טורט וגנטיקה
שלום לך!
ברמה העובדתית - מחקרים מראים שטורט עוברת במשפחות. אצל כל משפחה ואצל כל פרט יש ביטוי ועוצמה ייחודיים של הסימפטומים. למשל; יש כאלו שהטיקים מפריעים להם יותר ויש כאלה שסימפטומים אחרים (כמו הפרעת קשב, הפרעה טורדנית-כפייתית או לקויות למידה) - מפריעים להם יותר.
לגבי אחוזי ההורשה - אני לא כל כך מבינה באחוזים, ובכלל - זה דבר שצריך לבדוק באמצעות מומחים לגנטיקה. זה מאד ספציפי ממקרה למקרה ותלוי בהורשה משני הצדדים, היות וכיום ידוע שהפרעות שקשורות לטורט (כמו הפרעת קשב, לקויות למידה או הפרעה טודנית) נפוצות ושכיחות יותר ממה שחשבו פעם.
בעמותת אסט"י רשומות מספר משפחות שרוב הילדים שלהם עם טורט או סימפטומים קשורים. בחלק מהן - ניתן לומר שיש הורשה ישירה מההורים. יש משפחות שלהורה יש "רק" טיקים ואילו המצב של הילד קצת יותר מורכב.
המורכבות של טורט היא מאד קשה להבנה, היות והיא קשורה לא רק לגנטיקה - אלא לא פחות לאישיות של המתמודד, לדרכי החינוך ולקשרים במשפחה.
לפי הידוע לי אין דרך להבטיח שההורשה לא תעבור לילדים.
ולכן - בעניין כה חשוב ובסוגייה כה משמעותית - הייתי ממליצה להתייעץ עם מומחים.
עד כאן ברמה העובדתית.
ברמה הפילוסופית וההומניסטית יותר - אני יכולה להבטיח לך שכל הריון שעובר בשלום וכל תינוק שנולד בריא הוא נס.
וגם כשנולד לנו ילד בריא - אין כל ערבות לשומדבר.
ולכן, בעיני, השאלה שחשוב לשאול את עצמכם היא - האם אתם באמת רוצים להביא ילד לעולם? ומה אם הילד הזה לא יענה באופן מושלם לצפיות שלכם גם אם יסתבר שאין לו טורט?...
מקווה שבכל זאת תחליטו להביא ילד לעולם ביחד.
מאחלת לכם שתיהנו ממנו ותזכו להעמיד צאצאים רבים ולבנות משפחה חמה, תומכת ומכילה...