חידה לשבת

חידה לשבת

מצורפת תקנה 71 לתקנות התיעוד:

71 (א) כל עוד לא הוחזרה, הותלתה, בוטלה או פקעה, יהא תוקף תעודת כושר טיסה סטנדרטית, תעודת כושר טיסה מוגבלת, תעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני, הרשאה מיוחדת לטיסה או תעודת כושר טיסה למטוס זעיר כאמור בפסקאות ( 1) עד ( 3), לפי הענין, בתנאי שכלי הטיס שעליו הוצאה התעודה או ההרשאה מוחזק בהתאם לכללי אחזקה שעליהן הורה המנהל והוראות כלליות לתפעול ולטיסה המתאימים:
(1) תוקף תעודת כושר טיסה סטנדרטית, תעודת כושר טיסה מוגבלת, תעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני לכלי טיס שנבנה בידי חובב, או המשמש להצגת סגולות הטיסה או למירוצי אויר, וכן תעודת כושר טיסה למטוס זעיר יהא כפי שנקבע בתעודה; לא הוגבל תוקף התעודה בגוף התעודה, יהא תקפה ללא הגבלת זמן;
(2) תוקף תעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני פרט לתעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני לכלי טיס שנבנה בידי חובב או המשמש להצגת סגולות הטיסה או למירוצי אויר, יהא שנה אחת מתאריך הוצאתה או חידושה, אלא אם נקבעה תקופה קצרה יותר בגוף התעודה;
(3) תוקף הרשאה מיוחדת לטיסה יהא כפי שנקבע בגוף ההרשאה.

(א1) תוקפה של תעודת כושר טיסה יפקע בהתקיים אחד מאלה:
(1) כלי הטיס נמחק מפנקס הרישום;
(2) תעודת הסוג שעל בסיסה ניתנה תעודת כושר הטיסה הותלתה או בוטלה. *

(ב) פקע תוקף תעודה או הרשאה בוטלה או הותלתה, יחזיר בעל כלי הטיס, מפעילו או המורשה מטעמם את התעודה או ההרשאה למנהל תוך שבועיים מתאריך המאורע המפקיע תקפה.

והשאלה היא: מה משך תוקף תעודת כושר הטיסה למטוס ניסיוני בנוי ע"י חובב?

מבקש תשובה מכמה שיותר אנשים. תתפלאו מהי תשובת רת"א!!!

אריאל אריאלי

WarDog

New member
לפי 71 א' (1) אז לפי מה שכתוב בתעודה או ללא פ"ת כלל.

על סמך מה הם קובעים האם להגביל או לתת ללא פ"ת זה כבר שאלה באמת מענינת.

WarDog

New member
סעיף 2 מצייון שהוא לא תקף ל"נסיוני שנבנה ע"י חובב"

ע"י המילה "פרט".
וסעיף 3 מדבר על הרשאה מיוחדת כלומר כזו שלא נכללה בסעיפים הקודמים.

פרשנותכם חשובה.

חברים.
מאחר ויש כאן טענה מסויימת, מאד חשוב לקבל כמה שיותר דיעות של כמה שיותר אנשים.
אני מאד מבקש, ממי שיכול, להוסיף, אפילו במילה שתיים, מהו משך פרק הזמן של תעודת כושר הטיסה של מטוס ניסיוני בנוי ע"י חובב.
מודה מראש לכל מי שיוסיף את פרשנותו.
אריאל אריאלי

מסכים עם Wardog

תקנה 71 סעיף (א) (1).
כפי שנקבע בתעודה, ואם לא צוין בתעודה, אזי ללא הגבלת זמן.
יחד עם זאת, בסעיף (א1) נקבעו שני תנאים נוספים, שבהתקיימם תוקף התעודה יפוג.
תנאים אלה חלים על כל סוגי תעודות כושר הטיסה.

דוד.

לפי האמור בסעיף

71-(א)-(1)....לא הוגבל תוקף התעודה, התעודה תקפה כל עוד,
לא התקיים האמור בסעיף (א1-1) ו\או (2) תוקף התעודה יפקע. ברור לגמרי.
מה שלא ברור ויכול להיות שהופך על פיו, הוא הכוכבון הקטן מעל למילה "או בוטלה". בוטלה ע"י מי? האם מדובר ברת"א או אולי ביצרן הקיט או אולי בידי הבונה? האם מתייחס למטוס מסויים או לכל אותם המטוסים שנבנו בהתאם לתכנון המקורי?

רמי בר1

New member
תוקף התעודה הוא כמה שיחליט מי שממונה על

כשר אוירי למטוסים בנויים עי' חובב. למה?ככה.
ממה שאני זוכר התעודה ניתנת לתקופת טיסות הניסוי, ואחר'כ מונפקת תעודה קבועה.התוקף? רשום על התעודה.

