חלוקת עומס

• פותח הנושא i29
  • פורסם בתאריך

i29

New member
חלוקת עומס

אם אני מחבר 3 ספוטים עם כבל חשמל 5 גידים (חום, חום שחור, חום כתום, כחול והארקה) אני מחלק העומס בין החומים אבל את הכחול מחבר לכולם בטור, זה לא יגרום לעומס גדול מדי על הכחול? הוא לא יתחמם?

wil

New member
חיבור תלת פאזי?

אם מדובר בחיבור ת"פ ובספוטים בהספק זהה - בחוט הכחול בכלל לא יזרום זרם (!!!) ובעיקרון אפשר אפילו לוותר עליו. אם מדובר בחיבור חד-פאזי - הזרם בכחול יהיה הזרם הכולל של 3 הספוטים - סביר שאין בעיה, ציין מה הספק הספוטים ומה עובי החוטים (חתך)

i29

New member
הספק הספוטים הוא 500W

וחתך החוט 2.5 מ"מ. בעקרון, לא חובה לחבר שלושה גידים נפרדים של אפס מאותה הסיבה שמחברים שלושה גידים של פאזה? מכיוון שלפי הבנתי הזרם שנכנס הוא גם זה שיוצא. אולי בגלל שהמתח נופל אחרי הצרכן(הספוט) אז הזרם שיוצא קטן מזה שנכנס, ואז אין צורך בשלושה גידי אפס נפרדים?

asher40

New member
נראה לי שמישהו לא מסביר את עצמו ...

כמו שצריך. שלום לך , ראשית עליך לאמר איזה מתח יזין את הספוטים ,220V או 12V ,מבחינת זרמים יש הבדל משמעותי וגם מבחינת עומי המוליכים. במידה וספוטים אלה יוזנו ע"י שנאי 220/12V ,הרי שהמרחק בין הספוטים לשנאי הינו משמעותי. במידה וספוטים אלה יוזנו ע"י מתח 220V ללא שנאי הרי שאינך צריך מוליכים של 2.5*3. עליך לתת יותר פרטים ונוכל להשיב לך. דבר נוסף ,בוודאי שהחוט ה"כחול" יועמס הריהו ה"אפס" והוא יצתרך לעמוד בעומס שלושת הספוטים. אז ,אנא פרט מעט יותר. אשר.

i29

New member
או קיי יותר פירוט..

מדובר על מערכת אבטחה עם גלאי אינפרא אדום, ברגע שנחתכת הקרן האינפרא אדומה בגלאים נדלקים בו זמנית 5 ספוטים של 500W שהרחוק בינהם מרוחק כ-50 מטר ואולי אפילו קצת יותר מלוח החשמל.(שאלתי על 3 ספוטים רק מבחינה עקרונית כי חשבתי שזה יספיק). לא יודע אם זה במתח 220 או 12 אני מקווה שאפשר לנחש לפי המטרה של המערכת אם מישהו פה מתעסק בזה. הכבל הוא 2.5*5 כשעל שני גידים חומים שונים, יושבים 4 ספוטים(שניים על כל גיד חום בהתאמה) ועל הגיד החום הנותר הספוט הנותר. כשכל ה-5 מחוברים לאותו אפס ואותה הארקה(שאלו שני הגידים הנותרים בכבל). השאלה שלי, אם החשמלאי החליט שהכחול יישא את כל ה-5 ספוטים (הזרם החוזר) בעצמו אז למה הוא החליט לפזר את זרמי המבוא בין החומים השונים? אם הוא בחר בחלוקה כזאת, האם זה לא מעיד בהכרח על מקור תלת פאזי? לא הבנתי את התשובה של wil, למה לא יזרום זרם בכלל בכחול ואיך אפשר לוותר עליו, זה לא יהיה כמו לחבר רק את הפלוס של הבטרייה לצרכן מבלי לחבר את המינוס??? (ומה זה חיבור ת"פ?) ל-wil, כתבת: "אם מדובר בחיבור חד-פאזי - הזרם בכחול יהיה הזרם הכולל של 3 הספוטים - סביר שאין בעיה" אם כך, אז למה לדעתך הוא חילק את זרם המבוא בין שלושת הגידים החומים השונים?

asher40

New member
שוב מה המתח....

