ייעוץ רפואי ל-ADHD - ד"ר איריס מנור

ואני רוצה לחדד את השאלה קצת יותר

קראתי על מנגנונים קשביים (posner & prtreson) הבנתי שיש מחקרים שהראו השפעה דיפרנציאלית של סטימולנטים על המנגנונים השונים המרכיבים את המערכת הקשבית אבל לא הצלחתי למצוא מאמרים. מה להערכתך עשוי לעזור למנגנון של הפניית קשב (oriented attention)? כי ילד PDD (לפחות הפרטי שלי) לא נוטה להיות מוסח מגירויים חיצוניים או אפילו להתייחס אליהם כולל שמו. האם ניתן בכלל לעזור לו פרמקולוגית? יש לציין שאין לו כלל נטיה לאובססיות וקבעונות אך טווח הקשב קצר. אני מודה לך

PDD וסטימולנטים

שלום רב. בניגוד לעבר, היום אנו יודעים שילדים רבים הסובלים מ PDD סובלים גם מהפרעת קשב, ולכן התשובה היא, שכדאי לבדוק. אם הילד נמצא כסובל מהפרעת קשב, או שיש חשד סביר, אפשר בהחלט לנסות ולטפל, אם כי בזהירות, ותחת מעקב. בברכה, ד"ר איריס מנור

tiroz

New member
ד"ר מנור שלום

בני בן 12 ומטופל במרפאת אורלנסקי פ"ת בשנה האחרונה הוא אובחן נוסף לADHD גם כODD(הפרעת הקשב מגיל 7)הוא החל לתלוש את שיער הקרקפת כאשר היה מרוכז במשהו לרוב כשהיה צופה בטלויזיה. תופעה זו נעלמה במשך הזמן בלי שום טיפול אך ידוע לנו שהיא יכולה לחזור.העניין הוא שבאורלנסקי המליצו לנו על טיפול קונגטיבי התנהגותי,פנינו לשניידר,נאמר לנו שהתקבלנו אבל זה לוקח זמן ועתה אחרי 7 חודשים שאנו מחכים הפסיכיאטרית שאחראית בשניידר אומרת שהטיפול הוא רק להפרעה של תלישת השיער ולא להפרעות שמתלוות,הפרעה מרדנית בעיות התנהגות .נאמר לנו שטיפול קונגטיבי מתאים עד גיל 12. מה אנו אמורים לעשות והאם זה ייתכן שהטיפול הוא רק לבעייה ספציפית זו. באורלנסקי אמרו לנו שהטיפול הוא משולב לכל ההפרעות ויש אפשרות לעבור את הטיפול שם אבל האם הגיל לא משפיע על הטיפול?ואולי בשל היותך הפסיכיאטרית האחראית במרפאה זו תוכלי להמליץ?

תלישת שער

שלום רב. אינני יכולה לענות בשם המרפאה ב"שניידר", ומדובר במרפאה הנחשבת טובה מאד לכל הדעות. לאור היכרותך איתנו, אני מציעה שתפני חזרה גם אלינו, ונראה מה עוד ניתן להציע לילד ואיך אפשר לעבוד בשילוב עם מרפאת החרדה. הנקודה היא שגם עודף טיפולים איננו רעיון בונה, ולכן צריך לראות איך נוכל להפיק את המכסימום בלי לגרום לפגיעה. בברכה, ד"ר איריס מנור

BlaT©

New member
ריטלין ותיאבון..

אני יודעת שחוסר תיאבון הוא אחת מתופעות הלוואי של ריטלין, אבל לא חשבתי שעד כדי כך (ואני על ריטלין חודש וחצי)... בדרך כלל אני רעבה כל הזמן... גם אם אני אוכלת ארוחה גדולה, זמן לא רב אחרי אני כבר חוזרת להיות רעבה, ככה שכשאני על ריטלין, לא משנה אם אכלתי לפני או לא, אני רעבה (ככה שהקטע של לאכול לפני שלוקחים, שתמיד מציעים, לא רלוונטי בכלל).. הבעיה היא שאני לא מסוגלת לאכול כלום. כל מאכל מגעיל אותי, רק המחשבה על לאכול מעוררת בי חלחלה, ואם אני אנסה בכוח אני אצליח לאכול רק כמה ביסים, ולפעמים אפילו מתעורר רפלקס הקאה. ירדתי ככה בחודש 4 קילו בחודש (עד שהצלחתי להעלות אותם בחודשים לפני..), ל-41, ואני בתת-משקל יותר חמור ממקודם.. אבל אני חושבת שאני מתחילה לעלות עכשיו. אני צריכה את הריטלין מאוד ללימודים ובכלל, ובעיקר עכשיו שאני בתקופה לחוצה ויש לי המון מה לעשות (בחיי שאין לי מושג איך הסתדרתי לפני זה..). מה אפשר לעשות? =/ תודה רבה..

