"טיול" בפולין

pc girl

New member
"טיול" בפולין

שלום לכולם,
אני ממש מקווה שהגעתי לפורום הנכון, ואם לא אז אני מתנצלת מראש.
אני מעוניינת לצאת ל"טיול" שורשים בפולין באותם מקומות פחות או יותר כמו במסע לפולין שאליו יוצאות המשלחות של התיכוניסטים.
המקומות העיקריים שבהם אני מעוניינת להיות הם מחנות ההשמדה- מאיידנק, טרבלינקה ואושוויץ, יער לופוחובה, גטו ורשה, לודג', מפעלו של אוסקר שינדלר, אם זה בא בחשבון, גם בית היתומים של קורצ'אק, ובכללי- כל האתרים התיירותיים הגדולים שיש להם נגיעות בשואה.
כרגע כל מה הטיולים המאורגנים שמצאתי מכילים רק חלק מהמקומות. קצת פחות חשוב לי להתמקד בכיף של פולין (זאקפונה למשל), ויותר חשוב לי להתמקד בפולין בתקופת השואה, כך שכל יום שלא מוקדש למטרה הזו, נראה לי מבוזבז.
אז ראשית, רציתי לדעת אם מישהו מכיר טיול מאורגן שכזה, או לחילופין, האם אתם ממליצים לנסוע ולהתנהל שם לבד? (בעיקרון אני בת 22, ועדיין לא התנהלתי לבד בחו"ל)
מה לדעתכם אמור להיות סדר גודל המחיר של טיול כזה? (7-10 ימים)

חוץ מזה, חשבתי להקדיש יום אחד לסיור בג'יררדוב, העיירה של סבא שלי. זה קרוב לאחד המסלולים שאני רוצה לעבור בהם?

תודה רבה, ושוב, אני מתנצלת מראש אם הגעתי לפורום הלא נכון

guylook

New member
את במקום הנכון

די עמוס לשבוע (מנטלית ופיזית) ו10 ימים נשמע לי עדיף. שעות רבות בדרכים. אני הייתי מנסה לבקר גם בקרקוב. ז׳יררדוב קרובה לוורשה על הדרך ללודז׳.

alonsit1

New member
מבינים למה התכוונתי עכשיו?

מבלי חלילה לפגוע בפונה התמימה, זו בדיוק הבעיה עם כל מה שקשור לפולין - ארץ ענקית ויפה, עם הסטוריה עשירה, תרבות מרתקת ושפע של פעילויות בטבע, אבל מה רוצים יהודים? תן להם איזה מחנה טוב להדליק בו נר ויאללה, גמרנו. חבל מאוד - איך קראו למערכון של החמישיה הקאמרית? הנה הקישור.

חגי42

New member
נא לרסן בבקשה

נכון שיש לפולין הרבה מה להציע, אבל מובן שעבור יהודים השואה והעבר היהודי האישי והכללי בארץ הזו הם הדברים המרכזיים כרגע. דווקא מי שרוצה לקבל מידע כדי לערוך סיור רגיש ועמוק עומד בניגוד למערכון המדובר. חוץ מזה, אם תקרא את "שירת החטאים" של יוסי לוי תראה איך לפעמים משואה מגיעים לתקומה בדרכים אחרות.

pc girl

New member
...

לא אמרתי לרגע שאין מה לראות בפולין. אני בטוחה שהיא ארץ יפהפיה, עם היסטוריה עשירה מלבד מלח"ע2, ושפע של פעילויות, אבל אם אני כבר בפולין, חבל לי לבזבז את הזמן בפעילויות שאני יכולה לעשות במקומות אחרים. בלי לפגוע חלילה, אני לא חושבת שזה ראוי לטוס לפולין על מנת לכייף בטבע. לא עבורי בכל אופן, אולי יש אחרים שזה כן מתאים להם.
ה"טיול" הזה לפולין הוא בעל מטרה מאוד ספציפית, והיא להתחבר לשורשים שלי ולחלק הכי חשוך וחשוב בהיסטוריה של העם שלי.
חוץ מזה שכל תקופת השואה ומלח"ע2 מרתקת אותי באופן אישי, ואני באמת רוצה ללמוד על זה כמה שיותר... לא רק בשביל להדליק נר באיזה מחנה ולברוח... זו באמת לא המטרה.
אבל אני יכולה להבין למה התכוונת וזה לא המקרה

