טיפים למתחיל -

Recluse Warrior

New member
טיפים למתחיל -

שלום פורום נותני שירות! מחר אני מתחיל התלמדות ראשונה כמלצר, ההתלמדות בחינם 10 שעות, והמשכורת בעיקר מבוססת על טיפים. רציתי לשמוע טיפים\עצות וכל דבר שיכול לעזור לי בתקשור סדיר יותר עם הלקוחות, אשמח לקבל המלצות לספרים\מאמרים וכד' תודה מראש!

קודם על שיהיה בהצלחה!

אתה מוזמן לקרוא במאמרים - יש שם מידע די מועיל למלצרים. חוץ מזה, מה שכרגע עולה לי בראש זה להקפיד לשתף פעולה עם המלצרים האחרים, לא לתת ללקוחות לקחת/לשים לך דברים על המגש (זה סיוט, ולקוחות לא מבינים שזה לא עוזר לנו אלא רק גורם נזק). טיפ קטן שיועיל לפינוי - עוד בזמן שהלקוחות יושבים תקפיד לפנות מהשולחן כל מה שלא צריך, אם זה כוס ריקה (אחרי שכמובן הצעת עוד שתיה), כלי הגשה ריקים, מפיות משומשות וכו', ככה שאחרי שהלקוחות יקומו יהיו לך מינימום דברים לפנות.

JaneLame

New member
מה זה 10 שעות חינם?!

מרתיח אותי שיש כאלו שעדיין משתמשים בטריק הזה. תשמעי, זה לא חוקי מצד המעסיק שלך לבקש שתעבדי רבע שעה ללא תשלום. גם התלמדות חייבת בתשלום. אם הוא לא משלם תתבעי בבית הדין לעבודה.

ואם הוא יתבע?

הוא יכול לשכוח מלעבוד שם. עדיין לא שמעתי על אף מקום שמשלמים על התלמדויות, כשיש בודדים שמשלמים על התלמדות ראשונה או שמשלמים רק אחרי כמה חודשים אם המלצר נשאר שם. תחום המלצרות מאוד פרוץ ולא צריך לחפש הרבה בשביל לחשוף דברים לא חוקיים. עבור חלק מהם בעלי המסעדות מצאו פתרונות שמתיישבים עם החוק.

JaneLame

New member
את צודקת,

וזה מרתיח. אני גם הסכמתי לעשות פעם התלמדות בחינם בקפה באבן גבירול. אמרו לי שהחל ממשמרת שנייה אני עובדת בשכר. אחרי ההתלמדות המנהל אמר לי שהוא לא בטוח, ובמשמרת השנייה אני אקבל 50% שכר. קבעתי משמרות לכל השבוע אחרי והברזתי לכולן. שלפחות יסבול קצת. On the other hand: אם מסכימים לקבל תנאי לא חוקי כמו עבודה חינם אין כסף, לכו תדעו מה יהיה אח"כ. אם מקום העבודה לא פועל בהתאם לחוק, הוא יכול לחתוך לה כספים מהמשכורת. הייתה לי חברה שהבוס באולם החתונות היה מחרים להם את הטיפים לכיסו. גם אם האורחים נתנו לה 20 ש"ח ביד. בעצם, אם העבודה לא חוקית מי מבטיח שהוא יישלם בכלל? זה סיכון שלא שווה לקחת.

asafasa

New member
אז אזאזא

אז מה שעורך דין נחמד אמר לי פעם, זה שצריך לרשום את השעות - ורק אחרי שמתפטרים, ללכת לבית דין איתם. אין ספק שזאת הלנת שכר במקרה הטוב או עבדות במקרה פחות טוב ע"פ חוק

tea spoon

New member
אוף, 10 שעות חינם?! :(

לאן שאתה לא הולך - סקור תמיד את סביבתך וחפש לקוחות שרוצים שתיגש אליהם. כמעט תמיד יש כאלה, אתה פשוט צריך למצוא אותם. :) כמו שפני בובה אמרה, תשתדל לשמור על קשרים טובים עם שאר המלצרים (טיפ טוב לחיים...), ופה אני אוסיף - אבל אל תיתן שינצלו אותך (למשל, שיהפכו אותך לפיקולו ורק תפנה ותגיש, בזמן שהם לוקחים את כל ההזמנות). והערה נוספת חשובה - אם אתה מקבל ביקורת בסוף משמרת (אחמ"ש, בעל הבית, מי שלא יהיה שיש לו סמכות לעשות זאת) קבל אותה, אל תתווכח יותר מדי גם אם נראה לך שאתה צודק, כי במצבים האלה לא רוצים לשמוע אותך מסביר ומאשים את כל העולם (לרב באמת מדובר בטעויות אישיות), או את הלחץ, את השעה, או להגיד שלכולם היה קשה - קח אחריות על הטעויות שלך. לפעמים כשמרגישים תחת מתקפה זה ממש רפלקס להתגונן, אבל במבט רחב יותר (או אם תבחין במישהו עושה את זה מהצד) אפשר לגלות שרב הטענות (לא כולן) הן בד"כ נכונות ולגיטימיות, אפילו אם היו יכולות להאמר בצורה יותר נעימה. האמת שגם זה טיפ די טוב לחיים אם אתה שואל אותי... :) בכל אופן, שיהיה בהצלחה, ושתעבוד עם אחלה אנשים!

get well

New member
10 שעות זה המון להתלמדות..

