חלום ומטרות

sprk78

New member
חלום ומטרות

שלום,

קראתי קצת באינטרנט על ההבדל בין מטרות לבין חלום, אך לא ברור לי מהו ההבדל.
האם תוכלו להסביר לי במילים פשוטות מהו חלום ומהי מטרה וכיצד ניתן להבדיל ביניהם?

נניח מגיע אליכם אדם, כיצד תדעו שזה חלום ולא פנטזיה או מטרה?

תודה

AlexCoaching

New member
בוא נעשה קצת סדר

לפעמים אנשים משתמשים במילים חזון ומטרות בצורה שונה.
אני יכול להגיד לך איך אני משתמש בזה.
חזון זה משהו יותר גדול והוא לטווח היותר רחוק(כמה שנים קדימה).
חזון למשל יכול להקיף הרבה תחומים שונים בחיים שלך
או את כולם(קריירה,זוגיות, משפחה, סביבה, הנאה וכד... )
החזון שלך באימון מביא לידי ביטוי את הערכים האישיים שלך,
החזון צריך לגרום לך להתלהבות בלתי רגילה כאשר אתה חושב על האפשרות להגשימו.
הרבה פעמים החזון שלך נראה כמעט גדול מדי.

מטרות הן יותר ספציפיות וממוקדות.
אחרי שיש חזון מגדירים מטרות לטווח היותר קצר
המטרות למעשה עוזרות לך להגיע לחזון.
ומתוך המטרות גוזרים יעדים ובונים תוכנית פעולה.

חלום זה משאלה עם תרצה.
חלום זה should, nice to have חזון זה must.
כשאנשים רק מקווים שמשהו יקרה זה חלום.
ברגע שאנחנו לוקחים אחריות, מתחייבים להגשמת החלום שלנו
וקוצבים אותו בזמן מוגדר מראש.
אנחנו למעשה הופכים אותו לחזון.
ולאחר מכן מגדירים מטרות, בונים תוכנית פעולה ופועלים בעקביות לשם הגשמת החזון.

לגבי פנטזיה, כמאמן זה לא התפקיד שלי לשפוט או לגנוב חלומות של אנשים.
מאמן לא אמור להכניס דעות שלו האם החלום אפשרי או בלתי אפשרי.
אם לבנאדם יש חלום אני איתו.
התפקיד שלי הוא לוודא שאכן הפכנו את החלום לחזון.
והוא מגובה בעשייה, ביכולות שיש או צריך לפתח
ושאר הדברים שכתבתי למעלה.

sprk78

New member
תודה, כתבת כמאמן זה לא תפקידך אבל

אם נניח מגיע אדם שהחלום שלו הוא בגדר פנטזיה, האם לא תגיד לו את שזה לא מציאותי? האם מוסרית תוכל לחיות עם עצמך (למרות שאתה יודע שזאת פנטזיה ולא חלום) שאתה לא אומר כמאמן מה שאתה באמת חושב? באיזה מקרים כן תגיד וכן תשפוט?

AlexCoaching

New member
מה זה פנטזיה בשבילך ?

ההגדרה של כל אחד לפנטזיה היא סובייקטיבית לגמרי.
דרך התפיסות הסובייקטיביות, הניסיון וחווית העולם שלנו.
זאת בדיוק הגישה באימון. אימון הוא לא ייעוץ והתפיסה היא שונה לגמרי.
באימון אנחנו לא שופטים אנשים לפי התפיסות שלנו.
איך אתה יודע שמשהו הוא פנטזיה בשביל מישהו אחר ?
איך אתה יודע מה אפשרי עבור מישהו אחר ?
למי יש זכות לגנוב חלום של מישהו אחר ?
באימון ההנחת בסיס היא שהמתאמן הוא המומחה לחיים שלו.
החזון מביא לידי ביטוי את הערכים והתשוקות של המתאמן ולא של המאמן או נורמות חברתיות.
האחריות לתוצאות היא של המתאמן.

מה שכן רלוונטי באימון זה לבדוק מול המתאמן בשלב יותר מתקדם.
שהמתאמן לא נכנס לאופוריה(או חלימה בהקיץ שלא מחוברת לעשייה) ויש חיבור ליום יום לעשייה.
שהלוח זמנים הוא פרקטי מבחינת היכולות שלו, ושיש מחוייבות ויכולות להגשמת החזון.
והאם יש צורך לבנות יכולות חדשות.
ופה זה המקום לברר את הדברים האלה (בצורה של שאילת שאלות ולא מתן עצות).

מתי אני כן אשים את דעתי על השולחן. בשלב של האיך ולא המה.
מה שקורה לפעמים זה שהמתאמן "לא יודע שהוא לא יודע משהו".
ולי כמאמן יש ניסיון ורקע בתחום.
וגם שם זה יבוא בצורה מוגדרת של "זה משהו שלי" ושל "זה מה שידוע לי"
ולא כעובדה, עצה, קביעה.

nlobak

New member
עוד קצת פירוט

ענו לך מאוד יפה, ואולי יעזור אם אסביר גם בנוסח קצת שונה...

