חטיבה צעירה

חטיבה צעירה

הודיעו לי היום שבשנה הבאה תיפתח חטיבה צעירה בבית הספר
ומכיון שהאמצעי שלי אמור לעלות לגן חובה
הוא ציועד להגיע אליה
מה זאת אומרת חטיבה צעירה?...יתרונות/חסרונות

מקריאה כאן בפורום, אני מתרשמת שלא בכל מקום זה בדיוק אותו דבר, אז אספר על החטיבה הצעירה אצלנו:
אצלנו בבית הספר יש הפרדה מבנית מוחלטת בין החטיבה הצעירה - גן חובה, כיתות א-ב, לבין החטיבה הבוגרת (ג-ו). כלומר, לכל חטיבה ממש מבנה נפרד משל עצמה.
בתוך החטיבה הצעירה יש עוד הפרדה בין גן וכיתה א' לבין כיתה ב'. לגן ולכיתה א' יש מה שנקרא "מרחב משותף", וזה עיקר החלל - שם יש שולחנות עבודה, יצירה, פינות משחק, שם הילדים אוכלים ארוחת בוקר. חוץ מזה לגן יש חדרון משלו, בו מקיימים את המפגשים וכן מסיבות יום הולדת, ולכיתה א' יש כיתה משלה. ילדי הגן נמצאים רוב היום ב"מרחב המשותף", נכנסים לחדרון למפגשים כאמור, ויש להם גם חצר, אליה יוצאים גם ילדי כיתה א' (לא במעורבב, לכל קבוצה זמנים משלה בחצר).
ילדי כיתה א' לומדים רוב הזמן בכיתה, אך עובדים בקבוצות גם מחוץ לכיתה, במרחב המשותף. שם,כאמור, הם גם אוכלים ארוחת עשר.
יש פה ושם פעילויות משותפות לגן ולכיתה א', כמו סדר פסח וכאלו, אבל יחסית הן די מועטות.
כשהבכור היה בגן גם אמרו לנו שהילדים המתקדמים יוכלו להיכנס לשיעורי חשבון וכאלו עם כיתה א', אבל בסופו של דבר זה היה בולשיט. זה ממש לא קרה, ולא הייתה בפועל שום כוונה שזה יקרה.
בכיתה ב' כבר יש הפרדה פיזית, כשהמטרה זה שהם עדיין ירגישו חלק מהחטיבה הצעירה, אבל לאט לאט כבר יהיו בפועל פחות חלק ממנה. ילדי כיתה ב' כבר לא מסתובבים בכלל במרחב המשותף וגם לא יוצאים לחצר של ילדי הגן, ובכיתה ב' ההתנהלות היא כבר ממש כמו כיתה לכל דבר, בשונה מכיתה א' שם בהתחלה כן מאפשרים יותר גמישות מבחינת לו"ז לאורך היום.
בגדול, אני ממש בעד הקונספט. זה עושה את המעבר מגן חובה לכיתה א' סופר חלק - עולים עם אותה קבוצה (למעט הילדים שנשארים עוד שנה בגן חובה בגלל הגיל או דברים אחרים) כך שאין את העניין של ההסתגלות החברתית, מכירים כבר את המבנה הפיזי, מכירים כבר את הצוות (כל ילדי הגן מכירים במהלך השנה את כל המורות של החטיבה הצעירה), מכירים מקרוב את ההתנהלות, את הצלצולים וכו'.
מצד שני.. אצלי לפחות הבכור ממש לא רצה לעלות לכיתה א' כי הבין בדיוק לקראת מה הוא הולך, ולא נראה לו כל עניין השיעורים והמטלות. החטיבה הצעירה גמרה את כל המסתורין וההתרגשות והוא הבין שעדיף לו בגן

אצלנו

יש מרחב משותף לגן ולכיתה א'. קוראים לזה בית.
יש שלושה בתים בבית הספר, כלומר שלוש כיתות א' ושלוש כיתות גן.
בתוך הבית יש מטבח (שמיועד בעיקר לגן, שם מכינים להם ארוחות בוקר של ההזנה, אבל גם ילד מכיתה א' שיבקש מים למשל יוכל לקבל), שירותים שמיועדים רק לחט"צ וחצר שמיועדת רק לחט"צ.
ברגע שהם נכנסים למרחב הזה למעשה אסור להם לצאת ממנו, אלא אם לוקחים אותם לספריה או לשיעור ספורט. הם לא נמצאים עם הגדולים אף פעם.
המבנה אצלנו לא מוצלח. אין לנו הפרדה מספקת כמו שמתארת הפוך. אצלנו יש חדר גדול בצורת חצי סהר, כשבקצה אחד יש גן, בקצה השני יש כיתה ובאמצע יש שירותים ומטבח ואיזור פינות כזה עם ספריה. התוצאה היא שיש המון רעש ואין לזה פתרון. הורים לילדים בכיתה א' מתלוננים שקשה להם להתרכז.
שלוש פעמים בשבוע יש פעילות משותפת לגן ולכיתה א', שמעבירות לפעמים המורה ולפעמים הגננת. באופן כללי בכיתה א' יש המון עבודה בקבוצות ותמיד אחת הקבוצות לא לומדת אלא נמצאת במרחב. ברור שהקבוצות מתחלפות ככה שכל הילדים לומדים בסופו של דבר, אבל יש להם גם הרבה הזדמנויות לשחק וזה בעיני מוצלח. ימי הולדת נחגגים במשותף לילידי החודש (גן+כיתה א') וגם מסיבות וחגים זה במשותף.
לדעתי יש להם גם שיעורים משותפים (לוקחים כל פעם חצי כיתה וחצי גן) למשל אחד משיעורי הספורט השבועיים, שיעור גינה ואולי אחד מהאומנות/מוזיקה. לא בטוחה.
גם לנו הבטיחו שילדי הגן המתקדמים יוכלו להצטרף לשיעורים של כיתה א' אבל זה לא קרה במציאות. הם נחשפים לתכנים, בהחלט, אבל הם לא ממש מצטרפים לשיעורים.
עם זאת, בגן היתה אובר-דידקטיות בעיני. רבים מהם למדו לקרוא כבר בגן. היה המון דגש על כתיבה וקריאה, לא רק מזווית של מוטוריקה עדינה אלא ממש מזווית של תשב ותכתוב ותעתיק את האותיות וכו'. בעיני זה לא היה נכון.
יתרון - הילדים מתרגלים לכל הרעיון של בי"ס, מכירים את המבנה, את הצוות (המנהלת נכנסה להעביר שיעורים לפעמים, היועצת מעבירה שיעור קבוע), בכיתה א' הכל רגיל להם ומוכר להם ואין בכלל קשיי הסתגלות. בכלל.
חסרון - הילדים חוטפים את ההלם בגן, כי המערכת מאוד שונה. גם ההורים חוטפים הלם מסוים מזה שיש להם ילדים בני 5 במסגרת בי"ס. יותר קשוחים עם שעת ההגעה, יותר קשוחים עם חוקים של בי"ס (שלחו את הבן שלי למנהלת על התפרעות בגיל 5. נראה לי לא לעניין...). הדגש המוגזם על דידקטיות בגן לא נכון בעיני. הנוכחות של ילדים בני 6.5+ עם ילדים בני 5 לעיתים מובילה לעימותים. ילדי הגן הם כאילו חלק מבית הספר אבל הם קצת הולכים לאיבוד בטקסים למשל, כשהכול עובר מעל הראש שלהם.

