חלב האדם - פרווה?

טל ר

New member
חלב האדם - פרווה?

ניסיתי לקרוא במספר מקורות ולא מצאתי תשובה מפורשת: האם חלב האדם נחשב לחלבי או לפרווה? למיטב הבנתי את הסוגיה, כאשר קראתי את המקורות הקובעים שחלב האדם הוא כשר (כמובן), ואלו המדברים על איסור בישול, אכילה והנאה של חלב ובשר, נראה לי שחלב האדם אינו נחשב כמאכל חלבי. אולם, כפי שאמרתי, לא מצאתי מקור הנותן תשובה מפורשת (למרות שאין לי ספק שיש כזה - פשוט קצרו ידיעותי מלמצוא אותו).

זה יספק אותך?../images/Emo26.gif

מתוך ילקוט יוסף סימן פ"ז דיני בשר וחלב סעיף ס"ג: "אסור לבשל בשר בחלב אשה מפני מראית העין. אבל אם נפל לתוך תבשיל בטל, ואין צריך שיעור שישים." העיקרון באם הוא חלבי או פרווה לא משנה, ישנה את ההלכה ועל פיה אנו מחוייבים לנהוג.

אלי ו.

New member
מותר

כמובן שרק מתוך כלי ולא כתינוק, אבל מותר. הרי לא תאמר שמותר לתינוק לאכול פיגולים. (ראה גם ברמב"ם הלכות מאכלות אסורות ג)

אלי ו.

New member
בדקתי במשנה תורה

ובשו"ע (יכול להיות שהאיסור מפוסקים אחרים) נראה לי שזכרת את ענין היניקה מהאם ולאו דוקא את השתיה מכלי. וזה מה שכתוב: הלכות מאכלות אסורות פרק ג ג [ד] אף על פי שחלב האדם מותר, אסרו חכמים לגדול לינק אותו מן השדיים; אלא חולבת אישה לתוך הכלי, ושותה. וגדול שינק מן השד--כיונק שרץ, ומכין אותו מכת מרדות. ד [ה] יונק תינוק והולך, אפילו ארבע או חמש שנים. ואם גמלוהו ופירש שלושה ימים או יתר מחמת בורייו, ולא מחמת חולי--אינו חוזר ויונק: והוא, שגמלוהו אחר ארבעה ועשרים חודש; אבל בתוך זמן זה--אפילו גמלוהו חודש או שניים--מותר לחזור ולינק, עד סוף ארבעה ועשרים חודש. ------------ וגם השו"ע סובר כך יו"ד סימן פ"א ז' סעיף ז חלב אשה, מותר, והוא שפירש כגון שחלבתו לתוך כלי (או לתוך היד) (ב"י) . אבל גדול היונק משדי אשה, כיונק שרץ (אפילו חולבת לתוך פיו), (ב"י) ומכין אותו מכת מרדות (פי' על שמרד בדברי סופרים). ותינוק יונק עד סוף ד' שנים לבריא, וה' לחולה אם לא פירש. אבל אם פירש, שגמלוהו שלשה ימים מעת לעת אחר כ"ד חדש, לא יחזירוהו. והוא שפירש מתוך בוריו, אבל אם לא פירש אלא מתוך חולי שאינו יכול לינק, ופירש, יכולים להחזירו. ואם יש סכנה, מחזירים אפילו אחר כמה ימים. ובתוך כ"ד חדש, אפי' פירש מתוך בוריו חדש או יותר, מותר לחזור ולינק עד סוף כ"ד חדש. הגה: ועיין באבן העזר סימן י"ג אם חדש העיבור עולה למנין... -------- וגם זכור לי סיפור במשפחתי, בת דודתי הניקה והגיע אליהם יהודי שמרפא אמר שעליו לשתות חלב אם. בעלה הוא תלמיד חכם, ולא ראה בכך שום בעיה. הם נתנו לאותו אדם כמות קטנה של חלב אם כל יום.

למעלה