ידע סמכותי

יונת ש.

New member
ידע סמכותי

אני קוראת עכשיו ספר אנתרופולוגי שנקרא לידה וידע סמכותי ומצאתי קטע שנראה לי שיעניין אתכם/ן: "ישנם מצבים בהם סוגי ידע מסוימים נחשבים ואחרים לא, ללא קשר לנכונותם. גיליתי זאת לראשונה כשחקרתי יכולת של נשים לזהות בעצמן אם הן בהריון במרפאה פמיניסטית בה חלק מהנשים התעקשו שהן יודעות שהן בהריון עוד לפני שהמבחן הרפואי הראה תוצאות ברורות. בזמנו זה סתר את דעתי שרק מבחן הריון יכול לגלות זאת באמת. אבל כשבחנתי נשים שביצעו אחר-כך הפלות (כך שניתן היה לדעת אם הן היו באמת בהריון או לא), התברר שבכל המקרים הנשים האלה צדקו באבחנה שלהן את עצמן. אבל גם היו לי כל הסיבות להאמין לרופאים שאמרו שהנשים האלה לא באמת ידעו אם הן בהריון, ושהיה עליהם לבצע "אינספור הפלות מיותרות" אם הם היו מניחים שדבריהן נכונים. [...]" "שנים מאוחר יותר התחלתי לחקור מקרים בהם בתי משפט הורו על ניתוח קיסרי. גם כאן התברר שחלק מהנשים היו משוכנעות שהן לא זקוקות לניתוח. חלק מהן אולצו לעבור ניתוח בעל-כורחן, וחלק ילדו בבית או במסתור. אבל מה שהדהים אותי היה שבכל המקרים שבהם בוצע ניתוח ושניתן היה לעשות הערכת מצב לאחריו, הסתבר שבדיעבד הניתוח באמת היה מיותר. התחלתי לחשוב ברצינות למה ואיך קרה שהידע של הנשים לא נחשב בעוד שהידע של הרופאים הניע את המעשים. ברור שה"נכונות" של הידע לא היתה הגורם מכריע." (מתוך המאמר ידע סמכותי והבנייתו מאת בריג´יט ג´ורדן)

מעניין. בשניים מתוך 3 הריונות

ידעתי מרגע העיבור. בהריון האחרון עם רעות קרא לזה אביה "ההריון המדומה שלך" עד שהגיעה בדיקת הדם הודאית והסופית.

אפרת_ח

New member
מה הקטע של בתי המשפט חייבו ניתוח?

עד עכשיו ידעתי שזה כמו כל ניתוח - מחייב הסכמת המנותחת אלא אם יש מצב שמסכן את חייה והניתוח דחוף עד שאי אפשר לקבל הסכמה (ואז בטח ובטח שאין זמן לפנות לבית משפט). מפחיד לחשוב שקיימת מדינה שבה נשים נאלצות להמלט מפני מערכת רפואית-משפטית שיכולה לחייב את הניתוח!

אפרת_ח

New member
בתי משפט באמת מחפשים את הסמכות

זה הרעיון של עדים-מומחים, למרות שכל עו"ד יגיד לך שעד-מומחה יעיד לטובת הצד שמשלם לו... אז מבחינה זאת המצב בארץ לא שונה. זה פשוט מפחיד לראות את העיקרון מיושם נגד נשים הרות עד שהן נאלצות לברוח ולוותר על כל טיפול רפואי, או לסבול מצב של ניתוח בכפיה. איך בכלל מנתחים בכפיה? כמו וטרינרים? וזה בארץ-חירות-הפרט

למעלה