חפש את האקדמיה

אהרן5

New member
חפש את האקדמיה

שלום חברים. יש לי תיאוריה חדשה. התיאוריה שלי נמצאת בתחום שבין הסוציולוגיה והפילוסופיה (אני קורא לזה: "פילוסופיה מעשית"). אני אדם קטן, מגיע מבחוץ, כך שכל הדלתות סגורות בפני: השלטון, התקשורת, האקדמיה. אני רוצה להציג את התיאוריה שלי בפני מישהו שסוף סוף יבחן אותה בצורה רצינית. בהחלט יתכן שאני טועה, ולכן אני אקבל בשמחה כל הערה שתסביר לי את טעותי. אני מסתובב עם התיאוריה שלי בפורומים שונים באינטרנט כבר שנים ועדיין לא הצלחתי להשיג התייחסות אחת רצינית. אני משווה את מצבי למצבו של גלילאו: יש מצב קיים בו כולם "יודעים" מה נכון, כולם "יודעים" שתיאוריות צריך להגיש רק דרך המדע, לפי קריטריונים ידועים. אם למישהו יש גישה מהפכנית (מן הסתם הוא מגיע מחוץ למערכת), הרי שכל הדלתות סגורות בפניו... ==== על קצה המזלג: התיאוריה שלי מכונה: "מודעות לנורמות". אני טוען שהחברה המודרנית היא מפגרת ופרימיטיבית בכל הנוגע להבנתה את עצמה: לא קיים שום גוף העוסק בנושא הנורמות שלה. מה הן הנורמות של מערכת החינוך? מה הן הנורמות של מערכת המשפט? מה הן הנורמות של התקשורת? מה הן הנורמות של האליטות? מה היא תרבות השלטון בישראל? אלו הן סוג השאלות שאיש מעולם לא חשב לנסות לתת עליהן את התשובה. לא חשב אפילו לשאול אותן... האם הרשות הפלסטינית מושחתת? כן, כולם יודעים. האם השלטון בישראל מושחת (כתרבות, כשיטה, כמערכת, כנורמה)? הס... לא יעלה על הדעת לשאול שאלה כזו... מדוע? משום שזו שאלה מכלילה... ובכן חברים, הפתעה: בחברה שלנו קיימות כמה "אמונות תפלות" (קבעונות שאנו מאמינים בהן ולא מסוגלים לזוז מהן). אחת מהן היא: אסור להכליל! למה? ככה. זו כמובן טעות ממדרגה ראשונה. תרבות זו הכללה. לעם הבריטי יש את נורמות הנימוסים שלו, לעם הישראלי יש את תרבות החוצפה שלו. בוודאי שאפשר להכליל. חברה זה נורמות ונורמות זה חברה (במהות). למעשה מה שמבדיל בין צבר של פרטים ובין חברה זה בדיוק הנורמות שלהם. אין פשוט שום אפשרות להתייחס לשום דבר שקשור ל"תרבות" או ל"חברה" מבלי להכליל. כלומר: לא רק ש"מותר" להכליל, בכל הנוגע לחברה - חייבים להכליל! מה הן הנורמות שלנו? אין תשובה. לא שואלים - לא מחפשים תשובות... אין מודעות לנורמות! אני טוען ש:נורמות - יש דבר כזה! חוק ודמוקרטיה אינם כלים מספיקים לניהול חברה. אלו כלים שנוצרו כדי להשתית נורמות "טובות", אלא שהתלהבנו יותר מדי מן הכלים ושכחנו את המטרה... איך נדע אם הכלים הצליחו? איך נדע אם אכן הקמנו חברה בריאה? צריך לבדוק את הנורמות עצמן (חברה זה נורמות). במדינה בה המערכת השלטונית מושחתת (כתרבות), הרי שכל מה שהדמוקרטיה מאפשרת לאזרח הוא רק להחליף מושחת אחד במושחת אחר... לאזרח אין שום השפעה, שום גישה, אפילו שום מידע! ! בכל הנוגע ל"תרבות השלטון". למה הדבר דומה? לנאנסת בזירה של אונס קבוצתי הרשאית בכל פעם לבחור את האנס המועדף עליה, שיהיה הבא בתור לאנוס אותה (לא מומלץ לנסות בבית)... אין לה שום השפעה על זירת האירוע (האם מדובר בזירת אונס או זירת נופש) בדיוק כשם שלאזרח אין שום השפעה על תרבות השלטון (האם מדובר בתרבות של שליחות או תרבות של שחיתות). לא רק השפעה, אפילו שמץ של מושג אין לנו! איש אינו יודע מהם מאפייני השלטון. הנושא מופקר לשיחות סלון. (בסוד אגלה לכם: כולנו יודעים בינינו לבין עצמנו שהשלטון מושחת, אך לעולם איננו מעלים זאת לדיון בגלוי על השולחן). זוהי תופעת "בגדי המלך החדשים" בת זמננו: כולם יודעים שהשלטון מושחת, אך משחקים כאילו הוא תקין. ומדוע? משום ששאלת תרבות השלטון מופקרת לשיחות סלון ואין שום גוף (לא גוף מדעי, לא גוף תקשורתי, ולא גוף ממלכתי) שעוסק בה. ככה לא בונים חברה. כך גם בנושא התקשורת. יש לה בעלות על ההחלטה על מה נדבר ועל מה לא נדבר (הנושאים שיעמדו לדיון על סדר היום הציבורי). התקשורת קבעה שנושא "איכות השלטון" לעולם לא יעמוד לדיון ציבורי. למה? ככה. ואין עוררין. אני רוצה שיערך דיון ציבורי בשאלה האם כדאי לבצע הורדה דרסטית בשכר הבכירים (יותר מחצי)? אני רוצה לשמוע חוות דעת של אנשי מקצוע שונים בעניין. אין עם מי לדבר... עושה רושם שאנו חיים בחברה פרימיטיבית שמפקירה את הזרקור הציבורי לידי שיקולים עלומים מבלי להבין את הכח האדיר שיש לתקשורת בכל הנוגע לניהול חברה ולנורמות שלה... כך גם בנושאי חינוך: האם אנחנו חברה נאורה מודרנית אשר לוקה בנורמות הבאות: העדפת שיקום על הרתעה, "הבנת" אלימות, חוסר גבולות, "הגשמה עצמית"?... אין עם מי לדבר. אף אחד אינו יכול לענות "כן", אף אחד אינו יכול לענות "לא". איש מעולם לא העלה על דעתו לנסות לאפיין את הנורמות שלנו. ==== בהחלט יתכן שאני טועה, ואני גם אשמח להבין למה. ואולם כבר כשלוש שנים אני מתרוצץ עם התיאוריה שלי, והייתי מאוד רוצה לקבל ולו פעם אחת התייחסות מקצועית רצינית. אני מחפש את האקדמיה בנרות, האם מישהו יוכל לעזור לי למצוא אותה? תודה, אהרון.

