חכמת הגיזום

Lagrangian

New member
חכמת הגיזום

שלום לכולם :)

התחלתי לגדל כמה עציצים על הגג, ויש לי שאלות לגבי גיזום על מנת להגיע לצורה הרצויה.. הייתי גם שמח להבין את העקרונות שמאחורי הגיזום..
הצמחים הרלוונטים -
צסטרום לילי - איך לגזום (אחרי הפריחה?) כדי לקבל שיח יותר צפוף?
טרכלוספרמון - יש דרך לגרום לו להיות יותר שיחי, ופחות משתרע ומטפס?
דאטורה - במשתלה הם גזמו אותו לצורת עץ עם כמה גזעים - יש דרך לגרום לגזעים להוציא עוד ענפים כדי שהוא יהיה יותר שיחי? אני מעדיף גם שהוא לא יגדל לגובה..

תודה רבה! :)

drorim69

Active member
גיזום

צסטרום לילי לא מצליח להשאר בד"כ קומפקטי, הוא פשוט צמח גדול ופתוח שפורח בקצוות לכן חייבים להפסיק לקטום מתישהו כדי לקבל פריחה.
דטורה/ברוגמנסיה מתעצה בחלקה התחתון ולכן צריך להחליט כשהצמח צעיר על המבנה הרצוי - לתת לצמח לגבוה על גזעים או לקטום את החלקים העליונים כדי שתשאר שיחית (זה נכון לכל שיח עם עלווה גדולה ונטיה להתעצות) ברוגמנסיה וצסטרום כדאי לגזום באביב!
(כבר יש לך ברוגמנסיה והיא במבנה עצי ? אם כן אז צריך לקטום את ראשי הענפים אבל לחכות לאביב)
טרכלוספרמון- מכיוון שהוא מטבעו מטפס שמצמח ענפים מאורכים, אם תקפיד לקטום את הצימוח הצעיר שלו כל הזמן ותגרום לו להתפצל בעקביות, תיצור מבנה שיחי אבל כל קצה ענף כזה תמיד ירצה להמשיך לצמוח לאורך.

Lagrangian

New member
גיזום גיזום

כן, כבר יש לי דטורה.. אתה מתכוון לגזום את הצמיחה החדשה בחלקים העליונים? או פשוט להוריד את כל החלק העליון ולהשאר עם העצי?
קראתי שכדאי לגזום בחורף אחרי שהצמח סיים טת הפריחה ואין הרבה נוזלים מסתובבים.. באביב אין מלא תנועה?
ולגבי הטרכלו - לגזום את הענפים הארוכים כדי ליצור התפצלויות?

תודה!

Lagrangian

New member
הקפצה והתנצלות

לא הבנתי בדיוק כמה מהצמח להוריד כדי לגרום לו לצמוח יותר "שיחי"..
ומתנצל על הטעות במגדר :)

drorim69

Active member
אני לא יודעת על גיזום דטורה בחורף. אולי זה

נכון ומשתתפי הפורום האחרים יגיבו על זה.
גם לא ברור לי עניין הנוזלים, אילו נוזלים בדיוק?

לגבי הצמחים שלך - כדי לייעץ ספציפית צריך לראות אותם בתמונות ברורות
בעיקרון כדי ליצור צמח קומפקטי, אתה אמור לקטום את ראשי הצימוח ולגרום לו להתפצל לרוחב
אם הטרכלוספרמום שלך כבר מפותח לאורך ובא לך צימוח שיחי אז כן, אתה צריך לקצר אותו ולהתחיל לקטום כל צימוח חדש בקצה כדי שיתפצל ויתן יותר מיציאה אחת, כך יהפוך לעשיר ורחב (אבל תמיד ירצה לצמוח לאורך)

Lagrangian

New member
נוזלים = לשד

או sap.. קראתי שבחורף הצמח יחסית רדום, אז עדיף לגזום אותו אז.
מאחר ואין לצמח הרבה שורשים עדיין, גזמתי את ראשי הענפים (חלק מהם).. קראתי שזה עלול להשפיע על
ההשתרשות, כיוון שאוקסין נוצר בקצה הענפים.. אני אנסה לפצות על זה באיזשהו דשן שמיועד לפיתוח שורשים..
קראתי גם שברגע שיש מספיק שורשים, הם יוצרים ציטוכינין (?) שמעודד צמיחה (ואם ראשי הענפים חתוכים,
אז הם לא ידכאו את הצמיחה הזו).

כתבתי כבר שיש לי נטיה לחפור? :)

תודה על הטיפים!

drorim69

Active member
מכיוון שאין לי יותר מה להוסיף לגבי גיזום

ואף אחד אחר לא מוסיף, וכבר גזמת - אשמח אם תעדכן בהמשך איך הצמח הגיב לגיזום.

הערה - זה צמח צעיר במיכל קטן.
אם הוא יועבר באביב לאדמה או למיכל גדול יותר, בנפח של כ 25 ליטר, הוא יפרוץ באופן טבעי עם ענפים חדשים, כמו זה שמבצבץ מלמטה, גם ללא גיזום ויהפוך להיות בעל מראה עשיר גם בלי שהגזעים הריקים יוציאו בעצמם עוד פריצות ענפים, פשוט באמצעות העלווה הגדולה. הצמח הזה הוא גדול מטבעו ונוטה להתרומם מעל פני הקרקע בענפים שמתעצים בחלקם התחתון ומלאים בעלווה בחלקם העליון. מן התנהגות שכזאת

Lagrangian

New member
הצמח התבאס

נראה לי שהמיכל הוא בערך 50 ליטר (כי מלאתי אותו בשק של 50 ליטר :) )..

בבוקר שלמחרת כל העלים התייבשו.. הלכתי לחנות ונתנו לי דשן 1-0-0 שריססתי על הצמח (Revive)..
בלילה הוא כבר נראה כמו בתמונה.. אבל עכשיו הוא שוב נפול קצת. זה קשור למחזורי יום\לילה?
אני אנסה לרסס אותו מחר שוב..

אגב, היה לי רעיון אין למחזר את ה auxin כדי לעודד השרשה - אם אני חותך את הקצוות של הענפים,
אפשר להשרות אותם במים כמו עם ענפי ערבה, ואז להשקות את הצמח עם זה. ככה עדיין הוא ימשיך
להשריש, אבל לא יהיה דיכוי של צמיחה בענפים.

למעלה