יאצק פלאצק - תרגום

1haam

New member
יאצק פלאצק - תרגום

חופשי ליידיש: ----------------- יאנקל דודל קמץ-אלף, די מאמע קוויטשעט: "שטיי, דו גנב!" ---------------- זה רק אני, או שגם לכם נשמע הפועל "קוויטשען" (=צווח) היידי כלקוח ישירות מ- Krzyczeć הפולני?

מה לעשות, היידיש מוצאה מגרמנית

והיא שפה גרמאנית למרות שיש בה הרבה מילים עבריות, סלאביות ואחרות.

1haam

New member
../images/Emo45.gif פשוט לא מצאתי את המילה במילון

כי הייתה לך שגיאת דפוס (ואני לא ממש דובר גרמנית). עכשיו מצאתי quietschen במובן squeal, וזה מתיישב גם עם הסברה של אפלה לגבי מוצא המילה היידית "קוויטשען". עכשיו נותרה בי תהייה אחת: מי קדם למי - quietschen הגרמנית, או kwiczeć הפולנית? יש לי תחושה שתאמר "הגרמנית קדמה".(?)

אכן ה-E נשמטה

ה-QU מרמז שהמילה מגיעה מלטינית. צריך מיליון אטימולוגי כדי לבדוק הלאה.

Apellai

New member
מאיפה אתה מגיע ליאצק-פלאצק?

פלאצק זה מין לביבה. בזמנו תרגמתי את הספר של קורנל מקושינסקי בשם "השניים שגנבו את הירח" (מהספר הוכן בזמנו סרט בפולין ובתפקיד שני התאומים שחקו שני תאומים אמיתיים שלימים הפכו לראש הממשלה ונשיא פולין בהתאמה). אותם התאומים נקראו יאצק ופלצק ואני תרגמתי אותם לגיא ופאי.

1haam

New member
היה לי פעם חבר שעלה "משם"

בשנת 57 (אלא מה!), וכשהיה בא לבקרני הייתה אימי חורזת לו את הזמר הנ"ל (במקור, במקור!). אינני מכיר את תרגומך לספר שהזכרת, ואת המקור - אבוי - אינני יכול לקרוא (אולי פעם...). באשר לאחים התאומים קצ'ינסקי, נראה לי שאפשר לכתוב עליהם ספר שיתחיל, אולי, בהצגה ההיא שאותה הזכרת. Tweedle Dee and Tweedle Dum אני מבין שהאח ראש הממשלה מפנה עכשיו את מקומו לאחיו התאום, הנשיא.

Apellai

New member
הקוויטשען לא לקוח ככל הנראה מ-krzyczeć מ

שגם בפולנית קיים פועל נפרד לסימון הצליל שמשיע החזירון והיא kwiczeć. הצליל עצמו, שבשפות אחרות נשמע אוינק, הוא בפולנית kwik (קוויק)

1haam

New member
נטלת קורה מבין עיניי ../images/Emo131.gif

לא הכרתי, כמובן, את צווחת החזיר הזו. אני מבין שהתרגומים, בהתאם, הם: צרחה, צווחה. scream, squeal כן, המילה היידית נגזרה, מן הסתם מ-kwiczeć. ובאותו עניין: באוזניי עולה המילה היידית "קשיז'ס" שתמיד שמעתי אותה בהקשר של גב/שכמות. במילון מצאתי krzyża שפירושה "כאבי גב". האם יש מילה בסביבה הזו שפירושה הוא "גב" או משהו דומה?

1haam

New member
../images/Emo51.gif

וזה מייד מזכיר לי "פלייצעס" ביידיש שמובנה "שכמות", כלומר החלק העליון של הגב. אני מניח שזה לא סותר את דברייך, כי את התייחסת ל krzyz כגב תחתון, ומן הסתם plecy הוא הגב העליון, יותר קרוב לשכמות (?) בכל מקרה, עכשיו ברור לי מנין הגיעו "קשיז'ס" ו"פלייצעס" ליידיש.

חייםלוי

Member
מנהל
פלייצע זה אכן גב וגם כתף

יש גם כמה ביטויים נחמדים עם המילה פלייצעס אױסדרײען זיך מיט די פּלײצעס - לתת כף קרה נעמען די פֿיס אױף די פּלײצעס - לברוח, לנוס

1haam

New member
אוי, ס'טוט מיר וויי

די פלייצעס... או שמא קשיז'עס?

למעלה