טבעונות ועבודה

withnail

New member
טבעונות ועבודה

אני מניחה שזה נושא שדובר עליו כבר המון אבל בכל זאת אבקש שיתוף פעולה. אני כן מחפשת דיון תאורטי/פילוסופי ומאוד פרקטי.

אז ככה:
אני כבר שלושה חודשים+ ממלצרת במקום צמחוני שיש בו מנות טבעוניות ואני מוציאה מלא מנות עם ביצים וגבינות. רע לי עם זה.
במקום הספיציפי הזה אני כן מקבלת את השכר שלי מהמקום ולא רק מטיפים. כלומר - אני מקבלת כסף כי אני מגישה מנות מהחי לאנשים (ואומרת להם תודה בבקשה ובתאבון).
אני מחפשת עכשיו עבודה חדשה כי אני מוצאת את עצמי בפערים פנימיים עצומים ואני לא שלמה עם מה שאני עושה (כי הרי לא הייתי קונה מוצר לא טבעוני לחבר/ה, גם אם ב100% הוא היה הולך לקנות את זה בכ"מ).
לא יצא לי להכיר טבעונים שעבודתם היא 100% טבעונית. תמיד יש איזה משהו שנוגע לתעשיה/לתמיכה ברעיון הניצול והשיעבוד.

והתחלתי לתהות - איפה עובר הגבול?
קופאית בסופר, לוקחת חלק בתעשיה?
שליח של מסעדה, לוקח חלק בניצול?
מוכרת בחנות שיש בה גם עור, תורמת לתעשיה?
בנאדם שהכניס לתוך חוברת נייטרלית מניצול תפריט של מסעדה לא טבעונית, לוקח חלק?
מוכר בחנות ספרים שמכר (גם אם רק העביר בקופה ולקח כסף) לאמא ספר ילדים שמתואר בו גן חיות ועוגות גבינה, תומך או לא?
אם אמלצר במקום שיש בו "רק" ביצים, זה יהיה "פחות גרוע"?
כשמדובר בהתעסקות עם האוכל עצמו ממש, האם זה קרוב יותר לתעשיות מדברים אחרים?

ואם טבעונים לא יעבדו בעבודות כאלה, זה ישנה משהו?
ואם טבעונים כן עובדים בעבודות כאלה, זה משנה משהו? זה נותן לגיטימציה?

כל מחשבה תעזור לי להתפתח עם זה.

ladybug6

New member
קשר עקיף לנושא לא בהכרח אומר שאת תורמת

לניצול.
קופאית שרושמת מוצרים מהחי בוודאי לא תורמת לניצול, היא לא משכנעת אף אחד לקנות מוצרים מהחי ולא משפיעה על החלטת הקונה. היא מבצעת פעולה טכנית שלא קשורה ואין לה השפעה על שום דבר.
מלצרית זה קצת שונה, גם כי מגישים ובאים במגע עם מוצרים מהחי, וגם כי המלצרית נדרשת לקדם מנות לפעמים או להמליץ על דברים ואז יש קונפליקט אמיתי. אפילו במקום כזה אני חושבת שמלצרית טבעונית תהיה עדיפה על לא טבעונית, כי היא יכולה לקדם מנות טבעוניות על פני צמחוניות.. אבל התחושה האישית היא קשה ולכן אני מבינה למה את מעדיפה לחפש עבודה אחרת.
גם מוכרת בחנות בגדים יכולה להועיל הרבה יותר מאשר להזיק כי היא יכולה למכור ולקדם את הבגדים שלא מעור. זה קצת עומד בניגוד אינטרסים עם החנות אבל היי, אם את גורמת ללקוחה לקנות משהו אחד במקום משהו אחר, זה לא אמור לשנות לאף אחד שום דבר. אם תגידי ללקוחה שמודדת מכנס עור שזה גורם לה להיראות שמנה והיא תצא מהחנות בלי לקנות כלום, אז כן, יש פה ניגוד אינטרסים בעייתי (בעייתי לבעל החנות, לא לבעלי החיים...).

