יהדות ואספרגר

יהדות ואספרגר

יש לי שאל יש לי תסמונת אספרגר ומלא פעמים שי דברים שמושכים אוית כמו גירויים חיצונים ככה שיוצא שאני מתפלל בלחץ ובמהירות וגם אני לא מצליח להגיע ליכולת ריכוז בהתבודדויות איך מגיעים לכך על ידיד האספרגר ? כי לפעמים אני נכנס ללחץ על כל נפילה וזה מטריף אותי אני נכנס לעצבויות על נפילות ונורא קשה לי אז מה עושים ?

ברכה על סושי

אני נורא אוהב סושי ואני אוכל אותו מדי פעם ואני הבנתי שצריך לפרק את הכל ל מנת לברך על כל דבר בנפרד האורז הוא הרוב אבל בתכלס לפעמים הדג יותר חשוב לי וככה המוכר אמר לי לברך לפי הדג או שעדיף לי לברך על האורז מזונות ? ועוד שאלה איך אפשר לזכור את בורא נפשות כי לפעמים שנאי אוכל עם חברים אני לא שם לב ואני נזכר מאורח מדי לסברך אז מה עושים שוב זה בגלל האספרגר

לא חייבים להפריד

כעקרון כשיש תערובת מברכים על העיקר.
אם העיקר עבורך הוא הדג, תברך על הדג.

נראה לי שיש פוסקים רבים שחלוקים בשאלה הזאת בעיקר בגלל שלא ברור מה העיקר, אם הדג או האורז, בעיקר כשהאורז מרובה.
הרעיון של לחלק את הסושי לאורז ולדג הוא מסוג התשובות שמנסות להתחמק מהשאלה ההלכתית ולדעתי העניה אינה תשובה כלל.

ראיתי שהגר"ע יוסף למשל פוסק שצריך לברך על האורז אבל נראה לי שזה משום שהוא מבין שהעיקר הוא האורז ואילו עבורך, העיקר הוא הדג.
מצ"ב קישור להסבר של בנו ,הרב אברהם יוסף, בשאלה דומה שמסביר את הנושא הזה.
http://moreshet.co.il/web/shut/print.asp?id=98784&kod=&modul=15&codeClient=58

תודה רבה

וזה תלי בשוי אבל אני אוהב את הדע אז יוצא שמלא פעמים הוא הכי חשוב לי

אופירA

New member
מנהל
מי תבע ממך לעמוד בהישגים מעבר ליכולותיך?

היצר הרע?
אין "מצווה לשמוע בקולו"...
לא בטוח שאתה חייב להתפלל - אם זה נעשה בלחץ.
מה זה נפילה? שלא התרכזת בתפילה? זו לא נפילה. זה דמיון. אין סיבה להיכנס לעצבות על דמיונות. תשתדל לצחוק לדמיונות הללו, ולזכור שרבש"ע הרבה יותר טוב מאשר מה שאתה חושב, ולא בא בטרוניא לבריותיו כאשר הם משתדלים אבל לא מצליחים מפאת קשייהם האובייקטיביים.
לא מספיק קשה לך בגלל התופעות של האספרגר? אתה עוד צריך להוסיף לך קשיים?

אם קשה לך אני ממליצה לך לספר על כך לרבש"ע במילים שלך, בכמה משפטים, ולהשאיר לו את האחריות לטפל בחוסר ההצלחה שלך. עליך מוטל להשתדל, לנסות, וזהו. לא תפקידך להצליח. ההצלחות גם הן מאת ה'. תסמוך עליו שהחשבונות שהוא עושה טובים לנשמתך, ואל תאמין ליצר הרע שמשכנע אותך שאתה לא מוצלח כי אתה לא מצליח...

