טיפים לקצב.
שלום שמי שרון ואני מורה לגיטרה ומוזיקה,אני מפרסם מאמר אחת לכמה שבועות בפורום כלי נגינה ונגנים.
המאמר האחרון שפרסמתי הוא מבוא לקצב ונראה לי שהוא יתאים לכאן ממש(אם לא רשאים למחוק).
תהנו
-מבוא לקצב
-במאמר זה אנסה לחדד בקצרה מה זה קצב איך מתייחסים אליו ומדברים אותו.
-קודם כל כמה טיפים.
-קצב סופרים באנגלית ולא בעברית מהסיבה הפשוטה שהמספרים באנגלית הם קצרים בעלי הברה אחת ובעברית למספרים יש שתי הברות כך שבספירות מורכבות ומהירות המילים פשוט נתקעות נסו לספור 1 2 3, 1 2 3 4 5 6 ותיווכחו בעצמכם.
-הגישה המודרנית ללמודי גיטרה ומוזיקה מתייחסת לקצב כנושא מסכם שלומדים אותו אחרי צבירת כמות ידע לא מבוטלת ולמה? תארו לעצמכם שאתם ניגשים לדף תווים כדי לנגן יצירה כזאת או אחרת ולא למדתם טכניקה נכונה...
-לספור ולתופף על השולחן בשיעורים הראשונים של קצב זה נורמאלי לחלוטין.
-כשלומדים קצב יש נושא חשוב שנקרא אוטומטים-שזה מקצבים (בד"כ על פעימה אחת)שהם מסובכים יחסית שאותם צריך לדעת כמו רובוט בעל פה לחסוך מאיתנו סיבוכים בעת נגינת תווים.
-לדעת תנועות בסיסיות של ניצוח בהחלט עוזר להתמקצע כשלומדים קצב ויש מורים שמוסיפים את הנושא הזה.
-תיפוף קצב בקריאה ראשונה היא לגיטימית בלשון המעטה.
"נגן כפל על הפעולה השנייה ותדגיש את ה-offbeat הארוך של הפעימה השלישית"
-לפני שלומדים את הסימנים והערכים של התווים הנה נקודות ההתייחסות שלדעתי יעזרו מאד לכל מי שיחליט ללמוד קצב ותווים.
א-כמה פעימות אני "שומע"? (beat)
ב-כמה פעולות אני שומע?(Actions)
ג-על/מחוץ לפעימה - off beat/on beat
ד-סימטרי/לא סימטרי
ה-הסבר
-כדי להבין משפט זה נתייחס לסעיף הראשון שלנו-כמה פעימות אני "שומע"?
זהו...שפעימות לא שומעים אלה מרגישים,כשאתם מקשיבים למוזיקה ומניעים את הראש...זה פעימות!
-כשהמתופף או הגיטריסט מנגנים בזמן שאנו מניעים את הראש הם עושים פעולות!
-עכשיו נחליף את נענוע הראש בטפיפות עם הרגל כל פעולה שהמתופף או הגיטריסט מבצעים בזמן שהרגל שלנו נוגעת ברצפה זה on beat –על הפעימה,כל מה שלא זה off beat .
-אם ניקח לדוגמא ארבע פעולות מהירות על פעימה אחת מה שבמוזיקה מגדירים כ 4/16
אז הפעולה הראשונה היא on beat
השנייה היא ה off beat הארוך כי יש לה הכי הרבה זמן עד הפעימה הבאה
הפעולה השלישית היא ה off beat הסימטרי כי היא בדיוק באמצע
הפעולה הרביעית היא ה off beat הקצר כי תכף אחריה באה פעימה.
-בכל פעימה יכול להיות רק פעולה אחת שתהיה on beat ללא יוצא מהכלל.
-כפל זה בעצם הכפלה...אם היצירה מתחילה בתו שהערך שלו הוא 1/4 ויבקשו מהמתופף לנגן כפל על הפעולה הראשונה אז הוא יתופף 2/8.
-סימטרי/לא סימטרי בגדול מחלקים את התיבה לשתיים- אם שני החלקים הם אותו הדבר היא סימטרית.
-הסבר זה בעצם להגיד "אני יודע שכתבתי משהו בצורה לא נכונה אבל זה מה שאני רוצה"
לדוגמא טריולה(שלישון)שזה בעצם לנגן 3 פעולות על פעימה אחת זה לא נכון גם מבחינה מתמטית כי אחד לא מתחלק לשלוש,וגם מבחינת הערך של הפעולות(תהיה שמינית מיותרת).
