יהודים בוינה - konfessionslos

ראם ערן

New member
יהודים בוינה - konfessionslos

לפני כשבוע שאלתי לגבי רישום בתעודת לידה מוינה שבה מופיע תחת הערך דת:konfessionslos (ללא דת). מסתבר שבוינה הפלורליסטית של תחילת המאה ניתן היה להגדיר את עצמך כלא מאמין או לא דתי ואף לרשום זו בתעודת הזהות. מי שעשה זאת נחשב לחבר בקהילת הkonfessionslos ומהם קיבל שיקותים קיהלתיים כגון קבורה וכד´. עוד בקשר להודעה הנ"ל שמתי לב שלא עניתי לשרי על שאלתה - האם המכתבים קיימים, אני מתנצל - שכחתי
. ובכן המכתבים כנראה נשמדו גם הם בשואה, אולם אתמול מצאתי אצל סבי מכתבים אשר כתבו לו אימו ואחותו מלבוב ארצה עד הכיבוש הגרמני. עש היום משום מה לא הזכיר סבי את המכתבים הללו לאחר דברי תוכחה קצרים ממני אילו קבענו שבפגישתנו הבאה נשב ונתחיל לתרגם אותם (מיידיש). שבת שלום ערן

../images/Emo45.gif אני שמח לשמוע על המכתבים

החדשים-ישנים. אנחנו נוכחים לדעת כל פעם מחדש - והדבר חוזר בסיפורי רבים מאיתנו, כולל סיפורי פגישותיי עם דודי - כי אותם אנשים שאנחנו מצפים למידע יקר מהם, לא מבינים עד כמה הדברים ה"פעוטים" שאצלהם חשובים לנו. עוד סיפור קטן, עוד שבב מידע, עוד מכתב, עוד כתובת, עוד זכרון - הכל הכל חשוב לנו. מקווה שהמכתבים מלבוב יפתחו צוהר לגילויים חדשים.
ארנון

שרי סילבר

Active member
יופי שמשהו נשאר מכתבים זה דבר נפלא לדעתי, אפשר ללמוד משם המון. ועכשיו שאלות בעקבות מה שכתבת ביחס לסעיף הדת: במעט המסמכים שיש לי (לאו דוקא של משפחה, אבל אני שומרת הכל, כידוע, כי הם יהיו עוד מעט משפחה, אני רק צריכה למצוא את החוט והמחט לתפור אותם אל העץ) מופיע: "יהודי". אפשרות אחרת שצצה במוחי, זה נושא של התבוללות אפשרית, שהיתה נפוצה באוסטריה. אם איזה ברד"ש נישא ללא יהודיה, בניהם יקראו ברד"ש, ולא יחשבו יהודים. לכן אני עשויה למצוא ברד"שים בני משפחה, אבל קבורים בבית-הקברות הנוצרי. אני צריכה לבדוק איך אפשר להוציא מהם רשימה, כמו שהוצאתי מבית-הקברות היהודי, אשמח לקבל רעיונות. ולמה שאתה מציין ביחס לקהילת "חסרי הדת": הם קיבלו לדבריך שירותי קבורה. מה זה אומר? איפה בפועל הם נקברו? גם כן בבית-הקברות היהודי, רק חברה אחרת עשתה את הסידורים, או שנקברו במקום אחר?

ראם ערן

New member
ובכן....

הקהילה הנ"ל היתה קהילה נפרדת . עד כמה שהצלחתי להבין היה להם בית קברות נפרד משלהם. גם נוצרים אשר כפרו באמונה הצטרפו לקהילה הנ"ל. ייתכן שמדובר גם בשירותי קהילה אחרים כגון חינוך וכד´. זה מה שאני יודע כרגע. יש במשפחה שלי גם יהודים אשר הוטבלו לנצרות. מקרה אחד הינו של עורך דין אשר רצה להיות שופט ועל כן היה חייב להתנצר. אולם להבדיל מ"חסרי הדת" המתנצרים עברו להשתייך בקהילה הנוצרית. שבת שלום ערן

שרי סילבר

Active member
אם תגלה פרטים אשמח לשמוע (כמו למשל איפה היה בית-הקברות, איזה עוד שירותים, והכי חשוב, אם תגלה כתובת/ות של מי שיכול לספק מידע). נכון לעכשיו לא שמעתי על מקרים כאלה במשפחתי. ככל שאני הולכת אחורה אני דוקא מוצאת משפחה יותר ויותר דתית, אבל המשפחה בוינה היתה מאד משכילה, חלק גדול ממנה למד לתארים מתקדמים באוניברסיטה ואף שימש במקצועות חופשיים, כך שבהחלט יתכן שאמצא סיפורים כאלה בהמשך, חשוב להיות ער לזה כדי לא לפספס. בכל מקרה../images/Emo51.gif

למעלה