Apellai

New member
אם את רוצה להתחבר לשורשים שלך בפולין, כדאי לך

להיות פתוחה לכלל החוויה שלהם. אבותיך בפולין הסתובבו בתוך הנוף והטבע שתמצאי שם, נהנו או סבלו מהאקלים, ראו את המבנים וכו'. אל תסנני מראש.

alonsit1

New member
דבריך הגיוניים ומובנים לגמרי, אבל

הרשי לי להפנותך למסר המקורי שבתחילת השרשור - שאת בעצמך העלית לפורום. אני מכבד את רצונך לחזות במו עיניך באתרי ההנצחה לשואה (אני עצמי פקדתי מספר מחנות בגרמניה מסיבה זו בדיוק, וכל ביקור הותיר אותי הלום מחדש לנוכח הקף הזוועה), ולהתוודע לשורשיך שם - בין אם בארץ עצמה, או באחד המחנות בהם נספו מי מבני משפחתך במהלך הכיבוש הגרמני. יחד עם זאת, ואני אומר זאת ברגשות מעורבים מסיבות מובנות, האסון שפקד את עמנו לפני כשבעים שנים מאפיל על מאות שנים של יצירה יהודית בפולין, של חיי קהילה עשירים ומלאי אירועים, ושל הווי העיירה היהודית שנמחה באחת בשואה. אם אכן רצונך לגלות את שורשיך, נסי לאתר למשל מידע על משפחתך - היכן התגוררה, במה עסקה, האם אחזה ברכוש מהותי, אולי הוציאה מקרבה מלומדים בעלי שם? אבל לטרוח עד פולין רק כדי לראות את שרידי המחנות? זה בעצם לוותר מראש על פרק עצום ואדיר גם בתולדות קהילת יהודי פולין וגם בתולדות משפחתך וכמו לומר, "או קיי, ראיתי את הצריפים, את תאי הגזים ואת המשרפות ואלו השורשים שלי". אבל לא, אלו לא השורשים - אלו הכל חוץ משורשים.

פולין כיעד תיירותי - אולי תופתעי, שלא לומר תזועזעי לשמוע, אבל בעיר אושוויץ התקיימה עד לשואה אחת הקהילות היהודיות הגדולות בפולין ואולי גם באירופה כולה. חלק ממשפחתי שלי התגורר שם, החזיק בקרקע במקום ולרגע לא ראו פסול בכך (טוב, זה היה לפני 1939). באושוויץ, או "אושפיצין" בשמה העברי, ניתן למצוא אפילו היום שרידים לעבר היהודי במקום. יש שם בית קברות יהודי ומספר מבנים שהשתייכו לקהילה המקומית. העיר עצמה, שאגב לא היה לה דבר וחצי דבר עם השואה, (המחנה נבנה בקירבתה ולגמרי מחוצה לה - ראי בגוגל ארת'), מציעה מבחר אתרים לביקור ולתיור - אם תוכלי לגבור על האסוציאציה האוטומטית שבעצם אזכור שם המקום. נורא ככל שזה נשמע, אבל האמת הפשוטה היא שלאושויץ העיר אין ומעולם לא היה שום קשר למחנה ההשמדה הידוע לשמצה ובעל אותו השם, ממש כמו שמחנה המעצר של דכאו, ליד מינכן, שכן בסביבות עיר באותו השם אבל התנהל בעצמאות מלאה ממנה.

