יד דומיננטית

oshritt

New member
יד דומיננטית

באיזה גיל אמורה להתגבש סופית השימוש ביד הדומיננטית? ילד שאני עובדת איתו עדיין מחליף ידיים. הוא בן 4 ו-9 חודשים. ידוע לי שיש אבחונים לבדיקה של צד דומיננטי. מישהו יודע להגיד לי שם? תודה!

נאוה ר

New member
דומיננטיות

נקבעת בסביבות גיל שנתיים וחצי שלוש ולפעמים לפני. אצל שמאליים היא מבשילה יותר מאוחר לפעמים. וכאן המקום לבדוק משפחתולוגיה - האם יש שמאליים בדור ההורים והדודים, הסבים והסבתות?. רוב מבחני קביעת הדומיננטיות הם מבוססים או על תצפית פסיבית על הילד או אקטיבית. בגיל שאת מציינת שהילד עדיף לעשות הרבה נשיאות משקל ולתת ליד להתגבש מזה ולא להחליט על סמך אבחון משהו כל כך קריטי.

oshritt

New member
המשך

הוא מאוד נוטה לשמאל, אך מדי פעם גם משתמש בימין. לכן חשבתי לבדוק ע"י אבחון לפני שאני אעבוד איתו על שימוש עקבי ביד שמאל.

נאוה ר

New member
לדעתך מה יותר שימושי

כאשר מדובר בידע גופני? משהו שהבשיל מתוך הגוף או משהו קוגניטיבי? אני חושבת שאם זה בא מהגוף ולא מהקוגניציה אז הידע הוא יותר שימושי ולכן בגיל 4-5 אני לא אחליט בשביל הילד מה היד הדומיננטית שלו אבל אני כן יעזור להבשלה הטבעית. אני חוזרת: הרבה נשיאות משקל על הידיים במשך כל יום (לא רק בחדר ריפוי בעיסוק). וכמעט בכל המקרים תוך שבוע מקסימום שבועיים כבר תדעי מה היד הדומיננטית שלו.

לא לגמרי הבנתי, נאוה

מה המטרה של נשיאות משקל על הידיים? האם הן "עוזרות להבשלה הטבעית" של דומיננטיות? איך הן יעזרו לה לראות מה הדומיננטיות של הילד? אשמח להסבר. ולאושרית - מרפאה בעיסוק אחת אמרה לי פעם שיש תופעה של ילדים שמאליים שמנסים (ולפעמים מתעקשים) להתשמש ביד ימין כי כל האנשים בסביבה ימניים - מתוך חיקוי או רצון להיות כמו כולם. בדיוק בשבוע שעבר שאלתי ילד שמאלי בן 5, באיזה יד הוא מצייר ובאיזו יד הוא גוזר. בתשובה לשתי השאלות הוא הצביע על יד ימין, אך כשנתתי לו עפרון מיד לקח אותו ביד שמאל. נקודה למחשבה...

מה זה אומר?

כשיש דומיננטיות שמאלית בכתיבה אבל גזירה, זריקת כדור וכו' נעשית בימין (ואני לא מתכוונת לילד בתהליך גיבוש הדומיננטיות, אלא על אדם מבוגר...) והאם- גיבוש דומיננטיות שכזה קורה מאוחר יותר? תודה!

נאוה ר

New member
תשובות לטחינה וקרן אור

טחינה שלום! אין לי מושג למה נשיאות משקל יום יומיות עושות את זה. יש לי השערות התפתחותיות ותחושתיות אבל לא תשובות ברורות. הי הנה עוד נושא למאסטר...... ולקרן אור - שמאליים הם הרבה פעמים לא שמאליים טהורים כמו ימניים. חלק מזה זה מפני שהכלים בעולמינו בנויים לימניים וחלק מזה כנראה קשור למבנה המוח, אבל זה כבר נושא לדוקטורט.... בטכלס יש הרבה שמאליים שלמדו לסרוג בימין, לגזור בימין. או שהם אומרים יד שמאל זה לעבודה מדוייקת ויד ימין זה לכוח.

ענת385

New member
תיאום בילטרלי וחציית קן אמצע

הנושא של נשיאות משקל הגיוני ונראה לי (וגם לי לא ברור עד הסוף למה) שזה קשור לתחושה פרופריוצפטיבית וקינסטטית שמאפשרת לילד "הבנה" טובה יותר של גופו ועל בסיסה ירגיש איזה יד "נוחה" לו יותר. מה עם תיאום בילטרלי של הידיים וחציית קו אמצע? חשבתי שהם הבסיס העיקרי לפיתוח דומיננטיות?

