יידישיסט, הידעת?

פראזניק

New member
יידישיסט, הידעת?

שכמעט בכל עיר ועיירה באוקראינה, יש רחוב על שם "שאלעם עלייכם"? סיפורון: שאלתי פעם יהודי אוקראיני מה פירוש המילים "שאלעם עלייכם"... והוא ענה: שאלעם - שלום עלייכם - לחם (חלעב)...

חחח

הרבה יהודים ברוסיה ובאוקראינה שיודעים יידיש אינם יודעים לזהות את המילים העבריות שבתוך היידיש (יש לזה סיבות לשוניות שאין לי כוח להיכנס אליהם כרגע) ולכן הם מחפשים את המשמעות הגרמנית או הסלאווית של כל מילה ואינם מעלים על דעתם שזה בכלל לשון-הקודש. אגב, הידעתם ששלום-עליכם כתב רומן יפה על כליזמר בשם "סטמפניו" ?

בהמשך ל-../images/Emo32.gif

אני זוכר ששאלתי פעם זקן אחד מבית הכנסת שלנו בצפת "ווו זיינען יוסף און ראובן?" (שני החבדניקים שניהלו את ביה"כ). הוא ענה לי "קראסעט מען דעם שול", ר"ל פארבט מען, אבל כמו ששליש מהיידיש של הארצישראלדיקע היא עברית, כך (אבל ביתר הגיון וביתר חן) שליש מהיידיש של הרוסים היא רוסית
... מזל שאני יודע את שתיהן

חאחול, בראטאן, א טי? ../images/Emo3.gif

מי-טו וואובשצ´ה-טו ז´ידי וסיה, פו פראוודיה גובוריא...

פראזניק

New member
אני?

יהודי ארץ ישראלי גאה:) אלא שאני חסיד ברסלב, נוסע לשם כמה פעמים בשנה, לאומן, לכן אני יודע קצת:) עוד שבוע אני נוסע שוב, בע"ה, לחג השבועות:)

שיק א גרוּס צו ר´ נחמן´ען :)

נזכרתי שפעם, עוד בהיותי בחור חסידי גאה, נסעתי עם בלמס מהישיבה הביתה ושמעתי מאחוריי שני ברסלבער בחורים מתקשרים ביניהם ברוסית צולעת אבל מתפתיעה לטובה... אבל הכי הייתי המום כשאחד מהצדיקימלעך האלה שלח את חברו... נָה חוּי! מצער לראות את פצועי הנחל האלה שנוסעים לאומן בשביל האקשן...

../images/Emo6.gif אוי כמה שאתה מתוק!

אז סיימת עם החבדניקים ר´ יונה ועכשיו הגיע תורם של הברסלבאים
מי הבא בתור אחריהם? אני אספר לך סיפור קטן כמו שאומרים בדידי הוה עובדא...לפני ארבע שנים בערך כשחזרתי לעיר הפרות והתמהונים אחרי שהייתי 20 שנה בירושלים (אני יליד צפת) הייתי קצת חסר אונים
כי..כי ללמוד כבר היה קשה לי ובנגינה לא היה הרבה עבודה וגם רק התחלתי אז לחזור לנגן לאחר שנים שלא נגעתי בקלרינט, הכרתי אז תזמורת של חסידי ברסלב, אתה יודע ר´ יונה הסבא של הסבא של הסבא שלי שעלה לצפת עלה מאומן! אבל הוא היה חסיד של הסבא משפולי ואני מאמין שאתה יודע את ההיסטוריה מדובר על משהו כמו 160 שנה
הקיצר..מנהל התזמורת ואנוכי הקטן התידדנו הוא אמר לי בא לך לנסוע לאומן לראש השנה? אמרתי לו למה לא? בטח יהיה שם שמח! טוף...אז נסעתי הגענו אחרי טלטולים רבים לאומן כשעלינו למעלה ניגשתי לציון הקדוש והתחלתי לבכות
דווקא בימים רגילים אני ממש לא רגשן ובוודאי שלא בכיין
אמרתי לו שילמתי 650 דולר בשביל לבוא לפה ואתה הבטחת שמי שיבוא אמלך בראש השנה אתה תעזור לו! אתה תליץ עליו יושר למעלה! קשה לי אמרתי לו! אני מרגיש שאני לא ממצה את עצמי! אני רוצה לקום בבוקר ולתרום מהידע שלי! לעזור ולהעזר ולא להרגיש בודד אני לבד! אין לי אישה (הייתי אז גרוש)אין לי כוח לצאת מהבית,אם יחול שינוי במשך השנה אני בא בלי נדר בשנה הבאה ,אמרתי תיקון הכללי ,יצאתי מהקבר היינו שם כמה ימים חזרתי ארצה. תאמין לי ר´ יונה שלא ידעתי אז מה זה מחשב ובוודאי שלא אינטרנט!אני פרמיטיבי! הגעתי לצפת,הייתי צריך צורב דיסקים לאולפן שלי ,חבר אמר לי תקנה מחשב תוסיף לו צורב ותהנה! השתגעת???אמרתי לו,אני???מחשב??? בגילי המתקדם??? עזוב הוא אמר לי...אני יעזור לך
כמה זה עולה שאלתי? משהו בסביבות 5000 ש"ח הוא ענה. קניתי מחשב, החבר סיפר לי שיש דבר כזה שנקרא אינטרנט...זה מתאים לך הוא אמר...התחברתי,לאט לאט התחלתי להכיר אנשים,כמה חודשים לאחר מכן כבר ניהלתי פורום,הכרתי שם את אישתי! כל הבקשות שביקשתי אצל האדמו"ר הקדוש זכותו תגן עלינו התקיימו! ובצורה מדהימה! השנה בלי נדר אני שוב נוסע:))) בשנה הבאה ר´ יונה ניקח גם אותך בלי נדר !!!
רגעעעעעעעע את העיקר שכחתי!!! ניגון הדגל של חסידי קרלין!!! יש טעות קטנה באקורד הפתיחה לא צריך להתייחס:)))) יאאלה ר´ יונה!! ללבוש את השטריימל ולהתחיל לרקוד