אני מודע היטב לבעייתיות הכרוכה בביקור בפולין לכל יהודי באשר הוא, ומה אומר לך? קשה להתווכח עם העובדות, התמונות הקשות ושלל הראיות והעדויות ממה שהתחולל במחנות שבפולין, ולא רק שם. אני, כישראלי וכעברי, שללא ספק היה מוצא את סופו באחד המחנות הללו לו הייתי חי אז, רואה בשואה לאו דווקא נסיון לחסל את עמנו סופית, אלא אתגר שחובה להיענות לו. רציתם לחסל אותנו? קבלו "נא בעין" אישי ממני, אני כן אטייל בפולין ושאר ארצות אירופה (השואה הקיפה את כל היבשת, להזכירך) ואני כן אעשה חיים משוגעים בכל מקום שהוא, וכמה שיותר, למען אלו שחייהם נגדעו באחת בידי מרצחים שפלים לפני כל אותן שנים רבות. לא חייבים לבלות לילה במלון באושוויץ - גם עלי זה גדול ובלתי ניתן לעיכול - אבל לטייל, ללמוד ולהכיר תרבות וארץ חדשה בהחלט כן. מה, שאני אוותר על הנאות החיים בגלל הנאצים? לא ולא. אני אנצל כל מה שיש לחיים לתת לי, בגדול, ומי שיש לו בעיה עם הברית מילה שלי יכול לא-משנה-מה.

pc girl

New member
...

האמת היא שהייתי מאוד סקפטית באם תצליח לשכנע אותי או לא, ובאתי בגישה של אנטי לגבי כל מה שאין לו נגיעה ברורה בשואה, אבל העלית פה טיעונים יפים.

אמנם עדיין לא טסתי לשם, אבל משהו אומר לי שזו גם לא תהיה הפעם אחרונה. אני מאוד מקווה שזה לא יפגע במישהו, או אם זה חס וחלילה לא פוליטקלי קורקט (ואם כן, אז אני באמת מתנצלת, זו באמת לא הכוונה), אבל יש לי "משיכה" נורא חזקה לכל התקופה ההיא, קצת מעבר לנורמה של בני גילי. אם זה בשעות על גבי שעות של קריאת מאמרים, מונחים, טקסטים וספרים, אם בצפייה בסרטים והאזנה לשירים, ואם בהתנדבות עם ניצולי שואה. חלמתי המון שנים על הטיסה הזו (עם כמה שזה נשמע רע, יותר משחלמתי על טיסה לתאילנד או לדרום אמריקה), בתקווה לתת קצת שקט למקום הזה בי שסובב סביב השואה (יחד עם הלמידה כמובן).

אני מקבלת מאוד את מה שכתבת, ואפילו הצלחת לשכנע אותי. יחד עם זאת, לנסיעה ראשונה לפולין (והראשונה מיני רבות, כך אני מקווה), אני מעדיפה להתמקד בתור התחלה בחלק שהכי "בוער" לי- תקופת מלח"ע2, יחד עם נגיעות כמובן בהיסטוריה של יהדות פולין לפני המלחמה. בתקווה שבנסיעות הבאות אני אוכל גם ללמוד ולהעריך את שאר תרבות פולין (אם כי אני עדיין לא בטוחה שאוכל לבלות בעיר בשם אושוויץ...), לפני ואחרי המלחמה.

אני מודה לך שנתת לי זווית חדשה וקצת רחבה יותר להסתכל על פולין, ואני בהחלט אזכור את זה כשאני אהיה שם.
תודה!

alonsit1

New member
את בחברה טובה יקירתי

גם אני מכור לכל מה שקשור למלחמת העולם השנייה, גם במזה"ת וגם באירופה, בולע ספרים על הנושא ורק מחפש כל מקור מידע חדש שטרם גיליתי. כמובן, שאלת השאלות היא "למה?" למה זה קרה דווקא לנו ולמה דווקא הגרמנים? עשרים וחמש שנים שאני מנסה לפתור את התעלומה, ואין תשובה. הסברים יש בשפע, כולם הגיוניים (אם יש בכלל הגיון בטירוף הנאצי) וכולם מתקבלים על הדעת - אבל מתפוררים כמו מוץ ברוח למראה הפשעים האיומים שהתרחשו ביסודיות שטנית בפולין הכבושה.

