ל RORGAD - ספור היהודי הנודד
יה אבלימוס אנ אל טלפון יו אסטו בושקנדו פמיה דה מזרחי קה סון דה אסטנבול אי דה צ´ורלו קה אס אונ לוגר (קומו זה דיזה מערבית) לאיסטנבול מי פאדרה אס דה מזרחי סו פדרה נסיו אנ בורסה, מי מדרה אז דה אסטנבול סו פדרה נסיו אנ בורסה - יו קריו קה מי פדרה אי מי מדרה סון פרימוס ארמנוס סגונדוס אי אסטו בושקנדו תמוכין לכך.פורמדו קה לס דוס פמייס סון דה בורסה. מי נונה אז דה לה בולגריה סו פמיה אז דקלו , איה סה קזו קון ז´ודיו דה טורקיה ,דספוס קה סה קזו אל נוביו-מרידו סחואה א לה טורקיה, אנטונסס אמפסו לה גרה מונדיאל פרימרה.- לוס טורקוס נו לה דיורון אל מרידו קה טורנה אל לה בולגריה , אי אנסי קדו מי נונה אנ לה בולגריה אי אל אנ לה טורקיה, דספואס דה קואנטוס מזס ארקוז´יו מי נונה סוס קוזס (בחיי קה ארה ז´דאית) אי פרטיו אל טורקיה ארקונטרר סו מרידו איה קדו פרניידה , אל מרידו לו טומרון אל גירה , מוריו אנ לה גרה אי מי נונה קדו סולה קון אונה איז´יקה אנ טורקיה אי סו פמייה אן בולגריה, לס ויזנס אי לס אמיגס לדיזיין כזה קזה ינה אמה מי נונה רפוזיו אטודוס אי דיזיה סי מבה קזאר און דיה מבה קזר קון אונ וייז´יקו אי אנסי דספואס דה דייס אניוס זה קזו קון אונה פרסונה קה טניה אלמונקו 65 אניוס אי יה ארה קזדו אלמונקו דוס וזס אנטס דה קה סה קזו קון מי נונה - מי מדרה אויו דה מי נונה ה אל פדרה ארה דה בורסה אי כטניה דוס איז´וס כספסרון אלה גרסיה אל אונו סה ימבה חיים אי אל אוטרו נו סבמוס . תרגום לא להאמין , אני טופחת לעצמי על השכם אל השפור שלי בשפה מאז שחזרתי לקרוא בפורום הזה וגם בלדינו קומיוניטה. ואמשיך בעברית, ספור חייה של סבתי ממש מרתק, ועד היום לא מצאתי זמן לחקור ועכשיו אני מנסה בכל דרך למצוא שורשים , אשמח מאוד באם מישהו יתרום ולו רק מעט מידע . סבתי ילידת בולגריה (ממשפחת דקלו ) היא נישאה ליהודי ממוצא טורקי שהגיע לבקור בבולגריה ועסקיו היו בטורקיה - כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה מנעו ממנו לחזור לבולגריה , סבתי אספה את הפקלאות ונסעה אליו - בהמשך הוא גויס למלחמה נהרג בה וסבתי נשארה בטורקיה עם ילדה לבד כל זה קורה כשהסיקה להיות נשואה רק כ-3 שנים - לאחר עשר שנים נישאה שוב לאדם מבוגר מאוד שמוצאו שוב מהעיר בורסה וכנראה נדד בעוד כמה מקומות בטורקיה שאלה היו לו נשואים שניים או אפילו שלישיים - וממנו נולדה אימי לימים נודע לי שלאותו אב היו שני בנים שעברו לחיות ביוון לאחד מהם קראו חיים לשני אני לא יודעת . בקצור אני מנסה למצוא איזה חוט מקשר - אינפורמציה נוספת שיש בידי שסבתי מצד אבי נמנת על משפחות בן עזרא , ברוקס ואשכנזי. דרך אגב אם יש מישהו מיהוד שיודיע לי הייתי רוצה לשוחח איתו בטלפון. מקווה שלא סיבכתי אתכם והספור ארוך מידי