יום הקדיש הכללי

יום הקדיש הכללי

השבוע בצום עשרה בטבת נקבע שגם אמירת הקדיש לאחר הניספים בשואה שלא ידוע תאריך פטירתם יאמרו אחריהם קדיש. מאחר ואנו פורום אמנות יודאיקה ההיתי מציע שנייחד גם משהו לאמנות יודאיקה מלפני השואה ובזמן השואה. למשל התגלה לא ממזמן מחסן בעיר בנדין בפולין, שלפי ציורי הקיר היה פעם בית כנסת. ראו בתמונות המצורפות. ממשלת פולין והעיריה של אותה עיר החליטו לקיים שבוע התרבות היהודית בחודש אוקטובר האחרון. (אולי בגלל כספים שקבלו מכל מיני גופים) יש בידי גם מכתב הזמנה בפולנית (לא מבין כלום) הדבר היחיד שאני מבין שהזמינו לטקסים. ומבנה זה היה פעם "בית הכנסת המזרחי" הם החליטו לשפץ את ציורי הקיר ולהקים שם בית תרבות יהודי אם למישהו יש גם סיפורים או תמונות שמתאימים ליום הקדיש מוזמנים להציג. בברכה

matanpt

New member
י' בטבת - יום הקדיש הכללי

הזמנתי את פורום: "שואה- דורר שני ושלישי" להציג אצלנו יצירות ביודאיקה הקשורות לשואה או לפניה. בנתיים מצאתי בגוגל - תמונות, אתר שעוסק בי' בטבת מבחינת המקורות היהודיים:

talia olav

New member
התמונות האבודות של דוד פרידמן

דוד פרידמן היה צייר מוערך ממוצא צ'כי. החל מראשית המלחמה הוא תעד בתמונותיו את המתרחש, אך עבודותיו הוחרמו ע"י הגסטפו. ב-1941 הוא גורש מפראג אל גטו לודז', ושם הוא המשיך לצייר את חיי היהודים בגטו. לאחר מכן נשלח לאושוויץ, והיה בין הצועדים בצעדת המוות - וניצל. אך תמונותיו מתקופה זו לא שרדו. לאחר השחרור הוא המשיך לתעד בציוריו את נוראות השואה. משפחתו עדיין מחפשת אחר תמונותיו שהוחרמו. דומני שבמסגרת היוזמה שלכם, יש מקום להזכיר גם את היצירות שנכחדו. בתו ממשיכה גם היום להנציח את זכרו, וכמה מתמונותיו מוצגות גם ב"יד ושם".

לטליה, ../images/Emo51.gifחבל שתמונותיו לא שרדו

באתר של יד ושם בקישור מצאתי את תמונת החנוכיה מגטו לודז'. ספורה בקישור המצ"ב.

matanpt

New member
תודה רבה לטליה ורחל

על הקישור ליצירות יפות חשובות ויקרות לעם היהודי.

Netel

New member
משהו שכתבתי ביום השואה

ומתאים גם כעת לא מסוגלת לכתוב יותר מזה-הסיפור ידבר בשמי

Netel

New member
והסיפור:

