חמסין של ניסן- לאה גולדברג

זהרבר

New member
חמסין של ניסן- לאה גולדברג

שלום! האם למישהו יש ניתוח של השיר היפהפה של לאה גולדברג, חמסין של ניסן, ובעיקר, את פשר השורה האחרונה: ושם העיר כשם אהבתי? אכן אדע, זה יום ללא תמורה ולא נפל דבר ולא ארע ולא יבדיל בינו לבין ימים ציון ואות אשר מטוב עד רע ורק לשמש ריח של יסמין ורק לאבן קול של לב פועם ורק לערב צבע של תפוז ורק לחול שפתיים מנשקות איך אזכרנו אלמוני סתמי איכה אשמור חסדו הפתאומי איך אאמין שיום אחד היה כל ניד וריח עצם מעצמי כי כל אילן היה מפרש רוטט ולדממה עיניים של ילדה ולדמעות ניחוח הלבלוב ושם העיר כשם אהבתי

סליחה על התגובה המאוחרת, אבל

ראשית, כדי שהשיר היפהפה הזה לא יימחק - אנא הוסיפי עוד אי אלו שורות המתייחסות אליו - כדי לא לעבור על חוק זכויות יוצרים. בינתים רמז לשורה האחרונה יש לגולדברג מחזור שירי ארץ אהבתי.

זהרבר

New member
עוד על "חמסין של ניסן"

מצטערת רק אחר כך קראתי אני פשוט חדשה כאן. בכל מקרה זהו אחד משיריה היותר אהובים עלי, היופי המצוי ביום רגיל מהמניין, נושא שלמיטב הבנתי היא מרבה לכתוב עליו, כמו בשיר "למדני אלוהי", האופן בו היא מתארת את הטבע, בפשטות וגאונות "צבע של תפוז" לחול- שפתים מנשקות",פשוט מעורר השתאות. לכאורה, נראה לי שבאמת על זה מדבר השיר, רק לא הבנתי את ההקשר של השורה האחרונה אז אני באמת אשמח עם מישהו יאיר את עיני. מקווה שהיה חג שמח, ושוב מצטערת על ההפרה, לא יקרה שנית.

shellyland

New member
איך שירי ארץ אהבתי

מתקשר לשורה האחרונה? אתה סבור שזה שיר על מקום, ולא על איש?

כי לדעתי השיר

מדבר על היחס למקום ההתרחשות - כל דבר במקום מתקשר אח"כ להתרחשות עצמה, ולא על האיש שאיתו הדברים התרחשו. האיש אינו שמש, אבן או חול. השמש באותו המקום מזכירה לה את הסטוץ וכך גם כל הדברים האחרים. השיר מתאר לדעתי את החזרה למקום בו היו הדברים - אחרי שכבר חלפו באופן מוחלט ונשארו הזכרונות, כשבעצם היא מדועת לכך שלא השמש כאן מאירה באור אחר, החול כאן אינו שונה מבמקומות אחרים, אבל כאן הוא חול אהבתה. הקשר בעיני ל'ארץ אהבתי' הוא שגם שם מדובר הארץ של האהבה ולא על מחוז שמאופיין בעצמו ע"י המאפיינים אותם היא מתארת בשיר.

shellyland

New member
שימי ../images/Emo23.gif

שהאמצעי האמנותי הכי בולט בשיר הוא סינסתזיה, היינו: עירוב חושים. ורק לשמש ריח של יסמין (ממתי לשמש יש ריח?) ורק לאבן קול של לב פועם (ממתי אבן עושה קולות?) וכו' זה יכול לתת לך רמז לגבי התחושה בשיר ולגבי ההתרחשות. בגדול, זה שיר על "סטוץ", כאשר כל הדימויים באים לתאר את החווייה החד-פעמית, שהיתה משמעותית וסתמית בעת ובעונה אחת. לגבי השורה האחרונה, היא גוררת הרבה ניחושים. כנראה שמדובר באיזשהו רמז ביוגרפי לגבי שמו של האהוב (שדומה לשם העיר), אבל אין לכך שום סימוכין שאני מכירה.

למעלה