קודם כל נתחיל בהבדל בין חלום לפנטזיה:
חלום ניתן להשגה – לא משנה כמה רחוק/קשה, זה אפשרי. ופנטזיה היא דבר בלתי אפשרי.
לדוגמא: לעמוד על צוק, לפרוש כנף ולעוף – זו פנטזיה.

כעת, לגבי מטרות מול חלום:
חלום אמיתי, שהוא חזון שלנו, שבאמת יכול לקחת לעשייה ולהגשמה זה לא המצאה של שנייה, יכול לקחת שבועות ואף חודשים לייצר אותו. ואני תמיד מתייחסת לזה כאל Work in progress. החלום יכול להתחיל כמשהו אחד ובעתיד הכיוונים שאליהם אלך ישפרו וישנו את החלום ההוא.
כל חלום ניתן לפרק למטרות, להחליט על הסדר, כל מטרה ללוח זמנים (יעדים) ולכתוב ביומן.

שאלות ליצירת חלום שאת יכולה לשאול את עצמך:
מה הוא היום האופטימלי בחיי?
אם הייתי חיה עכשיו את החיים שהכי היית רוצה לחיות מה הייתי עושה?
מה הדבר הייחודי שאני מביאה איתי לעולם?
מה אני יוצרת בעולם? מה התפקיד שלי בעולם?

הכל בעיני המתבונן, זה רואה חלום וזה פנטזיה

גם לעמוד על צוק ולפרוש כנפיים בוצע בידי בני אדם.

אז האם זו פנטזיה? לא עבורם.

הם הפכו את החלום שלהם לתכנית פעולה. ידעו מה רצו, זיהו מה צריך להיות, מיפו מה קיים ואפיינו מה שעדיין לא היה קיים (חליפת הכנפיים, Wingsuit).

הגדיל לעשות איב רוסי, ה Jetman, שטס עם כנפים סילוניות לכל כיוון ולא רק דואה כלפי מטה.

זה לא אומר שכל אחד יכול לצאת בשלום מכזו תעופה, אבל זה אפשרי ואלו שעושים זאת הגשימו חלום.

תוך כדי, גם פרצו דרך בעצמם ועבור אחרים (פיתחו שיטה וטכנולוגיה).

אני מתאר לעצמי שרבים היו סקפטיים וצחקו עליהם, אבל התוצאות מדברות בעד עצמן.

זו גם הסיבה שמאמנים לומדים שאל להם לערב את עולם האמונות שלהם בזה של המתאמן. הם לא בקיאים ממנו במה שהוא רוצה ואל להם לשפוט את הרצון והחזון של המתאמן.

האם כל אחד יכול לממש כל חלום? התשובה היא עקרונית כן, במסגרת משאבים ותוך התגברות על מגבלות. האימון עוזר לזהות את אלו ולגבש תכנית פעולה.

אגב, החולמים הראשונים היו הרבה קודם

ליאונרדו דה וינצ'י היה הראשון לתכנן מתקנים עם פוטנציאל ממשי לעוף עוד לפני כמה מאות שנים, אבל איקרוס ודדלוס יצרו כנפיים ועפו בסיפורי המיתולוגיה היוונית מלפני 4000 שנה.

לא כל החולמים הגשימו את החלום בעצמם, אבל חולמים שהלכו בעקבותיהם הוכיחו שלא מדובר בפנטזיה

AlexCoaching

New member
כתבת יפה

אני אישית בכלל לא אוהב לערבב את המילה פנטזיה ואימון.
ההנחת בסיס שלי היא שאני לא יודע מה זה פנטזיה עבור מישהו אחר.
עוד דוגמא: לוולט דיסני אמרו שפרחים מדברים זאת פנטזיה.
מה גם שיכולים להיות מתאמנים שמאמינים בדברים
שהם הרבה מעבר לגבולות של מה נחשב פנטזיה בעולמנו.

nlobak

New member
היית לי הרגשה שמישהו יתפס על הדוגמא הספציפית

כמובן שאני יודעת על דה ווינצ'י ועל המצאת הכנפיים המכניות, וכמובן שלא לזה הייתה הכוונה...
כמו שכתבתי:
חלום ניתן להשגה – לא משנה כמה רחוק/קשה, זה אפשרי. ופנטזיה היא דבר בלתי אפשרי.

עכשיו, מה זה בלתי אפשרי? זה כמובן מקום לדיון, ואולי אף דיון מעמיק יותר ב - האם כל דבר שאדם רוצה - נתמוך בו, לא משנה מהו? האם בכל זאת יש מקום מדיי פעם להארת עיניים למתאמן - לא מול האמונות שלנו - אלא מול המציאות שלו?
יש הבדל לדעתי בין לתמוך באופן עיוור בכל דבר שמתאמן רוצה, לבין לדעת להאיר לו את המציאות באופן שהוא יוכל לראות מה החלום האמיתי שלו בה (שוב, לא מנקודת מבטנו, אלא מנקודת מבטו בתוך המציאות שלו).