זה יותר שעות ממשמרת... כמה התלמדויות יש לך סה"כ?

Recluse Warrior

New member
תודה רבה!

אז קודם כל תודה על הטיפים, מקווה לקבל עוד כמה טיפים שיכלו לעזור לי. הבעיתיות בשעו ההתלמדות היא שכמו שאמרה "פני חבובה", אם אני לא רוצה עושה אותם אני פשוט לא אתקבל. שעות ההתלמדות הם פעמיים כשכל פעם בשמך 5 שעות, היום הפעם הראשונה - אני אשמח לספר איך היה.

JaneLame

New member
ואם תתקבל ובסוף לא ישלמו לך בכלל?

הרי ברור לך שמקום העבודה שלך עובד באיזשהו תחום אפור מאוד והם מיישרים קצוות לגבי החוק. מי יודע מה יהיה עם הצ'ק בסוף החודש. כשאני התחלתי לעבוד היה לי קורס של 10 ימים בתלשום ו-3 ימי התלמדות. כולם בתשלום. ונתנו לי חוזה עם תנאי ההעס'ה שלי מראש. אם בכל זאת תבחר לעבוד שם, תנהל רישום מדוייק של כל משמרות החינם שעבדת. שעות, תאריכים. כשתובעים הלנת שכר אפשר לתבוע עד שנה רטרואקטיבית.

JaneLame

New member
הנה דוגמא מפורום זה:

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=791&msgid=55710407 מישהי שלא שילמו לה ביטוח לאומי כשעבדה במלצרות. אם זה בא מהכיס שלה זה 100 ומשהו ש"ח בחודש, ובשנה 1200 ש"ח לפחות...

yuli c

New member
סתם לידע כללי...

אני לא יודעת איך זה בכל המסעדות אבל לי הציעו להיות מלצרית בבית קפה מסעדה כזה בהרצליה פיתו ואמרו לי מפורשות שצריך לתת 5 משמרות בשבוע וה-5 משמרות הראשונות שלי יהיו התלמדות להכיר את המקום (כי זה היה מקום יחסית גדול)ושהן יהיו בתשלום של שכר מינימום לשעה. ובכלל עד כמה שידוע לי התלמדות מוחייבת בתשלום שכר מינימום לשעה ומי שלא עושה את זה עובר על החוק וכמו שכבר נאמר כאן צריך לחשוב טוב טוב על מקום שעובר על החוק בצורה כזאת ולא מוכן לשלם על התלמדות.

Daenerys

New member
עוד הערה בקשר להתלמדות חינם

זה מזכיר לי שאחותי הלכה לעבוד בבית קפה כשהיתה בת 17. המנהל היה קצת סקפטי לגבי העניין כיוון שהגיל אכן צעיר קצת בשביל להעסיק במקום אבל החליט להתגמש וקבע לה כמה משמרות התלמדות ללא שכר. היא אכן עבדה שם איזה שבוע ב"התלמדות" ואז כשהיתה אמורה להתחיל לעבוד נורמלי, הוא החליט לפטר אותה כי לפתע עניין הגיל כן הטריד אותו. היא פשוט באה אליו בדרישה לקבל את השכר שהגיע לה על שעות ההתלמדות ואכן לבסוף קיבלה אותו. אני עצמי לא הייתי מצליחה להיות אסרטיבית ולדרוש דבר כזה אבל ידוע שמי שמבקש מקבל יותר ממי שלא.. ורק לידע כללי, מרתיח אותי מקרים כאלה שמצפים לא לשלם על התלמדות. פעם מעסיק הודיע לי שהוא מתכוון לשלם לי מתחת לשכר מינימום בתקופה הראשונה (לא מוגבלת) של עבודתי במקום לאור העובדה שהוא "מפסיד" (לדבריו) עלי כל עוד אני לא יודעת את העבודה ועדיין מלמדים אותי. הוא כל כך הכעיס אותי שמעולם לא חזרתי אליו אח"כ. ולמרבית האירוניה אני נזכרת עכשיו שיותר מאוחר אחותי כן הלכה לעבוד שם
אבל זה מה שקורה עם ההיצע המדהים של מקומות עבודה שיש בצפון הרחוק.

Recluse Warrior

New member
כרגע חזרתי.

מאוד נהנתי, נראה עסק טוב מאוד, העבודה קצת קשה - אבל לא ציפתי אחרת .. תודה על כל התגובות, לקחתי לתשומת-ליבי.

למעלה