טאקט

תםטםOHIO

New member
טאקט

נונו אוליברה- יש כל מיני סוגים של טאקט בתחום הסוסים; זה של הידיים, זה של הרגליים, זה של המושב, ודי בפשטות, הטאקט של הראש. הרוכב המוכשר שיהיה בעל טאקט יזכה את סוסו עם הסימן הקל ביותר לציות, שאז יגיב ברוגע, בבטחון ובהנאה לכל בקשה נוספת. איש הסוסים האמיתי יהפוך לידי מעשה את המילים האלו של קפטיין בטודנט: " לבקש הרבה, שבעות רצון ממעט, ותגמול לעיתים קרובות". סוס לעולם לא יתעייף מרוכב שהוא בעל טאקט וגם רגישות משום שהוא לעולם לא ידחף אל מעבר ליכולותיו. אז?

תםטםOHIO

New member
טוב כנראה צריך להבהיר-

המילים שלמעלה הן ציטוט מתוך הספר "השתקפויות לאומנות הרכיבה" של המאסטר נונו אוליברה, הוא מזכיר בציטוט אמירה של רוכב אחר צרפתי ומקשר בין פרקטיקה מעשית ברכיבה שהיא מאפיינת את בטודנט לבין התנועה הקלה, הכמעט טלפתית של רוכב הדרס'ג. אני קוראת פה המון על לחץ- הרפייה וכדומה, מעניין אותי לדיעת מה הפורום חושב על מושגים נוספים, ובכלל מה מעלה לכם הציטוט הזה?

dixie chick

New member
משהו שמשך את תשומת ליבי

"סוס לעולם לא יתעייף מרוכב שהוא בעל טאקט וגם רגישות משום שהוא לעולם לא ידחף אל מעבר ליכולותיו" אפשר להתחיל מזה אולי, מה הגבולות של הסוס? מי קובע אותם? איך קובעים אותם? חלק מתהליך האימון הוא לקחת את הסוס למקומות שאליהם הוא לא ידע שהוא יכול להגיע בכלל, תרגילים שהוא לא היה עושה מעצמו או רמה וכושר ושרירים שלא בהכרח הוא היה מפתח בעצמו, אז כן יכול לקרות מצב שבו הסוס יגיד "רגע אני לא יכול" והמאמן יגיד "כן אתה כן" ובסוף הסוס יוכל ויצליח. כמובן שזה חלק גדול מגדולת מאמן- מאמן שידחף סוס מעבר ליכולותיו ישבור את הסוס מנטלית, והסוס הזה לעולם לא יגיע לכלום, אבל לפעמים חלק מהתהליך הוא גם דרישות שיכולות להראות לסוס מאתגרות יותר ממה שהוא נתקל בו עד עכשו, ואז כן לפעמים מאמן צריך להתעקש ולהגיד "כן אתה יכול" כדי לקחת את הסוס מעבר לגבולות שלו.

תםטםOHIO

New member
אבל הטאקט פה הוא,

חסר. זו עבודה רק של לחץ ודחיפה להגיע לאן שהוא ולכן מפתיע אותי שאת מסכימה.

SoosKatan

New member
תאמת שכרגע

ברכיבה שלי אני באמת מנסה להבין מתי קשה, מתי יותר מידי, ואני מאוד ותרנית. תמיד בחווה צוחקים עלי שאני לא מעבידה את רוקיטה, אני עובדת "חזק" על משהו במשך כמה דקות ומייד יורדת להליכה, אני עושה המון[!] הפסקות, עם רוגע.. אבל אני חושבת שאני עצמי לא ברמה מספיק גבוה כדי לדעת מתי כן לדחוף ו"להכריח" בשביל תוצאות טובות, גם כן לכושר של הסוס. אז אני עובדת בדרך אחת ותאורטית מאמינה במשהו קצת שונה.

תםטםOHIO

New member
גבולות של הסוס?

לדעתי כשנונו אוליברה מדבר על יכולות, הוא מתיחס למשהו שכבר נבנה והוגדר בין הסוס לרוכב ועל המאמץ שמתקיים בתוך הקשר הזה שלהם . למשעה הוא אומר שהוא לא "פורץ" שום גבולות, אם הסוס לא יודע משהו מהיכולות שלו, למשל צעד עם הרגל האחורית החוצה- תנועה לטראלית של הרגל האחורית נלמדת ע"י הסוס עם הזמן, המאמן או הרוכב הרגיש כמו שהוא מכנה אותו יעבוד לאט לאט את החלקים שהם קרובים לידע או לגבול היכולת של הסוס, זו לא תהיה דחיפה מעבר להם בסגנון של - "הנה אתה יכול", אלא בניה מהודקת שלב אחרי שלב עד שהסוס ידע שהוא יכול ואפילו יציע את האופציה הזו לבקשה. לא תהיה שם מלחמה, לא יהיה מצב של אחד מול אחד, תנועה מול תנועה בקצב מהיר, אלא יותר חזרה והגשה של התגיל, כדי למנוע התנגדות מצד הסוס בעתיד. האתגר מבחינת הסוס יהיה לעשות את התרגיל החדש או הצעד המיוחד בצורה מאוזנת ביחד עם הרוכב.

dixie chick

New member
יש דבר כזה סוס מושלם?

או סוס שהגיע לשיא היכולת שלו ולא נדחף יותר מעבר לעולם? לא לשפר? לא לתקן? לא להתקדם? פשוט לעשות שוב ושוב את אותם דברים עד פרישה?

תםטםOHIO

New member
לא, אבל -

יש גישה שאני אישית יכולה להיות שלמה איתה. והגישה הזו לא דוחפת את הסוס כי כרוכבת החלטתי שזה מה שמתאים, בשיקולים שלי בלי קשר לסוס. היום אני רואה את זה אחרת, אבל אני באה מרקע של קפיצות, ובאופן הגיוני כמעט שאין שם לא - "לדחוף את הסוס" ואפילו - "למדוד את הגבולות של שלך, של הסוס, שלשניכם ביחד." ובכל זאת, יש גישה ויש גישה, וגם בקפיצות, אפילו.., זה מתבטא היטב באיכות של הקפיצה ובנכונות של הסוס. אם את היום תדחפי את הסוס ובהנחה ולא פגעת בו קשה עקב כך פיזית, יתכן ומחר יהיה בלתי אפשרי לקפוץ איתו כי האמון בינכם נקרע. אז את תוכלי לקפוץ איתו בכח קצת. עד שמשהו יפגע. ובאופן אישי תמיד התלהבתי מהספרות של המאסטרים, ומהדרסג', ככה שבפרקטיקה הייתי אול ראונדר, והלהתקדם פה הוא הרבה יותר מאשר לדחוף, השיפור הוא מהות העניין, וכך גם ההתקדמות. לדחוף זו נסיגה, רגרסיה, פרישה מוקדמת.

נראה לי

שהוא ניסח את מה שמסתובב לי בראש כבר הרבה זמן, כאילו- מאיפה בא התרגיל הזה? הסוס באמת עושה את התרגיל? לפעמים זה נראה שכן אבל בעצם לא. וזו הגדולה.

למעלה