-תיהנו
שרון בוזין(קומונצי).
שלום שמי שרון ואני מורה לגיטרה ומוזיקה,אני מפרסם מאמר אחת לכמה שבועות בפורום כלי נגינה ונגנים.
המאמר האחרון שפרסמתי הוא מבוא לקצב ונראה לי שהוא יתאים לכאן ממש(אם לא רשאים למחוק).
תהנו
-מבוא לקצב
-במאמר זה אנסה לחדד בקצרה מה זה קצב איך מתייחסים אליו ומדברים אותו.
-קודם כל כמה טיפים.
-קצב סופרים באנגלית ולא בעברית מהסיבה הפשוטה שהמספרים באנגלית הם קצרים בעלי הברה אחת ובעברית למספרים יש שתי הברות כך שבספירות מורכבות ומהירות המילים פשוט נתקעות נסו לספור 1 2 3, 1 2 3 4 5 6 ותיווכחו בעצמכם.
-הגישה המודרנית ללמודי גיטרה ומוזיקה מתייחסת לקצב כנושא מסכם שלומדים אותו אחרי צבירת כמות ידע לא מבוטלת ולמה? תארו לעצמכם שאתם ניגשים לדף תווים כדי לנגן יצירה כזאת או אחרת ולא למדתם טכניקה נכונה...
-לספור ולתופף על השולחן בשיעורים הראשונים של קצב זה נורמאלי לחלוטין.
-כשלומדים קצב יש נושא חשוב שנקרא אוטומטים-שזה מקצבים (בד"כ על פעימה אחת)שהם מסובכים יחסית שאותם צריך לדעת כמו רובוט בעל פה לחסוך מאיתנו סיבוכים בעת נגינת תווים.
-לדעת תנועות בסיסיות של ניצוח בהחלט עוזר להתמקצע כשלומדים קצב ויש מורים שמוסיפים את הנושא הזה.
-תיפוף קצב בקריאה ראשונה היא לגיטימית בלשון המעטה.
-לפני שלומדים את הסימנים והערכים של התווים הנה נקודות ההתייחסות שלדעתי יעזרו מאד לכל מי שיחליט ללמוד קצב ותווים.
א-כמה פעימות אני "שומע"? (beat)
ב-כמה פעולות אני שומע?(Actions)
ג-על/מחוץ לפעימה - off beat/on beat
ד-סימטרי/לא סימטרי
ה-הסבר
-כדי להבין משפט זה נתייחס לסעיף הראשון שלנו-כמה פעימות אני "שומע"?
זהו...שפעימות לא שומעים אלה מרגישים,כשאתם מקשיבים למוזיקה ומניעים את הראש...זה פעימות!
-כשהמתופף או הגיטריסט מנגנים בזמן שאנו מניעים את הראש הם עושים פעולות!
-עכשיו נחליף את נענוע הראש בטפיפות עם הרגל כל פעולה שהמתופף או הגיטריסט מבצעים בזמן שהרגל שלנו נוגעת ברצפה זה on beat –על הפעימה,כל מה שלא זה off beat .
-אם ניקח לדוגמא ארבע פעולות מהירות על פעימה אחת מה שבמוזיקה מגדירים כ 4/16
אז הפעולה הראשונה היא on beat
השנייה היא ה off beat הארוך כי יש לה הכי הרבה זמן עד הפעימה הבאה
הפעולה השלישית היא ה off beat הסימטרי כי היא בדיוק באמצע
הפעולה הרביעית היא ה off beat הקצר כי תכף אחריה באה פעימה.
-בכל פעימה יכול להיות רק פעולה אחת שתהיה on beat ללא יוצא מהכלל.
-כפל זה בעצם הכפלה...אם היצירה מתחילה בתו שהערך שלו הוא 1/4 ויבקשו מהמתופף לנגן כפל על הפעולה הראשונה אז הוא יתופף 2/8.
-סימטרי/לא סימטרי בגדול מחלקים את התיבה לשתיים- אם שני החלקים הם אותו הדבר היא סימטרית.
-הסבר זה בעצם להגיד "אני יודע שכתבתי משהו בצורה לא נכונה אבל זה מה שאני רוצה"
לדוגמא טריולה(שלישון)שזה בעצם לנגן 3 פעולות על פעימה אחת זה לא נכון גם מבחינה מתמטית כי אחד לא מתחלק לשלוש,וגם מבחינת הערך של הפעולות(תהיה שמינית מיותרת).
-תיהנו
שרון בוזין(קומונצי).