לפני 20 שנה, בשנים הראשונות של הדרך שלי ביהדות, היו לי הרבה רגשי אשמה על כל מיני דברים שעשיתי/לא עשיתי, שנבעו בעיקר מכל מיני הפרעות חשיבה והתנהגות שסבלתי מהן. הרבה פעמים הרגשתי בלבול בקיום המצוות, בהתייחסות הראוייה לעצמי לאור דרישות היהדות, והיו מקרים שניסיתי "להיטיב את דרכי", והסתבר שהוספתי חטא על פשע.
קיבלתי הדרכה טובה, ויום אחד קלטתי שכאשר יש לי רגשי אשמה בגלל חטא שאני עושה, אז הבעיה שלי אינה החטא המסוים, אלא רגש האשמה! זה החטא שלי. לא הלשון הרע או הנגיעה במוקצה בשבת.
לפיכך קבעתי לי כלל ברזל: רגשי אשמה אינם דרך בעבודת ה'. (וכנ"ל עצבות, אכזבה עצמית, לחץ וכד'). ומה שעשיתי מאז זה להשתחרר מרגשי האשמה ולא להקפיד על עצמי על דברים שאני עושה. אם בזמן מסוים אינני יכולה להגיע להישגים גבוהים בדיבור נקי מלשון הרע, אז זה מה שאני יכולה נכון לאותו רגע, ואסתפק במה שאני יכולה, והעיקר שאדחה את רגשי האשמה.
כשסבלתי מדיכאון ממושך הבנתי שהתפקיד הרוחני שלי הוא לשחרר את הדיכאון ולא להגביר הקפדה בהלכות שבת/לשון הרע/צדקה/מעשרות/תפילה/שמיעת תקיעות שופר בראה"ש וכד'.
הסברתי לעצמי שנים על גבי שנים שהקב"ה לא בא בטרוניא לבריותיו הסובלות, ושהוא יודע היטב מה אני יכולה ומה מוגזם לדרוש ממני, ושאני צריכה להאמין לעצמי ולסמוך על עצמי שאני טובה, ולא להמשיך את ההרגל הקדום שלמדתי מהורי להאמין שאני רעה... די, אני כבר "ילדה גדולה".
התוצאה ברבות השנים היתה המון המון חיבור לקב"ה, חיזוק בלתי מעורער באמונתו וידיעת אמיתתו וצדקתו, למרות הניסיונות הכואבים מאוד, בשעה שחברותי באותה הדרך נשברו במשך השנים הרבות מהניסיונות הקשים ואמונתם התערערה.

שאלה מה עונים במצב כזה

אני סיפרתי לידידה לשי בדיחה של ביני"שים שאני שמעתי מהחברותא של י על איך הם מתכוננים לשבת ואמרתי לה מורידים את העט היא לא הבינה את זהו אני אמרתי לה למה העט משמש ואני הסברתי לה שזה לכתיבת חידושים והיא אמרה מי הם שיכתוב חידושים ויעשו פירושים בדור שאין בו רבו שבקאנון היה כתבו שנבואה נינתה לשוטים ושהוא נסגר דברים כאלה מה עושים ?

גדולי הרבנים התמודדו עם בעיה של ריכוז בתפילה

גם כאלה שלא היה להם אספרגר כך שאתה בחברה טובה.

אני מצטט מפניני הלכה:

וכבר היו אמוראים שהתאוננו על הקושי לכוון בתפילה, כמובא בירושלמי (ברכות פ"ב ה"ד), שאמר רבי חייא על עצמו, שמעולם לא הצליח לכוון בכל התפילה. ופעם כשניסה להתרכז בכל התפילה, התחיל להרהר באמצעיתה, מי יותר חשוב לפני המלך, שר פלוני או אלמוני.
ושמואל אמר: אני מניתי אפרוחים בתפילה.
ורבי בון בר חייא אמר: אני מניתי בתפילה את שורות הבניין.
ורבי מתניה אמר: אני מחזיק טובה לראשי, שגם כשאינני שם לב למה שאני אומר, הוא יודע מעצמו לכרוע ב'מודים'.

ובפירוש 'פני-משה' באר, שהיו טרודים בלימוד התורה ולכן התקשו לכוון.
מכל מקום למדנו שקשה לכוון מתחילת התפילה ועד סופה, ואף שעלינו להתאמץ לכוון ככל יכולתנו, אל יפול האדם ברוחו, כשרואה שאינו מכוון כראוי. ואף אם חלם ברוב התפילה, לא יתייאש אלא יכוון במה שנותר.

אשריך שמה שמטריד אותך זה הכוונה והריכוז בתפילות.

playtrip

New member
אדוני, אינך חולה באמת.

זוהי מחלה שהומצאה על ידי פסיכיאטרים וזוהי תווית שניתנת להרבה מאד אנשים כדי שיהיה אפשר לשלוט בהם.

לכל אדם יש תכונה משלו והפסיכיאטרים אוהבים לאגד תכונות מסויימות ולתייג אותן בתור מחלה.

