יוקר המחיה?

יוקר המחיה?

אחד מהדברים שיצא לי לחשוב עליהם מאז שהגעתי לשיקגו זה הטענות בדבר יוקר המחיה בישראל. לא בררתי מה ההכנסה הממוצעת/החציונית באזור המגורים שלי ומה ההוצאה הנפוצה לנפש, אבל חלק מהרשמים הבלתי-אמצעיים שלי כבר הפתיעו אותי.

בינתיים - שרותי טלפוניה וסלולר יקרים מבארץ (הבנתי שגם כבלים), תחבורה ציבורית יקרה מבארץ, מותרות כמו חדר כושר והקורס שעשיתי במכון גתה - שניהם יקרים פה יותר מבארץ, בנושא הדיור לא הרגשתי הרבה הבדל בשכר הדירה, אבל נראה שהדירות כאן מאובזרות יותר ממה שנהוג בדירות לשכירות בישראל (חדר כביסה, אחסון אופניים, מקרר ותנור בדירה). לעומת זאת, שמתי לב שחלק ממוצרי המזון זולים יותר, אלקטרוניקה זולה יותר, וכמובן נפתח כל שוק הספרים המשומשים באמזון...

הרגשתם הבדלים בעלויות המחיה שלכם כשעברתם לחו״ל (למעט הוצאות המעבר)? זה נתן לכם נקודת מבט אחרת על הנושא של עלויות המחיה בארץ?

זו לא שאלה על *לימודים* בחו״ל, אבל אני מניחה שזו חוויה שרלוונטית לרבים מאיתנו.

ANZ1

New member
הדשא של השכן

אנשים אוהבים להסתכל על הדשא של השכן ולחשוב שהוא יותר ירוק,
גם השכן עושה את זה...
במקרה של ישראל, התקשורת והישראלים מאד אוהבים להביא דוגמאות, איך הרכבים זולים בארצות הברית, איך המילקי זול בגרמניה, איך הלימודים בחינם בכל מני מקומות.
כמובן שאפשר לעשות קומבינציה הפוכה ולהראות איך בכל מקום יש דברים מאד יקרים,
אבל אי אפשר להשאר לגור עם ההורים בישראל, לקנות מילקי בגרמניה ודלק בארצות הברית.
במקרה שלך, את חווה את הצד היקר של ארצות הברית, בארצות הברית כמו בכל מדינה יש דברים יקרים ויש דברים זולים, אבל את בתור סטודנטית לא מרוויחה מהזולים, בישראל השירותים (חינוך, בריאות, תקשורת, דואר) זולים והמוצרים יקרים, בארצות הברית זה הפוך.
את לא מחזיקה רכב, את לא קונה דלק, את לא קונה המון מוצרי צריכה ואלקטרוניקה, ואת לא קונה בית שעולה מעט מאד באזור שיקגו, את רק מוציאה את הדברים היקרים שיש בארצות הברית, מהשירותים, כמו לימודים, בריאות, חימום ותקשורת.
ואת עוד זרה, אז ההשוואה שלך לא נכונה, כי בישראל קיבלת עזרה מההורים, קיבלת עזרה מהמדינה, יכלת לעבוד איפה וכמה שרצית, לכן ההשוואה לא נכונה,
אבל אם רוצים לעשות באמת השוואה על יוקר מחייה, זה צריך להיות מקיף, על סך ההכנסות וסך ההוצאות בגלגול חיים שלם של אדם, מהלידה עד המוות, כולל פנסיה, לימודים, עבודה וכו.
וזה בלת אפשרי, כי זה מרכיב כל כך הרבה פרמטרים שונים ועוד לא מצאו דרך לחיות במקביל בישראל ובמדינה אחרת.

