תוספת
יש לעשות הבחנה בין סרבנות גיוס לסרבנות מצפון. סרבנות מצפון הינה סרבנות של אדם שאומר "יעשה הצבא מה שיעשה, מזיז לי כמו השלג דאשתקד, אני לא מרים יד" - קרי פציפיזם ללא כל רצון לשנות או להביע מחאה. סרבנות שטחים, הקרויה בטעות סרבנות מצפון, הינה דבר שונה לחלוטין. כאשר אדם עובר על החוק במטרה להביע מחאה, גם אם זה מכיל את העניין המצפוני, הרי זאת "עבריינות אידיאולוגית ולכן לא-חוקית. המדינה לא יכולה להשלים עם עבריינות אידיאולוגית וסרבנות כי אם היא תרשה לכל אזרח לעבור על החוק רק בגלל שלא נראה לו מה שהממשלה עושה תיווצר כאן אנרכיה והדמוקרטיה תהרס" (דת´ארטד, 6/6/2001). מדינה דמוקרטית מושתתת על עקרון שלטון החוק. אין אף אדם או גוף הנמצאים מעל החוק. המדינה מכירה במצפונו של אדם, אבל בצורה מוגבלת. אדם לא יכול לשים עצמו מעל החוק במטרה להביע מחאה - לשם כך יש אמצעיים דמוקרטיים חוקיים. אם כל אדם שרוצה ירצח אדם אחר רק כי הוא מביע מחאה על הסכמי אוסלו, לאן המדינה מתקדמת. הרשי לי להמליץ לך על הספר "להיות אזרחים בישראל - מדינה יהודית ודמוקרטית, שממנו מחוברת בחינת הבגרות, לשים דגש על עמ´ 209-228 וגם לכל האנשים שמסרבים מצפון (כבר אמרנו שזה לא סרבנות מצפון?)
מדינת ישראל דמוקרטית לנצח נצחים!!!