טיפול ביתי אינטנסיבי לפעוט בן שנה ועשר

miss owl

New member
יש פה סתירה מסוימת

בין האמירה שלך ובין המחשבה שניתן דגש כיום להתייחסות לאתיקה שבניתוח התנהגות לבין העובדה שמחקריו של לובאס עדיין נלמדים בכל תוכנית שמכשירה מנתחי התנהגות ושלפני פחות מעשור הגיע לארץ ביוזמת ארגון מנתחי ההתנהגות פרופסור מתיו' יזרעאל שההתנהלות במרכז אותו הוא מנהל היא ההפך המוחלט מאתיקה טיפולית ואתיקה בכלל עד כדי כך שהמרכז נאלץ לעבור מדינה בארצות הברית בהוראת בית משפט. אגב כמובן שיש פה סתירה גם מול תגובת פרופסור בן צבי שלאוזני מנהל בעבר של הפורום הזה טען שזו בעיה שאלימות נגד ילדים איננה חוקית בארץ. כלומר בניגוד למה שאת כותבת החוק בארץ מגביל במידת מה את היכולת של מטפל לעבור עבירות אתיות - להתנהג באלימות וראש הארגון מוחה נגד זה....

תקשיבי אני לא אומרת שאת משקרת במה שאת אומרת אבל כל הסיפור הזה שמצד אחד באים ומספרים על אתיקה גבוהה ומצד שני מר בן צבי פועל להנחיל דרכים אחרות ונשאר בתפקידו הבכיר , קשה לי עם זה.... שלא לדבר על כך שבבסיס ניתוח התנהגות בעיני זה לא אתי - הרעיון שאדם מבחוץ יבוא ויכפה על אוטיסט מטרות וצורה טיפולית , יחליט שהתנהגויות מסוימות הוא צריך להפסיק ואחרות הוא צריך לאמץ רק כי זה נכון חברתית / זה יעזור לו להיות עצמאי וכו' בלי בכלל לברר האם המטרות האלו אותן זה נועד לשרת הן גם השאיפות של האוטיסט עצמו, זה בעייני לא ראוי.

TikvaBonneh

New member
איזה מחקרים לומדים ומי אמר למי

לובאס
לא למדנו אף מחקר של לובאס בתכנית להכשרת מנתחי התנהגות. מי אמר לך שמלמדים אותו? אנחנו נדרשים לקרוא רק מחקרים עדכניים.
אתיקה מקצועית וחוק
כולם כפופים לחוק, גם מנתחי התנהגות.
אלימות כלפי חסרי ישע אסורה בחוק.
זה עדיין לא אומר שהחוק בישראל דורש שמנתחי התנהגות יצייתו לקוד האתי של המקצוע.
יש הרבה דרכים לפגוע בילדים בלי לעבור על החוק בישראל.
אתיקה טיפולית
אתיקה טיפולית מתיחסת לאתיקה במסגרת טיפול. לא למי החברים שלך ולא למה אתה אומר למי. אם מעניין אותך האם נאמר משהו בקוד האתי בקשר להתבטאויות במדיה, טפשיות ככל שיהיו, ובקשר להתרועעות עם אנשים בעלי עבר מפוקפק, אני אבדוק, אבל מסופקני.

מה בן צבי *מנחיל* לסטודנטים שלו
הייתי בהרצאות של בן צבי וגם קראתי את הספר שלו. הוא לא *הנחיל לי* להתנהג באלימות.
בחירת מטרות טיפוליות
הרעיון של כפיית מטרות טיפוליות בניגוד לשאיפתו של אדם, אכן איננו ראוי ואיננו אתי. זו עבירה אתית לא לקחת בחשבון את שאיפתו של הלקוח. יש כללים אתיים ברורים בניתוח התנהגות לגבי בחירת המטרות הטיפוליות.
הנה סעיפים רלוונטיים מהקוד האתי:
3.07 אישור של הערכה התנהגותית
מנתח ההתנהגות חייב להשיג הסכמה בכתב מהלקוח או מהאחראי מטעמו להליכי ההערכה ההתנהגותית, בטרם יישומם.
4.01 אישור התערבויות
מנתח ההתנהגות חייב להשיג את הסכמתו בכתב של הלקוח או האחראי מטעמו להליכי ההתערבות ההתנהגותית בטרם יישומם.