d a p h n a

New member
עברנו מישראל לארה"ב, וחזרה לישראל

בשני הכיוונים, ההכנסות שלנו נשארו דומות (בהמרת שקלים לדולרים ולהפך).
&nbsp
הרשמים שלנו (לא נבדקו אובייקטיבית):
- דיור יותר זול בארץ, משמעותית.
- טלפוניה ואינטרנט יותר זולה בארץ.
- ירקות ומזון "בריא" שאינו בשר יותר זולים בארץ. בשר זול יותר בארה"ב וכך גם מוצרי מזון מעובדים (חטיפים, אוכל מוכן וכו').
- חשמל יותר זול בארץ.
- שירותי חינוך ובריאות יותר זולים בארץ.
- מוצרי צריכה יותר זולים בארה"ב (רכב, דלק, אלקטרוניקה, משחקים, בגדים וכו').
&nbsp
אני אסייג מראש, שרוב ההכנסה שלנו מגיעה מעבודה בהיי-טק, שבארה"ב היא עבודה עם הכנסה מכובדת, אבל לא "גבוהה בטירוף", בעוד שבארץ זה די הטופ מבחינת אפשרויות הכנסה לאנשים בגילנו.
אבל בשבילינו הבוטום ליין הוא שבארץ, אפילו בלי לספור דברים כמו קרנות פנסיה והשתלמות וכו' שמקבלים מהמעביד בארץ ולא מקבלים בארה"ב, אנחנו מצליחים לחסוך הרבה יותר כסף משחסכנו כשחיינו בארה"ב, וזאת למרות שבארץ אנחנו זוג עם ילד, ובארה"ב היינו רק זוג.

boneguy

New member
משהו לא מסתדר לי

דיור???? יותר זול בארץ? איפה גרתם, במנהטן, או סאן פרנסיסקו? האם הכוונה לשכירות או קנייה. המחירים בארה"ב כל כך שונים ותלויים מקום שההפרשים הם מאות אחוזים. בארץ, על אף יוקר הדיור המטורף של תל אביב (ושכנותיה), וירושלים, ההפרשים לא כאלה גדולים.
&nbsp
חשמל?? בארץ שילמתי מעל 1000 ש"ח בממוצע לחודש על חשמל וגז, על דירה של 90 מטר. פה, בממוצע באזור ה- 100 דולר שהחימום עובד מאוטובר עד מאי. לא ברור לי...
&nbsp
ירקות ופירות - קנית עגבניות לארחונה בארץ? דווקא גיליתי שאמנם זה סעיף יקר יחסית, אבל שהייתי בקיץ בארץ נדהמתי כמה עלה מחיר הסעיף הזה.

d a p h n a

New member
לא גרנו לא במנהטן, ולא בסן פרנסיסקו, וגם לא בבוסטון

גרנו בפרובידנס, רוד איילנד. לא העיר הכי זולה האפשרית בארה"ב, אבל גם לא הכי יקרה.
לא אדבר על הדירה הספציפית שאנחנו גרנו בה שם, שנחשבה לדיור "יוקרתי" והקבילה במחיר שלה לדיור יקר בתל אביב - אבל שכר הדירה הסטנדרטי למגורים באזור סביר (קרי - לא מסוכן/בעייתי), ולא מרוחק לחלוטין מהמרכז, לדירה קטנה עם שני חדרי שינה, במצב סביר אבל לא משהו במיוחד משופץ וחדיש, עמד לפני חמש שנים על כ-1500 דולר לחודש (או כ-6000 ש"ח של ימינו).
&nbsp
בירושלים (לא תל אביב, אבל גם לא איזה חור), אנחנו משלמים על מגורים בדירה מרווחת עם שלושה חדרי שינה, בשכונה מרכזית שנחשבת לאחת מהטובות בעיר, 5000 ש"ח לחודש, סכום שבו באזורים הסבירים של פרובידנס אפשר היה לשכור סטודיו ו/או דירת חדר קטנה.
&nbsp
לגבי חשמל - דומני ששכחת שחשבונות חשמל בארץ הם לחודשיים ולא לחודש. אם היית מקבל כל חודשיים חשבון חשמל של 2000 ש"ח, כנראה שאתה בזבזן רציני מאוד.
בן זוגי עובד מהבית, כלומר כל הזמן צורך חשמל. בבניין שלנו אין דודי שמש, כך שאנחנו מחממים מים אך ורק באמצעות חשמל. אנחנו מייבשים את כל הכביסה שלנו במייבש חשמלי (ויש לנו לא מעט). בשיא הקיץ הקשה שעבר עלינו עכשיו, כשאפילו בירושלים היו ימים שהמזגן עבד נון סטופ, הגענו לחשבון חשמל דו-חודשי של כ-1000 ש"ח.אולי אפילו טיפה פחות. בארה"ב חשבון החשמל החודשי שלנו (בלי ילד, כלומר עם פחות הוצאות, בלי צורך לחמם מים) היה מגיע בדרך כלל לסביבות 150 דולר. כלומר חשבון דו-חודשי של כ-1200 ש"ח.
&nbsp
וכן, קניתי לאחרונה עגבניות בישראל. למעשה אני קונה אותן כמה פעמים בשבוע. נכון, נקודתית הן יקרות. אבל באופן גורף, זה לא המצב. ושוב - אני לא יכולה לדבר במונחים סטטיסטיים או כלליים, כי לא עשיתי השוואה מקיפה. אני כן יכולה לדבר על המצב הפרטני שלנו. בארץ כשאני הולכת לעשות קנייה גדולה יחסית בסופר רגיל, אני יוצאת בסכום של כ-600 ש"ח. בארה"ב, קנייה מקבילה בסופר רגיל (לא בהול פודס, אבל גם לא בקוסטקו או וולמרט) היתה עולה לנו כ-200 דולר.
&nbsp
אז שוב - לא בנתונים כלליים ולא בסטטיסטיקות - אבל בשבילנו באופן ספציפי החיים בארץ יותר זולים, ואנחנו חוסכים יותר כסף.
&nbsp