אני לא יכולה להגיד שעכשיו שאני יודעת איך זה חט"ץ אני אלחם לא לשים שם את טייס המשנה. לא. זה סביר. זה לא נורא. יש לזה גם צדדים טובים. אבל אני לא מתעלפת על זה. בעיקר בגלל הצפיפות והמבנה הלא מוצלח אצלנו. יתכן שאם היתה יותר הפרדה מבנית כמו שהפוך מתארת הייתי יותר מרוצה.

אצלנו בגן ממש לא היה דגש על למידה כמו אצל שושן. כן, לימדו אותם לכתוב את השם - אבל את זה עושים בכל גני החובה, וילדים גם ככה לומדים את זה. הקטן שלי בטרום חובה והוא כבר עושה את זה מיוזמתו, לא ישבו ולימדו אותו, הוא פשוט קלט את זה כבר.
אצלנו יש אופק חדש, כך שהגננת הייתה נשארת פעם בשבוע עם קבוצה של ילדים וקצת עובדת איתם על מודעות פונולוגית, קצת אותיות, אבל ממש בקטנה. לכל ילד יצא להישאר אולי פעמיים-שלוש בשנה לעבודה הקבוצתית הזו. ממש לא הייתה הרגשה של לחץ או שרצים ללמד אותם לקרוא ולכתוב.
לכן גם מראש אמרתי, שלא נראה לי שיש אחידות בעניין.

חט"צ

אצלינו זה מתחם נפרד של כיתות גן-א-ב כאשר כיתות גן וא' חולקות מרחב משותף. ישנן פעילויות משותפות בין הכיתות כמו קבלת שבת, משחקי חצר.
הילדים במסגרת בית ספר, ובחט"צ אצלינו ישנם לימודים גם לכיתות הגן, לא משהו רציני, קצת חוברות עבודה בחשבון ועברית מלמדים לכתוב מספרים ואותיות ומעט קריאה, ושאר התכנים דומים לשאר גני החובה הרגילים.

יתרונות: הכרות עם מסגרת בית הספר, משמעת, ואינטראקציה עם ילדים גדולים כמו פרויקט החונכות של ילדי ה' עם ילדי הגנים,חשיפה לאירועים בית ספריים כמו בחירות למועצת התלמידים, הפנינג חגים, יריד מדע וכד'.
חסרונות: עמוס וצפוף והמוני.

בגדול זה בסדר גמור ואין לי דיעה לכאן או לכאן, אני רגילה למערכת החינוך הבריטית שגם שם זה זהה, preschool בתוך בית ספר. הילדים לא נראים במצוקה

וואי כתבתן כאן המון דברים

חשובים ומעניינים
אני אצטרך לעשות סדר בדברים ולחשוב טוב טוב
בינתיים

אמאמרבל

New member
בני למד בחטיבה צעירה

חטיבה צעירה אצלינו זה אומר שכיתה א' וגן נמצאים במרחב משותף. יש בינם רק חצי קיר...כל הלימודים מחולקים כך שלא יהיו הפרעות בזמן הלימודים.

חששתי...אבל יותר כי זה לא גן שרציתי...בסוף הכל היה לטובה, לדעתי.

ככה בן שלי קיבל הכנה לבית ספר, בלי ללכת לחוג המיוחד "הכנה לכיתה א'", באו איתו כמה חברים מהגן ככה שגם הסתגלות לכיתה א' הייתה קלה יותר וגם הוא כבר הכיר את בית הספר ואת המורות...

כמה שנים לפני שבני הלך לגן חובה חברה שלי כל הזמן אמרה לי לשלוח אותו לבית ספר עם חטיבה צעירה, כי זה ממש תורם לילד, אז עוד לא התעניינתי ולא ידעתי שבית ספר בשכונה שלנו שייך לפרויקט הזה.

למעלה