ט או ת???

ocdocdocd

New member
ט או ת???

שלום לכולם ביקרתי במסעדה שבתפריט שלה היה כתוב את המילה טיבול מה שעורר ויכוח ביני ובין חבר האם כותבים את המילה עם ט או עם ת חיפוש בגוגל מראה שיש הרבה שטועים (או שזה לא משנה(?)) מה נכון?

גנגי

New member
מה זה "לטבל"?

אני מכירה רק "לטבול - טבילה". ככל הידוע לי השורש הזה לא מתקיים בבניין פיעל.

יש בשפה העברית

מושג של השאלת משקל.לא משתמשים בזה בשפת הדיבור היומיומית.יותר בחיבורים או אולי כשיש תוספת משמעות לדבר.כמו לדוג` לשמר(במקום לשמור)

גנגי

New member
סליחה,

"לשמר" ו"לשמור" אלו שתי מילים שקיימות בעברית. |לטבל" זאת לא מילה שקיימת בעברית. ותודה על השיעור המאלף.

roihand1

New member
טִבֵּל

אכן, לפי "אבן שושן": טִבֵּל: טָבַל (בעיקר אוכל במשקה לשם תוספת טעם): "מְטַבֵּל בחזרת" (פסחים יג'). "רשאין פועלין לְטַבֵּל פתם בציר" (בבא מציעא פט').

or99

New member
אגב, "מטבל בחזרת" שם...

אין הכוונה שהוא טובל משהו בחזרת, אלא שהוא טובל *את* החזרת. כך מפרש רש"י שם (בבלי פסחים קיד ע"א) "מטבל בחזרת - זהו לשון הגמרא כדתניא לעיל: 'השמש מטבל בבני-מעיים' לפי שכל מאכלם ע"י טיבול". כלומר, רש"י מביא דוגמה נוספת מלשון הגמרא שבפועל טיבל משתמשים בב' במקום את. לדברי התוספות שם, יש גם דוגמה לכך מלשון המקרא: "'תקרעי בפוך עיניך' (ירמיהו ד,ל) - שמנחת הפוך בעיניים" אם כי אני לא בטוח בפירוש הזה... זה תלוי בפירוש המילה תקרעי שאני לא יודע... בכל מקרה במשנתנו אי אפשר לפרש אחרת שהרי חזרת היא חסה, ואין אפשרות לטבול משהו בתוך חסה... (חוץ מזה, כך חייבים לפרש לפי הקשר המשנה שם) אגב, מי שקורא היום את המשנה עלול בטעות להבין שהכוונה היא לטבול משהו בחריין... אלא שכבר פירש פרופ' יהודה פליקס (שנפטר לפני קצת יותר משבוע, ויהיה דבר תורה זה לעילוי נשמתו): "צמח ה"חריין" שזוהה בטעות ל"חזרת" או ל"תמכא". זיהוי זה אינו מתקבל על הדעת, שצמח זה אינו מר, כי אם חריף, והובא ארצה ממזרח אירופה בדורות האחרונים." (מראות המשנה, עמ' 168)

or99

New member
איך?

ככה?
זהירות - תמונה קשה לצפייה...

or99

New member
ואיך קשורה הפעולה...

הזאת של הנחת הפוך לקריעה?

המשל שם

מדבר על אישה, שלא משנה כמה תתקשט - אף אחד לא ירצה בה. גם אם היא תלבש שני, גם אם תעדה עדי זהב וגם אם היא תקרע את עיניה בפוך. הכוונה שם, לדעתי (וכך כל הפרשנים הקלאסיים מפרשים) שתתאמץ כל כך לשים כחל בעיניה, ותשים כל כך הרבה שעיניה יתמלאו ויתרחבו. אבל ברור לי שהיא לא שמה פוך בתוך גלגל העין שלה, ורק כך אני יכול לדמיין את העין שלה נקרעת...

dorgad

New member
אפרופו לתבל, הידעתם שאפשר גם

לתבךן, וזה לגמרי תקני?

dorgad

New member
חחחחחחחחחחחחח, לא שמתי ../images/Emo23.gif

שהקלדתי לתבךן... לתבלן, כמובן, זה מה שרציתי.

למעלה