לגבי המילה "פנטזיה" - אני לא רואה בה מילה רעה גם לא כשמדובר באימון, זה משהו שיכול להיות כיף לחשוב עליו ומתוכו להסיק מסקנות.
לדוגמא: למתאמנת יש פנטזיה שהיא נסיכה של מדינה על אי קטן, נשואה לנסיך, וכל יום הם עושים מסיבה.
אז מתוך כך שברור לנו שזו פנטזיה - אפשר לזקק ממנה חלום שיתאים למציאות, לדוגמא: לבדוק מתי המתאמנת מרגישה כמו נסיכה ומה בחיי היום יום יכול לתרום להרגשה הזאת, איך היא יכולה לעשות מסיבה בבית בכל יום וכו'....

פיספסת את הפואנטה

המסר המרכזי הוא שאל למאמן להחליט שחלומו של המתאמן הוא פנטזיה.

קצת צניעות לא תזיק. זה שאת (או מישהו אחר) שוללת את האפשרות שהחלום יתממש, זה לא רלוונטי, כי החלום איננו שלך, אלא של המתאמן שלך.

nlobak

New member
לפי תשובתך

אני מבינה שלא הבנת אותי...
לא יודעת איך הסקת ממה שכתבתי שאני שוללת אפשרויות או מחליטה משהו למתאמן או מתנשאת בצורה כשלהי,
ובגלל שזה מה שראית אז אני מבינה שהמסר שרציתי להעביר פשוט לא הצליח לעבור אליך נכון
אבל מכיוון שהסברתי מספר פעמים למה הכוונה, ואני לא בטוחה איך אני יכולה להסביר בצורה מובנת יותר את מה שאני מתכוונת אליו
מזמינה אותך פשוט לקרוא את מה שכתבתי מקודם ואולי הפעם דרך משקפיים אחרות, עם נסיון אמיתי להבין למה הכוונה
(כמובן אם בא לך, לא מכריחה לכלום :) )

מבחינתי זה חד וחלק: זה לא תפקידי

הנה כתבתי על זה תשובה מפורטת, עם כמה דוגמאות ספציפיות שבהן טעיתי בגדול, ואז הבנתי עוד יותר כמה זה לא תפקידי.

אז מבחינתי ההבדל בין פנטזיה, חלום ומטרה הוא לא גדול בכלל. ובכלל לא קריטי לדקדק בו.

אני מתעניינת מאוד מאוד בפנטזיות ובחלומות של מתאמנים. גם אם הם גדולים מאוד, גם אם המתאמן עצמו לא רוצה ללכת עליהם - נראה לו גדול מדי - אפשר להוציא משם המון מידע מעניין לגבי הכוון שכן כדאי להתחיל להקדם אליו. ואם המתאמן כן רוצה ללכת על זה - אני איתו. לא משנה, המטרה יכולה להשתנות בדרך. העיקר שנצא לדרך. למעשה, אם אדם הולך על משימה שגדולה מדי לטעמי - כלומר חורגת מהגבולות של הדימיון שלי - זה מרגש אותי מאוד. זה הולך להיות מרתק.

זה מזכיר לי חלק מההרצאה שיוסי ורדי נתן בפני יזמים צעירים. הם שאלו אותו במי הוא בוחר להשקיע. הוא אמר שהוא בקושי מתעניין ברעיון עצמו. כי אם תוך 5 שנים היזם עדיין חושב על אותו רעיון בדיוק, אז סימן שהוא לא למד כלום. ואם הרעיון בין כה וכה ישתנה - אז מה זה משנה מהו כרגע? הוא מחפש פרמטרים שקשורים לאדם עצמו, לא לרעיון.

מה שכן, לפעמים זה פרקטי ומועיל להבחין בין חלום למטרה. חלום הוא חלום. זה הבסיס. המטרה היא אחד השלבים בדרך. ומועיל לתכנן אותה, להבין אותה, ולתכנן פרקטית איך להגיע אליה. לחלום סביר להניח שאנחנו לא בדיוק יודעים איך להגיע. אבל אפשר להציב מטרות בדרך.

יש עוד קטע שכתבתי על זה, עם דוגמא מרגשת אחרת של מתאמן שהפתיע אותי בענק. לא מקובל לשים כאן קישור אישי, אז מי שמתעניין יחפש בגוגל "סיפור מעורר השראה על חמוצים".

בהצלחה לכולנו עם כל החלומות, וגם עם אלו שמשותפים לנו ולשכנינו, החלומות שאנחנו כל כך מתקשים לממש, עם כל הרצון המשותף של כולם.

למעלה