הזו, אבל כנראה לא היחידה. יש מידי פעם סינים שטוענים שהם המשך של הקהילה, יש אפילו כמה כאלה בארץ. קהילת שנגחאי - עם העניין של הבריטים בסין (מאמצע המאה ה-19) הגיעו כמה משפחות יהודיות בגדדיות עשירות לשנגחאי. למשל משפחת כדורי (יש רחוב כזה בהונג קונג וגם בי"ס חקלאי), משפחת ששון (שמלון ששון שנבנה על ידם נקרא היום Peace Hotel והוא בניין דומיננטי מאד בבונד) ועוד. חרבין - עיר בצפון סין ששימשה בסיס לפעילות של הרוסים בסין, כמו בניית רכבות, ומשכה אליה גם יהודים. בזמן מלחמת העולם השנייה הגיעו גם לשנגחאי וגם לחרבין יהודים רבים שברחו מאירופה. מאז שסין היא הרפובליקה העממית של סין אי אפשר להגיד שיש בה יהודים שהם אזרחי סין. יש היום קהילות גדולות של אנשי עסקים וסטודנטים בערים הגדולות, אבל הם לא סינים. אני ממליצה בחום רב על הספר "סינים ויהודים" של איירין איבר כדי לקרא עוד על הנושא המרתק הזה.

Xiaose

New member
תוספת

זוגות שמתחתנים אחרי 2000 וששני בני הזוג הם ילדים יחידים יכולים עכשיו להוליד שני ילדים - לפחות בשאנגחי. אבל רוב הדור הזה הם כל כך מפונקים עד שאפילו ילד אחד הם לא ממש רוצים. ועם זאת יש זוגות שלא עונים לקריטריון שעובדים בחברות זרות/פרטיות ויכולים להרשות להם לעשות כמה ילדים שהם רוצים (לרוב ילד שני), בגלל שהן בכלל לא צריכים את הסבסוד של הממשלה. אה, והמדיניות לא חלה על מיעוטים רק על הHAN

davidspring

New member
ילדים זה ברכה

באמת פעם היתה התפיסה הרווחת שילדים זה שמחה, ובעיקר פרקטי, כחקלאים שצריכים ידיים עובדות. בשנת 1949 (הקמת הרפובליקה העממית) מנתה האוכלוסיה כ-541 מיליון איש. ב 69' הגיעה ל806 מיליון (מאו דווקא עודד לידת ילדים שיוסיפו לכח העבודה החקלאי) ובשנות ה-70 הבינו שהם הולכים להיכנס לבעיות (תעסוקה, חינוך, תחבורה, דיור, שרותי סעד, חלוקת אדמות לעיבוד) אם לא יחשבו קצת קדימה בנושא. כמו שנאמר ב 79' הוחלט על תכנית "משפחה אחת-ילד אחד". המדינה מעודדת צמצום ילודה ע"י תמיכה בנישואים מאוחרים, סבסוד אמצעי מניעה והפלות, מענקים כספיים, שרותי חינוך ורפואה חינם לילדים יחידים, ומצד שני הטלת עונשים על מפירי החוק-קנסות, פגיעה במקומות העבודה ובזכויות אזרחיות אחרות. בנוסף למה שכתבה MEI לגבי הכפריים וההקלות, החוק שונה אצל בני המיעוטים: טיבטים, אויגורים וקבוצות נוספות (בד"כ הזנים שיותר נמצאים בסכנת הכחדה) פטורים לגמרי מהתקנה. למיעוטים אחרים יש הקלות(למשל לג'ואנג שהם המיעוט הגדול ביותר בסין, מותר ללדת 2-3 ילדים, וזה משתנה מתקופה לתקופה לפי מה שנאמר לי). שיעור הילודה אכן יורד, ועומד על 19 ל-1000 תושבים בשנה, שזה 17 מיליון "בלבד" לשנה. ב2005 עמדה האוכלוסיה על 1.3 מיליארד, אל תיתפסו אותי על המיליון.. אחת הבעיות שמתחילה להיות בעקבות 'ילד למשפחה' היא שמעט אנשים יצטרכו לתמוך בהרבה קשישים, כל זוג תומך ב-4 הורים, ורשויות הסעד של המדינה צריכות להתמודד עם העומס. סיבה נוספת לרצון להביא ילד זכר היא המסורת שרק בן יכול להתפלל אחרי מות ההורים למען הרוח שלהם והמנוחה שלה בעולם הרוחות. אבל אני שואל את עצמי, אם הורגים תינוקת, בטח הרוח שלה נכנסת לבעיות ותסבוכות ולך תדע מה היא תעולל, אז למה זה טוב?

יהודים בסין?

כיום יש קהילות יהודיות בערים הגדולות בסין, בייג'ינג, שנגחאי, הונג-קונג וכו' בראשות חב"ד כמובן. יש גם הרבה ישארלים שגרים בכל מיני ערים נידחות יותר ופחות שהם לא מאוגדים כקהילה יהודית. פה ושם גרים אפילו כמה דתיים שהם לא חב"דנקים... מעניין כמה זמן יקח עד שהקהילות היהודיות כאן יהפכו ליותר מתחנת מעבר של מטיילים ואנשי עסקים!

Xiaose

New member
יותר מתחנת מעבר

אם לגור פה יותר מ10 שנים הופך את המקום ליותר מתחנת מעבר, אז אני כמעט בטוח שבייג'ינג, שנגחאי והונג-קונג הם כבר יותר מתחנת מעבר של מטיילים ואנשי עסקים...

אMור

New member
הונג קונג לא נחשבת סין

omarman

New member
תודה לכולם! ומישהו יודע לומר לגבי

המוסלמים בסין; כמה יש באחוזים/ במספרים?

Mei11

New member
מוסלמים

לפי ה-CIA factbook המוסלמים הם 1-2% מאוכ' סין. כשאומרים "מוסלמים" מתכוונים לשתי קבוצות עיקריות - האויגורים, שזה שם כולל למוסלמים שנמצאים בעיקר בשינז'יאנג, והם טורקמנים, קזחים וכד', ושונים מהסינים במראה, בשפה ובתרבות ולא רק בדת. הקבוצה השנייה היא חווי, HUI, שאלה הם צאצאי מוסלמים שהגיעו לסין במשך דורות רבים בדרך המשי, הם דומים יותר לרוב החאני, מדברים סינית והמסגדים שלהם נראים "סיניים" יותר.

guanyin

New member
really?

maybe that's a wrong feeling, but i really DO have the feeling that there are mucvh more muslims here: in EVERY town there are muslim restaurants, and in some places there are A LOT of those!!! not to mention that xinjiang and ningxia are muslim provinces...

renjintso

New member
הרבה מאד, אפילו

יותר מכל מיעוט אחר בסין. ניגשיה ושינג'יאנג הם אזורים אוטונומיים מוסלמיים, אבל רוב האוכלוסיה בהם היא חאנית, כמו בכל שאר המחוזות חוץ מטיבט. וחוצמזה, אלה אזורי מדבר לא ממש מאוכלסים. בניגוד לרוב הקבוצות האתניות, שחיות באזורים המקוריים שלהן, החווי הגיעו לסין כמהגרים והתפזרו בכל המדינה. הם גם שומרים על סממנים ייחודיים וקל לזהות אותם ואת המסעדות שלהם. לעומת זאת אין הרבה סיכוי לזהות למשל מנצ'ורי בחיילונגג'יאנג, למרות שיש שם הרבה כאלה. אז נראה שיש המון מוסלמים, אבל הם עדיין טיפה בים החאני

למעלה