תאבון

שלום רב. מה שאת מתארת נשמע מטריד, אך בנוסף תהיתי, האם את אומרת שאת בד"כ אוכלת כל הזמן ונשארת רזה? האם עברת בירור רפואי בעיקר אנדוקריני? מה שאת מתארת נשמע כבעיה ממש, היות והמטבוליזם שלך כנראה מואץ מאד. לגבי הריטלין (ורצוי אחרי בדיקה של המרכיב שהזכרתי לעיל), קיימים מספר תכשירים בשוק, חלקם עדינים יותר באופן משמעותי, כגון ריטלין LA או קונצרטה. האם ניסית אחד מהם? לפעמים זה עניין של ניסוי וטעייה עד שמוצאים את התכשיר האופטימלי. בינתיים, אנא פני לרופא שלך, ון לרופא המומחה לגבי הריטלין. בברכה, ד"ר איריס מנור

אמא ל ADHD

New member
תוספת ריטלין אחה"צ

שלום איריס הבן שלי בן 7.5 , בכיתה א', מאובחן כ-ADHD עם הרבה היפראקטיביות, בעיות ויסות תחושות ובעיות התנהגות. מבחינה תרופתית הוא היה אתגר רציני והיה קשה להגיע לאיזשהו איזון. כרגע הוא מקבל טיפול כזה: נוילפטיל בטיפות, 3 פעמים ביום: 5 בבוקר, 5 בצהריים ו-2 בערב ריטלין LA 30 מ"ג בבוקר שמחזיק בערך 4 שעות באופן מלא, לאחר 4 שעות, מקבל תוספת של 5 מ"ג ריטלין רגיל (חצי כדור). זה מביא אותו לאיזון עד סוף יום הלימודים וההסעה חזרה, בערך עד 14:00. שעות הצהריים בבית עדיין די רגועות, אבל אחר הצהריים הוא ממש לא רגוע ומראה את כל הסימנים של ADHD לא מטופל. זה גורם לכך שהוא לא יכול להשתתף בחוגים, לא להיפגש עם חברים, מביא להרבה חיכוכים בבית, פסקי זמן... (בעבר נוסתה גם קונצרטה 36 מ"ג שלא עבדה טוב , היה חשש לעלות ל-54 מ"ג) והשאלה: האם ניתן, מבחינת מינון מותר, לתת עוד ריטלין ביום? הוא שוקל 23 ק"ג. אם כן, איזה ריטלין וכמה? האם LA? או SR? או רגיל? (הרגיל עושה לו ריבאונד, כשניתן לבד) מה לגבי הפרעה לשעת שינה כאשר נותנים ריטלין בשעות מאוחרות? האם ניתן לתת טיפול במלאטונין להסדרת שעת שינה? אציין שכמובן נלך להתייעצות מסודרת עם פסיכיאטר, השאלה כאן באה לדעת האם בכלל קיימת האפשרות, אם זה לא מינון יתר. עוד אציין כי הוא ילד שלא יכול להיות בלי כיסוי תרופתי של כל היום. תודה!

תוספת ריטלין

שלום רב. ניתן להוסיף ריטלין אחה"צ עד השעה ארבע וחצי לכל היותר בגיל זה, בגלל נושא השינה. כמובן, כפי שציינת בעצמך, רק תוך התייעצות מסוגרת עם פסיכיאטר. אחה"צ ניתן להוסיף רק את הריטלין הרגיל של הארבע שעות מאותה סיבה עצמה. בברכה, ד"ר איריס מנור

אתי תר

New member
חוסר שינה והתקפות רעב

ד"ר מנור בוקר טוב עלי לציין כי פורום זה עוזר לי במיוחד לטפל נכון בבני המאובחן בADHD.כ 4 שנים ומאז הטיפול התרופתי השתנה הרבה פעמים. ילדי המקסים היום בן 11 וחצי שוקל 26 קילו מקבל בחודש וחצי האחרונים ריטלין LM 30 מ"ג הוא לא מצליח להרדם עד השעות הקטנות של הלילה וכל הזמן טוען שהוא רעב. מקבל לאוכול מנסה להרדם ושוב זה חוזר על עצמו. חשוב לי לציין כי התחלנו עם ריטלין LM 20 מ"ג ההשפעה הייתה לטווח קצר ובהמלצת הניורולוג עברנו ל30

חוסר שינה ורעב

שלום רב. המעבר מ 20 ל 30 מ"ג אינו מאריך את שעות השפעת התרופה אלא את עוצמת השפעתה, וזו לדעתי גם הסיבה לשינוי. באיזו שעה הילד מקבל את הריטלין? אם תופעה זו לא תחלוף למרות שהילד מטופל אך ורק בשעות הבוקר (מקבל את התרופה בסביבת 7-8 בבוקר) יש להתייעץ עם הרופא המטפל איך להתקדם. ייתכן שכדאי יהיה אף לשקול החלפת תכשיר. בברכה, ד"ר איריס מנור

מ ר י ל

New member
MRI או סיטי

אני רוצה לדעת אם יש אפשרות , לעשות בדיקת MRI או סיטי כדי לראות אם תרופה משפיעה. האם יש אפשרות לבדוק את זה מראש ולחסוך בכך את כל התהליך של תשלום וניסוי וחוזר חלילה. המצב מאוד מתסכל אותי ,כי עד היום לא מצאתי תרופה טובה שתעזור לי להתרכז לגמרי.אני בטוחה שיש חלקים במוח שעליהם משפיעה התרופה שהם אחראים לריכוז , ועל ידי צפיה בהם אחרי לקיחת התרופה אפשר לראות אם הם פועלים או לא.

