ילדה שלא רוצה לצאת מהבית

ילדה שלא רוצה לצאת מהבית

יאושששש
בתי בת 2.4, לא נמצאת במסגרת ומאז ומתמיד איתי בבית. סגנון חיינו מאד בהשראת עקרון הרצף/אתר באופן וכו'. עדיין יונקת וישנה איתנו. לאחרונה, היא מסרבת לצאת מהבית, אבל ממש, יכולה להגיע למצב של בכי (ולעתים היסטרי...). אנחנו כבר לא יודעים מה לעשות, מצד אחד, לא רוצה להכריח את הילדה לצאת ולגרום לה לבכי הזה (כן, היא נרגעת כמה דקות אחרי, אבל אני ממש לא..), מצד שני, להישאר כל היום בבית, בלתי אפשרי, גם מבחינתי. יש סידורים, קניות, צריך להתאוורר, להוציא אנרגיות, לפגוש אנשים, חברים וכו'.
מה ניסינו ולצערי לא עזר:
+בהתחלה ניסינו בטוב, כלומר דיבורים מסיחי דעת תוך כדי הלבשה והופ יוצאים, עבד כמה פעמים אבל אז היא הבינה את "התרגיל" ואחרי שיצאנו והכל, באמצע הדרך, התחילה לבכות שרוצה הביתה....
+אחכ עברנו לדיבורים פרקטיים ("בואי נפגוש בחוץ את....נשחק עם...נקנה...") - לצערי לא עבד אפילו פעם אחת...
+בהמשך פשוט לקחנו אותה בוכה (הלבשנו בכוח, ירדנו איתה כשהיא בוכה ולמעשה בכתה בדרך הרבה עד שנרגעה) אז נכון שהיא נרגעה אבל אני לא הרגשתי שזה נכון עבורנו, עבורה ועם אורח החיים שבחרנו.
+אמרנו לה שאם היא לא רוצה לצאת, זה בסדר, וכשהיא תבחר לצאת, נצא איתה יחד. נתקענו בבית שלושה ימים!!! למזלי ירד גשם מטורף אז זה היה בסדר, אבל עדיין!
+אמרתי לה שאני חייבת לצאת, התקדמתי לכיון הדלת (לבושה, מפתחות והכל), איך שפתחתי את הדלת, היא ביקשה להצטרף. למחרת היא חיכתה קצת ו"נאלצתי" ממש לצאת מהבית ולסגור את הדלת...אני מרגישה שזה לא פתרון נכון, שוב, מבחינת השקפת עולמי ומבחינת זה שוואלה, יבוא יום ולא יהיה איכפת לה שיצאתי...לא?

ניסיתי מאד לקצר ואשמח לפרט במידת הצורך.. :)
לציין שכשאנחנו בחוץ, היא כמובן לא רוצה לחזור :) אני תמיד משקיעה זמן בסידורים עבורי וזמן בפעילות עבורה, היא תמיד נהנית ואני לא מוצאת שום סיבה הגיונית שרע לה בחוץ או משהו. ועוד משהו, החלון שלנו צופה לפארק ואנחנו אומרים לה "איזה כיף שיש מלא ילדים...בואי נרד לשחק איתם..." וזה ממש לא קוסם לה, היא פשוט יושבת בחלון ומסתכלת עליהם...

הסבתות אומרות שהיא צריכה מסגרת...אני לא כל-כך מסכימה. אשמח לשמוע את דעתכן וניסיונכן (רק אל תגידו לי שזה תואם גיל.. :) )

איך היא בחוץ?

כתבת שאחרי שיוצאים היא לא רוצה לחזור, אבל איך היא בחוץ? צמודה אליכם, מרגישה חופשי ועצמאית או מפשירה לאט?

אם היא נראית מפוחדת וצמודה אליכם בחוץ, הייתי מתייעצת עם איש מקצוע לגבי העניין, אבל אם מדובר רק בסירוב ליציאה עצמה, בהנחה שמחוץ לבית היא מתנהגת רגיל ונינוחה (גם אם לוקח לה זמן מה להפשיר), אז אני מניחה שהקושי הוא במעבר, בעצם השינוי.

