חינוך

• פותח הנושא Larik
  • פורסם בתאריך

Larik

New member
חינוך

מוזר שלא חשבתי על זה קודם, אבל רק היום הבנתי את זה באמת. היום בבוקר אני הולך לעבודה, ורואה פרסומת ללימודי פסיכומטרי, לא זוכר בדיוק של מי, אבל מה שזכור לי שהיה בפרסומת, זה הצעה לבחור כיוון בחיים "או מנהל עסקים או מהנדס", ובדרך היו עוד פרסומות באותו סגנון, ובאותו רגע זה הכה בי! וזה לא רק המוסד הספציפי הזה, היום כל מוסד להשכלה גבוהה מראה בפרסומות שלו רק את המקצועות שנחשבים "נחשבים באמת" בשוק. האם בעולם קיימים רק עורכי דין רואי חשבון מהנדסים ורופאים? האם אין בעולם עוד מקצועות ללמוד חוץ מהמקצועות שהוזכרו בפרסומות? אין פרסומות שמציעות לימודים של עיצוב, מוזיקה, ספרות, ארכיאולוגיה או הרבה מקצועות דומים אחרים. אם נסתכל על המכנה המשותף לכל אותם תחומים שהמוסדות דואגים להזניח, כל אלה אותם מקצועות שבעצם מעודדים חשיבה עצמאית. אז כנראה שמשרד החינוך ומוסדות החינוך השונים לא מעונינים שאנשים יחשפו למקצועות האלו, הם לא רוצים שאנשים ידעו שיש להם אלטרנטיבה. הם רוצים שאנשים ישרפו את הזמן שלהם על לימודים שלא דורשים פיתוח מחשבה עצמאית על מנת שהציבור יהיה יותר קל לשליטה. זה מתרחש לא רק במוסדות להשכלה גבוהה, זה כולל גם בתי ספר, חטיבות הביניים והתיכונים. אז מה זה בעצם מתקשר לפורום? הרי אנחנו חיים בחברה שבכל מקום שנסתכל, תמיד אומרים לנו מה לעשות, מה "טוב ומה לא טוב", ככה בעצם הציבור כבר מתוכנת יפה מאוד, והוא יודע מה לאכול (מקדונלדס), מה לשתות (קולה), מה ללמוד (משפטים) ובין היתר מה הנטייה המינית שלו אמורה להיות (או הומו או סטרייט). וזה אבסורד, שמדינה שאמורה להיות כביכול נאורה ומשכילה, מתנהגת בצורה אטומה ופרימיטיבית כזאת.

Mystic Circle

New member
הביקוש למקצועות הללו

יותר גדול, לכן יותר פרסומות. ומה לשתות? אני רואה רק פרסומות של אושן ספריי לאחרונה...ומקדונלדס לא ראיתי כבר שנים, להפך אני רואה יותר ארומה. כול אחד רואה הכול מפרספקטיבה אחרת.

be the change

New member
אני חושבת ש

אנשים שמתעניינים במקצועות כמו עיצוב או סִפרות, או שאר הדברים שנופלים לקטגוריה הזאת, בדרך כלל די סגורים על עצמם ויודעים שלזה יש להם כישרון או שזה מה שהם רוצים להתעסק בו. וגם אם לא בדיוק, עדיין יש להם את הכיוון הכללי של ללכת ולחפש מקצוע הומני. את ההמון המתלבט מנסים לשכנע עם הפרסומות האלה, עם היוקרה הכלכלית שנלוות למקצוע, מתוך נקודת הנחה שאולי נכונה. לא נראה לי שיש לזה קשר לשליטה בציבור, אם כי אני מחבבת את נקודת המבט שלך :)

Larik

New member
כמה דברים

ניקח את עצמי למשל, מאז הילדות יש לי כישרון לציור/ פיסול, רק שאף עם לא התעמקתי בזה באמת כי ידעתי שלא ניתן ליצור מזה קריירה ולכן הלכתי בתיכון ללמוד תכנות, ורק אחרי הצבא גיליתי שיש דבר כזה שנקרא לימודי עיצוב. לגבי הנקודה השנייה שלך - חלק גדול מהאנשים שאני מכיר שמתענינים במקצועות כמו עיצוב/ מוזיקה וכדומה בסופו של דבר הולכים ללמוד מדעי המחשב, משפטים או כל מקצוע משעמם אחר. האם זה אומר שבמקצועות היותר הומאניים אין אפשרות לפתח קריירה ולהרויח כסף? ברור שיש אפשרות, אפשר להרוויח כסף ואפילו לפתח קריירה. רק משום מה בחברה של היום המקצועות ה"משעממים" תפסו מקום של כבוד, בגלל שבמקצועות האלה קל יותר למצא פרנסה, למרות שזה בולשיט אחד גדול. בגלל שהמטרה שהמקצועות האלה ניהיו כל כך פופולאריים, רק בגלל שלממשלה/תאגידים יש אינטרס להטמיע כמה שיותר אנשים בתוך המערכת בשביל שהיא תמשיך לפעול. למשל בואו נסתכל על אדריכלות - דרישות הקבלה למקצוע הזה פשוט מגוחכות, הם דורשים רק תעודת בגרות מלאה, 550 בפסיכמטרי, ומבחן קבלה. זה לא אומר שהמקצוע לא "מכובד", זה אומר שמס' האנשים שרוצים ללמוד את המקצוע הזה לא גדול במיוחד בהשוואה למקצועות אחרים. אני אפילו יכול להבטיח לכם, שאם היום יתחילו לפרסם לימודים של אדריכלות באותה אינטנסיביות שהם מפרסמים מקצועות אחרים, יהיו הרבה יותר אנשים שירצו ללמוד אדריכלות, ולכן דרישות הקבלה יהפכו להיות יותר נוקשות.

