זבנג וגמרנו
מימי ההתרמה האחרונים שהבם השתתפתי ההרגשה הייתה של קרב בתנאים כנגד רוב הסיכויים. שנייה לפני ההתרמה אתה מגיע לכיתה + מורה שלא יודעתמה אתה רוצה מהם לא מבחינת התוכן ולא מבחינה טכנית (פנקסים רחובות, חלוקה לזוגות, זמנים...). אולי ננסה להכין את הקרקע מראש כך שביום ההתרמה לקצור את הפירות. 1. פעילות למורים. המורים הם אחד המפתחות של הסברה מוצלחת. בלי מורה קשוב בכיתה רוב התלמידים לא ממש איתך. ומצד שני, מורה שאיכפת לו סוחף אחריו את כל התלמידים: הן ברמה של להגיע בזמן לכיתה, הפרעות ושאר ענינים של בית ספר... לגרום למורים להרגיש מעורבים זה אתגר שיש להתמודד איתו. אפשר לבנות פעילות של כשעה למורים שתכלול (הסדר אינו מחייב): א. הכרות עם המחלה ב. הכרות עם דרכי הטיפול ג. איך האיגוד עוזר לחולים ד. רפואה מונעת - הסבר על שכיחות הנשאות ועל הבדיקות הגנטיות (מהנסיון שלי בגלל שזה נוגע לכולם זה יש עניין רב בנושא) ה. זוית אישית של המסביר (חולה/הורה/מתנדב). המסבירים צריכים לקבל חומרים ומערכים להעברת פעילות ממוקדת. ברושורים זה לא מערך שיעור. צריך להשאיר מקום למסביר לזוית האישית ולאילתורים אבל צריך גם למלא את רוב הזמן במערך מוגדר של פעילויות שכוללות גם פעילות אינטראקטיבית עם הרבה שאלות המופנות לקהל. 2. פעילות לתלמידים. אני חושב שאת ההסברה לתלמידים יש לעשות כחודש לפני יום ההתרמה. זה יוריד הרבה מהלחץ בבית הספר (תמיד יש קושי רב לכנס את כל הכיתות במקום והזמן) מצד שני זה גם ויתן למסרים זמן לשקוע. אולי הפרדה בזמן, בין התוכן המועבר לבין כל ההתעסקות עם ההתרמה תאפשר לתלמידים לעבד את המסרים ולגשת ליום ההתרמה אחרת. גם כאן אני חושב שצריך לבנות מערך מסודר של פעילויות. לדעתי הוא צריך להיות דומה לזה של המורים. למעשה כל מה שכתבתי על ההסברה למורים תקף גם לגבי ההסברה לתלמידים. כמובן, את ההסברה לתלמידים צריך לערוך רק לאחר שנערכה ההסברה למורים. ביום ההתרמה עצמו המורים יארגנו הרבה יותר טוב את כל התלמידים מבחינת זוגות, פנקסים רחובות... לסיכום, ההצעה שלי כוללת: 1. הקדמת ההסברה מיום ההתרמה 2. הסברה מקדימה למורים 3. לאחרייה הסברה לתלמידים (כחודש לפני יום ההתרמה) 4. הכנת מערכי הסברה מסודרים למורים ולתלמידים 5. הדרכת המסבירים