יום העצמאות - כאנוס...

יום העצמאות - כאנוס...

חויתי אותו בבית המדרש. כלפי חוץ לא הורגש דבר, עיצומו של תחילת זמן, השטייגען בשיאו, סדר יום רגיל, ריח הבשר והמנגלים "כאילו" לא נכנס לכאן, גם זיקוקי הדינור המרהיבים לא עוררו התפעלות יתירה. כן, רק כלפי חוץ, כי מאחורי התפאורה הזו, לא ניתן היה להתעלם מאוירה חגיגית משהו שריחפה באויר, יש שיאמרו בגלל חופשת הנשים והבנות, אולי ארוחת הצהריים המושקעת יותר המצפה להם, ויש שיאמרו שעצם הגיוון, היציאה מהשגרה, ואני אומר, זה הרבה יותר מזה, עמוק יותר, חריף יותר, נסתר יותר. רבים מאד שההבדלות הקיצונית מן החברה החילונית היתה להם לזרא, די!! נמאס, רוצים להרגיש חלק, להיות שותפים, עם ישראל חוגג, גם אנחנו. במהלך שנות אניסותי, הפכתי אוזן קשבת לרבים הרואים בי דמות ליברלית, פתוחה, להביע בפניי את רחשי ליבם, גם כאשר דעותיהם אינן הולמות כל כך את השקפת היהדות החרדית הצרופה. אמנם תמיד אדאג להביע גם את הצד השני כדי לא להחשף יתר על המדה, אך אזני כרויה וליבי פתוח להעניק להם את מה שכה חסר להם, הלגיטימציה לחשוב אחרת, לחקור, לבדוק לברר. ביום שכזה, בדיונים שונים על ההתייחסות התורתית למהותו של יום, אני מזהה אותם על נקלה, כאלו שהם פה אך חפצים להיות שם, אני שומע ומאזין את רצונם להשתייך, להתחבר, להתמקד במשותף ולדלג על המפריד, אנוסים למחצה, לשליש ולרביע. הצרה הגדולה, שסכנת ההיחשפות, הפחד מלהחשד במתירנות יתר, משתקת ומסירה כל סיכוי לברר את הענין עד תומו, לדעת יותר איש על רעהו, האם אכן הוא מביע את השקפתו האמיתית נאמנה? או שמא גם הוא חושש להתפס ב"קלונו" ח"ו. כל פעם מחדש אני מתפעל ומזדעזע כאחד, כיצד השכילה החברה החרדית לבנות חומה בצורה כ"כ, לא רק פחד ממעשים או הבעת דעות, אפי' על מחשבות... מחריד! גאונות אכזרית ממש. מעניין אם זה מהלך מתוכנן מראש, או תהליך שנבנה עם הדורות והשנים בנסיבות השעה והזמן, לא נראה לי שקיימת חברה נוספת על פני הגלובוס, שבנתה לעצמה ולחבריה חומה הרמטית שכזן, זה מדהים ובעיקר מעציב... מעציב מאוד. ולגופו של ענין: סוד גלוי הוא שהבסיס הכלכלי העיקרי של מוסדות התורה, ניזון מתקציבי המדינה, באורח אבסורדי, דווקא החרדים, שלדידם מרכז ההויה של העם היהודי הוא התורה, הם הנהנים העיקריים מקיומה של המדינה, עולם התורה לא היה מתפתח לממדים כאלו בכל סיטואציה אחרת, כל זה פשוט וידוע. מן הראוי שהחברה החרדית היתה מביאה לידי ביטוי מוחשי, אמיתי, הוקרה והכרת טובה, למדינה שמגשימה את פסגת שאיפותיה, מה שלא נעשה עד כה אף פעם, לפחות לא רשמית. ובמקום שאין איש אשתדל אני הקטן להיות איש ואומר בפה מלא: תודה לך מדינה אהובה שלי, שאת מאפשרת ומתקצבת את לימודיי התורניים, באמת תודה. מקרב לב.

כתבת יפה מאוד

זה מהמם ההישג של רבני החברה החרדית להקים לעצמם "צפון קוריאה" קטנה בתוך מדינה ליברלית ודמוקרטית, בלי שיהיה לה כוח של תת מקלע לצידם. אפשר גם לבוא בגישה אחרת למדינה, ולכעוס עליה, על כך שהיא מתחזקת את העולם החרדי ומאפשרת למנהיגיו לכלוא את ההמונים, מסייעת להם בתקציבים, במנגנון המעוות של דחיית הגיוס תמורת לימוד תורה, בלגיטימציה לחינוך נטול מתמטיקה ואנגלית.

צודק בכל מילה.

אין דבר מכעיס מזה, לגרום במישרין לאומללותם של המונים, לחיות בדרך ללא מוצא, ללא כיווני אויר, זה פשע!!! מה גם שהפושעים העיקריים הם הציבור החרדי עצמו, שמספק את הכח למנהיגיו לדרוש, לתבוע, בעצם לכפות, בדרכים פרלמנטריות מהמדינה, להגשים דרך חיים שכזה. מאידך, זה לא פוטר את מי שנהנה מהמצב שנוצר, (אם מסיבה רעיונית אם מסיבות פרקטיות כאלו ואחרות )מלהודות על כך ובגדול.

לא רק תקציבי הישיבות

תקציבי בתי הספר לבנות מכניסות עשר או עשרים אחוז מכל הפרנסה החרדית וזה לא אינטרס של כלל המדינה להחזיק בתי ספר כאלו

../images/Emo45.gif גם על הכעס וגם על התודה

לא נהנית ולא מודה, רק כועסת. אבל כמי שנהנה, יפה שאתה זוכר להודות.

מתבי6

New member
קראתי בהזדהות וריחמתי

אולי האיזור שאני גר הוא שונה, אולי העובדה שאני עובד ולא מחוייב כ``כ למערכת היא הגורמת. בכל אופן אצלי אין כזו כפייה ולכן יכולנו לצאת כולנו בליל החג לחגוג קצת. אני נהנה מהיום הזה ומאחל לכל חברי חג שמח כי כיף לי ככה. יש שתמהים על האיחול ויש שמקבלים

כולי קנאה....

לעניין תחושת האניסות, זה לא כ"כ משנה היכן אתה ממוקם, ברגע שתגיע לנקודת המפגש בין הרצון שלך לעשות משהו לבין האונס מלעשותו, (ואני מאמין שאם הנך מגדיר עצמך כאנוס, אתה חווה זאת לרוב) התחושה זהה ובהחלט מעוררת רחמים.

יהודי31

New member
באמת? אתה מתרגש ממטוסים שמתהפכים?

אוהב במיוחד בשר על האש? מה אתה מרגיש שאתה מפסיד?

יהודי31

New member
בפרויקט הולילנד ניסו כמה אנשים

לעשות מה בה להם.. ותראה איפה הם עכשיו.. גם בצד השני איאפשר לעשות מה בא לך.. בספר החוקים שלהם יש יותר מ 613 חוקים.. אז תירגע... ובא לך לעשות אתי היום על האש? ובא לציון גואל...

למעלה