הייתי מודיעה לה מראש על יציאה מהבית, וחוזרת ומכינה אותה (עוד מעט אנחנו יוצאים וכו') שוב ושוב עד היציאה עצמה. כדאי גם לפרט לה לאן יוצאים ולתאר לה מה תראו שם ואת מי תפגשו. אפשר גם להציע לה לקחת איתה חפץ מהבית, כמו שילדי גן מאמצים לעצמם חפץ מעבר. כשאתם בחוץ ונהנים הייתי מדגישה ואומרת "איזה כיף שיצאנו מהבית" או "איזה כיף לנו בחוץ/בגינה".
אפשר גם לתת לה לבחור לאן ללכת- לומר לה, אנחנו יוצאים עכשיו, את רוצה ללכת לגן השעשועים או לטיול ברחוב?

ועוד דבר, עכשיו כשנעים בחוץ הייתי עושה מזה שגרה- אם אין סידורים או מפגשים מתוכננים הייתי עושה טיול ערב בעגלה או עם בימבה או תלת אופן. זה טוב גם להוציא אנרגיה לפני השינה, וגם יכול לייצר לה חוויה חיובית וטובה באופן שגרתי וקבוע מחוץ לבית.

עונה

בחוץ היא מהממת, משחקת איתנו, עם הילדים האחרים, משחקת עם עצמה, עולה על המתקנים...גם כשאיתי בסידורים, תמיד עוזרת (בוחרת תפוחים, שמה בשקית, שרה לעצמה, סופרת וכו').
אני אשתדל יותר להכין אותה מראש ולפרט לה..
היום למשל עבר סבבי לגמרי....ֿתודה!

מעולה

אני לא חושבת שצריך להכביר בפרטים. לא להעמיס עליה, ולא לנאום נאומים....
היא באמת קטנטונת.
צריך להיות ענייניים והחלטיים כשמודיעים על יציאה מהבית, והמטרה באמת רק לרכך לה ולהכין אותה למעבר בין הכיף שבבית לכיף שבחוץ.

ולגבי תפיסת זמן ומושגים כמו מחר וכדומה- לא בטוח שהיא מבינה, זה תלוי בילד, אבל לא צריך הכנה ארוכה מראש, לפני השינה כשאת משכיבה אותה לישון את יכולה לומר לה שמחר, אחרי שתתעורר אתן תצאו לשחק בחוץ. אני אוהבת לפני השינה לעבור עם הילדים על התכניות למחר. גם כשאנחנו מתעוררים בבוקר, עם שגרת הבוקר אני מזכירה לו מה התכניות להיום. אצלנו זה מאוד עוזר, במיוחד לילד הגדול שמתקשה עם מעברים ושינויים.

תבדקי אם יש משהו פיזי שמפריע לה

למשל קוצר רואי שיכול לגרום לכך שהעולם בחוץ יראה מאיים מאוד.

פינסטרה

New member
מוסיפה על רובין

שהייתי במידת האפשר מספרת לה בערב קודם את כל הלו"ז של מחר, וחוזרת על זה בבוקר. במהלך היום הייתי נותנת לה אפשרות להחליט איתי יחד על השינויים מהלו"ז המקורי. יש ילדים שזורמים בסבבה ויש כאלה שזקוקים יותר לשגרה ולדעת מה יהיה מתי.

תודה! ועוד שאלה

אני באמת אפרט לה יותר, לפעמים אני מקצרת כי נראה לי שזה יותר מדי מידע עבורה ולפעמים גם יותר מדי רחוק...
אולי המקום לשאול, האם היא מבינה את משמעות המילה "מחר" - את תחושת הזמן? תמיד חשבתי שעדיין קטנה מדי לזה ולא מבינה, אז תמיד אמרתי כשנקום בבוקר והשמש תזרח וכו'...האם בגיל הזה הם כבר מבינים את המחר והאתמול? תודה.

פינסטרה

New member
אני שמחה שכבר יותר טוב!