לפני שאביא את התשובה - אני מאוכזב

האמת? התאכזבתי.
קיוויתי לקבל לפחות 30 תשובות. ולא אכפת לי שתהיינה זהות.
אבל, אולי כדי להקל, אכתוב עוד פעם את הסעיף הרלוונטי, אך אוסיף פסיק אחד:
(2) תוקף תעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני, פרט לתעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני לכלי טיס שנבנה בידי חובב או המשמש להצגת סגולות הטיסה או למירוצי אויר, יהא שנה אחת מתאריך הוצאתה או חידושה, אלא אם נקבעה תקופה קצרה יותר בגוף התעודה;
(הוספת פסיק לאחר המילים - "כושר טיסה לשימוש ניסיוני")

הסיבה שהבאתי את "החידה" היא פרשנות מסויימת שניתנת ע"י רת"א, אחרת ממה שאני ועוד מספר משפטנים מפרשים.
אני לא יודע מהי הסיבה העומדת מאחורי הניסוח המבלבל של התקנות. אולי מסורת היהודית השאובה מהתנ"ך, לסבך כמה שניתן את הטקסט ע"מ שתהיה עבודה למפרשים?
מדוע אי אפשר לכתוב תקנות בשפה עברית שכל אחד יכול להבין?
מדוע על כל תקנה צריך להתפלפל ולדון ובסופו של דבר את הפרשנות הסופית ייתן בית המשפט?
דבר אחד ברור לי. שיטת התקנות הנהוגה בארץ, מקנה יותר מידי מקום לפרשנות וחוות-דעת של הפקיד, מה שנותן לו כח מיקוח מול הציבור. וכך, נוצר מצב שבו עובד הציבור, שאמור לשרת את הציבור, תופס את השיטה באופן שהציבור "חייב לו". הציבור ישרת את עובד הציבור.
לי, לפחות, ברור כי שיטה זו אינה צריכה להיות כך.
השאלה הנשאלת, ולי אין תשובה עליה, מה ואם בכלל, יש מצב לשינוי?
אולי, הדרך לכך היא איחוד כוחות של כל ציבור המשתמשים כנגד השיטה הנהוגה במערכת השילטונית, שיטת "הפרד ומשול"?
ובכל זאת ועל אף האמור כאן, אני מאד מבקש ממי שמוכן להקדיש שלוש דקות מזמנו, לענות לי תשובה פשוטה: מהו משך תוקפה של תעודת כושר טיסה למטוס ניסיוני בנוי ע"י חובב?
אני מודה מראש לכל המשיבים.
אריאל אריאלי

רמי בר1

New member
סעיף2לא רלבנתי לגביך לא בגלל הפסיק שחסר

אלא בגלל המילה "פרט" שמוציאה את כל מה שכתוב אחריה מהרשאת הסעיף.הסעיף בזה הוא לגבי מטוס נסיוני,אבל לא כזה שנבנה עי חובב,ולא כזה ש שמש למרוצי אויר,ולכן לא רלבנטי לגביך. אני לא יודע לאיזה מטוס נסיוני הוא מכוון.

רמי בר1

New member
לדעתי הלא עורך דינית,הסעיף הנוגע אליך הוא סעיף 1.

תוקף התעודה רשום על התעודה. בסעיף זה גם מדובר על טיסות ניסיון למטוס שבנוי עי' חובב.
אבל אולי תשחרר מה אמרו לך ברת'א,כדי שנדע על מה המהומה.

הפסיק שהוספת אינו משנה את הבנת הנקרא של הסעיף

זה אינו המקרה הקלאסי של "להמית לא להחיות" הידוע מן הספרות.
סעיף 2 אינו חל על מטוס, שנבנה ע"י חובב.

דוד.

רת"א כנראה מתפלפלת

מתן התוקף מותנה בשימוש. אם השימוש הוא לניסוי הרי סעיף (2) שולט ואם השימוש הוא רגיל סעיף (1) תופס.

WarDog

New member
שים לב לחלק של ה"פרט" בסעיף 2

"פרט לתעודת כושר טיסה לשימוש נסיוני לכלי טיס שנבנה בידי חובב"
&nbsp
כלומר אם השימוש ניסיוני וגם נבנה ע"י חובב אז הסעיף לא בתוקף אליך, ואם הוא רק נסיוני ולא נבנה ע"י חובב אז הסעיף כן תקף אליך.
&nbsp
השאלה היותר חשובה היא מי ולמה ועל סמך מה מחליטים האם הכושר הינו "תקפה ללא הגבלת זמן" או שיש להגביל אותו בתוך התעודה(סעיף 1)

אריאל,

התקנה המובאת היא תרגום "לא כל-כך טוב" של תקנה (FAA 21.181-(4 כדלהלן...