Mystic Circle

New member
קשה למצוא עבודה בציור ופיסול בארץ

לכן אנשים שרוצים להחזיק משפחה חייבים ללמוד משהו "מכניס". פה היתרון שלנו כאסקסואלים. אנחנו לא תלויים במשפחה. אנחנו מאכילים רק את עצמנו. אמא שלי אומנית והיא מעולם לא הצליחה להרוויח מזה יותר מדי. גם אני מציירת, אבל לא חושבת אפילו ללכת ללמוד, כי מה הסיכוי? חבל לבזבז סתם כסף וזמן ואח"כ להתייאש...

avi1283

New member
הפרסומות

הם בגלל שהמקצועות האלו מבוקשים, למוסדות הפרטיים ממש לא אכפת מה אתה תלמד העיקר שתביא להם כסף. לא חושב שאומרים לנו מה לעשות, אתה יכול לבחור מה שאתה רוצה בחיים ויש מספיק בתי ספר שמתמחים גם במקצועות העיצוב והמוזיקה, מה שנכון זה שבאמת ביסודי ועד תיכון לא מעודדים חשיבה עצמאית, אבל זה בגלל שזה לא פשוט לעשות זאת ולא בגלל שרוצים לשלוט עלינו או משהו כזה. ותרגיש חופשי להעלות נושאים גם אם הם לא מתקשרים ישירות לפורום.

Larik

New member
למה שזה לא יהיה פשוט לפתח חשיבה יצירתית/חוקרת

סך הכל, מה מלמדים אותנו בתיכון היסטוריה, תנ"ך, מתמטיקה, ספרות, אנגלית, לשון, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, מחשבים, כלכלה וכו..... מה קרה לציור, מוזיקה, פילוסופיה, אקולוגיה? בדרך כלל את המקצעות האלה מלמדים ממש בקצרה ובצורה חובבנית בבית ספר יסודי, ומשום מה כשמגיעים לתיכון משום מה המקצועות האלה נעלמים, אלא אם כן יודעים שרוצים ללמוד דווקא את אחד מהמקצועות הללו ואז צריך למצא תיכון מיוחד שמלמדים שם את זה, שבמקרה נמצא בסוף העולם.

snoopytush

New member
יש משהו במה שאמרת

ושמעתי פעם שהמציאו את בתי הספר בין השאר כדי להקנות משמעת לילדים שיהיו פועלים טובים בחברה.

מצד אחד, זה נכון.