אתה אינך חולה ואם תעבוד על עצמך ועל הביטחון העצמי שלך תוכל להשתנות ואז גם תדע ששיקרו לך לגבי עצמך.

בתור אדם מאמין אתה צריך לדעת שהאלוהים לא אכזרי עד כדי כך לתת לך תיוג של מחלה נפשית מפני שאת האכזריות הוא מסר בעיקר ביד בני האדם, והם אלו שממציאים לעצמם חולאים וצרות שונות ומשונות ואם היו הולכים בדרך של חסד ורחמים לא היית קורבן של תיוג כזה וגם אחרים רבים לא היו סובלים ייסורי חולי, עניות ומכאובים... הרבה מאד מזה ועיקר מזה האדם האכזרי מייחל ומביא על האחרים.

schlomitsmile

Member
מנהל
בדבר אחד אתה צודק: הוא אינו חולה
וזאת מהסיבה הפשוטה שאספרגר, ובכלל אוטיזם, אינו מחלה.
זוהי שונות נוירולוגית, לא מחלה.
מהשונות הזאת נובעים קשיים לצד יופי.
לעיתים מאותה תכונה (או בשפתם של הרופאים- סימפטום)
נובעים גם קושי וגם יופי- למשל:
לאוטיסטים רבים יש רגישות שמיעתית גבוהה
(בשפתם של אנשי המקצוע: קושי בויסות חושי-שמיעתי).
לא מדובר בשמיעה טובה יותר,
אלא ברגישות רבה מאד בערוץ השמיעתי.
מזה נובע הרבה סבל
(למשל כל פעם שהשכן 3 קומות מלמעלה מזיז כסא, הבנאדם מצטמרר- מוכרת התנועה של האוטיסט שאוטם אזניו בידיו),
אבל גם יופי נדיר- הבנאדם מבחין בשירתה הענוגה של ציפור ברחוב הומה.
הרבה אוטיסטים מוזיקליים מאד.

הנה שני קישורים בנושא:
http://www.acisrael.org/

http://www.youtube.com/watch?v=xiv6lAqag_E

איזה שילוב של רוע לב, בורות ואכזריות

אלוהים מספיק אכזר ליצור ילדים נכים, עם תסמונת דאון, מפגרים והלאה, אז למה שלא יצור גם ילדים אוטיסטים?
ןאם אדם מטפל בעצמו וחושב שזה עוזר לו, לך אין זכות לשלול את זה ממנו.

playtrip

New member
סליחה. לא התכוונתי.

בכל אופן, פסיכיאטריה עלולה להיות מאד מזיקה ומסוכנת.
זה פגע בי בעבר, בחברים ובקרובי משפחה שלי.

playtrip

New member
פסיכיאטריה הרסה את חיי...

לפני הטיפול הייתי יוצר מוכשר, גאוני ומבריק.
איבדתי הכל בעקבות הטיפול שנכפה עלי... אני בקושי יכול ליצור ואינני יכול לעבוד בגלל הטיפול שאני מקבל.

אופירA

New member
מנהל
ואם היא אכן הרסה את חייך

זה אומר שקיבלת היתר להורות לאדם שאין לו מחלה?
זה אומר שקיבלת היתר לטעון שמדובר ברפואה לא לגיטימית?

אז איך זה שההלכה קובעת שיש לדרוש ברפואה הקונבנציונלית?

אם האונקולוגיה לא הצליחה לרפא את חברתי ואף החמירה את מצבה והיא נפטרה בקיצור ימים ומתוך סבל נורא - צריך להפסיק טיפולים אונקולוגיים?

ונניח בן אדם לא חולה אבל סובל מקושי, אז היהדות קובעת שהוא חייב בדיוק כמו כל אחד אחר במצוות? או שאומדים את רמת הקושי שלו כדי לקבוע במה הוא חייב ובמה לא?
גם חירש אינו חולה. האם הוא חייב במצוות בדיוק כמו כל שומע?

מה אתה מכניס כאן רעיונות מוזרים כמו אכזריות של הבורא או של בני האדם? מה קשור כאן תיוג? אלוקים מתייג אדם? יש לאדם סבל, והוא קורא לזה בשם המקובל בפסיכיאטריה. באותה מידה היה יכול להחליט שקוראים לקושי שלו מוישה. מה זה משנה איך הוא קורא לזה? הוא רוצה שנקבל מושג ממה הוא סובל.
ואם אלוקים גזר על אדם סבל, זה אומר שהוא אכזר??? את הסבל שעברו היהודים בשואה לא אלוקים גזר עליהם? היטלר גזר? ואם אלוקים גזר, אז הוא אכזר?...