(4) An experimental certificate for research and development, showing compliance with regulations, crew training, or market surveys is effective for 1 year after the date of issue or renewal unless the FAA prescribes a shorter period. The duration of an experimental certificate issued for operating amateur-built aircraft, exhibition, air-racing, operating primary kit-built aircraft, or operating light-sport aircraft is unlimited, unless the FAA establishes a specific period for good cause.
מה לא ברור כאן? מישהו רוצה לבטל,לקצר וכ'ו, חייב להביא סיבה יותר מסבירה! (GOOD CAUSE)

תשובה ל"חידה"

כפי שראיתם, לא קיבלנו תשובה חד משמעית.
הבאתי את החידה ע"מ לבחון את הניסוח של תקנות הטייס.
התקנה הנ"ל היא (ואני מצטט שוב מה שעירא הביא): תרגום "לא כל-כך טוב" של תקנה (FAA, FAR 21.181-(4 כדלהלן...
An experimental certificate for research and development, showing compliance with regulations, crew training, or market surveys is effective for 1 year after the date of issue or renewal unless the FAA prescribes a shorter period. The duration of an experimental certificate issued for operating amateur-built aircraft, exhibition, air-racing, operating primary kit-built aircraft, or operating light-sport aircraft is unlimited,
unless the FAA establishes a specific period for good cause.​
למעשה, תקנה 71 א' אומרת בכלליות (לפי הפרשנות שלי, של עו"ד שי שוהמי ושל עו"ד משולם שפרן) כי תעודת כושר הטיסה אינה מוגבלת בזמן אלא אם: הוחזרה, הותלתה,בוטלה או פקעה.
תקנה 71 א' (1) מפרטת את הכוללניות של סעיף א' שלמעלה, ואומרת כי תעודות כושר טיסה - סטאנדרטית, מוגבלת שימוש ניסיוני (בנוי ע"י חובב, הצגת סגולות טיסה או מירוצי אוויר - כולם תחת ההגדרה מטוס ניסיוני, עפ"י תקנה 84 בתקנות הרישום) וכן גם מטוס זעיר, תהיה תקפה ללא הגבלת זמן אלא אם הייתה הגבלה בגוף התעודה (במשטר דמוקראטי, אם ישנה הגבלה, יש צורך בנימוק משכנע!).
כלומר, עד כאן, אם אין הגבלה שכזאת, תוקף התעודה ללא הגבלת זמן!
ונמשיך לתקנה 71 א' (2) - אומרת כי חוץ מאשר ("פרט") למטוס ניסיוני בנוי ע"י חובב או מטוס ניסיוני המשמש להצגת תכונות טיסה או מירוצי אוויר (לכל אלו כבר ניקבע בסעיף הקודם, כי אינם מוגבלים בזמן), כל שאר התעודות מוגבלות לשנה אחת!
כלומר, תוקף תעודת כושר נטיסה למטוס בנוי ע"י חובב אינו מוגבל בזמן!!!
וזוהי, כאמור, הפרשנות שלי הנתמכת ע"י חוות דעת של מומחים.

אבל, רת"א אינה מקבלת פרשנות זו.
מה שברור הוא כי ניסוח התקנות (ואני לא יודע אם נעשה במכוון, או שלא) מסורבל, עקום ומצריך פרשנות של בית משפט!
אולי זוהי המסורת היהודית שהשתרשה עם השנים בפירושי רש"י למיניהם גורמת לכך כי כל מסמך משפטי כתוב בשפה שאינה מובנת לאדם הפשוט (וכנראה גם לפקידים הצריכים להתנהל על פיו) וכתוצאה מכך, משאיר מקום נרחב לפקיד לפרש (וברת"א, תמיד נגד המשתמש!) כראות עיניו ועל פי שיקול דעתו.

העובדה כי לא קיבלתי תשובות רבות וחד משמעיות, מוכיחה טענתי זו וחבל.....
אריאל אריאלי

ומי יממן את התביעה?

האם אתה חושב כי אני, כאזרח, צריך בכל פעם שמגיע לי משהו בדין, להגיש תביעה משפטית?
זו המדינה שבה אתה רוצה לחיות?
אריאל אריאלי

לא אתה צריך להגיש תביעה

שרת"א תתבע אותך על כך שאתה טס עם תעודה שאינה תקפה, אלא אם רשמה בתעודה תאריך תוקף, ואז אתה צריך לתבוע.
והתשובה היא כן ולא.
כן - כאזרח צריך לתבוע אם מגיע משהו בדין ולא מקבלים אותו.
לא - לא זו המדינה שבה אני רוצה לחיות.

ולשאלת המימון: יש EAA ישראל בשביל זה, לא? הרי זה נוגע לכולכם.

דוד.

רמי בר1

New member
הכל ברור.ברור שזה מסובך. אבל ספר מה הייתה הסיבה

לכל זה?
טסת במקרה לאחר שפג תוקף התעודה לאחר שעבר התאריך שרשום עליה?
באז'מ עושים כשר אוירי כל שנה שלישית,ומשלמים אגרה גם בשנתיים שבין לבין,550 ש'ח לשנה,ואף אחד לא יוצא על זה למלחמה.

למעלה