מת עליך, רבנו איש!

אבל איפה ליכלכתי על ברסלב? אתה מתחיל לסטגמם אותי (לא בלי סיוע שלי עצמי
, אבל עדיין) כמשמיץ כל י"ב השבטים אשר בעמך ישראל... תסכים שיש הבדל בין ברסלבער בחורים אמיתיים (ואני הכרתי כאלה בישיבה ובתיווכם התקרבתי מאד לברסלב בזמנו) לבין פצועים, יו נואו... על כל פנים, עשית לי את היום עם ה"בר יוחאי"... כמה שנים לא הייתי בטיש של ל"ג במירון?.. יאללה, רבי, נשתמע. יינע

אני מתלוצץ:)))))

ואני גם מבסוט ממך ר´ יונה
אני חושב שבאמת נאמץ את הצעתו של היידישיסט שלנו ונדון פה רק בעניני מוסיקת הכליזמרים או בענינים שקשורים למוסיקה, זה כמובן לא אוסר עלינו להכנס ולומר בוקר טוב האחד לשני:))) כפי שכבר כתבתי בעבר הפורום פתוח ומקבל בשמחה כל אחד ואחת שמעוניניים להתפרמם בעניין שלשמו התכנסנו כאן:)))))

זיסער

New member
פקה דארפסט נישט פישיש ביז ישתבח :)

ב"ה הכל התחיל כשהחזן לא הגיע באותו יום לברודצקי סינהגוגה שבמרכז קייב, המקומיים ביקשוני לגשת לעמוד... ואז ניגש אלי הגבאי ואומר לי "פקה דארפסט נישט פישיש ביז ישתבח" (זה נשמע כמו "לביינתים לא צריך צריך להשתין עד ישתבח" :) אבל האמת היא שזה בס"ה "לביינתים לא צריך למהר עד ישתבח :)))))))))))))) יונה, קאק דילה? אושול חחול נאסראל נא פול אושול קאצאפ זובמי צאפ :))) אתה מכיר ת´שיר פידמנולה פידבלה? יש לי מילים מגניבות לזה :)))) טרלללה טרלללה אבל נדמה שאני מכיר אותך חאלטורשיק :)))) זיסער (סלאדקי)

אתם מצחיקים אותי אתם

מה זה פה, פורום אוקראינית ? קללות ? רוסית ? מה נסגר איתכם.... האמת שאני די נהנה ואני לא בא בביקורת על אף אחד, זה פשוט הצחיק אותי. ועכשיו ברצינות: אני חילוני, גם "דער רוסישער" חילוני, בוא לא נדבר על דת, קאפיש, בשביל זה יש פורומים אחרים, אנחנו כאן בשביל הכליזמרים, אורייט ?

אח שלי,

אני חילוני, זה כן, אבל אין לי בעיה לדבר על דת, חופשי. מה גם שזו איננה דת. אני מסכים, לא זה הפורום, אבל זה כבר היה אשכול של
אז תפסתי טרמפ...

zimes

New member
בקיצור, יידישיסט

נהיה פה פורום יידיש, אבל לא סתם יידיש - היידיש שלי (עם המילים ברוסית באמצע). ענק. ברכות להקמת הפורום! צימעס, שלא מבינה בכלייזמר, אבל היו לה כאלה בחתונה, שיודעת רק קצת יידיש, אבל שומרת לה פינה חמה בלב, ושבכלל לא אוכלת צימעס

יש לי חלום שבחתונה שלי...

יש לי חלום שבחתונה ינגנו שלישיית כליזמר... למה זה רק חלום ? כי אני מכיר בעובדה שאני חילוני ובטח אשתי לעתיד תהיה חילונית ואין כמעט סיכוי שתסכים למוסיקה כזאת בחתונה. צימעס, את דתיה ? אני לא שואל מתוך חטטנות אלא מתוך סקרנות בהבנת החתונה שלך

לא פישיש (=אתה כותב), אלא ...

ספישיט (=למהר)... סלאוה בוגו, בראטאן, קאק או טביא? בטח שמכיר את "טי ז´ מנה פידמנולה"
איזה מלים? ומאין אתה מכיר אותי? שרייב מיר צו מיין פריואטן פאָסט-קעסטל. נשתמע, לאפוך!
יינע

למעלה