תראי, אני טיפוס נורא וורבלי וגם בת השנתיים שלי נורא וורבלית ושתינו די חפרניות :- D אז אני כן משתמשת במושגים של אתמול ומחר וגם נותנת להם הסבר באותה נשימה- "מחר, אחרי שנישן בלילה, נקום ונתלבש ונלך ל..." כדי שכשהיא כן תהיה מסוגלת לתפוס את רצף הזמן, כבר יהיו לה מושגים נכונים לשלוף. עם ילד פחות וורבלי אולי לא הייתי נוהגת ככה, זה עניין של תחושה ושל אינטראקציה שאת רואה אם מבינים אותך או לא.
אם היום שלי מלא בפרטים קטנים (נלך לחנות הזאת ונקנה מצרכים ואז לחנות הזאת ונקנה דברים אחרים ואולי נעבור שם ונפגוש את... ואח"כ...) אז אני מספרת מה נעשה עד השנ"צ, ובארוחת צהריים מספרת את המשך הלו"ז אחרי השנ"צ ושוב חוזרת על זה כשקמה.
יתכן שיש מי שתחשוב שזה מפורט מדי וכו', אבל אני בתחושה שזה מה שהילדה שלי צריכה וככה היא מתפקדת יותר טוב ומשתפת פעולה בקלות גם כשיש חריגות (ואצלי יש לא מעט). במקרים שיש בלת"מים קיצוניים ואני לא יכולה להכין אותה מראש אני רואה את ההבדל ואז היא מתנהגת בדיוק כמו שתיארת- מתקשה לעבור מפעילות לפעילות, מתקשה לצאת מהבית. גם אם אח"כ הכל סבבה.

ילדה שפוחדת

קודם כל וראשית לכל יש לקבל את הפחד שלה, את הרצון שלה ובעיקר את הרגש שלה, הרבה פעמים ברגע שאנחנו מקבלים את זה יותר קל להם להשתחרר מהרגש ולפנות מקום לפתרון.
כרגע היא במצב שהיא מסיבה כלשהי לא רוצה לצאת מהבית וכל מה שהיא שומעת ממכם זה הסברים, פתרונות, איומים, השלכות, פרסים ועוד.
אז חכו רגע.
קבלו את מה שהיא אומרת: (הנה שיחה שיכולה להיות לדוגמא)
אמא אני לא רוצה לצאת"
"המממ, אז את ממש לא רוצה לצאת מהבית"
"נכון לא כיף בחוץ
"לא כיף לך בחוץ
כן בבית יש את כל הצעצועים שלי
"את ממש אוהבת את הצעצועים שלך"
כן ואם נלך אולי מישהו יקח אותם"
זה באמת מפחיד לחשוב שמישהו יגע לנו בדברים"
"כן אז אני אסגור את הדלת חזק ואף אחד לא ייכנס"
"נשמע לי רעיון נפלא"

זו כמובן דוגמא אחת, כי אין לי מושג מה הסיבה שהיא לא רוצה, אבל כרגע היא לא יכולה בכלל לחשוב על למה היא לא רוצה או לספר לכם.
אז חכו רגע לפני ההסברים וההגיון והאיומים והפרסים וכו'.
ונסו רגע אחד לקבל את הרגש, תראי לאן זה מוביל.

גילוי נאות - אני מנחת הורים במקצועי.
אם תרצי עוד הרחבה או פירוט או עזרה אשמח לעמוד לשירותך בחינם כמובן או כאן, או בדף שלי בפייסבוק "אמא של תהלולי" או בקבוצת הפייסבוק "איך לדבר כך שילדים יקשיבו"

בהצלחה!

עד עכשיו לא ממש פירטה אבל אבדוק שוב איתה

כששאלנו, תמיד אמרה ש"רוצה להשאר בבית"....
אני אדבר איתה על זה כשתסרב ונראה מה הכיון.
תודה רבה.

כנראה שלא הסברתי את עצמי כמו שצריך

אל תשאלי אותה, ממש לא, רק תקבלי את הרגש שלה
פשוט תגידי לה "את לא רוצה ללכת"
וחכי, חכי לתגובה שלה
מה שהיא תהיה תקבלי את הרגש הזה גם ושוב חכי.
אל תשאלי אותה.

מרינהג

New member
לדעתי לא מדובר בבעיה (אצלה)

אני זוכרת שגם אצלנו וגם אצל חברה שלי (ילד שלישי) בסביבות גיל 3 היתה תקופה כזו, אצל בנים, בנות מתפתחות יותר מהר...
מבינה שזה יכול להיות בעייתי עבורך.
ממש לא ממליצה לעשות עליה מניפולציות (אני (אימא) הולכת....) או לפעול ממקום של כוח, זה רק יכול להאריך את התקופה.
הכי פשוט לאפשר לה להיות בבית, זה יעבור.

למעלה