טיקים ווקאליים

yanive9

New member
טיקים ווקאליים

שלום,
אני חדש כאן וממש מבולבל... אצל בני, בן ה 4 וחצי החלו טיקים ווקאליים לפני כחודש. זה החל במשיכות באף, אליהן הצטרך כחכוך בגרון. מאתמול החלו לתלוות לכחכוך בגרון לחישות "כן כן כן" (מיד אחרי הכחכוך).
כאשר החלו הטיקים היינו אצל רופא ילדים (בגלל משהו אחר), אולם הוא העלה לפנינו שמומלץ ללכת לנוירולוג לבדיקת תסמונת טורט. מקריאה באינטרנט ראיתי את התסמינים הדרושים על מנת להגדיר טורט (בני עונה על הרבה מאד מהן למעט זה שהתופעה לא קיימת שנה). השאלה שלי היא האם טיקים ווקאלים כאלו הם תופעה נפוצה או שמה מדובר בסימן מובהק לתסמונת טורט?
תודה לעונים!
יניב

שלום לך, יניב
לפי ההגדרה המקובלת - טיק

ווקלי הוא כל טיק שמתחולל מהסרעפת ומעלה.
אמנם, על פניו, מה שאתה מתאר יכול להיחשב כטיק ווקלי.
עם זאת, היות וזה קצת לא אחראי "לאבחן" טיקים באופן וירטואלי - באמת כדאי שתיגשו לרופא לשם התייעצות.

בכל מקרה - קחו בחשבון שני דברים:
א. כ- 20% מהילדים מפגינים בשלב כזה או אחר של התפתחותם טיקים, אשר חולפים באופן ספונטני. זו בדיוק הסיבה - שהאבחנה של טוראט חייבת לעמוד בקריטריון של טיקים משני הסוגים (ווקלים + מוטוריים), אשר מופיעים ביחד ו/או לחוד במשך למעלה משנה ובלי הפסקה שארוכה יותר מ- 3 חודשים.
ב. הילד שלך צעיר למדי ויכול להיות שזה יקשה על קבלת אבחנה מבדלת של טוראט.

ולכן - מה שחשוב בגיל זה הוא לאו דווקא הטיקים - אלא אלמנטים התפתחותיים אחרים שאולי אפשר לתת להם מענה, כגון: תפקוד חברתי, ויסות חושי, מוטוריקה גסה ועדינה ו- ויסות רגשי.
כלומר, אם לתחושתכם - הילד שלכם קצת רגיש מדי או שבחלק מהתפקודים מתקשה ביחס לבני גילו - מומלץ לגשת למרפאה להתפתחות הילד, שם יוכל הילד לקבל הערכה מקיפה וכוללת - לרבות התייחסות לטיקים שאתה מתאר.

שיהיה
ואם יש עוד שאלות - אנחנו כאן.

yanive9

New member
תודה על התשובה

בעקרון הטיק (גם לפי רופא הילדים שראה אותו) הוא טיק ווקאלי. הילד הוא ילד מדהים (אח תאום), אינטיליגנט, חברותי ומפותח מאד לגילו מכל הבחינות. יש אלמנט של הצגה מתמדת לאחיו התאום, לא יודע אם זה קשור / כמה זה קשור.
היה חשוב לי להבין אם כאשר מדברים על 20% מהילדים שחווים טיקים שחולפים, האם מדובר גם בטיקים ווקאלים.
אנחנו לא יודעים איך לעקל את הדבר הזה. עד היום לא ממש ייחסנו לזה חשיבות, אולם היום ממש נלחצנו מההחמרה (המלמולים שהתווספו אל משיכת האף)
עוד דבר: יש נטייה לטיקים במשפחה + עד היום אני לא בטוח אם היו לו טיקים מוטוריים (היו פעם מצמוצים שהתבררו כדלקת עיניים. לפעמים הוא מושך כתף, כאילו החולצה קצת גדולה עליו, אבל לא משהו קבוע / שיכול להתפרש כ"טיק").
שוב, תודה על התשובה (קבענו תור לנוירולוג)

תשובות ליניב

לגבי הצקות;
השאלה עד כמה ההתנהגות הזו מפריעה והאם זה בגדר הנורמה. אם אתם מתקשים להעריך - מומלץ להתייעץ עם פסיכולוג.

לגבי הטיקים שחולפים ב- 20% מהמקרים;
אכן, יש גם מקרים של טיקים ווקליים שחולפים.

לגבי הטיקים המוטוריים;
קשה לי לענות לך דרך הפורום האם התנועות שאתה מתאר הינן טיקים. את התשובה המוסמכת ביותר תקבלו מהנוירולוג.

אני לא בטוחה למה הכוונה ב"נטיה לטיקים במשפחה";
האם מדובר בטיקים שחלפו או האם מדובר בבני משפחה שחיים עם טיקים לאורך זמן?.

כך או כך, ידוע שניתן למצוא רקע גנטי להפרעות טיקים (ובכלל זה גם בטוראט) ולכן הקושי שלכם לעכל את זה מובן. בעניין זה - אני רק יכולה להמליץ - ובלי קשר לאבחנה - שכל עוד מדובר בטיקים שאפשר לחיות איתם ואינם מפריעים לתפקוד של הילד או אינם מפריעים לסביבה - להימנע ככל האפשר מהערות, מבטים או כל התייחסות חריגה, שעלולה להתפרש אצל הילד כביקורת או ככעס.

מה שיכול לעזור לכם זה התמקדות ביכולות ובחוזקות של הילד.
אתם מוזמנים להמשיך ולבקר כאן, לשתף ולהשתתף עד להתבהרות של הדברים.

