יום ירושלים היום

יום ירושלים היום

מה אומרת לכם העיר ירושלים?
באיזה נקודות היא נוגעת בכם?
איזו אנרגיה היא מעוררת בכם?
ושאלה פרובוקטיבית בכוונה-
האם זה שהיא שלנו
תורם לנו או הורס?

ותודה לבני על הלינק-

http://www.youtube.com/watch?v=t6B9qaPBbhs

כך הברחנו את החילונים מיום ירושלים

נדמה כי האידיאולוגיה הברורה והחד משמעית של הציבור הדתי לאומי היא אשר הבריחה וגרמה לניכור של שאר החברה מיום ירושלים. דעה

חיים ויסמן
כ"ו אייר תשע"ג, 06/05/2013 17:13
יום ירושלים הוא התמצית של פני החברה היהודית בישראל. מצד אחד הציונות הדתית רואה ביום זה, 'יום שחרור ירושלים', כמעט התגלות משיחית, נס גלוי, "כי ה' אלוקיך מתהלך בקרב מחנך...". מהצד השני עומדים החילונים נפעמים מעצם התעוזה שלנו להשתמש במושגים כאלה בזמן הפוסטמודרני שאנחנו נמצאים בו. ומהצד השלישי נמצאת החברה החרדית, שלא ממש מנסים לזכור מתי יום העצמאות, קל וחומר יום ירושלים.

כבר שנים רבות שיום ירושלים הוא התמצית של כל הדילמות שאני מרגיש וחש בתור אדם שמרגיש עצמו שייך לציבור הדתי לאומי. המתח שקיים כל הזמן בין החברה הדתית לחברה החילונית פורץ בכל כוחו ביום זה. אין זה פלא שיום ירושלים הוא היום שסופג את כל המהלומות הפוליטיות והחברתיות של עם ישראל. האם ראש הממשלה יוזמן לישיבת 'מרכז הרב'? אם זו שנה שבה הסתיים מבצע "חומת מגן" שטיח אדום ייפרס לכבודו. ואם זו שנה שבה קרתה ההתנתקות, ספק אם בכלל נראה את הנציגים הדתיים שלנו בכנסת מניחים כף רגליהם בישיבה. ומה יעשה מי שמאס מיום העצמאות ומהאופי החילוני שלו? יכול להעביר את כל החגיגות שלו היישר ליום ירושלים, בדיוק כמו שנעשה בישיבת 'תורת החיים' אחרי ההתנתקות.

אולם את המהלומה המרכזית לא הזכרתי. ההתעלמות הרועשת של הציבור החרדי מצד אחד והחילוני מהצד האחר. וזוהי אכן המכה הגדולה. נדמה כי הפרשנות הבלתי ניתנת לערעור שאנחנו נמצאים ב'אתחלתא דגאולה', ושכל עם ישראל וצבא הגנה לישראל הם רק כלי משחק בתוכנית האלוקית (שידועה אך ורק לכמה וכמה אישי ציבור בציבור הדתי לאומי), ושלהיות שמאלני זו עבירה על 'מצוות יישוב הארץ', פרשנות זו, נמצאת בעוכרינו.

בניגוד ליום העצמאות שאותו ייסדה הכנסת, את יום ירושלים ייסדה הרבנות הראשית (1968), והציבור הדתי לאומי הוא המאבטח אשר שומר בקפידה על כל התכנים שאפשר ליצוק ליום ירושלים. ומה אנחנו מגלים לאחר 45 שנה? שאנחנו היחידים אשר מעוניינים בתכנים אלה. מה ההשלכות של מה שנאמר כאן? האם העובדה שאנחנו מכירים יותר טוב מכולם עומדת בעוכרינו? האם העובדה שאנחנו לא רק יודעים יותר טוב מכולם, אלא אנחנו גם יכולים להגדיר את כולם באופן חד משמעי גורמת להתרחקות מאיתנו? הרי ברור לנו בלא צל של ספק שהחרדים נשארו בגלות ואילו החילונים הם 'תינוקות שנשבו' \ 'שפחא בישא' \ 'אנוסים מחמת הזמן' (מחק את המיותר). אם הכל ברור לנו, מה בדיוק אנחנו משאירים להקב"ה?

