אי אפשר לקבוע כלל אצבע.
גם אני אשמח אם לא יעירו את הילדים שלי (או אותי) ויתנו להם למצות את השינה, אבל לא תמיד זה מתאים. ומה שרציתי לומר הוא, שתפקיד הגן הוא לשתף פעולה עם ההורים במציאת הדבר המתאים ביותר לילד. לא סביר מצד ההורים לקבוע שצריך להעיר את הילד אחרי שעה, אם זה פוגע בתפקוד שלו בגן, רק כדי שהוא יהיה עייף בשעה מוקדמת של הערב, אבל בדיוק באותה מידה לא סביר שהגננת תסרב בעקרון ובלי לבדוק את העניין לגופו לקצר שנת צהריים של ילד שפוגעת בהתנהלות התקינה של המשפחה, כולל של הילד (למשל, ילד שנרדם בחצות ולא מסוגל לקום בבוקר לגן והיכולת שלו לתפקד בגן בשעות הבוקר נפגעת - זה לא חשוב?). אצלי בבית יש 3 דוגמאות שונות בעניין הזה: עומר היה הולך לישון בשעה קבועה. 21:30. הוא לא בהכרח היה נרדם בשעה הזו, אבל הוא תמיד היה במיטה. בשלב מסויים, שאותו תארתי בהודעה קודמת שלי בשרשור הזה, המצב היה שהוא היה אמנם נכנס למיטה ב-21:30 (ולא נשאר ומרוויח זמן עם ההורים), אבל נרדם רק כעבור שעתיים ויותר. זה לא היה לו נעים! ובנוסף, אחרי שהוא נרדם כל כך מאוחר היה לו קושי להתעורר בבוקר, אלא שאני הייתי צריכה להגיע בזמן לעבודה כדי שאוכל לצאת מוקדם לקחת אותו מהגן, ולכן לא יכולנו לאפשר לו לישון כאוות נפשו בבקרים. מה יצא? בגלל שהוא ישן הרבה זמן בגן בצהרים, ההתנהלות בבית נפגעה, לעומר היו שעתיים-שלוש לא נעימות של התהפכות במיטה מדי ערב... מה כל כך טוב בזה? כאמור, הגננת של עומר לא סרבה להעיר אותו, היא פשוט רצתה על זה עוד כסף, ולכן ויתרתי בשלב ראשון, ואחר כך, בשל מעבר קבוצה בגן, שנת הצהריים התבטלה לחלוטין (כעבור כחודשיים בלבד) - השינוי עם ביטולה המוחלט של שנת הצהרים היה בהחלט לטובה - הוא תפקד מצויין בגן, עדיין היה איתנו כל אחר הצהריים והלך לישון ב-21:30 אבל נרדם מיד, והתעורר בבוקר בזמן ובכיף. אני טוענת, שזו דוגמא לילד ששנת הצהרים היתה מיותרת (או בכל מקרה ארוכה מדי) עבורו - ועצם העובדה שכששמו אותו על מזרון בחדר חשוך עם עוד 20 ילדים ישנים הוא נרדם, לא מעידה על כך שהיה לו צורך פיזי בשינה הזו. שירה היתה תמיד ילדה שזקוקה ליותר שעות שינה. לא משנה כמה נתת לה לישון בצהרים היא הלכה לישון טוב בערב וקמה בסדר בבוקר. גם היום אם היא נרדמת בצהריים (וזה קורה לא אחת) אני לא מעירה אותה וזה לא פוגע בסדר היום המשפחתי שלנו. אורי בפירוש זקוק לשנת צהריים. ולכן, גם אם הוא הולך לישון בחצות, אני בכלל לא מעלה בדעתי לקצר לו את השינה בצהרים. אז כל ילד וההתנהלות שמתאימה לו, רק שאי אפשר לקבוע מראש שזה תמיד מתאים או תמיד לא מתאים. ודסי, אני בטוחה שאת לא מטפלת מתנשאת ושאת ערה לצרכים של הילד והמשפחה הספציפיים.