זה נכון שקשה להמנע מתחומים שלא נוגעים לזה אבל מי אמר שצריך? אנחנו חיים בתוך חברה שמנצלת בעלי חיים ואנחנו חלק ממנה, מה שחשוב זה לא לקחת בזה חלק אישי, ולנסות להשפיע כמה שיותר. דווקא מתוך החברה יותר קל להשפיע מאשר ע"י התבודדות וניתוק ממנה.
הקונפליקט תמיד קיים אבל מתמודדים איתו.
גם אני נתקלת בו לפעמים, בתור מעצבת באים אלי לקוחות מתחומים שונים ולפעמים יש קונפליקט (ממש לאחרונה היה לי אחד כזה). אז חושבים, מתלבטים, מקבלים החלטה ומתקדמים הלאה. זו בטח לא סיבה לעשות הסבה או לא לעבוד יותר.. :)

אני גם מכירה אישה שהפרנסה שלה היא לבשל לאנשים בבית שלהם, היא עצמה טבעונית אבל היא מבשלת אוכל לא-טבעוני. אני בעצמי תוהה איך היא מצליחה אבל העובדה היא שהיא מצליחה ודווקא מתוך המקום הזה היא חושפת את הלקוחות לאוכל טבעוני בין היתר ומעודדת אותם להזמין יותר ויותר מנות טבעוניות (אפילו מבלי שהם מבינים מה טבעוני ומה לא).

subatoi

New member

withnail

New member
אם אני בתור מלצרית

(שלא ממליצה על מנות מהחי) מקבלת את הכסף שלי מהגשה של מאכלים לא טבעונים ומבוסים שקבלים את כספם ממכירת אוכל לא טבעוני ( ולכן גם אני), אז אני כן לוקחת חלק אישי. אני לא במצב שונה מבעלים של מסעדה בשרית, כי השכר של שנינו מתבסס על ניצול בע"ח. או שאת רואה את זה אחרת?

ladybug6

New member
זה אמנם נכון, אבל תחשבי על זה ככה:

אלמלא את, האם המסעדה לא היתה מתקיימת?
האם פחות חיות היו נשחטות?
התשובה היא כמובן לא. אם לא את, אז מישהו/י אחר/ת היו מגישים את האוכל.
היחיד בעל ההשפעה האמיתית הוא בעל המסעדה שבחר להתפרנס ממכירה של מוצרים מהחי, והרכיב את התפריט.
אז נכון שאם לא נהיה חלק מהחברה ולא ניקח בה חלק, אז גם לא נהיה חלק מהבעיה. אבל אני בדעה שמבפנים אפשר להשפיע הרבה יותר מאשר מבחוץ.

מוהר

New member
מסכימה ומסייגת לגבי רמת ההשפעה

השנה חילטרתי קצת כקופאית ברשת ארומה (חודש בין שתי תקופות הכשרה בלימודים), נכון שלא הייתה לי בחירה לגבי המוצרים שנמכרים ברשת, אבל כן הייתה לי השפעה על מה אני ממליצה, וזו השפעה גדולה.
בחודש וקצת שעבדתי כמות המנות הטבעוניות שהוזמנו עלתה בהמון (מאות אחוזים לדברי מנהלת הסניף), וכך גם כמות חלב הסויה בקפה במקום חלב פרה. פשוט כי דחפתי את המנות הטבעוניות וחלב הסויה ללקוחות, כל לקוח שהגיע נשאל אם הוא רוצה את הקפה עם חלב הסויה, ורבים החליטו שכן, כולל אנשים שלא היו מודעים לרעיון, ולא היו צפויים לנסות חלב סויה.
יותר מזה, גם כמות הלחם מקמח מלא וכמות הקינוחים הטבעוניים הנמכרים גדלה באופן משמעותי, עד לרמה בה התחלנו לעשות חושבין על מה להכין לקראת משמרות "שלי".

החלק המעניין הוא שלדברי מנהלת הסניף האפקט שיצרתי הופחת, אך קיים גם אחרי חזרתי ללימודים. לקוחות שהכירו חלב סויה וארוחת בוקר טבעונית כי הצעתי להם בפעם הראשונה ממשיכים להזמינם.

אז כן, כטבעונית שעבדה ברשת מזון שמציעה גם מנות טבעוניות הייתה לי השפעה אמיתית וגדולה על כמות וסוג המזון הנמכר, ואני ממליצה לכל מי שמרגישה שמתאים לה להמשיך ולנסות לשנות גם מבפנים.

subatoi

New member
מרתק. איך אנשים הגיבו?

נראה לי שלהסכים לחל"ס בקפה זה יותר קל מאשר להסכים לארוחה טבעונית שלמה.
הם לא שאלו פשוט "למה?"?