אומגה 3

שבת שלום, ברצוני לדעת ולקבל פרטים, עד כמה אומגה 3 נחוץ גם בחיינו ולא רק לילדים עם הפרעת קשה.... הייתי רוצה לדעת אם מתקיימות הרצאות בנושא באיזור המרכז (גוש דן והסביבה)שכן לדעתי שאלות מגיעות מתוך ידע ולי חסר ידע בנושא. תודה רבה מראש

zivadina

New member
מידע

ככל הידוע לי, הרצאות על אומגה3 מתקיימות בימי עיון על הפרעת קשב או על תזונה. לידיעתך, עדיין לא הוכח שאומגה3 עוזר להפרעת קשב, אבל כן הוכח שהיא עוזרת לבריאות הנפשית והפיזית.

מיכל ט

New member
קונצרטה וחרדה

בהמשך למה שכבר נכתב על טיפול ברטלין וחרדה רציתי לשאול אם תופעה של הופעת חרדות בעקבות קונצרטה מוכרת. לקחתי קונצרטה תקופה ארוכה (בערך שנה) במינון של 54 מ"ג. בחודשים האחרונים אני עושה דיאטה בהנחייה של נטורופתית, הורדתי סוכר, קופאין, חומרים משמרים וצבעי מאכל. לפני מספר שבועות התחלתי להרגיש חרדות וסחרחורות כאשר לקחתי קונצרטה. ניסיתי (בהוראת הרופא שלי) להוריד את המינון ל36 מ"ג אבל גם המינון הזה גרם לאותן תופעות וכרגע אני לא לוקחת קונצרטה בכלל. האם יש קשר בין האזורים במח עליהם הקונצרטה משפיעה והופעת חרדות, האם יש תרופות אחרות לא מהסוג של מתיל פנידאט שיכולות לעזור להפרעת קשב ולא יגרמו לחרדות? האם יש קשר בין השינוי התזונתי וההשפעה של הקונצרטה תודה ושבוע טוב מיכל

קונצרטה והריון

האם ניתן לקחת קונצרטה או ריטלין בהריון, ניסיתי לחפש מידע ברשת ולא הצלחתי למצוא, לטענת הרופא משפחה שלי, הוא לא יודע, וכנראה לא היו מחקרים בנושא. הנושא דחוף לי ואני חייבת לקבל תשובות. תודה (וסליחה שמקודם שירשרתי במקום לא נכון...)

bobm

New member
דר שלום רב

ביתי בת7 הינו אצל נירולוג ילדים הוא לא עשה שום אבחון והחליט לתת לילדה קלוריניט המורה אומרת שאין שום שינוי והיא הציעה לעשות אבחון טובה אבל הרופא לא עשה איך נדע מה יש לילדה אם לא עושים אבחון

מתלבטת רספירדל או לא?

שלום לך בני לומד בכיתה ב. באפריל ימלאו לו 8 שנים. הוא די היפראקטיבי בבית ובבית הספר לומד יפה, תלמיד עם יכולות גבוהות מבני גילו ואין הפרעה של קשב וריכוז שמפריעה לתפקודו בכיתה. בבית הוא נתקף בהתפרציות זעם, הוא מקלל אותנו ואת אחותו. הוא תוקפני ואגריסיבי, חסר מנוחה ולעיתים גם זורק חפצים ומסוגל לגרום נזק. הפסיכיאטר נתן לו נוילפטיל. בני לא מוכן לשתות את התרופה במיוחד שזה לא קר פעם ביום. עכשיו הוא המליץ לנו על רספירדל. אנו מתלבטים לגביה בגלל שלבני יש כבר תיאבון טוב ואהב לאכול. אנו חוששים מהשמנת יתר. האם ריטאלין יכול לעזור? האם כדאי לנסות אותו לפני הרספירדל? האם תוכלי להמליץ על תרופה אחרת בלי תופעת הלוואי של תיאבון היתר? תודה

zivadina

New member
תודה רבה לד"ר מנור על הייעוץ.

בסוף השבוע הבא היא תחזור לייעץ. שרשור השאלות אליה ייפתח ביום ה' בערב. שבוע טוב לכל הגולשים בפורום!

noamm

New member
היא לוקחת כדורים?

אולי נגד חרדות? לא יודע מה התופעה אבל שהתחלתי לקחת כדורי פאקסט נגד חרדה היה לי איזה יום שכל היום שמעתי את הצילצול של הפלפון בראש ממש שיגע אותי.

למעלה