אבל מה קורה אחרי נשיאות משקל?

התמונה עדיין לא ברורה לי. נניח שיש לי ילד שמחליף ידיים או... (תני תיאור אחר רלוונטי של ההתנהגות בקליניקה וביומיום), ואז אני נותנת לו תכנית אינטנסיבית של נשיאות משקל של שבועיים, ואז אני עושה תצפית חוזרת. איזה הבדל אני רואה? האם אני מגלה שיש שימוש עקבי יותר ביד מסוימת? האם התפקוד בפעילויות עדינות נהיה מיומן יותר? אנא פרטי.
ולקרן אור - דומיננטיות איננה עניין של או-או. יש רצף, אנשים עם דומיננטיות יותר מובהקת או פחות מובהקת, ויש הרבה פעמים "חלוקת משימות", גם אצל ימניים (אם כי אצל שמאליים זה נפוץ יותר). למשל אני ימנית מובהקת במוטוריקה עדינה, אף אחד לא היה חושב עלי כעל שמאלית, או בעלת דומיננטיות מעורבבת, אבל במה שנוגע לכוח ומוטוריקה גסה ותנוחות יוגה ודומיננטיות בריקוד יצירתי, (שכולל גם עבודה עדינה!) צד שמאל שלי לוקח.

נאוה ר

New member
מהניסיון שלי

תתקבע דומיננטיות. זה לא ישפר מיידית את הביצועים, אבל מרגע שיד אחת היא הדומיננטית הרי שהיא יכולה ללמוד את תפקידי היד הדומיננטית והיד השניה את תפקידי יד העזר. מה שישפר ללא ספק בטווח הרחוק את תפקודי הילד. חציית קו אמצע גם היא מתפתחת בהתפתחות של תינוק בד בבד עם נשיאת המשקל על הידיים. מדוע זה מתפתח אצל ילד אחד ולא אצל האחר ? דילמות רציניות .... ושאלה גדולה... טחינה האם יש שמאליים במשפחתך? אנשים ימניים עם דגם מעורב הרבה פעמים או שברו יד בילדותם או שיש שמאליים במשפחתם שהכניסו בדרך זאת או אחרת משהו לתוך התורשה של הימני.

lusa

New member
נשיאות משקל

נאוה איך עושים את נשיאות המשקל הללו?

נאוה ר

New member
על הידיים.....

לוסה לא ממש הבנתי את השאלה את מוכנה להסביר אותה?

oshritt

New member
קודם כל

קודם כל תודה על השרשור המעניין דבר שני- כשאת אומרת "נשיאות משקל" על הידיים אני מדמיינת לעשות לילד "מריצה"- כך שהידיים שלו על הרצפה ואני מחזיקה לו את הרגליים והוא מתקדם. האם זו הכוונה? האם יש עוד דברים?

ממש לא ../images/Emo13.gif

כולם ימניים רשמית. אבל לא בדקתי את התפלגות כל הפעולות הגסות והעדינות אצל כל אחד ואחת מהם (יש איזה ספר שפסיכולוג אחד כתב על שמאליים, תורגם לעברית, ושם הוא כתב רשימה של איזה 20 פעילויות שמצריכות יד מיומנת. בעלי בדק את עצמו לפי הרשימה וחזר אלי עם ההודעה שבניגוד לדעה הרשמית, הוא ימני - למרות שכותב ומבצע עוד כמה דברים בשמאל. אז אני הלכתי לספר והודעתי לו שהפסיכולוג דנן לא ביצע הבחנה בין פעילויות של מוטוריקה גסה לעדינה, ושעדיף למיין קודם את הפעילויות לפי המדד הזה ולא רק לספור אותן ולראות מי יותר, ואז נדבר. ואז זנחנו את זה כי זה לא היה מספיק חשוב לנו
). גם אין לי שום היסטוריה של שברים או פציעות אחרות.

נאוה ר

New member
מרתק

עד איזה דור בדקתם אחורה? והילדים (אם יש) מה הדומיננטיות שלהם.