נדמה כי האידיאולוגיה הברורה והחד משמעית של הציבור הדתי לאומי היא אשר הבריחה וגרמה לניכור של שאר החברה מיום ירושלים (ובעצם מאיתנו...). נראה כי אם אנחנו רוצים שכל עם ישראל יוכל לומר בסגנון כזה או אחר "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני", אנחנו צריכים להוריד קצת מלהבות האידיאולוגיה שלנו ולהתחבר לעיר ירושלים כמו שהיא, ולא לפחוד לזנוח קצת מסימני הקריאה שלנו לטובת סימני שאלה.

אני חייבת לומר שאני מעריכה מאוד

את אומץ ליבו ויושרו של כותב המאמר
ונכונותו לבדוק לעומק וביושר אישי
את הדברים שהביא במאמרו,
את הגורמים ואת התוצאות.

גור42

New member
בשתי השורות האחרונות, את שואלת שאלה תמוהה

"האם זה שהיא [ירושלים שלנו] תורם לנו או הורס?"

זו שאלה מוזרה, מכמה סיבות:

ראשית, מפני שבין אם אנחנו רוצים בכך ובין אם לא, ירושלים היא חלק מההיסטוריה והמורשת של העם היהודי. בלי קשר בכלל לשאלה הדתית, ברור לחלוטין שמהבחינה ההיסטורית אין עוד עם שיש לו זיקה כל עמוקה לירושלים כמו העם היהודי. אפילו לפי הפרשנות הכי ביקורתית של התנ"ך, ירושלים היתה מרכז החיים הרוחני שלנו במשך מאות רבות של שנים, ולא קיים אף עם אחר בעולם שיכול לטעון טענה דומה (כלומר, הם יכולים לטעון, אבל מבחינה עובדתית אין לטענות שלהם שום בסיס)

שנית, וזה אולי חשוב יותר, ירושלים היא לא "שלנו" והיא גם לא של אף אחד אחר. בוודאי לא מהבחינה הדתית. בעל הבית פה הוא הקדוש-ברוך-הוא ולא אנחנו. אנחנו רק משתמשים באדמה שלו בהיתר.

מה שנכון הוא, שבעולם שבו הדרך היחידה להבטיח שימוש חופשי בקרקע מסויימת היא ריבונות מדינית, אז ירושלים תצטרך להישאר בריבונותה של מדינת ישראל. אבל זהו שיקול פרקטי נטו, ולא איזושהי אמת אידיאולוגית מוחלטת. זה לא שירושלים היא "שלנו". זה שאנחנו נאלצים, במציאות הבלתי מושלמת של היום, להכריז על ריבונות מדינית במקום כדי שנוכל לממש את זיקתנו ההיסטורית אליו. הרי לא סתם היום הזה נקרא "יום שחרור ירושלים". הדגש פה הוא על שחרור העיר, ולאו דווקא על הכרזת בעלות.

אגב, אני חושב שבעתיד אוטופי אידיאלי, המעמד הראוי לירושלים הוא מעמד של עיר בינלאומית, כיאה למקום המכונה "טבור העולם". אני מאוד מקווה, שיבוא יום וירושלים תהפוך לבירת העולם והאנושות המאוחדת.

יפה ששמת לב גור

השאלה שלי נשאלה
עקב העובדה
שמרגע שירושלים בכלל והכתל בפרט חזרו לידינו
ממקום לחלום ולשאוף אליו,
הם הפכו לדעתי למקומות יותר פנטיים,
ירושליים לאט לאט מתחרדת,
והכתל הופך להיות אורתודוכסי,
ובכך במקום להתקרב אל הקודשים היקרים שלנו
נראה לי שזה הרחיק אותנו מהם...

