חנוכה - הצעה לסדר

חנוכה - הצעה לסדר

כמו שכתבתי כאן קודם, אם נתעלם לרגע ממה שבאמת קרה, המסורת שחז"ל (כלומר הפרושים) ניסו להנחיל לנו היא שחנוכה היא לא מלחמת אחים אל מלחמה בין תרבויות - כלומר לנו היהודים הייתה פה תרבות מסוימת, והיוונים באן לפה וניסו להשליט תרבות אחרת (או במילים של חז"ל: "להשכיחם תורתך ולהעבירם מחוקי רצונך"), ואנחנו נלחמנו על זהותנו התרבותית, ואף ניצחנו (בעזרת ה´, כמובן). בתור קורא מודרני שמסתכל על זה ומנסה להפיק משמעויות לחייו (מעבר לזכרון ההיסטורי גרידא, שגם לו יש חשיבות כמובן), נראה לי שהציבור החילוני (וגם הלא כל-כך חילוני) היושב בציון יכול לייחד את החג הזה להיות חג של מלחמה על זהותנו התרבותית הייחודית, וכל אחד יכול להוסיף כאן במה התרבות הזו שלנו (איך שלא נגדיר או נאפיין אותה) נלחמת. האסוציאציות שעולות לי בראש הם האמריקניזציה, הגלובליזציה, ותרבות הצריכה שמשתלטות על חיינו. ברור שיש הבדלים בין זה ובין היוונים. בראש ובראשונה, אם נתעלם מתאוריות קונספירציה מסוימות, אין פה מערכה מתוכננת ומחושבת היטב להשתלט לנו על התרבות. ובכל זאת, נראה לי שזה יכול לצקת משמעות חדשה ומעניינת לתוך החג הזה, לפחות עבור מי שמחפש משמעות כזו. לפי זה, ה"צלם בהיכל" המודרני יהיה פרסומת לקוקה-קולה על הכותל המערבי - וראו את הסיפור המצויין "האיש שהעביר את הכותל המערבי" בתוך הספר "אושר" של עוזי וייל. מה דעתכם?

hillelg

New member
אני בעד, מאוד מאוד מאוד!

ובאמת נמאס לי שבמלחמת התרבויות הנוכחית בין המערב לאיסלם, אנחנו תמיד רואים את עצמנו בצד הראשון. [ועכשיו בטח מישהו יגיד לי שאני בעד תרבות השאהיד והג´יהאד...]

אני בעד, אבל ... ../images/Emo141.gif

מהניסיון? חגים אלטרנטיביים לא שורדים. בלי הפחד מעונש אלוקי ובלי הלחץ החברתי-סביבתי, הם נזנחים לאחר כמה שנים.

טוב, אתה צודק

לעשות את זה חג אלטרנטיבי עם טקסים תואמים זה לא ילך, אבל זה יכול להיות חג בלבבות - כלומר מי שרוצה ומחפש במה להאמין בחג הזה, יכול לצקת את התוכן הזה לחג שלו. חוץ מזה, אפשר להכריז על חנוכה כחג הפורום - אנחנו בכל זאת תרבות עברית, לא?

בלבבות יש מקום לכל דבר ../images/Emo23.gif

ועדיין, הטקסים הם אלה שנותנים לחג את ייחודו משאר ימי השנה. ככה שעם הבעיה נישאר, כנראה. קשה להיות יהודי

גנגי

New member
למי שאינו מאמין

הרוח באה ומכבה את הנרות לפני הזמן. והריבה נוזלת. והצרבת מאכלת. והסביבון נשמט הצידה ומסרב פקודה. והא נושם אדי שמן שמונת-ימים. וגם מי שמאמין זה קורה לו, אבל אז הוא בטוח שזה הכול מאלוהים. זה ההבדל.

shellyland

New member
העונש לא שומר על חנוכה

הוא שומר עלינו שנשמור על חנוכה. רוצה לומר - כאשר יש בחג משום ציווי אלוהי (או שלפחות אנשים מאמינים שיש בו את זה) קל יותר לשמור עליו לאורך השנים והדורות, כי מי רוצה להסתבך עם הקב"ה? אבל כאשר חג הוא קביעה "אלטרנטיבית" זה לא ממש מחזיק, כי לא מתלווית אליו יראת שמיים (או כל יראה אחרת) ולכן תוך כמה זמן הגימיק נשחק והחג נעלם.

nitzano

New member
בחג משום ציווי אלוהי

לי זה נשמע כמו לתת פקודה לשמוח ,אחרת .....

nitzano

New member
../images/Emo137.gifעונש ?????

למיטב זכרוני המתפוגג סוגבניה תמיד היתה תענוג בשבילי .במיוחד
עם קליפות תפוזים ולביבות אשל
ללקק האצבעות ... דווקא לשיר מעוז צור (´מה עוז צור´ בשפתנו..) דמה לעונש

אבל אין בחנוכה ציווי אלוקי.

שזה מה שהתכוונתי לומר. האספקט הדתי של חנוכה הוא די קלוש (וזאת הסיבה שאנחנו, החילונים המתיוונים הקפיטליסטים הרקובים, אוהבים אותו כל כך
). אפילו תפילה מיוחדת פרופר אין לו. סתם גנבו את על הניסים מפורים ועשו מיחזור.

למעלה