מוהר

New member
התגובות היו מגוונות

אבל אני בוחרת להתמקד בחיוביות, והייתה לי יופי של תשובה ללמה - "תנסו, זה מדליק, מזכיר פלאפל בטעם, אבל עם הרבה פחות קלוריות. רענן ומלא חלבון".

withnail

New member
מעניין

אני עד עכשיו לא ממש הצלחתי, אבל נתת לי אנרגיה להמשיך לנסות

אהבה 32

New member
זה קצת מזכיר לי

את המצב שאנחנו קונים מוצרים מחברות שמוכרים מוצרים מהחי ,אך אנו קונים רק מוצרים צמחיים של אותם החברות. גם לי יש את הדיסוננס הזה ,אני עובדת במסעדה חלבית כאחראית ומוציאה מנות רק מידיי פעם. כשהתחלתי לעבוד שם עוד לא הייתי טבעונית . מאז הטבעונות היו לי כמה פעמים הרהוריי עזיבה. לא,אני לא חושבת שאנו לוקחות חלק אישי,אבל זו עדיין הרגשה קשה .. אני לא יכולה להשפיע על הלקוחות ,כמוך, אבל כל פעם שיש לי הזדמנות אני מדברת על זה עם הצוות. בנתיים ההשפעה מאוד מיזערית אם בכלל .. יש בזה גם חלק חיובי שאת יכולה להשפיע במקום שמישהו שהוא לא טבעוני היה משפיע.

גם אני נתקלתי בדילמות דומות

אני עובדת בחברה שמייצרת ומשווקת בגדים. אמנם אחרי שבדקתי אני יודעת שאין בבגדים אלו מוצרים מהחי (עור/פרווה) אבל אני מודה שכאשר אני מסתכלת על תווית של בגד ורואה שכתוב Made in china ורואה בעיני רוחי ילדים קטנים שעובדים שעות ארוכות בתנאי עבדות וללא שכר הולם.. משהו כן מתכווץ לי בלב.

ומעבר לזה, אני טבעונית לא רק בגלל צער בעלי חיים, אלא גם בגלל סיבות חברתיות ואקולוגיות. הנושא של איכות הסביבה גם כן חשוב לי ובמסגרת העבודה שלי אני מקבלת אינספור שקיות פלסטיק שאיתן מגיעה העבודה ובכאב רב נאלצת לזרוק כמויות אדירות מהן, בניגוד לכל הערכים שאני מאמינה בהם. וכן, ניסיתי בעבר לדבר עם אנשים שם, להציע לעשות בשקיות שימוש חוזר, למצוא מקום לשלוח אותן למיחזור אבל שום דבר בפועל לא קורה..

ובכל זאת אני נשארת שם בינתיים מתוך תחושה של חוסר ברירה וגם תחושה שבאמת קשה עד בלתי אפשרי למצוא מקום עבודה "מושלם" שיתאים לחלוטין לכל סולם הערכים שלי.
לגבי הבגדים, אני לא עוסקת בתפקיד מכירתי, לא צריכה לשכנע אנשים לקנות, כך שלא לוקחת בזה באמת חלק ובזה אני באמת יכולה להתנחם.
עם השקיות אני מרגישה פחות נוח כי בסופו של דבר אני זאת שזורקת כמויות אדירות מהן, בלית ברירה.
אבל מודה שעוד לא מצאתי דרך לפתור את הקונפליקט הפנימי הזה..

smaak

New member
אני נדרשת לסוגייה בתקופה האחרונה

היות ובחודשים האחרונים אני טבעונית, ובן הזוג צמחוני.

יש לנו מאפייה, ובמאפייה מכינים עוגות וקינוחים, ובכולם יש חלב, חמאה וביצים, ובחלק גם ג׳לטין.
אנחנו גרים בבלגיה, וכאן באיזור שבו אנחנו גרים אין בכלל מודעות לעניין הטבעונות. יש מודעות גבוהה לספורט, אבל גם המודעות לבריאות נובעת ממניעים אגואיסטיים בלבד.

אבל אנחנו למשל מתוך המקום שלנו, חושבים להעלות את המודעות ולנסות למכור כאן מוצרים טבעוניים. עוגות, ארוחות מוכנות בקופסה וכו׳.
העובדה שזה שוק לא מוכר כאן בכלל פועלת לטובתנו מצד אחד,
מצד שני נצטרך לעשות עבודה מאוד סיזיפית כדי בכלל שאנשים יבינו שיש אפשרות לאכול בלי מוצרים מהחי. יש לנו קושי אפילו להכניס קינוחים חדשים מהסוג שאנשים פחות מכירים כאן. תני להם עוגת ספוג מלאה בקצפת והם יהיו מרוצים.