גור42

New member
באמת? נראה לך עדיף המצב שהיה קודם?

לפני 67 הכותל היה off limits ולחלוטין, וחצי עיר היתה בשליטתה של מדינת אויב. רוצה שנחזור לימים ההם?

הבעיה היא, שבניגוד לימים ההם, אין לנו את מי להאשים מלבד את עצמנו. יש לעם היהודי את הכוח ריבוני לעצב את עיר כרצונו, והרוב המכריע של עם פשוט נרדם בשמירה. וכשאני אומר "הרוב המכריע" אז אני כולל בזה גם לא מעט אורתודוקסים. תתפלאי, אבל לא כל אורתודוקס הוא פנאט, ויש ביניהם לא מעט אנשים שהמצב הקיים ממש לא נראה להם.

בכל מקרה, צריך לזכור, שירושלים היא גם של החרדים וגם של האורתודוקסים. פשוט לא צריך לשכוח את ה"גם"

מסכימה לחלוטין גור

גם עם התפיסה שנרדמנו בשמירה
וגם עם הכללת חלק מהאורתודוקסים
בהתנגדות
כי חלקם אכן מתנגד אף הוא להקצנה
ולעיתים אף מביע זאת בפומבי
דבר שלעיתים גורר השלכות קשות עליהם ועל חייהם.

זה לא למי שייכת ירושלים...זה מי משוייך לה

לא קשור באדמה, דתיים, דתות, חומר פוליטיקה...
לא נותנים להתקרב למקומות יש פנאטיים

זו תפיסה "גסה" של המקום הזה.

השייכות לירושלים היא מהרוח...לא כל אחד מסוגל לשער הזה, כרגע, גם לא מי שנמצא שם פיזית
גם לא מי שכביכול שולט על אדמה כזו או אחרת, למשל הר הבית, כותל

"ירושלים הפקדתי שומרים...שיום יגיע ואהיה אחת מהם"

בדיוק כך נובה

ולכן באה התמיהה שלי
אם דווקא השגת החלום
גרמה לנו להתרחק ממנו...

ההפך רונית, התפכחות מאשליה

שתי גלויות לישראל
האחת להוציא את ישראל מהגלות...יצאנו אנחנו כאן חלום שהתגשם
השניה, להוציא את הגלות מישראל...זו הקשה ביותר כי עכשיו מתפכחים מהחלום
חלום שנגיע לארץ ישראל, יגיע משיח על חמור ויציל אותנו...קדחת.

ההפך מתקדמים בדרך למציאות אמת.

להוציא את הגלות מישראל

מעורר בי הרבה מחשבות
אולי מחר נפתח על זה הודעה חדשה

kagome10

New member
אני חושבת על נשות הכותל

ועל כך שישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה בה מונעים מיהודים לקיים את מנהגי דתם.

איזו אנרגיה? כל כך הרבה צדקנות. כל כך הרבה בעלות על האמת. כל כך הרבה לבן, ששכח שהוא מורכב מכל צבעי הקשת.

אני לא מתחברת לירושליים. אומרים שהיא העיר שחוברה לה יחדיו, אך היא חוברה משלוש השתות המונותאיסטיות. אלו שמכריזות שכל מי שלא שייך להן - רע, ושהביאו לעולם כל כך הרבה מלחמות.

מסכימה איתך קגומה

וזו הייתה למעשה עלק מהסיבה לשאלתי,
ההתרחקות שלנו מהערכים הבסיסיים
שתמיד ליוו את היהדות,
ערכי האהבה לאחר, האכפתיות, הסובלנות.
אנו הולכים ומקצינים,
הולכים ומתעסקים בטפל
במקום בעיקר,
בלחטט באף בשבת
במקום באהבה ההדדית,
במי הוא יהודי
ומי הוא דתי אמיתי
ורב אשכנזי ורב ספרדי
ושנאת חינם
ופחד והתרחקות האחד מהשני
עקב חוסר אמון,
וחשדנות...