boneguy

New member
זה נשמע כמו מקרה שאינו מעיד על הכלל

זכרתי שחשמל זה פעם בחודשיים. הכנסתי גם את הגז לשקלול (היה לנו יונקרס, ובחורף זה הרבה גז)...
&nbsp
5000 ש"ח ל- 3 חדרי שינה זה מאוד זול, ואני לא בטוח שזה מייצג, שילמתי סכום דומה לפני יותר משלוש שנים, וזה היה נחשב זול כבר אז. כמובן שלא השוונו עלות קניה, ואז בכלל אין טעם להשוות. חבר קנה עכשיו דירת 2 חדרי שינה, שהוא הפך אחרי שיפוץ ל- 2.5 ("סגר מרפסת") במעל 2 מיליון שקל לפני שיפוץ (בבית הכרם, בניין ישן, אפילו מזגן לא היה שם). אם היית יודעת איזה בית אני מביא פה במחיר הזה היית צוחקת....
&nbsp
200 דולר בסופר? בלי ילדים? לא נראה לי שאף פעם הגעתי לזה (עם 3 ילדים). אולי פעם בשנה בקוטסקו... לדעתי זה יותר המקביל של 1000 ש"ח בסופר בארץ (לחמניות קולה וחלב, ואתה ב- 50 ש"ח).
&nbsp
בקיצור, אני לא טוען שהחיים פה זולים. מה שהפליא אותי זה הסעיפים הספציפיים שהצגת שבהם זול יותר בארץ. ובמקרה הפרטי שלנו, אנחנו מרוויחים היום בסביבות 30% פחות ממה שהרווחנו בארץ, ומצבנו הכלכלי לא השתנה לכאן או לכן (עניים
)
&nbsp

Philip Jr

New member
אנקדוטה משעשעת על להיות עניים..

כשבתנו נולדה לפני כמה חודשים, הגשנו בקשה לבית החולים שיקבלו אותנו לתוכנית financial aid מסוימת שתלויה בהכנסות המשפחתיות.
&nbsp
אישרו לנו תמיכה כלכלית בגובה 100%, כלומר ויתור מלא על כל החשבונות (או שארית החשבונות אחרי הכיסוי של הביטוח), שזו כמובן רמת הכיסוי הגבוהה ביותר.
&nbsp
צהלנו ושמחנו, ומעולם לא היינו מאושרים כל כך מזה שאנחנו עניים..