miss owl

New member
רק שמבחינת הגישה הלקוח הוא ההורה

לא הילד המטופל עצמו .
הגישה מתייחסת להורה כנציג מוחלט של הילד שלו ולא מקבלת את העובדה שבהרבה מאוד מקרים יש פה ניגוד אינטרסים בכל הרמות זה מתחיל כמובן השאלה הגדולה מכולן בעייני בשיח הזה האם נורמליות -נ"טיות היא אושר או שאולי קיים אושר אחר ולפיכך האם התקרבות לנ"ט אמורה להיות השאיפה הגדולה או אולי קבלת הזהות האוטיסטית והשלמה איתה תוך התגברות על קשיים ספציפים שמפריעים במהלך הדרך, החיים. ועם כמה שזו שאלה גדולה יש לה כמובן הרבה מאוד השפעות ביומיום הדוגמא הבסיסית היא כמובן ילד שמנפנף בידיים באירוע חברתי / משפחתי גדול, הנפנוף מסב לו אושר ,מקל עליו התמודדות שקשה לו אבל ההורים שואפים להפסיק אותה כי "מה יגידו אנשים " רובם לרגע לא חושבים אולי את הילד ממש לא מעניין מה שאנשים חושבים, בטח לא מעניין ברמה של להפסיק פעולה שעושה לו טוב . ואחרי השאלה הגדולה יש עוד שאלה של אם לטפל ואיך - יש גישה שמעצימה חוזקות ומתגברת עוד יותר את התחומים שהאדם טוב בהם ויש גישה שפועלת כדי לטפל בקשיים ובחלקים החזקים פחות וגם פה ההורים יכולים לדחוף לטפל בקשיים כי זה מפריע להם אבל הילד יכול לרצות לעבוד על החוזקות שלפחות יהיה משהו שהוא באמת מצטיין בו וגם אם לטפל בקשיים באיזה קשיים ובאיזה גישה האם ביותר איטית ויותר נעימה או מהירה ויחסית כואבת....
ההתעלמות מרצונו של המטופל עצמו , לא ההורה האחראי ולא הלקוח היא הבעיה האתית הראשונה והגדולה מכולן שאין לה שום התייחסות בקודים שציינת ולא יכולה להיות לה כי הבסיס של הגישה ההתנהגותית הוא כפייה ושינוי לא רצוני

אין לי מושג מה בן צבי מנחיל לסטודנטים שלו אני יודעת שבן צבי הזמין אדם שאז וגם היום מנהל מרכז בו ניתנות מכות חשמל באופן יומיומי לחוסים חסרי ישע (זה לא עבר מפוקפק, זו מציאות מזעזעת קיימת) להרצות בפניי סטודנטים שלו.
אני גם יודעת שמר בן צבי תומך בגמילה באמצעות נרות שאומנם הדעות לגבייה חלוקות (גם לגביי מכות חשמל הדעות חלוקות ) אבל בתפיסה שלי היא לגמריי התעללות וכן גם שהוא אמר למנהל הפורום הזה , לא לאדם מהרחוב כאשר ברור לו שמדובר בשיחה שתעלה על הכתב ותופץ ברבים שיש בעיה עם החוק בישראל והאיסור באלימות נגד ילדים . אז נכון הוא אולי לא אומר להתנהג באלימות - לא מטיף לעבירה פלילית אבל האם האדם הזה ראוי להכשיר מטפלים בילדים? פיל בספארי ראוי יותר למשרה הזאת , לפחות הוא לא יעשה נזק.

TikvaBonneh

New member
ABA ויחסי הורים וילדים

כאשר מנתח ההתנהגות רואה ניגוד אינטרסים בין ילד והורה, אסור לו מבחינה אתית לצדד בהורה. הוא צריך לעבוד לטובת הילד.
לפעמים באמת הורים ומורים רק רוצים שיהיה להם נוח וקל ולא חושבים מה נכון לילד.
הקודים שציינתי הינם תקצירים.
אנחנו לומדים קורס שלם באתיקה, ויש התיחסות מאוד רצינית לנושא הזה.
יש אכן קושי אינהרנטי בלהיות ילד.
הגישה שלנו היא שאם הדרך היחידה שהאוטיסט ישיג יחס טוב מההורה היא אם הוא ירצה אותו, ואם אנחנו לא מצליחים להשפיע על ההורה, אז למרבה הצער הדרך היחידה לעזור לילד היא להתאים אותו לציפיות ההורה... זו בעיה קשה, שילדים כל כך תלויים בהורים שלהם, ויש הורים שרואים קודם כל את עצמם. זו בעיה שקיימת במודל המשפחתי, בלי קשר לABA או לכל שיטת חינוך.
אני מבינה שאת מתנגדת באופן גורף לכך שהורים יחליטו על הילדים שלהם, אבל כך החברה שלנו בנוייה.
לגבי המרצה שאת מדברת עליו, לא הייתי בהרצאה שלו, אז אני לא יכולה לחוות על ההרצאה הזו את דעתי.
לגבי גמילה, אכן הדיעות חלוקות. בעיני - אם אדם ממשיך כל חייו לחרבן במכנסיים ולא ממצים את כל הדרכים לעזור לו להגמל - זה עצוב.
לגבי ההכשרה של בן צבי, שוב, שמעתי הרצאות שלו, כן, הוא ראוי להכשיר מטפלים.
אם הוא דיבר שטויות פעם או אפילו כמה פעמים, זה ממש לא הופך אותו לא לפיל ולא לגירפה.
כולם לפעמים מדברים שטויות.

