בהחלט המקום הנכון לשאול
לפני הכל כדאי להקדים ולומר שתחום הווידאו רווי באנשים שמנסים למצוא עבודה, הרבה מהם מתקשים בכך, ובאופן כללי זה תחום שקשה מאוד להתקיים ממנו, ולכן לא מומלץ להיכנס אליו.
אם את בכל זאת בעניין, הנה הסבר כללי על לימודים. אני לא יודע אם את יודעת, אבל בגדול מוסדות לימוד מתחלקים כך:
אוניברסיטאות ומכללות אקדמיות - נועדו להקנות ידע תיאורטי וכישורי מחקר, הצד המעשי תופס חלק קטן מהלימודים. אפשר ללמוד קולנוע או תקשורת, והלימודים נמשכים 3-4 שנים. בסוף הלימודים מקבלים תואר מסוג BA או BFA (ואם רוצים להתפתח לכיוון אקדמי ממשיכים לתואר שני).
מכללות מקצועיות (או קורסים לא-אקדמיים במכללה אקדמית), בתי ספר מקצועיים ומוסדות הכשרה (למשל סם שפיגל או ג'ון ברייס) - כאן יש יותר גיוון, בחלק מהמקומות מציעים מסלולים מקיפים (תיאורטי ומעשי) של 3-4 שנים שמקבילים ללימודי קולנוע או תקשורת, ולצידם מסלולים ממוקדים יותר שנעים בין כמה חודשים לשנתיים, של לימודים פרקטיים בתחום מסויים (עריכה, תסריטאות וכו'). בסוף הלימודים מקבלים תעודה, שנחשבת בשום המקצועי בערך כמו תואר מאוניברסיטה (אבל כמובן שאין לה ערך אקדמי - אי אפשר ללמוד איתה תואר שני).
מוסדות לימוד שונים ומסלולי לימוד שונים שמים יותר ופחות דגש על הצד התיאורטי לעומת הצד המעשי. למשל בג'ון ברייס הכל תכל'ס, מלמדים אותך לערוך וידאו בתוכנה מסויימת, בעוד שבסם שפיגל ילמדו אותך יותר על "אומנות העריכה הקולנועית".
אני מאמין שבכל מוסד לימוד מסודר ינסו לספק איזשהו ערך מוסף מעבר לתפעול הבסיסי של התוכנות. יש לזה יתרונות וחסרונות: אולי תדעי לערוך סרטים מעניינים יותר, אבל זה אומר גם שתשקיעי יותר זמן וכסף בלימודים על ידע נלווה.
אם מעניין אותך רק הצד הטכני-מעשי של עריכה, כדאי לשקול גם את האפשרויות הבאות:
- ללמוד לבד מתוך ניסוי וטעיה
- ללמוד בעזרת מדריכים באינטרנט (לא מדריכים רנדומליים ביוטיוב, אלא תוכנית הדרכה מסודרת באתרים כמו lynda.com)
- שיעורים פרטיים
בכל מקרה הדבר הראשון שאני מציע לך לעשות הוא לחשוב האם את בכלל רוצה להיכנס לתחום הקשה הזה, ואם כן: באיזו נישה תרצי לעבוד (טלוויזיה, פרסומות, סרטי תדמית, חתונות, מצגות בר מצווה, אפקטים מיוחדים...) ובאיזו צורת העסקה (עצמאית/עובדת שכירה/פרילאנסרית).
אחר כך תחשבי אם את מעוניינת "להרחיב אופקים" בתחום (מה שעשוי להיות נחוץ לעבודות מסויימות) או פשוט ללמוד את התכל'ס של עריכה (מה שעשוי להיות מועיל יותר לעבודות אחרות).
ולבסוף תחשבי באיזו תוכנה את רוצה לעבוד. זה תלוי גם בנישה ובצורת העבודה: עצמאים בוחרים את התוכנות של עצמם, עובדים שכירים צריכים לעבוד בתוכנה שהחברה משתמשת בה (בטלוויזיה נפוץ יותר אביד ופיינל קאט, בסרטים עצמאיים/עסקיים/חתונות נפוץ יותר פרימייר, וגאס או אדיוס).