d a p h n a

New member
אתה יודע. זה לא שמצאנו את הדירה הזו יש מאין

חיפשנו קצת לפני שמצאנו אותה. בהודעה שלי עשיתי במכוון השוואה של תפוחים לתפוחים (כמובן רק בנוגע לפרובידנס וירושלים ורק על פי מה שאנחנו ראינו).
&nbsp
היו בירושלים כמובן דירות משמעותית יותר יקרות שראינו (לכיוון כ-6000-7000 ש"ח), אבל רובן ככולן היו דירות בסטנדרט סופר גבוה (משופצות למשעי, מיזוג מרכזי וכו'), ובעצם די מקבילות ל"דירה היוקרה" שעליה שילמנו בפרובידנס יותר.
הדירה שלנו היא דירה מרווחת, נעימה, במצב מצויין, במיקום מעולה ובשכונה נהדרת - אבל היא לא עברה שיפוץ משמעותי (מלבד צבע) בערך מאז שנבנתה בשנות ה-60, ולכן המטבח שלה קצת מיושן בסגנון, וחדרי האמבטיה לא הכי אופנתיים (למרות שנקיים ובמצב טוב), ומערכת החשמל לא הכי חדישה וכו'. אם בעלי הדירה היו משקיעים בה קצת כסף הם היו יכולים בכיף להשכיר אותה גם ב7500 ש"ח, אבל הם לא רוצים, ובמובן הזה הרווח שלנו.
&nbsp
אבל לקחתי את כל זה בחשבון בהודעה שלי. בגלל זה לא השוותי את השכירות בדירה הנוכחית שלנו לדירה שהיתה לנו בפרובידנס (בבניין שנחשב "יוקרתי"), אלא לדירות סטנדרטיות יותר - כאלה שהן כמו הדירה הנוכחית שלנו: נחמדות, נעימות, במיקום טוב, בהחלט ברות קיום, אבל לא משופצות, לא הכי חדישות, בלי מיזוג, בלי עוד כל מיני בונוסים וכו'.
&nbsp
אבל מן הסתם אין דין קולורדו כדין עיר בחוף המזרחי, גם אם לא היקרה ביותר. כמו שאמר פיליפ - יש שונות הרבה יותר גבוהה בארה"ב. בדיוק בגלל זה התייחסתי רק לחיים הפרטיים שלנו, ולא הכללתי על הכל.

FPNH

New member
חוץ מזה שבארץ חשבון חשמל הוא לחודשיים

המחיר לקילו-ואט ברוד איילנד הוא ב 50% יותר גבוה מאשר בקולורדו (בישראל המחיר דומה לקולורדו, בערך חמישים אגורות לקילו-ואט).

d a p h n a

New member
תודה. לא היה לי כוח ללכת לחפש נתונים אובייקטיביים כרגע.

אבל מה שאתה אומר עומד פחות או יותר בקנה מידה עם מה שאני זוכרת.

אכן בצפון אמריקה מקובל להשכיר דירות

עם מוצרי החשמל של המטבח - תנור ומקרר, ומכונת כביסה / חדר כביסה של הבניין/השיכון/וואטאבר.
אני לא חושבת שזה קשור לעניין של יוקר המחייה - זה פשוט הבדל בתפיסה של מה צריך להיות בבית מושכר.

לגבי יתר הדברים, בשתי המדינות משנה מקום המגורים הספציפי, ויוקר המחייה משתנה מאזור לאזור.

Philip Jr

New member
זה נושא כל כך מורכב

וגם אם מדברים רק ברמת הרשמים, אם יש משהו ש - ״תלוי ב..״, אז זה נושא יוקר המחיה..
&nbsp
אנחנו חיים כיום בבית פרטי עם שני חדרי שינה, גינה גדולה, מרתף לאכסון, עליית גג וזה וזה במחיר נמוך ממה ששילמנו על יחידת דיור קטנטונת בארץ. הוצאות הרכב שלנו נפלו מאז שעברנו, לא יאמן כמה זול לטפל פה ברכב, לקנות דלק, לחדש רשיון רכב.. רוב המוצרים שאנחנו קונים לנו ולתינוקת זולים פה יותר..
&nbsp
וכן - יש גם דברים שיקרים פה בהרבה, כמו הכבלים, והטלפונים, והוצאות הבריאות..
&nbsp
anyway - לא חושב שמצבנו בארץ היה טוב יותר, ולא חושב שמצבנו יהיה טוב יותר אם נחזור לארץ.