אני מבינה ומודעת לעובדה שאין לנו אפשרות לסגור פתאום את המאפייה (גם אם היינו רוצים, לא היינו יכולים בכזו קלות, אף אחד לא יקנה היום מאפייה, אף אחד לא רוצה לפתוח מאפייה ולעבוד קשה. אנשים מעדיפים לקנות מוצרים מוכנים ולהכניס לתנור ישר).
ולכן מנסה לחשוב איך אני יכולה להשפיע על אנשים לטובה, להגדיל מכירות של מוצרים טבעוניים על חשבון מוצרים שיש בהם מרכיבים מהחי.
הוא מנסה בימים אלה להכין מאפים שונים בלי מוצרים מהחי, לראות מה טעים ומה לא, מה נראה מושך את העין ומה לא. אנשים קונים עם העין בעיקר.

אין שחור ולבן לצערי. אני הייתי שמחה אם היינו יכולים להיות טבעוניים לגמרי גם בחנות, אבל אני חייבת להיות מציאותית.
את במצב טוב, היות ויש לך כרגע אפשרות לעזוב את מה שאת עושה ולעשות משהו אחר, וקשה לי לראות איך את יכולה להשפיע על הבחירות של הלקוחות שאת משרתת כמלצרית.
אני חושבת להשפיע מתוך מה שאני עושה, יותר מהכיוון הבריאותי, היות ויש כאן הרבה אנשים שחולים בכל מיני מחלות שיש להן קשר ישיר לתזונה.

NoaHK

New member
צריך לעשות הפרדה מסוימת

ולהבין מי מרוויח באופן ישיר מלקדם סבל וניצול של בעלי חיים.
הרי הקופאית בסופר, המוכרת בחנות, ואפילו פועלים בתעשיית הבשר אלה אנשים שמרוויחים מינימום, שמועבדים בתנאים קשים,
הם לא המרוויחים מהתעשייה הזאת. הם אנשים שמנסים לשרוד בעולם הקפיטליסטי והאכזרי שאנחנו חיים בו. הרבה פעמים אין לאנשים אופציות תעסוקתיות אחרות, וזה נוראי אבל הם לא אלה
שצריך להאשים בשומדבר. גם את צריכה לעבוד ולשרוד - אם יש לך אופציה לעזוב את העבודה ולמצוא עבודה אחרת שתואמת יותר את האידיאולוגיה שלך, זה מעולה.
וסתם אנקדוטה, במסעדה שבה מלצרתי (שבה מכרו חלב, גבינות, ביצים, ואת כל סוגי בעלי החיים בערך...)
היה מלצר טבעוני שהפך לאחראי משמרת ובזכותו הכניסו אופציה של טופו לתפריט. השינוי הזה דחף אותי מאוד לכיוון הצמחונות, ומשם הדרך לטבעונות ארכה רק כמה שנים...

Anathema Device

New member
הרהורים ללא תועלת או מסקנה (אבל זה מה שיש לי)

אני עובדת כמהנדסת חשמל, כך שלכאורה העבודה שלי הכי קרובה לחפה מניצול בע"ח (ולפחות החברה שאני עובדת בה היא אמנם חברת ענק אבל מתימרת להיות סבירה בתחום ניצול עובדים ואיכות הסביבה. כמה זה באמת זו שאלה אחרת, ומספקים לעובדים אוכל לא טבעוני, ואמנם הצטרפו ל"שני ללא בשר" אבל נראה לי שלקחו משם רק את הכותרת ולא את התוכן).
אבל -
זוהי עבודה פריוילגית.
היא דורשת התמחות בתחום מסויים מאוד.
לאנשים ללא התמחות (או עם התמחות בתחומים מסויימים אחרים) יש פחות אפשרויות.
זה מזכיר לי גם שעובדי משחטות (תחום 100% גרוע) זו עבודת "ממש אין ברירה"

l coyote l

New member
ועדיין יש הרבה מאוד אופציות גם ללא הכשרה

וללא התמחות ולימודים.

משתלות, תרגום, קלדנות, סדרנות בקולנוע, סדרנות/קופה בחניונים, קידום מכירות (פה יש לברור חברות ומוצרים כמובן), ועוד.
גם במכירה בחנויות יש תחומים שלא נוגעים כלל לטבעונות/קרניזם, כמו חנויות פרחים, מוצרי חשמל...
כדאי פשוט לפתוח אתר דרושים ולחפש מודעות לעבודות ללא הכשרה. יש אינסוף.

למעלה