אפסון

New member
מעניין

מה שאתה אומר מאוד מעניין. אתה שואל מה הן הנורמות. האם אפשר להגדיר נורמה כ"התנהגות מקובלת אצל הרוב"? אם כן, ניתן בקלות להגדיר את הנורמות, למשל: הנורמה בתרבות השלטון: כמו שאמרת: שלטון מושחת. לא במקרה ראינו כבר מספר פעמים את ההפגנות בסגנון "מושחתים נמאסתם" אבל זה כמובן לא עזר כי במקרה הטוב אנחנו, האזרחים הקטנים רק יכולים להחליף קבוצת מושחתים אחת באחרת. בתחום החינוך נראה לי שיש התדרדרות מתמדת בנורמה של הערכים(?) שמערכת החינוך מקנה לילדינו. לכאורה חסרה הגדרה של הנורמות שאנו כחברה רוצים שיהיו (יעדים!). הבעיה שאם רק נגדיר יעדים ניפול מייד למלכודת הסיסמאות: מהר מאוד נגלה שהיעדים כבר מוגדרים. למשל, אני בטוח שעם קצת מאמץ ניתן לאתר באיזה מקום את ההגדרה שמטרת מערכת החינוך בארץ היא להקנות לילדים ערכי יסוד של הומניים וכו וכו. מי שקורא כרגע שורות אלה ומשווה את זה למצב האלימות במוסדות החינוך בארץ בוודאי צוחק (או בוכה). אגב - חלק מהיעדים אולי היו אמורים להיות רשומים בחוקת המדינה - אותו מסמך שמשיקולים מפלגתיים הוחלט בזמנו שלא יהיה במדינת ישראל. אז איך מתקדמים? לכאורה הגדרת יעדי הנורמות צריכה להיות פשוטה, אבל לך תמצא שני יהודים שיסכימו על משהו... וגם אם יסכימו, הם ימשיכו להתווכח... אפשר לנצל את הפורום הזה להתחיל לעשות משהו? ואז מה? עוד מפלגה? במדינה עם כל כך הרבה בעיות בטחון, כלכלה, פרנסה, חברה למי יש זמן ו/או כח להאבק על הנורמות? אגב - המושחתים שנמצאים בעמדות כח (למשל חברי הכנסת) יודעים למצל טוב מאוד את חולשת הציבור הנובעת מהבעיות הנ"ל לתועלתם הפרטית. הם לא מתביישים לשפר מעת לעת את תנאי "עבודתם" על חשבון הקופה הציבורית, ועוד מספרים לנו שזה בשביל לחזק את הדמוקרטיה... אבל אנחנו כל כך עסוקים בבעיות היומיומיות שלנו שאחרי יומיים כבר שוכחים ועוברים לנושא אחר.