d a p h n a

New member
אני חושבת שבמקרה שלך, יש גם מקום קריטי לסוגיית המיקום

אתה חי במקום שהוא מאוד נחמד ונעים, אבל נראה לי שאין ויכוח על העובדה שהוא סוג של "חור" (לא במובן שהוא מקום רע, אלא פשוט שהוא די תקוע באמצע שומקום).
במקומות כאלה בארה"ב באמת אפשר לקבל רמת חיים גבוהה עבור מעט כסף.
&nbsp
ובאמת דומני שאם יש הבדל מהותי בין ישראל לארה"ב, זה שבארה"ב, בגלל גודלה ואופייה, יש הרבה הרבה יותר מרווח ל"חורים" מהסוג הזה: אזורים שהם מרוחקים ולא מרכזיים, ועם מרחבים גדולים שמאפשרים דיור מרווח בזול. ואם הם במקרה גם ערים אוניברסיטאיות ו/או מרכזים של חברות הייטק וכד', הם גם יכולים למשוך אוכלוסייה משכילה, חזקה, וכו'.
אני לא בטוחה אם יש איזושהיא מקבילה לזה בישראל. באר שבע היא די חור אבל עם אוניברסיטה שמושכת אוכלוסיה בהתאם, אבל אין לי מושג מה תנאי המגורים שם וגם לא מה עלותם. אולי רחובות?

Philip Jr

New member
זה נכון, אבל..

אני גדלתי ברעננה, שניתן לומר שהיא פרבר צפוני של תל אביב לטעמי, כמו ש - Evanston היא פרבר של שיקגו. דמוגרפית הם דומים, עם אוכלוסיה משכילה וחזקה כלשונך, והמרחק דומה, רק שמאבנסטון יש רכבות מאד נוחות לעיר, ומרעננה.. נחיה ונראה!
&nbsp
העלות של קניית דירה באבנסטון זולה (די משמעותית) מהעלות של קניית דירה ברעננה.. ושוב, עלויות הרכב, מוצרי הצריכה השונים, ומניסיוני גם קניות המזון - זול יותר פה. למעשה, נשמע שהמקרה שלך הוא גם יחודי במובנים מסוימים, למשל בגלל עלויות האנרגיה הגבוהות שהיו לכם.
&nbsp
מה שאני מנסה לומר זה ש - *אם* יש מקומות שעלות המחייה בהם נמוכה יותר בארה״ב, זה לא רק בגלל שהם ״חורים״.. יש שונות אדירה בתוך ארה״ב בין עלויות המחיה בערים הגדולות. לחיות באוסטין ממש לא עולה כמו לחיות בסן-פרנסיסקו.. לחיות בשיקגו ממש לא עולה כמו לחיות בניו-יורק.. ולחיות בסיאטל ממש לא עולה כמו לחיות בבוסטון.. ובחלק מן הערים האלו אפשר לקבל רמת חיים גבוהה מאד, בעלות סבירה ביותר.
&nbsp
אבל - לא סתם אמרתי שזה מורכב.. כי הרי להשוות עלויות זה סתם חרטא אם לא מסתכלים על התמונה הכוללת של שכר, חסכונות, פנסיה, עלויות בריאות וחינוך, מיסוי ובטח עוד דברים שאני שוכח. ובכל מקרה אי אפשר להשוות בין ארה״ב לישראל, בדיוק בגלל שכפי שאת אומרת - יש כל כך הרבה שונות בתוך ארה״ב..
&nbsp
אני חושב שכן אפשר לומר שקשה יותר להיות אקדמאי בישראל מבחינה כלכלית. אתם חיים בעיקר ממשכורת הייטק כפי שציינת, וטוב שכך.

אור302

New member
נכון, אבל בחורים גם משלמים בהתאם לחורים

וגם בתוך החור יש מקומות מקומות חוריים פחות או יותר. הסוד הוא למצוא חור שבו יש מוסד אקדמי שמשלם היטב. אבל גם אז, החור יכול לעלות יותר ברמת השירותים הנמוכה שהוא מספק. כך למשל חור מצריך רכב לכל אחד כי אין ממש תחבורה ציבורית. החור עלול לכלוא אותך בבית בימי חורף כי אין פינוי שלגים ראוי בחור. רמת השירותים הרפואיים מוגבלת ולכן במקרה חירום יש לנדוד מה שעולה יותר. בחורים לא פעם גם רמת הדיור היא פשוט ברמה נמוכה יותר - בעיקר כשקונים בית. מסתכלים סביב סביב ורואים בתים זולים יחסית שזה טוב אבל הם זולים כי הם באיכות נמוכה, והם באיכות נמוכה כי בנו אותם בחור אנשים שיש להם הכנסה של חור עוד בתקופה שהחור היה ממש שחור. יש כמובן גם בתים חדשים אבל הם כבר לא ברמת מחירים של חור. אני גר בחור כזה ומה שקורה פה הוא שמרוב שזול לקנות, אין כמעט דיור להשכרה ומה שיש הוא ברמה נמוכה כי מי ששוכרים הם בני החור המשתכרים משכורת של חור. בקיצור המצב הוא פשוט: או שגרים בתחתית ההר ומתבשמים מהנוף, או שגרים בפסגת המזבלה ולמעלה קצת פחות מסריח.