אני בספק אם אי פעם תהיה תשובה לשאלה, למה קרתה השואה ואגב, הנאצים ראו בהשמדת היהודים רק חוליה ראשונה בשרשרת של טיהור אתני כלל-אירופי שלו חלילה היה מתבצע, למשל במקרה של נצחון גרמני במלחמה, היה מביא לחיסולם של כל העמים הסלאווים במזרח אירופה - הפולנים, הרוסים ושאר ארצות האיזור שסווגו כנחותים גזעית בהשוואה לגרמנים הארים. איך מסבירים מוח מעוות שכזה? אין לי מושג. אבל הסיפור הסתיים ונגמר, וזה מה שחשוב. אולי בכלל אין לנו זכות לשאול שאלות גדולות, אלא ללמוד את הלקח ולהמשיך הלאה? מה דעתך?

Bacardi

New member
מבין אותך, מלחמת העולם ה- II מרתקת גם אותי

אין ספר שלא קראתי, או סרט שלא ראיתי על התקופה.
תקופה מרתקת.
גם אני "מת" לנסוע לפולין לביקור שורשים/טיול, בעיקר בשביל לחוש את המקום.

חגי42

New member
המרכז הקהילתי היהודי באושווניצ'ים

יש באושווינצ'ים מרכז קהילתי יהודי מקסים ובו תערוכת קבע על החיים היהודיים במקום לפני השואה כולל תצוגה מדהימה של יודיאקה מכסף טהור שיהודי המקום קברו לפני השואה ונמצאו מחדש הודות לניצולים בני המקום וארכיאולוגים ישראלים ופולנים שעבדו במשותף לאיתור הכבודה. לנתי במקום לפני כשנתיים כחלק מפסטיבל החיים, פסטיבל למוזיקה עכשווית שמתקיים במקום, ואפילו זכיתי להחליף שתי מלים עם הזמר האמריקני הדתי מתתיהו.

אגב, בימים אלו הם עובדים על הקמת בית קפה קטן. למי שרוצה להיות מעורב או לתרום כספים אשמח לשלוח מסר בפרטי.

ט א

New member
מזדהה עם רוב עמדותיך - אך העובדות שגויות

אושווינצ'ים לא היתה כלל מהקהילות היהודיות הגדולות בפולין. ראיתי הערכות מגוונות באשר למספר יהודי אושווינצ'ים לפני מלחמת העולם השניה, אך כולן נעות בטווח שבין כ-3,000 - 8,000 יהודים. המקור הרשמי עליו אני מסתמכת בדרך כלל באתר JewishGen מדבר על כ-2,860 יהודים בלבד נכון ל-1921. היו בפולין קהילות רבות גדולות בהרבה. לא רק ורשה ולודז', שבכל אחת מהן היו מאות אלפי יהודים, אלא קהילות מרכזיות עם עשרות אלפי יהודים - קרקוב, לובלין, ביאליסטוק, פוזנן ועוד.

אורית

חגי42

New member
את בהחלט בפורום הנכון

מה שאת בעצם רוצה לעשות זה טיול אישי שיוליך אותך בעקבות תרבות יהודי פולין ואולי ההיסטוריה המשפחתית שלך. יש שפע של מקומות שניתן להעזר בהם, אם את רוצה שלחי לי מסר בפרטי ואסייע לך יותר. אפשר כמובן לשלב את הנושא הזה עם תחנות קלות יותר כי מדובר בחוויה חזקה מאוד. בעיקר אני ממליץ להכיר את הקהילות היהודיות החדשות של פולין.

alonsit1

New member
למה מסר פרטי? גם אני רוצה ללמוד

על תולדות יהודי פולין לאורך ההיסטוריה. ודאי יש כל כך הרבה לגלות בנושא - כל מידע יתקבל בברכה. חבל שרובנו מודעים רק לאסון, אבל בקושי - אם בכלל - לעבר הססגוני. כולי אוזן... אפשר להתחיל!

למעלה