אהרן5

New member
אין שום בעיה ידידי

ההגדרה שלך של נורמה היא אכן נכונה אבל לא מספיק מדוייקת ("התנהגות מקובלת אצל הרוב"). אני מגדיר נורמה כ: "תפיסה קולקטיבית". כלומר לאו דווקא התנהגות, נורמה יכולה להתבטא גם בדפוסי החשיבה. אתה אמנם הצלחת להגדיר (כדבריך) בקלות את הנורמה בתרבות השלטון: "שלטון מושחת", אבל המדינה לא. האם אתה אכן צודק? את התשובה לשאלה זו הייתי רוצה לקבל מסוציולוגים (או מאנשי תקשורת, או מכל גוף מוסמך אחר), אך הם מסרבים להתייחס לשאלה. פשוט מתעלמים. השאלה הזו לעולם אפילו איננה עולה לדיון ציבורי. (מעניין מאוד מאוד אגב מדוע לשאלה: האם הרשות הפלסטינית מושחתת יש תשובה ברורה, בעוד לשאלה: האם השלטון שלנו מושחת, מסרבים להתייחס?...) === בתחום החינוך אתה שוב נופל למלכודת בה נופלים כולם: "נורמות" של יעדים זה לא נורמות - זה אתיקה. יש הבדל ברור בין נורמות ובין אתיקה: נורמות זה המצוי, אתיקה זה הרצוי. אני מדבר אך ורק על נורמות. כלומר: אך ורק על המצוי. דווקא בנושא המצוי לא חסר כלום. כולם מדברים על מה שצריך. אף אחד אינו מעלה לרגע על דעתו לבדוק מה כבר קיים... אם כבר התעניינת לדעת מה הן הנורמות של מערכת החינוך והמשפט, אני אשמח לתת לך אותן בחינם: 1. העדפת שיקום על הרתעה. 2. "הבנת" אלימות. 3. חוסר גבולות. 4. "הגשמה עצמית" (לגיטימציה לאגואיזם טהור על חשבון הכלל). אלו הן הנורמות שלנו ואלו הן בדיוק הסיבות לכך שאנחנו חברה כה אלימה, נהנתנית ומופקרת. כל שצריך כדי שגם הציבור כולו ידע זאת הוא להעלות לדיון את השאלה: לא מה אנחנו רוצים שנהיה, אלא: מי אנחנו כבר? (מה הן הנורמות שלנו?) החברה הישראלית מי את? === איך מתקדמים? אתה טוען שלא נוכל למצוא שני יהודים שיסכימו על משהו. אני טוען: נהפוך הוא: בתוך עמנו כולנו יושבים. כולנו יודעים מה הן הנורמות. אם רק תשאל: מהי הנורמה? רק תשאל, ומיד תקבל תשובות שקרוב לשמונים אחוז מהן יהיו זהות. למשל: האם השלטון מושחת? כולנו יודעים שכן. כל שצריך כדי לקבל את התשובה (את ה"כן" הזה) הוא פשוט לשאול את השאלה. האבסורד הוא עצום: מכיוון שלכולנו זה כל כך ברור, אנחנו משוכנעים שלשאול את השאלה זה כבר מיותר. לכן התקשורת לא שואלת, לכן איש אינו עונה, ולכן אין תשובה רשמית והנושא מופקר לשיחות סלון. לכן אני אומר שמדובר במקרה קלאסי של "בגדי המלך החדשים בגרסתו המודרנית": כולם יודעים שהמלך הוא ערום, אך כלפי חוץ משחקים כאילו יש חוק, ויש דמוקרטיה, הכל תקין, שום דבר לא קרס, ואין הפקרות... אני חוזר ואומר: כל מה שצריך כדי לגרום למדינת ישראל להבין שהיא "מדינת ישראבלוף" הוא רק לשאול את השאלה: האם השלטון מושחת? או במילים אחרות: דיון בתקשורת בנושא איכות השלטון בישראל. לכך אני מנסה להוביל, אך לצערי אני בודד במאבקי זה. === למי יש זמן להאבק על נורמות?... מי דיבר על מאבק? אני מדבר על הבנה. האם החברה שבה אתה חי מבינה בהיי טק? מבינה ברזי הרפואה? מבינה ביחסים בין לאומיים? מבינה בחינוך?... למה שהיא לא תבין בנורמות? זו הרי שערוריה: החברה המודרנית היא מפגרת ופרימיטיבית בכל הנוגע להבנתה את עצמה. אני טועה? תוכיח לי. פשוט מאוד: תביא לי אדם מוסמך אחד שיאמר לי מה הן הנורמות שלנו. אתה יודע מה, שיאמר לי אפילו נורמה אחת. אין.

למעלה