אם לא מובן ,צור איתי קשר ,מספרי למטה. אשר.

asher40

New member
אם הגופים ללא שנאים...

אז המתח הוא 220V. לא מקובל ולא מקצועי ,להעביר כבל 5 גיד כשהאפס משותף. מעבר לכך אם תיווצר תקלה כלשהי שתנתק את האפס המשותף ,הרי שכל הגופים ינותקו. עתה עליך להחליט אם כך אתה רוצה או אחרת. לגבי אם המוליך (האפס) יעמוד בעומס ,תאורטית כן. אשר.

shoulhadida

New member
למיטב הבנתי

למיטב הבנתי מדובר בפרוגיקטורים 500 וואט כל אחד. חמש יחידות מהוות עומס של בערך 12 אמפר לפיכך בחר החשמלאי לעבוד עים קוו תלת פאזי ולחלק את העומס כך שבהדלקה יפול 4אמפר על פזה. כמו כן חייב החשמלאי להשתמש במגען המופעל עי חיתוך הקרן שמופעל עי מתח נמוך בדרך כלל 12וואלט. דרך ראלי הוא ממתג את חמשת הפרוגקטורים המחולקים לשלושת הפאזות. הכבל שנבחר יכול להעביר עד 16 אמפר לכל גיד כך שאין כל בעיה.

wil

New member
אוקיי עכשיו הסברת את עצמך.

1. אם מדובר בחיבור חד פאזי- אכן החוט הכחול נושא את מלוא הזרם. סיבה אפשרית להפרדה היא אפשרות להדליק בנפרד כל קבוצת ספוטים. או אולי לחשמלאי היה רק כבל 5 גידים באוטו באותו רגע
2. ת"פ קיצור ל-תלת פאזי. בחיבור כזה סיכום הזרמים הוא חיבור וקטורים דו-מימדיים, ולא חיבור חשבוני פשוט. המקרה הפרטי של 3 עומסים זהים לחלוטין, המופעלים ביחד - נותן זרם 0 בחוט הכחול (מכיוון שהזרמים מקזזים זה את זה). עם חמישה ספוטים כמובן שזה לא יקרה. כתבתי סביר שאין בעיה - כי חשבתי שמדובר בספוטים ביתיים חלשים ולא 500W. אבל כמו שחישבו לך פה, גם עם 500W כפול 5 עדיין החוט שלך בסדר.

i29

New member
תודה לכולם, ביררתי את שאר הנתונים

מדובר באמת בחיבור תלת פאזי ובמתח של 220V לספוטים. עדיין לא הצלחתי להבין איך במקרה של 3 עומסים זהים לא יזרום בכלל זרם בחוט הכחול, ואיך זה שאפשר לוותר עליו בכלל? (באמת אפשר לחבר רק את הגידים החומים בלי הכחול והספוטים יעבדו?) אם, תיאורטית, הייתי נוגע, יחף, בחוט הכחול אחרי שחשפתי אותו, אני לא יתחשמל כי אין בו זרם, לפי דבריך, wil?

i29

New member
תיקון

אם הבנתי נכון אז בכחול אמור לזרום מקסימום 4A בערך שזה הזרם של שני ספוטים שמחוברים יחד על אחד הגידים החומים. אבל אם היו רק 3 ספוטים בפיזור אחיד על הגידים אז אמור לזרום זרם של 2A בערך בכל רגע נתון?