סבתות מספיק טוב? ../images/Emo13.gif

שתיהן ימניות. סבאים: בלתי ידוע (אני צריכה לבדוק...) אין לי ילדים. והאחיינים שלי - לא שמתי לב. נדמה לי שגם בימין, כי זה כזה נון-אישיו. אבל, נדמה לי שגם לאבא שלי יש חלוקת דומיננטיות, גסה/עדינה. זה לא נראה לי כזה מפתיע, דרך אגב. לדעתי לגוף יש אינטרס מסוים לא להעמיס את כ---ל המיומנויות האפשריות על יד אחת (גם כוח גם דיוק גם מניפולציה גם וגם וגם), כי: א. יש יותר שחיקה של היד הזאת וסיכוי יותר גדול לפציעות ודלקות. ב. נניח שאת מאבדת אותה בתאונה? הלך עלייך. אז אולי מבחינה אבולוציונית (ארוכת טווח, ולאורך דורות) יש יתרון מסוים לחלוקת דומיננטיות. וחלוקה לגסה/עדינה היא הגיונית מבחינה פונקציונלית, במיגוד לחלוקה לא יעילה, למשל של כתיבה וקליעת צמות בימין - אבל אכילה ותפירה בשמאל.

נאוה ר

New member
תאורטית את צודקת ואת מוזמנת לערוך

מחקר..... אבל במציאות הידועה לי זה לא ככה. ובאשר לחקירת סבים וסבתות יש לזכור שחלקם הוימנו בהיותם ילדים ולכן התמונה העכשווית לא ממש אמינה. פגשתי אנשיםעם סיפורים על שמאליים שקשרו להם את יד שמאל כדי שלא ישתמשו או אמרו להם שהם לא עושים טוב וממש ביטלו אותם כשעשו ביד שמאל או אפילו היכו אותם. הסיפור שהכי חרוט לי במוח זה אב שהגיע עם ילדו לאבחון וכאשר שאלתי לאור ממצאי ההערכה אם יש שמאליים במשפחה הוא הכחיש ובפעם השנייה ששאלתי הוא ממש כעס עלי בלי פרופורציה. לאחר האבחון יצאנו להפסקה וכשהוא חזר לשיחת סיכום הוא התנצל כמעט בדמעות כי הוא אמר שהוא נזכר איך היו קושרים לאחותו את היד השמאלית כדי למנוע ממנה לכתוב בה....
והוא פשוט הדחיק את זה עד לרגע שהשאלות שלי עוררו את זה..... אז כשאת חוקרת תעשי חריש עמוק.....

imanub

New member
עוד שאלה הקשורה לדומיננטיות

לאבא שלי (מעל גיל 60) הוחלפה הדומיננטיות בילדותו (במקור היה שמאלי אך נאמר לו לכתוב בימין). הוא כיום כותב בימין (ומרבה להשתמש בשמאל לדברים אחרים). הכתיבה שלו מאוד איטית ומאומצת ונראה הקושי המוטורי הרב. לא ברור לי בכלל עד כמה זה מפריע לו, והוא מעולם לא התלונן בפני על כך, אבל בעקבות השרשור, אני תוהה אם יש בגילו (בהנחה שזה היה מפריע לו) משהו לעשות בעיניין.

נאוה ר

New member
הסיבה לאיטיות היא שמרכז השפה

הכתובה נמצא בצד הלא נכון מבחינתו ככותב היום ביד ימין. האם לשנות ולהשמאיל בחזרה בגיל 60? נראה לי ששכרו יצא בהפסדו והוא לא יצליח היום לכתוב יותר מהר ביד שמאל. את סבא שלי שהימינו - פגשתי כאדם שמסוגל לכתוב בשתי הידיים. והטריק האהוב עליו לכתוב בכל יד בשפה אחרת..... בגיל 60 נראה לי ששואלים את אבא ולא מחליטים בשבילו....

debysh

New member
רעיונות לפעילויות - יש למישהו?

שלום לכולכם! לא מזמן התחלתי לעבוד בגן תקשורתי. יש שם ילד אחד, בגיל של גן חובה, (בן 5:8) אשר כותב ומצייר ביד ימין, אבל בכל מה שקשור למיומנויות עדינות (מניפולציות, גזירה), משתמש ביד שמאל. הדבר מאד משפיע על יכולתו הדיוק המוטורית ביד ימין (היד הכותבת), בבירי הגיע לאחוזון 0.8. המרב"ע הקודמת מצאה שני דברים בלבד שיכולה לתת לו שיעבוד על המניפולציות של יד ימין (שהוא מוכן לעשות ביד ימין) והם שימוש בעפרון דו-צדדי, (כשצריך לעשות בעצם רוטציה בכף היד כדי להפוך אותו) והכנת סוכריות ועטיפתן בנייר (יד ימין מונחת על הסוכריה - יש צורך גם בזה לעזור כדי להזכיר לו - ויד שמאל מסובבת את הנייר ובעצם סוגרת את הסוכרייה). האם יש למישהו עוד רעיונות? אשמח לכל הצעה... תודה דבי

למעלה