miss owl

New member
אם הורה לא מסוגל לקבל את ילדו

כי הוא לא מתאים לציפיות שלו טובת הילד היא שההורה יקבל טיפול בעצמו ולא הילד כי זה מעיד על בעיה קשה הרבה יותר מזו שטיפול ABA לילד יכול לפתור ואם אתם לא מצליחים לגרום להורה להבין את זה ולפעול בכיוון הזה אז למרבה הצער הדרך היחידה הראויה בעייני היא לפנות לרווחה .
כן אני יודעת הרווחה זה לא גוף פופולרי בפורום הזה אבל לפעמים אין ברירה ואם ההורה לא מסוגל לקבל את היותו של הילד שלו אוטיסט הוא לא ראוי בעייני לגדל אותו .מדובר כמובן במקרים חריגים וברב המשפחות אני מאמינה שאחרי שיחה אסרטיבית של הרווחה עם ההורים הם יתיישרו ויבינו שנ"ט או אוטיסט זה הילד שלהם והוא זכאי לחיים מאושרים בזהות המוחית איתה הוא נולד.
אסור לדעתי שטיפול ינתן לילד רק כדי שהילד יענה לציפיות הוריו ומטפל שעושה זאת בעייני עושה דבר שהוא לא אתי לחלוטין.

ולא זה לא שאני מתנגדת באופן גורף שהורים יחליטו על ילדיהם להיפך, ברור לי שיש הרבה החלטות שמחובתם של הורים לקבל עבור ילדיהם אבל יש גבול שצריך להיות מאוד ברור וABA פותח בתפיסה שלי שער נורא גדול בגבול הזה ומציע להורים יחסית בקלות (אם לא נדבר על האלמנט הכלכלי ) לעבור אותו. למה שהורה יעבוד קשה על עצמו כדי לקבל את הילד כמו שהוא , שונה ומיוחד כאשר הוא יכול להחליט שהילד הוא זה שיטופל ויעבוד על עצמו כדי להתאים את עצמו להורה.
תני לי סיבה אחת למה לאדם שלא מקבל את האוטיזם ללמוד איך לקבל את האוטיזם במקום להלחם בו כאשר יש אופציה כל כך נוחה למלחמה הזאת .

ולגביי בן צבי אין לי כח להתווכח - נכון כולם לפעמים מדברים שטויות אבל אם את תדברי שטויות בראיון טלוויזיוני זה יעלה לך ביוקר , הפורום הזה הוא כמו טלויזיה מאוד ממוקדת בעולם האוטיזם והוא בחר לדבר שטויות בשיחה שידע שמתועדת לכאן אז או שזה לא שטויות כי רק טיפש ידבר לכאן שטויות או שבן צבי טיפש, אף אחת מהאופציות לא גורמת לי לחשוב שהוא ראוי להכשיר מטפלים בישראל.

TikvaBonneh

New member
הצעה מענינת

מתפקיד מנתח ההתנהגות לעשות את השיחה האסרטיבית שהצעת, ואני גם מאמינה שזה בדרך כלל יעזור.
אבל אם לא, אני לא רואה איך הרווחה תעזור. למה העוס"ית שם תצליח להסביר משהו שאני לא מצליחה להסביר.
לגבי ההצעה שהורים יעבדו על עצמם לקבלת השונה, לצערי הרב, הורים שלא מקבלים את הילד שלהם כמו שהוא, לא עובדים על עצמם להשתנות. הם מתעללים רגשית בילד - נוזפים בו, כועסים עליו, דורשים ממנו דרישות בלתי אפשריות.

miss owl

New member
לעו"ס יש סמכות שלך אין

הורה יודע שעו"סית יכולה לפעול במטרה להוציא את הילד מהבית ומאחריותו .
קיים פה איום גם בלי להזכיר את זה במפורש שיכול להלחיץ את ההורים ולגרום להם לשנות את נקודת המבט שלהם ואם הם לא משתנים אז יש גם אפשרות לממש את האיום וסלחי לי שאני לא רואה הבדל בפגיעה בין להוציא מהילד את האישיות האוטיסטית שלו לבין להרחיק אותו מהמשפחה הביולוגית שלו שלא רוצה אותו כמו שהוא. להיפך הורה שלא מקבל את הילד שלו זה סבל יומיומי בעוד ההתרחקות מהמשפחה הביולוגית בהנחה שנמצאת מסגרת טובה זה קושי גדול מאוד ראשוני ואחרי זה משהו שמהדהד במוח.