wil

New member
אתה צריך ללמוד קצת תיאוריה על

חיבור תלת פאזי. בחיבור תלת פאזי (=3 מוליכי פאזה ומוליך אפס בודד) הזרם המירבי במוליך האפס זהה לזרם המירבי בכל אחד ממוליכי הפאזה. כלומר - אם על כל אחת מהפאזות מועמס מקסימום 4A - הזרם במוליך האפס לא יעלה על ערך זה. ככל שהאיזון בין העומסים טוב יותר, הזרם במוליך האפס יקטן - עד המצב האידיאלי בו שלושת העומסים זהים לחלוטין ואז הזרם במוליך האפס מתאפס. אכן - במצב איזון ניתן תיאורטית לנתק את מוליך האפס ואפילו לגעת בנקודת החיבור בלי להתחשמל - אבל כדאי להשאיר את זה לתיאוריה בלבד כי מספיק שתישרף נורה במקרה ואז האיזון מופר ומופיע מתח על נקודת החיבור.

zaq111

New member
אפס בכבל תלת פאזי

יש לי לקוח שיש לו מבנה תעשיתי בעל 3 קומות. בקומה השנייה יש לו שלושה מזגנים חד פאזיים שצורכים 12A כל אחד .המזגנים מוזנים מפאזות שונות בלוח הקומתי.הלקוח רוצה להפעיל את המזגנים דרך שעון שבת שיותקן בקומת הקרקע(כמובן שאני יוסיף קונטקטור לשעון שבת).האם מספיק להזין את שעוני השבת בכבל 5*2.5 מ"מ כש3 גידי הפאזה יזינו את כל אחד מהמזגנים והאפס יהיה משותף .או שעלי להשתמש בשלושה כבלים של 2.5 מ"מ ולתת אפס בנפרד לכול אחד מהמזגנים. בתודה מראש לכל העונים,רונן.

wil

New member
לא מובן משהו.

התיאור הוא שהמזגנים מוזנים כיום מהלוח הקומתי בקומה ב'. מה הבעיה להתקין: 1. שעון שבת הכי פשוט לעומס מינימלי בקומת קרקע, שמזין: 2. 3 קונטקטורים בלוח הקומתי בקומה ב', כל אחד מנתק מזגן אחד. (הבהרה: רק הפיקוד לקונטקטורים מגיע משעון השבת!) ושלום על ישראל.

zaq111

New member
תגובה

השאלה היא האם מותר להזין בכבל תלת פאזי (בעל 5 גידים) שלושה עומסים שונים (לצורך העניין מזגנים)כשהאפס מהכבל יהיה משותף לכולם . או שעלי להשתמש בשלושה כבלים ולספק לכול אחד מהמזגנים אפס משלו.

wil

New member
לא נראה לי שמותר

(שאלות חוקיות - למישהו אחר... אני לא חשמלאי מורשה) וגם לא ברור לי למה - אתה מתאר מצב בו ההזנה של המזגנים כבר מותקנת - רק צריך להוסיף קונטקטורים וחוט דק בודד לפיקוד בין הקומות, הרבה יותר קל מלסלול 3 קווים חדשים, לא?

zaq111

New member
תגובה

אני יודע שיש אפשרות להוסיף מגענים לכל אחד מהמזגנים (או בעצם מגען אחד לכולם מאחר והמזגנים הם 1~).מדובר בפרויקט שביצעתי אותו לפני שבועיים ואני לא כל כך רגוע בקשר לזרימת הזרם באפס .אבקש להדגיש שמדובר במזגנים חד פאזים שמוזנים בכבל 5*2.5 השאלה היא אם לא יהיה זרם יתר על חוט האפס מאחר והוא משותף לכל המזגנים.

wil

New member
כל עוד כל מזגן מוזן מפאזה אחרת

אתה מסודר. לאימות - קח מד זרם (רצוי מהסוג שלא מחייב ניתוק חוטים אלא מודד ע"י השראה) ותמדד בעצמך את הזרם במוליך האפס.

למעלה