חייב תשובה דחופה

חייב תשובה דחופה

נכנסתי לבעיה מחלוקתית קשה ... יש לנו זוג חברים שהם לא שומרים מצוות והם התחתנו לא מזמן. אישתי הזמינה אותם לשישי הזה. ביקשתי מהם להגיע אלינו לפני כניסת השבת כי אני לא רוצה שיחללו שבת בגללי. הם הסכימו ואמרו שיבוא ברכב לפני כניסת השבת, הבעיה היא שהם יחזרו ברכבם הביתה. שאלתי אותם מה יהיה אם הם לא יבואו אליי והם אמרו שהם בטח יסעו לת"א לאכול עם המשפחה שלהם באיזה מסעדה. אני יודע שהם גם לא שומרים כ"כ כשרות ולכן יכול להיות שגם יסעו בשבת הלוך חזור וגם יאכלו במסעדה לא כשרה. השאלה היא האם אני יכול להזמין אותם בכל אופן כיוון שאני יודע שהם יחזרו ברכבם הביתה. אני חייב תשובה מדוייקת. ואם יש היתר הילכתי וע"י מי. תודה רבה

אופירA

New member
מנהל
ניסיון להסביר

אסור להחטיא יהודי. אם היהודי חוטא מעצמו, אי אפשר למנוע ממנו זאת. אמנם אם אפשר, רצוי להשפיע עליו שיקטין את חילולי השבת, אבל אי אפשר להשתתף איתו בחילול השבת אפילו על מנת שיקטין את חילולי השבת. כאשר אתה מזמין אותו אליך, אתה שותף בחילול השבת, כי בזכות ההזמנה שלך הוא ייסע מביתך בשבת. אם אינך מזמין אותו - לא ייסע מביתך בשבת. מה שיעשה מדעת עצמו בלי חיבור אליך - זה לא עניין שלך. אינך אחראי על מעשי הברואים, ואין לך שליטה עליהם. מדובר בחברים, לא במשפחה (גם במקרה של קרובי משפחה - הורים ואחים - אסור, אבל כאן יש עניינים נוספים שצריך להביא בחשבון כששואלים, והיו מקרים שהתירו, ספציפית למקרה, בגלל נסיבות של פיקוח נפש. אבל לא בעניין של חברים, שאין שום נסיבות של פיקוח נפש).

העיניין הוא

שהם נוסעים בכל מקרה. אם אני מזמין אותם אליי, הם אולי יחללו את השבת רק בנסיעה חזרה לביתם. את ההגעה, הם יבואו אלינו לפני כניסת השבת. אם אני לא אזמין אותם הם יסעו לת"א בערב ויחזרו בערב. השאלה אם אני לא יכול לעשות זאת ולמנוע מהם את החילול הגדול יותר ...

אופירA

New member
מנהל
אתה נעשה שותף לחילול השבת שלהם

ואסור לאדם להחטיא את עצמו, כדי להציל את חברו מחטא. ראה עניין המקושש בשבת, שלמדנו ממנו שעם כל הכוונות הטובות - צריך לציית לדברי התורה, ולא לעשות חשבונות של להציל את עם ישראל מחטא חמור...

אני לא יודע אם זה

נקרא סיוע לדבר עבירה ממש, אבל אסור גם להיות שותף פסיבי בעבירה. משמע, שאסור להסכים עם חילול השבת שלהם, ולהתיר להם לבוא אליכם, כשאתם יודעים שהם יסעו בחזרה הביתה בשבת עצמה. אפילו שאתם בעצמכם לא עוברים עבירה במישרין, מכל מקום אתם שותפים לדבר עבירה.

זה נשמע לי ממש מוזר

כי אם אני מנסה לקרב רחוקים ויכול להיות שהדבר יתן להם או יגרום להם לשמור שבת או חלק ממנה, או לפחות לעשות קידוש ולהדליק נרות בשבת, אני חושב שיש לזה משמעות גדולה מאוד. הרי בכל מקרה הם נוסעים, זה לא שאני גורם להם לבוא במיוחד אליי. זה לא דומה למשל לברית או לבר מצווה שעושים בשבת בבית כנסת ויש איסור להזמין רחוקים. כי שם, אם אני לא אזמין אותם אז כנראה שהם ישנו ולא יעברו על חילול שבת, אבל אם אני מזמין, אז הם יקומו מוקדם, יכנסו לרכב ויבואו בשבת במיוחד אליי. כאן יש איסוק הילכתי שאוסר אפילו להזמין לברית מילה. לגבי זימון חברים שבכל מקרה נוסעים, זה לא משנה אם זה בשבילי או בשביל משהו אחר, למה לא להקל בזה ולהתיר להם לבוא לפני כניסת שבת, לזכות את הגבר שיבוא איתי לבית כנסת פעם ראשונה בחייו, לעשות קידוש בשבת כהילכת + שירי קודש ועונג שבת. פעם אחרונה שהם היו אצלנו (ואני לא בטוח שהם נסעו) הם מאוד התלהבו והחליטו בזכות זה להדליק נרות שבת ... אני ממש מבולבל כבר. האם משהו מכיר את ההלכה במדיוק? פשוט אין לי כאן שולחן ערוך כרגע ואני מתסוכל מזה ...

ברוך השם יש לי תשובה מדוייקת

התקשרתי לבית דין של הרב עובדיה יוסף ושאלתי את השאלה במלואה. הרב שענה לי הסביר כי מצווה גדולה להזמין אותם וכדאי מאד לעשות כן רק לומר להם שאנחנו נכין להם מקום מסויים אצלנו בבית לישון. אם הם יחליטו ללכת ולא להשאר זו הרי בעיה שלהם כי אני לא מציב בפניהם מכשול, אני הצעתי להם להשאר, אם הם החליטו ללכת, אני לא יכול לשלוט בזה ולכן אין כאן עניין של להציב מכשול בפני עיוור. הוא אמר שזו מצווה גדולה לנסות ולקרב אותם, לזכות אותם בדברי תורה על השולחן ולשמור את השבת ככל שיוכלו. זו רק לידיעתכם. ותודה לכל העוזרים היקרים

asaf2000

New member
תגובה

אני מקווה שהבנת את התשובה שלהם היטב כי לא רק שאתה צריך לומר להם שהם מוזמנים להשאר אתה חייב להבהיר להם בפירוש ולהכין להם מקום ואוכל לכל השבת ולנסות לשכנע אותם להישאר כי סתם להציע להם באופן ידידותי שהם מוזמנים להשאר זה ברור שהם לא יקחו את זה ברצינות.

בוודאי שאני הבנתי את זה

אני לא עושה משחקים עם בורא עולם, הרי ברור לי שאני אנסה לשכנע אותם ובכל מקרה, אני באמת אשמח במידה והם יחליטו להשאר איתנו כל השבת. יהיה שמח ..
תודה על החידוד בכל אופן...

למעלה