אגב, אם אתה מקבל טיפול שאינו מיטיב איתך, למה לא יותר חכם שתסכים לקבל טיפול (ואז לא תצטרך לקבל בכפייה), ותעבוד בסבלנות עם רופא טוב כדי לשנות את סוג התרופות עד שתמצא תרופה שלא תגביל אותך (או שתגביל אותך פחות) מבחינת כישרון ועבודה?
אם לחוק יש כוח לכפות עליך טיפול, לא הגיוני שלא תלך איתו ראש בראש, אלא תראה איך אתה יכול לשפר את מצבך במסגרת הנתונים?

schlomitsmile

Member
מנהל
אוטיזם אינו מחלה ולא קשור לפסיכיאטריה למען פיקוח נפש יש להטיל ספק בפסיכאטרים.
לא לשלול באופן גורף, אבל בהחלט להטיל ספק.

אופירA

New member
מנהל
מי מורה ההלכה שהורה לך זאת?

מבטיחה לך שאף מורה הוראה לא נתן לאף אחד הוראה כזו: "למען פיקוח נפש יש להטיל ספק בפסיכיאטרים, גם אם לא לשלול באופן גורף...".

בלי שום קשר לפסיכיאטריה, כל קביעה של רופא בכל תחום רפואי טעונה בדיקה אצל רופאים אחרים, משום שהדעות ברפואה מגוונות מאוד אצל הרופאים השונים, ואין סיבה להסתמך על דעה רפואית של רופא יחיד. הפסיכיאטריה אינה מיוחדת בתחום זה.

ובלי שום קשר לפסיכיאטריה, כל מקרה של בעיה רפואית נבחן לגופו בנוגע לחובות היהדות, ולא מקבל הוראות הלכתיות עפ"י אבחנה רפואית...
כך גם חירשים וכבדי שמיעה אינם מקבלים הוראה הלכתית גורפת הפוטרת/מחייבת אותם במצוות מסוימות, אלא כל כבד שמיעה/חירש חיובו ההלכתי הוא בהתאם ליכולותיו המסוימות וקשייו הספציפיים.

כך שלא אוטיזם, אספרגר או דיכאון קובעים מה מחוייב אדם עפ"י ההלכה וממה הוא פטור, אלא מצבו האישי של האדם המסוים.

schlomitsmile

Member
מנהל
צריך מורה הלכה כדי להזהר ממה שמסכן חיים? לא דיברתי על חובות הלכתיות,
דיברתי על הפוטנציאל המסוכן בפסיכיאטריה,
ועל היות האוטיזם שונות נוירולוגית ולא הפרעה פסיכיאטרית.

היחוד המסוכן בפסיכיאטריה הוא שהיא מאפשרת כפיית "טיפול"
שעלול להיות הרסני, מה שלא קיים בשום תחום רפואי אחר.

http://israelsocial.wordpress.com/2012/10/31/המוסד-לבריאות-הנפש-נווה-יעקב-בפתח-תקוה/
מי מקשיב לחולים פסיכיאטרים? הרי הם סתם משוגעים...

והצעתך לכותב שסיפר מנסיונו הכואב,
לשתף פעולה עם ה"טיפול" שנכפה עליו,
לא רק שהיא נטולת חמלה
(הבנאדם משתף בסבלו המדמם ואת מתקיפה אותו),
אלא שכמוה כהאשמת כל נאנסת באונס שעברה:
הרי אילו היתה מקבלת בהבנה ואהבה
את מה שמעוללים לה זה לא היה אונס...

אופירA

New member
מנהל
בניגוד אליך, ועפ"י כללי הפורום הזה

אני מתייחסת לכל תגובה של כותב בפורום זה, בהקשר למטרת הפורום הזה - לבטא את הנחיית ההלכה היהודית.
בפורום זה אין מקום לבטא דעות אישיות שסותרות את ההלכה היהודית.
בפורום זה אין מקום לתת תשובות לשואלים על ההלכה, ע"י שיתוף בסבלו המדמם של העונה, באופן שמבטא רעיונות מנוגדים להלכה.

