חינוך דמוקרטי

חינוך דמוקרטי

שלום חברים, רציתי לשמוע אם יש כאן למישהו ניסיון עם בתי ספר דמוקרטיים (לטוב ולרע) , ובמיוחד אשמח לשמוע לגבי בית ספר ניסוי בירושלים. אנחנו שוקלים להעביר את הילד לחינוך דמוקרטי , לכן היתי רוצה כמה שיותר מידע וחוויות. תודה.

עפרה ד

New member
דווקא את הניסויי בירושלים אני פחות מכירה..

אבל, נראה לי שאני יכולה לעזור בכמה נקודות למחשבה.. בתי הספר הדמוקרטיים "חזקים" מאוד בכל הקשור להיבט הרגשי של הילד. התחום הזה לרוב מטופל היטב, קיימת חונכות אישית - שהיא בעצם ליווי כולל של הילד ומשפחתו על ידי מבוגר מצוות בית הספר, שהקשר האישי עם הילד מהווה את הציר המרכזי של החונכות. בקיצור, לתחום הזה - אין מה לדאוג... התחום החברתי - כאן כבר עלולה לצוץ בעיה, היות ובשונה מבתי ספר רגילים, הדמוקרטיים משלבים ילדים מאיזורים מרוחקים, ויש - במיוחד בגיל הצעיר, מחיר לריחוק מהחברים בשכונה. לרב הבעיה נפתרת - מתפתחת תרבות של לינה אצל חברים (והסעות של ההורים
), שווה בכל אופן לתת את הדעת לנושא. בנוסף, בדקו את המבנה הארגוני, ככל שהוא "פתוח" יותר, ויש פחות מסגרת של כתות - מצד אחד - קשה למצוא בהתחלה חברים, אך מצד שני החברויות הנוצרות הן עם ילדים ממגוון גילאים. בדמוקרטיים הרבה ילדים מוצאים תשובה חברתית בקשר עם ילדים צעירים / בוגרים מהם, דבר שהוא פחות נפוץ בבתי ספר שהמבנה הארגוני שלהם הנו כתתי. ולנקודת הנקודות
ההיבט הלימודי / אקדמאי... בתי הספר הדמוקרטיים נבדלים זה מזה בנושא הלימודי. ההבדלים קיימים בכמה מישורים: מידת החובה - האם יש חובת למידה וכמה.. מידת מעורבות ההורים - עד כמה מתבקשים / מוזמנים ההורים להיות חלק מקביעת אופן וכמות הלמידה של ילדיהם. מידת האקטיביות של הצוות - עד כמה הצוות מעודד / משדל ללמידה. זהו עניין אידאולוגי - יש מקומות בהם מאמינים שחשוב לתת לילד לנהל את זמנו ללא התערבות, ושכל עשייה של הילד יש בה למידה, ומקומות אחרים רואים את העידוד ללמידה כחלק מאחריות המבוגר בבית הספר. עכשיו, אחרי ההקדמה הארוכה הזו - אני מציעה שתבררו לעצמכם, למה אתם מעוניינים לשלוח את ילדיכם לבית ספר דמוקרטי? על איזה צורך אמור בית הספר לענות? מהי עמדתכם בנושא הלימודי? והיכן על הרצף המתואר למעלה נמצא בית הספר המיועד שלכם? אחרי כל אלו, אם יהיו לכם שאלות נוספות - אשמח לענות.

אשמח לחדד את השאלה

ראשית המון תודה על התגובה, המחשבה על חינוך הדמוקרטי עלתה מתוך ניסיון למצוא מסגרת מתאימה יותר ממסגרת סטנדרתית לבני , שהוא היום בן 8 , לומד בכיתה ג' לאחר שקפץ כיתה, בבית הספר שכונתי . מדובר בילד בעל מורכבות רגשית , מחונן באופן בלתי רגיל, אטודדנט , שונה בהרבה מובנים, ובנוסף לוקה בהפרעת קשב וריכוז , מאוד מאוד היפראקטיבי, בעל ביטחון עצמי , עם קשיים רבים בקבלת סמכות שמוטלת עליו "כי ככה זה" , מאוד זקוק לשיח שיוויוני ולשיחה בגובה עניים גם עם מבוגרים. יש לו קשיים מסויימים בקריאת קודים חברתיים, קשה לו להבחין בין ילדים ומבוגרים , בין חברים לבין דמויות בעל סמכות. אנחנו מרגישים שבמסגרת בית ספרית הוא די "מתנגש" איתם גם בתחום ההתנהגותי וגם בתחום הלמידה (כבר מזמן עקף את הכיתה בה הוא לומד , אבל מנסים שם די בכוח להחזיק אותו במקום ). אומנם הוא מטופל גם תרופתית וגם התנהגותית, אבל עדיין יש כאן אלמנטים של אופי, אישיות, טמפרמנט שאותם אין לנו כוונות לשבור. הנושא הלימודי פחות קריטי כי הוא אוהב ללמוד, אבל חשוב לו להכתיב את הקצב ולבחור עד כמה שניתן את תחומי הלמידה , ולאו דווקא בסדר המקובל. ויש באפשרותינו להקנות לו בבית תמיכה וסביבה לימודית. זה ככה על קצה המזלג.

עפרה ד

New member
בהחלט נשמע שבית ספר דמוקרטי יכול להוות

פתרון טוב. חשוב להדגיש - המסגרת השוויונית איננה פתרון פלא לבעיות התנהגות. להפך - אם יש לו קושי להבדיל בין ילדים למבוגרים, יש חשש שדווקא שם יתבלבל יותר. האם נעזרתם בייעוץ מקצועי? כי כדאי לדעתי שמישהו שמכיר אתכם ואת הילד יעשה איזו הגדרת ציפיות, והבחנה בין מה לגטימי ולא לגטימי בעיניכם בהתנהגות של הילד, וגם בדיקה מה סביר שיהיה לגטימי בעיני בית הספר. אין לי כוונה להפחיד אתכם, מהתאור שלך עולה ילד שהדמוקרטי יתאים לו כמו כפפה ליד, ובכל זאת משהו במה שכתבתם מדליק לי נורית אדומה סביב הנושא הזה - של ההתנהגות. בהצלחה!

רינת200

New member
עוד מחשבה

בבתי ספר דמוקרטים יש התקבצות של ילדים או עם בעיות או שלהורים שלהם יש חשש שיהיה להם קשה עם הלשבת ולהיות ממושמע בכיתה. הדבר שונה מבית ספר לבית ספר וגם בשיכבות גיל שונות באותו בית ספר. הייתי בודקת גם את הנקודה הזו.

למעלה