גור42

New member
טוב, כבר בית מקדש אחד הלך לנו בגלל הסיבה הזאת

הרי ידוע שבית שני נחרב בגלל פנאטיות דתית ושנאת חינם.

אגב, אין שום בעיה בלהתעסק בלחטט באף בשבת. היהדות מאז ומעולם התעסקה בכל תחומי החיים. הבעיה שיש לנו היום היא, שיש אנשים שמתעקשים להיכנס לאפים של אנשים אחרים, ולצלחות שלהם, ולבגדים שלהם, ובכלל לכל תחומי החיים שלהם. ומי שחושב שהבעיה הזאת נמצאת רק אצל האורתודוקסים, משלה את עצמו.

זה מזכיר לי את הסיפור על הכוהן ההוא שטס בתוך שקית ניילון בגלל שהמטוס עבר מעל בית קברות. ואיך מאות אלפי יהודים, בניצוחה של התקשורת, לעגו על אחיהם וצחקו עליו, ועוד חושבים שזה עושה אותם "נאורים" ו"מתקדמים". את באמת חושבת שזה יותר מוסרי ויותר נאור מאותם חרדים שצועקים על בנות ש"מתלבשות לא צנוע"?

כמו שאמרת, ואמרת נכון, כל ההתנהלות הזו לא עולה בקנה אחד עם עקרונות יהדות. והיא גם לא עולה בקנה אחד עם עקרונות העולם המודרני והנאור.

מה אתה אומר

היית שם?
מה סיפורי קמצא ובר קמצא ? אתה קונה את הבבלט !
לא הבית השני נחרב כי היהודים בנו אלוהים אחירים "חזיר ברומא"
בעוד הבית האחד עומד על תילו (גם בימיינו עומד על תילו) ,
הגולים שחזרו (עזרא נחמיה וכו') חזרו לבבואה של ארץ ישראל הנקראית מישור בית שני או הבינונים .
אתה כרגע נמצא אפילו במישור יותר נמוך עם הבית של הורדוס .
והבית חרב כי היהודים שרפו אותו כאשר הקיפו אותם צבאות האוייב .
וגם זה לא קרה בתשעה באב .
רק נוח לפילפול שיהיה מסודר ,
אגב הרבנים מעבירים ביניהם מתי היה התאריך האמיתי , ומנסים לראות בזה אם מתעד חורבן או סימנים לבאות .
שאלות כאלה הם לפני שאתה עולה רמה ביישוב דעת ,
ומגלה שכל הסיפורים הללו הם פואנטות של יישוב דעת ,
כמו שאין משיח בן יוסף או שמות של כוחות רומא כמו מגדיאל מעבר למסגרת של תרגילי שכל ליישוב דעת ,
נא לא לקבוע לנו עובדות לא נכונות ,
הגיע הזמן לצאת מהגלות לא ....
נו נתחיל שבימיי לא נחרב הבית , וקח את זה לעומת כל אלה שבימיהם נחרב .
וזכור אתה במישור הבבואה השני או מישור הורדוס (או הרשעים- לפחות לפי חז"ל).
נא לצאת כבר מהגלות , אתם תחת שלטון עצמאי כבר 65 שנים .
דוד

הכותל המערבי הוא בית כנסת אורתודוקסי דה-פקטו,

ובבית כנסת - כמו בבית כנסת...

גור42

New member
אני תוהה מה ישו היה אומר על הכנסייה הקתולית

הרי לך בן-אדם שכל הפילוסופיה שלו היתה מושתת על אהבה והקרבה, ותראי איזה זוועות עשו בשמו במשך השנים.

למעלה