בן אדם נותן תשובה מטעה לשואל שמתאר את בעייתו, ואני צריכה לדון עכשיו בסבלו המדמם?
בפורום "תמיכה נפשית למבוגרים" אנו דנים ללא הפסק בסבלם המדמם של האנשים, כי שם המקום לדון בכך. שם איננו מורים את ההלכה, ואיננו דנים בה, אלא בכוחות של האנשים, בסבלם ובנחמתם. לפיכך זה הפורום המתאים לכך.

אתה מוציא כל הזמן דברים מהקשרם (אולי כי אינך מבין אותם). אף אחד לא מבקש מחולה פסיכיאטרי לקבל בהבנה ובאהבה מה שמעוללים לו. גם לא מחולה אונקולוגי.
מבקשים ממנו להבין את המציאות, כדי לפעול לטובתו במסגרת המציאות.
אני שואלת אותך: מה טובתו של אדם המקבל טיפול פסיכיאטרי בכפייה - לעסוק בזעקות על העוול שנעשה לו ע"י "רשעים" שנהנים מרשעותם, ולנסות באופן בלתי יעיל להימלט מגזירתם (איך בדיוק?)? או שטובתו היא להוציא את עצמו מהגדרת החוק של מטופל בכפייה, ולחפש את הרפואה הטובה ביותר בשבילו?
אנשים שלא מבינים את טובתם עוסקים בצעקות "עשו לי, הרסו לי".

אני מטופלת ברפואת הנפש מעל 30 שנה בכל אופני הטיפול השונים. אני לא מחפשת חמלה אלא רפואה. נקודה. לרפואה בכל תחום יש חסרונות ויש יתרונות, ואינני מדמיינת שהיא נטולת חסרונות. אני מחפשת מתוך היתרונות להפיק את המיטב מהרפואה. אם רופא לא מקשיב לדברי, אני מחפשת רופאים אחרים. אני זוכה להקשבה מלאה לדברי ולעזרה אפקטיבית מהרפואה. אין טיפול תרופתי שלא יגרום סבל מסוים, אבל לעולם אינני משלימה עם סבל בלתי סביר עפ"י הקביעה שלי, אלא חותרת לחפש תרופה אחרת, שגורמת לסבל מינימלי וסביר בתמורה להקלה גדולה ומשמעותית.
לשם כך אני צריכה לעזור לפסיכיאטר לעזור לי, ולסבול תקופות ארוכות מניסיונות תרופתיים לא חיוביים, עד שנמצא הניסיון התרופתי הטוב ביותר. קוראים לזה "לסבול על מנת להפסיק לסבול".
בדיוק את הדרך הזו אני מציעה לסובל, כי אני מעוניינת להקל על סבלו, בניגוד אליך שמעוניין רק לחמול עליו ולהצטער בצערו, אך לא לעזור לו! מה בדיוק אתה מציע לו מרוב חמלתך על סבלו?

לחולים כמוני הרפואה מקשיבה בשימת לב מיוחדת, ובפרט הרפואה הפסיכיאטרית, שאין בה אפשרות בדיקות שתוצאותיהן נראות לעין, אלא היא נובעת מהקשבה לדברי המטופל. אבל לחולים שעסוקים באנלוגיות מגוחכות (כמו האנלוגיה שעשית לגבי הנאנסת), בגישה לא הגיונית, ב"צדק" ו"אשמה", ובהתכחשות לבעייתם ובהאשמת כל העולם ואחותו בסבלם - אני מאוד מבינה למה הרופא לא מקשיב הרבה זמן ולא ממש מתחשב בדעתם. ובמקרים שהחוק מחייב לכפות טיפול, הוא ייכפה. כמי שמכירה הן את הפסיכיאטריה והן את תחום המשפטים, זכויות האדם והחיקוק, מדובר במקרים קיצוניים וצעקניים במיוחד, שגורמים סבל רב לעצמם ולזולתם, ובכמות מקרים מעטה מאוד, ולא בחולה הפסיכיאטרי המצוי.

ולהזכירך, כל זה לא קשור לפורום זה ולא ראוי להיות נדון בו. אבל מפאת כבודך עניתי לך. כדאי להפסיק בשלב זה את הדיון בנושא הפסיכיאטריה בפורום זה...

למעלה