חידת חיות

lexigali

New member
חידת חיות

מי יודע איך עושה טלה ואיך עושה זאב? (הכוונה היא לפועל. לא לצליל האונומטופיאי. כלומר - כבשה פועה, ואילו הטלה _____).

nutmeg

New member
עד כמה שידוע לי

כל הצאן פועים זאב - נוהם ולפעמים מילל

hillelg

New member
ואם כבר חידות, אז עוד אחת (די קלה)

במעבר מעולם החי לעולם הצומח (ואם כבר מדברים על 12 מילים לשלג...): מה ההבדל בין שמות הפעולה הבאים: קציר, בציר, זמיר, אריה, קטיף, מסיק, גדיד? ומהו ההבדל המהותי בין כל אחד מהם? ולמה סידרתי אותם בסדר הזה? (אגב, האם יש עוד מאותה סריה?)

vegan

New member
תשובה

השמות מתייחסים לאיסוף יבולים ממינים שונים קציר - חיטה ושעורה בציר - ענבים זמיר - גיזום אריה - תאנים קטיף - פירות אחרים (כולל רימונים להשלמת שבעת המינים) מסיק - זיתים גדיד - תמרים אסיף שגלי הזכירה שונה במעט. שאר הפעולות מציינות פעולה של ניתוק היבול מהצמח, פעולה המקבילה לקציר בחיטה. האיסוף הוא פעולה מאוחרת יותר, בה אוספים את החיטה הקצורה לאחר שהתייבשה. זמיר הוא פעולת גיזום, לא ידוע לי על שימוש ליבול מסויים. ניתן להוסיף לקיטה המתייחסת למשל לפירות יער. הסגר מתייחס כנראה לתקופה בשנה. קציר - שבועות ענבים - סוף האביב והקיץ תאנים - קיץ וסתיו קטיף רימונים - ראש השנה זיתים - סביבות אוקטובר גדיד התמרים נראה לי מקדים מעט את הזיתים, האסיף בערך במקביל למסיק הזיתים.

hillelg

New member
יפה

אני דוקא הלכתי פשוט לפי הסדר של שבעת המינים (את הזמיר סתם תקעתי. אל תיגע בזמיר!). יכול להיות שבאמת זו הסיבה לסדר של שבעת המינים (אם כי אז קשה מה שהקשית). אני חשבתי (נראה לי שראיתי את זה אצל הרב ראובן מרגליות זצ"ל, שכתב זאת כבדרך אגב) שהסיבה היא מידת השכיחות בארץ - וכאן צריך לחלק בין החמישה הראשונים, המתייחסים ליבול, לשניים האחרונים (שביניהם באמת מפסיקה המילה ´ארץ´) המתייחסים לתוצרת (שמן, דבש). בכל אופן, כך זה נראה הגיוני: חיטה, שעורה (ונראה לי שהם באמת נפוצים יותר מהבאים - במיוחד אם סופרים כל גבעול...) גפן, תאנה, רימון * זית, תמר

גנגי

New member
ואני דווקא חשבתי שהזמיר בא

כדי שלא ישעמם לאריה.....

hillelg

New member
יפה מאוד!

עיין עמוס ז, יד. אגב, זה מוזכר גם אצל קישון, בספר "פרטאצ´יה אהובתי". נו, מי מכיר ומי יודע? זה באמת יותר קשה.

hillelg

New member
נו, אין פה קישונאי לרפואה?

אגב, לקישון חזרו הדגים!

lexigali

New member
ובכן, הטלה

... חונב! כן, לחנוב! ונכון, nutmeg, כל הצאן פועים, וגם הטלה, אבל חניבה היא ספציפית יותר לטלאים. ונקודה לדורותיא שידעה איך עושה זאב!

למעלה