טיפול קוגנטיבי.

האגס 1

New member
הוא אמור

"לתדרך" את המטופל כיצד לנהוג במצבים מסויימים. זה לא דומה לטיפול של "שפיכת-הלב-על-ספת-הפסיכולוג" שבו המטופל אומר מה שהוא אומר, ולא מקבל עצות קונקרטיות בנוגע לכלום.

האגס 1

New member
לפי דעתי העניה

זה תלוי בסוג המקרה שאמור לטופל. כשאהיה בבית אני מקוה שאוכל לתת לך קישור רלוונטי, שאולי יעזור.

התהליך הטיפולי מסתכל קדימה ../images/Emo27.gif

ולא אחורה. לדוגמה, אם יש לך חרדה מטיסות, הטיפול יעזור לך להתמודד עם טיסות ולא יתעסק בסיבות :האם היית או ראית אי פעם תאונת מטוס.

shellyland

New member
איך זה מתבצע בפועל?

ומה ההבדל בין זה לבין טיפול בהיוויוריסטי?

טל קר

New member
הרבה פעמים משלבים - ואז זה נקרא

טיפול קוגנטיבי התנהגותי. בטיפול התנהגותי יעבדו על הגירוי-תגובה. למשל אם למשל יש לך פחד מכלבים, ינסו להתערב בקשר הזה של גירוי-תגובה, למשל באמצעות דה סנסטיזציה (למשל כל הזמן פחדת שכלב ינשוך אותך, ואחרי שנחשפת הרבה פעמים וראית שלא קורה כלום החיבור הזה נחלש). בטיפול קוגנטיבי יתיחסו לאמונות שמתווכות בין הארוע לתגובתך הרגשית - ע"ע הודעתי הקודמת.

האגס 1

New member
והנה הקישור

של אתר איט"ה - לא עיינתי יותר מדי לעומק, אבל אולי כאן אפשר לקבל הסברים ראויים.

אטיוד5

Active member
דרך השכל, דרך החושים.

הכוונה שאין צורך לעבוד על תת ההכרה ועוד מיני שטויות של ענייני הנפש שפסיכולוגים אוהבים לקשקש בהם בלי שהם ממש יודעים מה הם עושים. כלומר, בדובר על זה שאפשר להסביר לך בצורה מוחשית מי-מה-מו ושאת גם תביני.

טל קר

New member
הנחת המוצא היא שהמחשבה מכוונת

את הרגש. אם A זה משהו שקרה במציאות, וC זה התגובה (כולל הרגשית) שלך, יש בתווך את B - האמונות שלך. לומדים לזהות את האמונות בתווך (למשל ראיה של שחור ולבן, למשל 'אני חייבת לעשות X אחרת Y') ואיך הן משפיעות על התגובות שלך. לומדים להחליף אמונות לא פונקציונליות באחרות. זה על קצה המזלג. זו שיטה שנחשבת ליעילה ביותר במיוחד למספר הפרעות (למשל דכאון, הפרעות חרדה דוגמת OCD). אני אישית מאוד מאמינה בה.

טל קר

New member
אז באתי :) אני דווקא מחכה למוסקט...

קודם כל, תלוי איזה דכאון זה, יש מצבים בהם עדיף קודם כל (או במקביל) תרופות, אחרת טיפול עוד לא מצליח בכלל לגעת. בכל אופן, זה יעיל בשני כיוונים - א. יש כל מיני דרכי חשיבה ש"מעודדות" דכאון. למשל מי שרואה דברים בשחור לבן, ואם זה לא מושלם זה לא שווה, רוב הזמן הוא נמצא ב'לא שווה', כי מושלם זה לא טריויאלי. ב. בדכאון יש חשיבה שמאוד רואת שחורות, אבל למי שבדכאון זה נראה "אוביקטיבי" (אם לא אצליח במבחן עוד שבוע, כל התואר הזה שווה לתחת, אני בן 29 ולא יהיה לי תואר, אני כזו בושה להורים, מי היה מאמין שזה מה שיצא ממני, מי בכלל ירצה להעסיק אותי, אני כזה לוזר, אין לי שום סיכוי, מי בכלל תרצה לצאת איתי בחור לוזר בלי כסף ובלי תואר, אין בכלל טעם בחיים האלה וכו' וכו') הטיפול הקוגנטיבי מתיחס בדיוק לזה.

מוּסקט

New member
מוסקט היתה עסוקה

והיא גם תוהה למה השלילנד לא הולכת לפורום טיפול קוגניטיבי לשאול. בכל מקרה בדיוק הבוקר עניתי למישהי בפורום טיפול קוג' בסגנון הטיפול הקוגניטיבי. יכול להיות שהדוגמה תבהיר לך דבר או שניים - או שלא
בכל מקרה תשובה מפורטת יותר כשיהיה לי זמן.

אטיוד5

Active member
זה לא יעיל בדרך כלל

תלוי איזה מין דיכאון זה. אם זה דיכאון שאפשר לעקור ע"י שיכנוע אז זה עוזר. ואם לא אז לא. ואלו רוב המקרים. אם בכלל מנסים טיפול קוגניטיבי אז בדרך כלל משלבים אותו עם טיפול התנהגותי. בדיוק מהסיבה שציינתי - בפני עצמו הוא לא הכי עוזר ברוב המקרים. בעצם, מרוב שמשלבים את השניים האלו, יש הקוראים לשתי השיטות האלו באותו שם. תיכף תבוא המטה-פסיכולוגית לעשות סדר.

טל קר

New member
לא קוראים לשתי השיטות באותו שם

אבל כן משלבים טכניקות מזו ומזו ואז זה נקרא 'טיפול קוגנטיבי התנהגותי'. טיפול קוגנטיבי הוא ממש לא 'שיכנוע'. מכל מגוון הטיפולים בשיחות בהפרעות דכאון וחרדה הטיפול הקוגנטיבי נחשב ליעיל ביותר. הרבה פעמים משלבים אותו לצד טיפול תרופתי.

מוּסקט

New member
טוב

אני מניחה שמחר יהיה לי יותר זמן מחשב ואוכל לכתוב פה. מה את רוצה לדעת? נסי למקד את השאלה שלך כי "לספר לך על טיפול קוגניטיבי" זה מה-זה מיותר כשיש גוגל.

למעלה