חרם דרבנו גרשום

חרם דרבנו גרשום

שלום לכם, ידוע שבעבר היה מותר ריבוי נשים ביהדות בכל הקהילות (היום הוא מותר רק בחלק מיזערי של הקהילות) אך משום מה באיזה שהוא שלב חל איסור על הדבר הזה. ממתי חל האיסור? מה היו הסיבות להטלתו? מי היה אותו אחד שהטיל את החרם?

giingiit

New member
מטיל החרם היה כשמו של החרם

"רבינו גרשום". מתי ולמה אינני יודעת, אולי הרב משנה ברורה יוכל להאיר את עינינו בזה?

חרם דרבינו גרשום

תקנות ציבור שונות שיש עליהן "חרם ציבור" נזגרו על ידי רבינו גרשום לפני כ-1000 שנה. אהת מהן היתה האיסור לשאת אשה על אשתו. סיבת האיסור היתה משום 1) שהדבר עלול להביא לבעיות במשפחה (קטטה וכדומה) 2) לגדור בפני הפריצים וההוללים המתעללים בנשותיהם 3) שלא יכול לפרנס אותן כראוי 4) חשש שיתחתן באשה במדינה אחרת ויזדווגו הבנים זה לזה בברכה

sarav55

New member
זה חל רק על אשכנזים

ספרדים לא חל עליהם והעובדה שעלו לארץ עם כמה נשים בארץ הרבנות החליטה לאמץ את זה ועשו חוק שנקרה חוק הביגמיה אסור לשאת אישה אחת

asaf2000

New member
לא נכון

לפני 1000 שנה -כל- קהילות ישראל קיבלו על עצמן את החרם חוץ מתימן ששם לא ידעו מהחרם ולפני מאה שנה גם התימנים קיבלו על עצמם את החרם. אגב, שמעתי שיש דעה ש"חרם" זה רק ל1000 שנה ולפי זה החרם נגמר נדמה לי ב 2020 משהו כזה.

sarav55

New member
צריך לברר את הנקודה

כי עד כמה שידוע לי בקהילות עדות המזרח לא כולם קיבלו את החרם והראיה לכך הבבא סאלי התחתן עם 3 נשים

backup

New member
רק עדות תימן לא קיבלו

את החרם. זה לפי עניות דעתי בכל אופן.

אני אנה

New member
בטול חרם דרבינו גרשום ...

בטול חרם דרבינו גרשום ... רבינו גרשום חי לפני יותר מ 1000 שנה. הוא הטיל את החרם לתקופה של 1000 שנה בלבד , כך שהיום החרם אינו מתוקף הטלת החרם ע"י רבינו גרשום, אלא מכח החכמים שהמשיכו אותו, ולא הכריזו על סיום תקפו. הגר"א אמר שלו היה לו כח, הוא היה מבטל 2 דברים : 1. את חרם דרבינו גרשום בענין רבוי נשים, והסיבה היא שרבוי נשים, ורבוי ילדים למשפחה, מקרב את הגאולה. ודל"ב. 2. את זה שהכהנים אינם נושאים כפיים כל יום בחו"ל, בארצות אשכנז. לגבי ענין זה הגר"א החליט שלמחרת ינהגו בבית מדרשו אחרת, אולם הראו לו מן השמים, וגם לרבינו חיים מוולוז'ין, שלא לעשות זאת.

תודה על התשובות ושאלה ל asaf2000

שלום לכם, תודה על התשובות. גם בפורום השכן "לשאול את הרב" ענו לי תשובה מעניינית שאלה לasaf2000: דעה של מי שמעת שחרם זה רק לאלף שנה? נשמע לי תמוה הרי היום חכמי ישראל לא מתקנים חרמות כי הם אומרים על עצמם שהם לא גדולים מספיק כדי לקבוע הלכה לדורות. לפיכך השאלה היא האם החרם הזה אכן יסתיים או לחילופין שלהמשיך חרם קיים חכמי הדור שלנו כן יסכימו?

asaf2000

New member
אמממ...

אמרו לי שלפי דעה מסוימת אפשר לתקן חרם רק לאלף שנה, אז אני מניח שיש דעות שחרם הוא לתמיד לא רק לאלף שנה אני לא יודע מה ההלכה בענין הזה. לגבי מה יהיה בהמשך גם לא יודע.

מצד שני אומרים:

מנהג ישראל דין הוא. לשאת רק אשה אחת הפך להיות מנהג בכל קהילות ישראל - מלבד התימנים. והרי נאמר שמנהג ישראל דין הוא. אולי זאת הסיבה שזה נמשך. אגב, כיום הגברים בקושי מסוגלים לממן אישה אחת ואת הילדים שעשו איתה

יש בזה חילוק דעות

יש אומרים שהוא בתוקף עד סוף אלף החמישי (רשב"א) ויש אומרים ויש אורמים שהוא בתוקף עד עולם (שו"ת הר"ן) אבל חשוב לדעת שאין שום נפקותא בעניין כיון שאפילו לדעת הרשב"א, החכמים גזרו להמשיך את התקנה עד עולם (שו"ת הבית יוסף בדעת הראשונים שאחרי האלף החמישי)

למעלה