מצד שני, כן יש משהו שאתה לא יכול להתעלם ממנו: את רוב המקצעות הגנריים שנלמדים בביה"ס, גם אנשים שלא מוכשרים בהם באופן מיוחד יכולים בד"כ להצליח, אם הם עובדים קשה [חוץ ממתמטיקה. אבל מתמטיקה זה מקצוע שחשוב כמעט עבור כול מקצוע שהוא שרוצים ללמוד באונ', גם מקצוע שהוא יותר הומאני. אז גם זה הגיוני]. כול מקצועות החובה בביה"ס, הם בסופו של דבר מקצועות שניתן יהיה להשלים בהם בגרות. שלא ימצא אדם שלא מצליח להשלים את הבגרות כי הנושא המסויים לא מדבר אליו. [אם ממני היו מבקשים, למשל, לעשות בגרות באמנות פלסטית - הייתי נכשלת ללא כול ספק. לעומת זאת, אם היו מבקשים ממני לעשות בגרות במוסיקה וודאי הייתי מצליחה לא רע, לעומת אנשים אחרים שאין להם שום יכולת מוסיקלית שהיא.] לגבי מקצועות הבחירה: זה אמנם נכון שרוב האנשים בוחרים מקצועות סטנדרטיים יותר [פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, מחשבים, כלכלה וכו'], אבל כיום רוב בתי הספר כן מציעים מגמות אמנותיות - בטח שבתי ספר שבפריפרייה, שבהם אין לתלמידים אפשרות להחליף בי"ס. בהם בד"כ יש מגמות אמנותיות ברמה לא רעה. שים לב, אגב, שאתה מדבר ~רק~ על מקצועות אמנותיים, ולא על מקצועות הומאניים. הרי הכללת את ספרות ופסיכולוגיה תחת המקצועות הרגילים שכול אחד בוחר. זה נכון שפסיכולוגיה הוא מקצוע "נחשב", אבל בשנים הראשונות לא מאוד קל להרוויח ממנו והלימודים קשים מאוד. הוא לא עוד אחד מהמקצועות האלה, שהולכים כדי למצוא מקצוע בטוח. אין שום הבטחה שהציונים שלך יעבירו אותך לתואר שני ותוכל בכלל לעסוק כפסיכולוג, לכן ההשוואה שלו למקצועות ההנדסה והמחשבים, למשל, קצת קשה לי. זה לא מקצוע של עבודה בטוחה ומשתלמת. שלא לדבר על ספרות, שזה מקצוע שאם אתה בוחר ללמוד באונ' סביר שלא תהייה לך שום עבודה פרקטית ממנה תוכל להרוויח כסף, שמחכה לך בסוף הלימודים. וזה דווקא מקצוע שאני מאמינה שמערכת החינוך עושה עבודה לא רעה מידי איתו [כמובן שזה תלוי על איזה מורה נופלים. אבל עצם קיום המקצוע כמקצוע חובה אינו טריוויאלי, והיצירות שנבחרות הן הרבה פעמים לטעמי, אז אני משוחדת מעט]. אני, למשל, למדתי בבי"ס לחלוטין רגיל, לחלוטין דוחף למצוינות באותם המקצועות הרגילים והמשעממים - ובנוסף הייתה את האפשרות להגביר תיאטרון, אמנות וקולנוע, ואני אישית למדתי תושב"ע שנתיים. זה מה שקורה היום ברוב בתי הספר, אגב. אני גם מכירה חברה שגרה בחור, והייתה לה אפשרות ללמוד רק בבי"ס אחד - שבו הייתה מגמת מוסיקה די טובה, והיא עצמה למדה ימאות. אז נכון שלפעמים זה תלוי על איזה בי"ס אתה נופל, אבל אני מאמינה שבשנים האחרונות האפשרות למגמות אמנותיות, או מגמות טיפה פחות סטנדרטיות, כן נמצאת ברוב בתי הספר הגנריים.

הפרסומת הזו לא יוצרת מציאות, רק משקפת אותה

המקצועות האלה מבוקשים >> הרבה אנשים מנסים להתקבל >> רף תנאי הקבלה עולה >> צריך פסיכומטרי גבוה יותר >> בפרסומת לפסיכומטרי מדברים על המקצועות האלה, כי אלה המקצועות הרלוונטים! אין טעם לפרסם בפסיכומטרי לימודי גיאוגרפיה או ספרות, כי לא צריך עבורם פסיכומטרי גבוה ולכן לא צריך להתאמץ ולהשקיע כסף בקורס אם אתה בלאו הכי יודע שכל ציון מעל 500 יקבל אותם (ורוב האנשים האינטליגנטים עוברים 500 גם בלי קורס). אני מכירה מישהו שעושה היום פוסט דוקטורט בפיזיקה אי שם בחו"ל, והוא לא טרח להשקיע שנייה בפסיכומטרי (וקיבל מעל 600, אבל אם היה משקיע אין לי ספק שהיה עובר בקלות את ה-700) כי הוא ידע שאין הרבה ביקוש לפיזיקה וכל ציון סביר יספיק לו, אז למה לשרוף על זה זמן וכסף? זה לא אומר שהמקצועות האלה לא טובים, ולראיה, אנשים לומדים עוד הרבה מקצועות אחרים גם בלי שיופיעו בפרסומת. גם מוסדות אקדמיים מפרסמים מן הסתם את המקצועות שבהם יש יותר תחרות (כי הם מבוקשים יותר, ולכן נלמדים ביותר מקומות, בפרט מכללות פרטיות וכו') ולא את המקצועות שמי שילך ללמוד אותם יבחר כנראה במוסד הקרוב ביותר למקום מגוריו, ולא יתאמץ להגיע למוסד לימודים שנמצא בצד השני של המדינה, למשל. בכל מקרה, בסופו של דבר, הפרסומת שראית לא מפרסמת מקצועות מטעם משרד החינוך, היא מפרסמת הכנה לפסיכומטרי מטעם מכון הכנה לפסיכומטרי, ולכן הניתוח שלך על מה טוב ומה לא, לא ממש רלוונטי לפרסומת הזו. מי שיצר אותה ידע לנתח את צורכי השוק ולהתאים אותה לקהל היעד - אותם אנשים שמנסים להתקבל לחוגים המבוקשים. השאר פשוט יסתדרו גם בלעדיהם.

למעלה