בכל מקרה לדעתי הקיום של ABA תורם לכך שהורים לא מקבלים את ילדיהם כי ברגע שהורה מבין שהילד אוטיסט ולפני שבכלל יש לו רגע לעכל את זה, לחשוב על זה, חודש חודשיים להירגע ישר מספרים לו שאפשר לשנות את זה ולהלחם בזה ולטפל בזה אז ברור שהוא יבחר בזה וזה רק מנציח את החוסר קבלה.

TikvaBonneh

New member
את יודעת מה יקרה

אם הורה ידע שאם הוא פונה למנחת ABA היא תדווח עליו לרווחה אם הגישה שלו לא נראית לה נכונה?
הורים כאלו לא יפנו למנחות ABA. הם ינסו להוציא את האוטיזם מהילד באלימות פיזית או מילולית.
אנחנו לא מספרים להורה שאפשר לשנות את זה שהילד אוטיסט. רוב הילדים נשארים אוטיסטים גם אחרי טיפולי ABA.
אנחנו מספרים להורה שאפשר לעזור לילד להתגבר על הקשיים בהם נתקל, ושע"י התנהלות נכונה שלו ושל הצוות החינוכי, אפשר לעשות הרבה.

miss owl

New member
פחחחח הגזמת

רב ההורים שפונים לABA הם לא הורים אלימים שאם לא יהיה ABA יפנו לדרכים אחרות כמו שציינת , ממש ממש לא.
אלו אנשים שתיכננו נסיעה לאיטליה והגיעו להולנד וממש מתים לשנות את המסלול ובכל זאת להגיע לאיטליה ומוכנים לשלם את הכסף ואנרגיות של כרטיס נוסף ונסיעה נוספת בלי להבין שיש לזה הרבה יותר מחיר ממה שהם חושבים ומבינים. עיקר מה שהם צריכים זה שיפסיקו לדבר איתם על דרכים איך בכל זאת להגיע , אפילו להתקרב לאיטליה ויידרשו מהם להסתובב קצת בעיר ולהכיר את הולנד כי שהם יכירו קצת את הולנד הם ייראו שמדובר באחלה מקום עם פרחים מהממים, תחנות רוח מהפנטות, נעליים מגניבות ואוכל טעים למרות שלא לשם הם תיכננו להגיע.
אבל בABA לא רק שמאפשרים להם להמשיך לשאוף, לחלום ולנסות להגיע לאיטליה או כמה שיותר קרוב אפילו לא נותנים להם רגע לנסות לראות אולי הם אוהבים את הולנד למרות שהם לא תיכננו עליה , להיפך לוחצים עליהם להתחיל את המסע לארץ המגף כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק בכל מיני טענות שלגיל יש פה השפעה וזו אגב עוד בעיה אתית שלי עם הABA - ההלחצה. אני טוענת שאסור להתחיל עם ילד שום תוכנית טיפול אנטינסיבית בשנה הראשונה לאבחון, תנו להורים להתאקלם ביעד, ללמוד הולנדית, להבין איך העולם מתנהל בה ואז לבחור בחירה מאוד מושכלת ומודעת אם לטפל בABA כן או לא.

TikvaBonneh

New member
לא הצלחתי להסביר את עצמי

וגם לא הבנתי אותך כנראה.
כשמנתחת התנהגות בונה תכנית ABA, היא שמה את האינטרס של הילד בראש מעיניה.
אני התכוונתי להורים שלא מוכנים לקבל את זה ודורשים שיתאימו את הילד אליהם, וששיחה והסבר מאשת מקצוע לא עוזרת ולא משפיעה, והם דבקים בעמדתם.
חשבתי שהצעת שמנתחת התנהגות תדווח על הורים כאלו לרווחה.
כנראה שלא הבנתי את ההצעה שלך.
אני הסתובבתי מסביב ולא התחלתי טיפול אינטנסיבי בבן שלי, חשבתי שקלינאית תקשורת פעמיים בשבוע ל45 דקות זה ממש מספיק, והילד שלי סבל מאוד מהגישה הזו שלי.
כי בינתיים הוא למד בגן שלא מתאים לו בלי סיוע.
הם יכולים בכיף להסתובב שנה לפני שמתחילים טיפול, בתנאי שיוציאו את הילד מהמסגרת החינוכית, ויהיו איתו בבית.