סבא שלי / נטל 21/04/04 איש גדול ושתקן,רק חיוך קטן מתחת לשפם וקריצת עיין של"יהיה בסדר ילדה,תסמכי עלי" לא ישב וסיפר לי אף פעם על מה שקרה שם,על מה שהיה לו שם לפני המלחמה. לא הוא ולא סבתא,זה מסוג הדברים שלא מדברים עליהם. ועברית טובה היתה לו. עלה בגיל מאוחר לארץ ולמד את השפה ואפילו עד כדי כך שהדפיס בה. היה לו בית דפוס קטן,כוך שכזה ברחוב אחד העם בתל אביב. מכונה אחת גדולה ומרעישה שיושבים ומסדרים את האותיות אחת אחת. וכשאני הייתי נכנסת עם אבא,היה עוזב את העבודה באמצע,מושיט לי כף יד ענקית ומחוספסת,ואומר:"בואי ילדה,מה לקנות לך?" והיינו יוצאים יחדיו לרחוב אלנבי שבאותה התקופה היה הומה אדם. סבא אחד גדול מחזיק כף יד של ילדה קטנה.כל פסיעה אחת שלו היתה שני דילוגים שלי. והיינו מגיעים לקיוסק ושם ההצגה ממשיכה:"מה לקנות לך ילדה?" ואני ידעתי שמאבא לא אוציא דבר(פולני או לא?) ורק מהאיש הגדול הזה יבואו הפינוקים. עוגיה אחת גדולה,גזוז מתוק אחד וקרמבו שיהיה לאחר כך. וסבא היה משלם על הכל ועל עוד משהו שתמיד צרף מעבר למה שביקשתי. ומושיט לי שוב את כף היד שלו ואומר:"בואי ילדה,צריך לעבוד" והיינו חוזרים לבית הדפוס שלו והוא יושב על כיסא קטן מול המכונה ואני מושיטה לפי הוראתו אות אחרי אות והוא מסדר אותן לדפוס. השנים חולפות להן,סבא מוכר את הכוך הקטן שלו ברחוב אחד העם ומאחסן את המכונה הגדולה במקלט שלנו. ואז מתחיל ריטואל ימי שני.סבתא שמגיעה לבקר אותנו אחרי נסיעה בשני אוטובוסים והליכה של כחצי שעה לכל כיוון,מביאה דרישת שלום מסבא. בשקית קטנה ומקומטת הוא שולח לי מרמלדה צבעונית בדיוק כמו שאני אוהבת. עוברות להן עוד כמה שנים ואנחנו נפגשים פעם בחודש למשך השבת לאחר נסיעה מרגשת באוטובוס לבני ברק. אורזים בגדים חגיגיים לכבוד השבת במזוודה מהוהה,וכל ילדה שמה בתיק משלה ספר אחד לקריאה. ברגע שאנחנו פותחות את דלת הדירה הפצפונת שלהם,סבא מחייך חיוך גדול ופוקד:"ילדות,בואו לאכול." הוא מושיב אותנו בזהירות מסביב לשולחן הרעוע שבמטבח הקטן ,שם ליד כל אחת צלחת גדולה עם גלינגלי,פורס פרוסת חלה טריה עבה בעובי של כחמישה ס"מ לכל אחת ומוזג כוס בירה שחורה. "תאכלו תאכלו ילדות" הוא מזרז אותנו-זה חם. השבת עוברת בנעימים ובצאתה אנחנו מלווים על ידיו עד לאוטובוס. השנים ממשיכות לעבור ואנחנו מגיעם לארוחה מאחת הארוחות המעולות שסבתא מכינה. הוא מסתכל עלי ומתחיל לדבר בהונגרית,אני שותקת ולא מתקנת אותו,נו התבלבל קצת לא נורא. זה הופך ליותר ויותר בלבול כל פעם.שנים של שכחה. עד שסבתא מתקשרת מוצאי שבת אחת בבכי נורא. היא יצאה למשחק הרמי הקבוע שלה והוא לקח את כל הנרות שהיו בבית(והיו הרבה) הדביק על הפמוטות,על המגש,על השולחן והדליק את כולם. היא חזרה הביתה בדיוק כדי לכבות מהר לפני השריפה. לוקחים את סבא לבדיקות והאבחון ברור וחד. אלצהיימר. דעיכה איטית. האיש הגדול הולך שפוף,לא מזהה אותי,לא מזהה את אמא שלי. ואז מגיע שוב טלפון. היא התחילה לשים לו טיטול לפני השינה והוא הדף אותה ממנו. סבתא נפלה על הארון ונקעה את הכתף. לאחר דיונים ושיחות ממושכות גם היא הבינה שאין ברירה. חייבים להכניס אותו לבית אבות. האיש הבוהה הזה,זה שאינו מדבר,מיישיר מבט פתאום לאמא שלי ושואל:"למה אתם זורקים אותי?" ושוב הוא שוקע בשתיקה. עוד שנתיים של דעיכה איטית ומייסרת בבית האבות וסבתא ואמא כל יום כל היום שם לידו,והוא-לא מתייחס אליהן בכלל. ואז מגיע הטלפון-שמחת תורה בבוקר,יום ההולדת של אבא,כמה דקות לפני שאנחנו הולכים לבית הכנסת להקפות של הבוקר. סבא נפטר. לוויה,שבעה,סבתא בוכה כל הזמן. אחרי כל השנים האלו ביחד היא לבד. ואז היא מראה לי . האוצר . היא מוציאה בידיים רועדות כמה תמונות דהויות ומקומטות. זו אמא שלי,זה אבא שלי-היא מסבירה. ובין התמונות,תמונה של אישה צעירה וילד קטן(בן פחות משנתיים) בזרועותיה. מי זו אני שואלת. סבתא שותקת,והולכת למטבח. אני לא מרפה ופונה אל אמא. מי אלו?,מי האישה והילד הקטן? ואמא אומרת בשקט,שסבתא לא תשמע, "סבא שלך היה נשוי לפני המלחמה,זו אישתו וזה בנו הקטן,שניהם נספו" איש גדול ושתקן,עם חיוך קטן השפם שלך מדגדג סבא

matanpt

New member
מלי

סיפורך - נוגע בלב. הזדהתי. גם סבא שלי ז"ל עבר את השואה ולא דיבר עליה, גם סבא שלי עבד כחייט ברח' שד"ל בת"א, גם אני באתי לבקר אותו. גם אצלנו היה אוכל נושא מרכזי בבית. גם אני מתגעגעת לסבא שלי. מאד מרגש וחשוב לתעד את הסיפור, אנחנו דור שני ושלישי שומעים את הסיפורים מניצולים, בעוד מספר שנים, נהיה העדים היחידים.

מלי, כולי צמרמורת. כל כך מרגש.

ואני בימים אלה ישבתי עם הנכדה על נירות ותמונות משפחתיים לעבודת שרשים שהכינה. היה לי עצוב מאד וכל כך התגעגתי....

Netel

New member
../images/Emo140.gif

אצלי הזכרון הוא רק דרך העבודות שאני עושה. אנסה לצלם תמונה שעשיתי לאימי ואחת שעשיתי לאבי. תודה רבה לשתיכן.

למעלה