חמור חמורותיים...

אוֹחַ

New member
חמור חמורותיים...

דבר ידוע הוא שחלק ניכר ממטבעות הלשון בשפה העברית באים מהמקורות. אמנם רובם מגיעים בדרך ישרה, אך שימו לב לזאת: בספר שופטים, בסיפור על שמשון ש"פירק" אלף פלישתים בלחי חמור, הוא אומר שם, ואני מצטט: "ויאמר שמשון--בלחי החמור, חמור חמרתים; בלחי החמור, הכיתי אלף איש" (שופטים ט"ו, ט"ז). בא מי שניקד - וניקד: "חֲמוֹר חֲמֹרָתָיִם". זהו, א"כ, מקור הבטוי (כך גם מציין אא"ש). אולם במבט נוסף וגם המפרשים מסכימים על כך, ה"חֲמֹר" השני שבפס' בא במשמעות של "עֲרֹם" (ערימה), דהינו, שמשון ערם אותם בערימות - את הפלישתים. ואין הכוונה לחמור שכל אחד ואחד מאתנו פוגש על בסיס יומיומי (כל איש פורט על חמורו
). בהתחשב בזאת, אני מבין את הפס' כך: "בלחי החמור, חֲמׂר חֲמַרְתִּים (עֲרֹם עֲרַמְתִּים/אֲסֹף אֲסַפְתִּים)" וגו'. כנראה שלשמשון היתה אוזן רגישה וגם פיוטיות מה ("לולא חרשתם בעגלתי, לא מצאתם חידתי" ועוד...), והוא בחר בפעל שבחר ובמקום לומר: "יש ערימה של פלישתים על הדשא" הוא הלך על הכיוון של: "יש חֹמֶר של פלישתים על הדשא, חֹמֶר שְחֲמַרְתִּי לי בלחי החֲמוֹר". ואם הוא היה חושב שזה מעשה חמוּר, הוא היה מכניס גם את זה איכשהו. אני לא יודע אם זה היה בכוונה או לא, אבל במו מילותיו טמן שמשון פח למנקד לעתיד, שאכן, בא - ולא אכזב. כך זכינו באח קטן ל"חמור נושא ספרים" ו"לחמור גרם": חמור חמורותיים. מי מסכים איתי? מי לא? מי לא????

ראשית-

למה "חֲמׂר חֲמַרְתִּים" ולא בַנִּקוד המּקורי, כאומר "בלחי החמור [הסתַּיַעתי כשבאתי] לערם ערימות"? והלאה: אם זה לא היה בהומור- יש לתהות, האם אלה הן מלותיו המּקוריות של שמשון, או שהן עברו "עִבוד ספרותי" ע"י מי שצטטן בספר הספרים? מקוה שלא גליתי טפח משדות בורותי
.

אוֹחַ

New member
מה? כאילו "ערׁם ערֹמָתָיִם???

לפי הסברה שלי, יש הקבלה בין שני חצאי הפס': "...בלחי החמור, חמור חֲמַרְתִּים - בלחי החמור, הכיתי אלף איש".

גנגי

New member
בגלל העירום?!

אנחנו לא תמיד ככה, כשקר אנחנו מתלבשים!

גנגי

New member
בגלל העירום?!../images/Emo2.gif

אנחנו לא תמיד ככה, כשקר אנחנו מתלבשים!

shellyland

New member
לא, בגלל העריה

הם לא שלחו את מפלסות השלג בזמן
(את רואה עידן - זו השחלה+שירבוב)

אוֹחַ

New member
עירום ועריה והשחלה... מתחמם...

ואם השחלות במצב טוב, אז יש מצב. דש"ב, ביננו, למה את פה? ועוד עם כל הרוע פה מסביב?

גנגי

New member
רוע? רוע?

על מה אתה מדבר, יקירי! רק טוּב-לב צרוף יש פה! ~פורום תרבותיברית, רחוב הנשמות הטהורות 12~

אוֹחַ

New member
דש"ב. ../images/Emo24.gif אני יודע למה

את פה! ואל תתיחסי לאנשים פה. הם מנצלים את זה שההודעה כבר מתה (לא קופצת) ואת כל השטויות שלהם הם מנתבים לכאן, הפחדנים... אוח פ.

בודאי שאתה יודע...

אלא מה, החידודים פה דוקא משעשעים ואפילו מובנים. והעיקר שהגיבו גם אם אינם מאייתים את שמי כהלכה. וחוץ מזה הפורום הזה לא רק עברי אלא גם ישראלי. לא רק בגלל ישראל אלא גם בגלל העמידה בלו"ז...

למעלה