Philip Jr

New member
או שאני לא גר בחור, או שההגדרה שלך של חור מאד שונה משל דפנה

ב - ״חור״ שלי יש יופי של תחבורה ציבורית, פינוי שלגים מעולה, בית חולים עם Level 1 Trauma Center חמש דקות מהבית (ומרפאות חוץ מכל הסוגים)..
&nbsp
ובהחלט יש בתים ברמה נמוכה, אבל גם בתים מדהימים במחירים של דירת 4 חדרים בלוד..
&nbsp
מה שכן, ציינת את היתרון של לחיות ב - ״חור״ כשאתה מרוויח היטב. בדומה לאזור ה - ״משולש״ בצפון קרוליינה, יש לנו research park ואוניברסיטה מובילה עם עובדים וחוקרים שמרוויחים כמעט כמו עמיתיהם בחוף המערבי, ולכן חיים ממש ממש טוב.

corrigenda

New member
משעשע, הרושם שלי הפוך משל דפנה

כמעט בכל סעיף הייתי רושם ההיפך ממה שהיא כתבה: על ירקות ופירות אני משלם אותו דבר אבל מקבל תוצרת איכותית יותר, החשמל זול בהרבה מבארץ, והדיור בערך אותו דבר בבועת הנדל"ן המקומית וזול יותר מחוץ לה. נראה לי שזה ממחיש כמה הסך-הכל תלוי בדפוסי הצריכה האישיים והמיקום הגיאוגרפי בתוך ארה"ב/ישראל (אני מניח למשל שתשלומי ההסקה שלך בשיקגו בחודש של חורף דומים למה שאני משלם על חשמל בחצי שנה).

השורה התחתונה שלי היא שבאותה רמת הכנסה אני חי כאן ברמת חיים מעט גבוהה יותר. אגב, קראתי לאחרונה מאמר מעניין (לא זוכר איפה לרוע המזל) שטוען שבארה"ב עלויות המחיה היחסיות זולות יותר ככל שאתה עשיר יותר. רלוונטי לרובנו בתור מי שחיים על מלגות סטודנטיאליות.

כשעברנו לטורונטו, הרושם שלנו היה שסל ההוצאות הכולל

היה דומה למה שהוצאנו לפני-כן בארץ. מדובר על משפחה בת 4 נפשות עם ילדים במסגרת חינוך ציבורית, ובניגוד לארה"ב עם ביטוח בריאות ממלכתי + ביטוח משלים שמשולם ע"י מקום העבודה.

מה שהשתנה משמעותית היה ההכנסה המשפחתית הכוללת. המשכורת שלי קפצה ממלגת פוסט-דוק צנועה למשכורת של חבר סגל (שהיא גבוהה יותר ממשכורות של חברי סגל בישראל) כך שאפילו שאשתי לא עבדה נשאר לנו יותר לבילויים, ביקורים בארץ, וחסכון. בכל זאת, בחצי שנה הראשונה עד שלמדנו איפה קונים מה ואיך אנחנו מסתדרים עם ההכנסות וההוצאות חיינו די בצמצום- כולל לעבור את החורף הראשון בלי רכב (לקנייה השבועית נסענו לסופר באוטובוס וחזרנו במונית עם הקניות). אח"כ כבר הרשינו לעצמנו לשחרר.

לא יודע מה קורה היום בארץ ואיך זה בהשוואה לטורונטו. אני כן יודע, שגם בטורונטו מחירי הדיור עלו בצורה משמעותית ביותר. מחיר הבית שקנינו לפני שנה עלה ב 50% בחמש שנים.

idohatam

New member
כבוד! קניות עם ילדים ותחבורה ציבורית ועוד בחורף של טורונטו

עם הררי השלג זה מעיד על קשיחות על.

למעלה