היי ברוך הבא

ראשית בהחלט חשוב להתייעץ עם רופא בקיא לעניין. והמלצה לא לומר שאתם חושדים בתסמונת אלה לשטוח בפניו את כל התחלואות. שנית שמתם לב אם הטיקים יוצאים בעיקר שהילד חולה או מקורר? גם את זה תספרו לרופא.

אני יכולה לספר שדווקא אצלנו הטיקים הם אלה שיצאו באיחור רב ודווקא טיפלנו בדברים אחרים בהתפתחות הילד כמו קלינאית תקשורת או היפריות ברמות מטורפות או ויסות חושי שהייתי צריכה לקנות לו גרביים בלי תפר או חולצות שישבו עליו בדיוק כמו שאוהב כדי שלא יאחר לגן/לבית הספר. בעצם הטיקים יצאו אחרונים ואז גם מיד אבחנו את התסמונת... כך שאתה מבין שאצל כל אחד הדינמיקה שונה ועוד יותר חשוב שזה לא בהכרח טוראט מה שיש לילדך.... הלחץ שלך כאב הוא טבעי אבל תשדלו לא לשדר לילד מכיוון שזה מקרין גם עליו ועלול לגרום להתגברות הטיקים... בדקתם גם אם היה שינוי לאחרונה הן בבית הספר ובכלל?

בכל מקרה רק בריאות תמיד!

yanive9

New member
תודה רבה על התשובה. אכן, היה שינוי בבית

אני התחלתי עבודה חדשה ואני עובד הרבה יותר שעות. אני בטוח שזה משפיע על הילדים. יכול להיות שזה גורם לטיקים. השאלה אם זה גם יכול לגרום להתפתחות \ התפרצות של טוראט?
אני לא יודע מה לעשות, גם ככה היה לי קשה עם זה שאני עובד יותר שעות, עכשיו זה בכלל הורג אותי...

יניב שלום
התחושות שלך מובנות, אף כי חשוב

לדעת שמצבי חיים אינם הגורם לטיקים, אלא פשוט עשויים לעורר טיקים בנסיבות מסויימות.
ולכן, ממש חבל על כאבי הלב שלך ועל רגשות האשם.

אתה חייב לעבוד. הלא כך?.
גם כשמדובר בילד שיש לו רגישות - זה בלתי אפשרי לייצר לו סביבה "סטרילית" ונטולת שינויים, כי לא הכל (או למעשה כלום) תלוי בנו...
אז, נכון; יכול להיות שזה קשור לעבודה שלך - אבל גם יכול להיות שזה לא.

ובכלל - יכול להיות שמדובר במצב זמני שיעבור.
ואם זה לא זמני - אז זה ממש לא בגלל העבודה שלך ויכול להיות שהטיקים היו מתפרצים בנסיבות אחרות ובזמן אחר.

כך או כך, הילד זקוק עכשיו למשהו שיעזור לו להסתגל - אם לזה שאבא עובד יותר שעות או אם לזה שיש לו טיקים...

ברמת ההתמודדות המשפחתית - מה שהכי חשוב זה לבדוק מה הכי מפריע לילד (מעבר לטיקים) ולייצר סביבה תומכת כמה שיותר (גם אם ההורים לחוצים - ובצדק..).

לשם כך - מומלץ לפנות לייעוץ במרפאה להתפתחות הילד ושם לקבל אבחנה, מידע וסיוע - לכם ולילד. וחבל לחכות - כי התורים ארוכים.
שיהיה

yanive9

New member
תודה על התמיכה

אנחנו מקווים מאד שמדובר במצב זמני... הטיקים עצמם לא מפריעים כלל, הפחד הוא מכך שאם מדובר בטוראט אנחנו מבינים שזוהי רק ההתחלה, ומכאן המצב רק ילך ויחמיר

אל לך לקחת על עצמך "אשמה"

פשוט תפעל כמו רובוט (תאמין לי שזה עוזר בהרבה מקרים) פשוט תטפל במה שבוער אל תחפש לזה " שם " חשוב מאוד להראות לילד שלא נלחצים מזה ואפילו ליזום שיחה איתו לא על הטיקים אלה על מה שקורה איתו איך מרגיש תזרום איתו בתשובות...

בשבת או שישי או בכלל בכל זמן פנוי תעביר איתו זמן איכות. במשך היום אתה גם יכול לשוחח איתו טלפונית זה בטח יעזור לו לדעת שאבא שלו תמיד שלו ובשבילו!

ובכלל הילד צריך להבין שלא הכל מרופד בחיים וצריך גם לדעת לעמוד בשינויים זה רק יעזור לו...

אל תיפול רוחך אני בטוחה שתמצא את הדרך איך לעזור לילדך

בהצלחה!

איזה יופי שהטיקים לא מפריעים כלל

ולגבי הפחד... בבסיסו עומדות שתי הנחות יסוד מוטעות:
א. מדובר בטוראט - וזה בכלל לא בטוח... ואם זה יעבור?
ב. "זוהי רק ההתחלה, ומכאן המצב רק ילך ויחמיר" - באיזה ספר זה כתוב?

ולהנחות יסוד אלו יש תוצאות מיידיות ולא חיוביות במיוחד:
א. לחץ, פחד ורגשות אשם
ב. מעגל קסמים מול הילד שלא מאפשר לכם להינות ממה שבאמת יש.

ממליצה לנסות לעבוד עם הנחות יסוד אחרות:
א. לא בטוח שזה טוראט
ב. גם אם יש קושי - אפשר לגייס כוחות ולטפל בזה
ג. הנחת היסוד החשובה ביותר; מה שזה לא יהיה גם לכם וגם לילד יש את היכולת להתמודד עם זה.

בכל מקרה - אתם לא לבד. יש לכם את הפורום ואת אנשי המקצוע שיוכלו לתת לכם תמיכה בדרך.

שיהיה

למעלה