schlomitsmile

Member
מנהל
מצטרפת להמלצה ללמוד קצת יותר לעומק ולהשתחרר מתבניות חשיבה שכאילו מובנות מאליהן,
לפני שבוחרים.
אגב, שום חלון הזדמנויות לא ייסגר לכם על האצבעות

עדיף לשקול היטב ולא למהר.

ABA היא שיטה מאד שנויה במחלוקת.
יש לה חסידים מושבעים, יש מתנגדים מושבעים,
ויש גם כאלה שחושבים שכטכניקה ללמוד לבצע דברים
כגון לפשוט חולצה או לנגב ישבן היא עשויה להיות יעילה,
אבל לא מעבר לזה.

מקוה שגם יפחוצית מצויה תכתוב כאן על התנסויותיה
באלוטף התנהגותי ותובנותיה מהן.
אם לא, ממליצה לך להקליד את הניק שלה בחיפוש
(ראה מלבן קטן בצד שמאל למעלה).

שלומיתוש

הבת שלי בת 4 מתפשטת לבד גם בלי ABA גם מתי שלא צריך

את כל מה שהיא יודעת או לא יודעת היא למדה תוך כדי אז נכון שהיא לא למדה לשתות מכוס בגיל 2 אלא רק עכשיו אבל מה זה משנה אני מודעת שקצב ההתפתחות שלה הוא לא כמו בספרים אבל את מי זה מעניין בשביל זה לא שווה לי לחנוק אותה מבוקר עד ערב לא ABA ולא אף תוכנית אחרת אני האחים שלה המשפחה המורחבת שלה ו2 הכלבים שנוספו לאחרונה למשפחה אנחנו המטפלים שלה וכולנו נהנים. אגב מאז שהגיעו הכלבים
הילדה קפצה עוד 2 מדרגות קדימה אני שוקלת להביא לה סוס פוני לחצר
עכשיו ברצינות הכלבים חוללו מפנה מדהים באמת ממליצה בחום

סוס פוני, חמוס, תרנגולות, תנין ועז

אחד בכל חדר בבית, ועוד שניים מאחורי הארון במרפסת

שמחה לשמוע על ההצלחה!

האמת עברתי לגור בבית קרקע

רק בגלל שתהה לי האופציה שוקלת לפתוח פינת חי לגבי התנין אני עוד מתלבטת כי הוא צריך מים והקטנטונת חולת מים אז נראה לי שהיא פשוט תעבור לגור עם התנין. אה יש גם
מלא בקיצור כייף החצר מספיק גדולה בשביל להכיל גן חיות ואם זה יעזור אין בעיה, התפשרתי על גודל הבית והעדפתי חצר גדולה אז מי שרוצה מוזמן להינות מהטבע עם הילד

schlomitsmile

Member
מנהל
טבע בכלל וכלבים בפרט זה דבר נפלא,
שחולל הרבה נפלאות עם ילדים א"סים

בהחלט מוזמנים לחפש

אכן, ההתנסות שלנו עם ABA לא הייתה משהו, וכנראה שאנחנו לא לבד (לא מזמן פגשתי שתי אמהות עם חוויות כמעט זהות).
לא אכתוב את הכול שוב כי זה כבר מרגיש לי כמו הטפה...

אבל חשוב לציין שההתנסויות שלי היו עם אלוטף ולא עם תכנית ביתית.
בתכנית ביתית יש להורים הרבה יותר בחירה מלכתחילה וגם שליטה ופיקוח.
נכון שתחת הלחץ של האבחון ושל אנשי מקצוע בעלי כישרון שיווק, או סתם כשילד במצב לא טוב ולא יודעים מה לעשות, גם בתכנית ביתית הורים יכולים למצוא את עצמם נסחפים לדברים שמזיקים לילד או סתם מבזבזים זמן אנרגיה רצון טוב וכסף בכמויות אדירות. גם סיפורים כאלה שמעתי. מצד שני, אי אפשר להכחיש שיש הורים שמרוצים מאוד.

TikvaBonneh

New member
נכון

אני מציעה למי ששוקל שיטה לנסות להבין את השיטה עצמה ולא את מה שאנשים שהוא לא מכיר חושבים עליה.

למעלה